enedue 08.01.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Mam okno balkonowe 420 cm w salonie. Teraz żałuję, ale po ptakach. Otwierana tylko środkowa część , dwa fixy, szyby 0,6 i rolety, od południa . Jeszcze jedno okno od wschodu, 140 cm na 180 cm, 60 cm nad podłogą. Na planie okno inne, ale zaczynają się w tej samej odległości od narożnika.Tak czy inaczej muszę to jakoś ogrzać. Dom szkielet, zero betonu. Panele na podłodze. 30 cm ocieplenia. Kominek do okazyjnego palenia. WM. Z kalkulatora wyszło mi 1300 w. Wykonawca kręci nosem i mówi że co najmniej 1500 albo i więcej - przez to okno. Najpierw miały być grzejniki atlantic - po prawej dużego okna 500w - vis a vis kominka i pod małym oknem 1000 bliżej narożnika domu. Potem wymyśliłam zostawić ten grzejnik 1000 w pod małym oknem i pod dużym, na środku - dać kanałowy elektryczny - 150 cm długości i 575 w mocy. Tylko że to drogie jak cholera. Ponad 2,5 tys za jeden. Konwektory tylko 200 zł. Mniej więcej. Mielibyście jakieś pomysły/uwagi jak z tego wybrnąć? Czy wykonawca ma rację i faktycznie moc musi być większa? Edytowane 8 Stycznia 2015 przez enedue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 09.01.2015 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 ciężka sprawa, zero betonu sam szkielet, czyli zero akumulacji, i brak jakiejkolwiek samoregulacji temperatury, czyli jak odpalisz te 1500W to się migiem zrobi gorąco, a jak wpadnie droga dzienna taryfa za prąd i się grzejnik wyłączy to się migiem zrobi zimno tzreba by w wentylację mechaniczną wpiąć klimakonwektor, i na wszelki wypadek w salonie postawić grzejnik akumulacyjny z paroma kg cegieł w środku, albo ten kominek z cegieł uzbroić w kable grzejne czy jakiś promiennik podczerwieni i tam akumulować ciepło z taniej nocnej taryfy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.01.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 odczucie zimna przy takim oknie w ciemna zimę o 17 będzie fatalne. Wiem bo mam.Co można:1. Pas ogrzewania podłogowego 160W/m2 pod samym oknem - to wydaje mi się najrozsadniejsze.2. grzejniki stojące w wnęce np convector GE - estetyka moze być marna3. Grzejnik kanałowy - koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.01.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 W przy takim balkonie odczucia sa zajeb..... pozytywneSkąd wiem bo mam taki identyczny balkon plus dodatkowo witryna od zachodu 2na2ZERO odczucia chlodu o 17 przy minus 15 np A koledze nie umie m doradzicFaktycznie brakuje akumulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.01.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Skoro ma byc kominek w szkielecie idealny bylby prawdziwy kominek akumulacyjny np salzburgAha system grzewczy mam oparty na atlanticu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 09.01.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 malux - a jak masz rozwiązane grzanie okolic okna, że masz tak pozytywnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.01.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Wodna podlog co 8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.01.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Poprawnie wstawiony balkon O odpowiedniej konstr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts