TomekB. 08.01.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Witam,jestem nowy na forum dlatego z góry przepraszam za wszelkie błędy, które mogę popełnić egzystując tutaj:) Problemem, z którym się tutaj zgłaszam to ocieplenie stropu betonowego.Dotychczasowe ocieplenie stropu jest mizerne i nie izoluje piętra od poddasza nieużytkowego.Izolacja to coś w rodzaju wełny mineralnej o grubości ok 5cm przykrytej folią i zalana wylewką ok 2cm.Nie mogę zrozumieć dlaczego ktoś ocieplał strop wełną a później ścisnął ją wylewką tracąc grubość izolacji.Co z tym fantem zrobić? czy skuwać wylewkę, która i tak jest mocno popękana i dobrać się do stropu czy na teraźniejszą warstwę zastosować jakieś ocieplenie? co wybrać styropian czy wełnę? Na strychu musi być podłoga żeby można było po niej chodzić.Proszę o radę i jakieś sugestie. W tym momencie całe ciepło z centralnego ogrzewania ucieka z piętra na strych:( Pozdrawiam.T.B. Edytowane 8 Stycznia 2015 przez TomekB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.01.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Połóż na to co jest styropian podłogowy gr. np 20 cm, Sklejaj go pianką( nisko rozprężną) aby nie było mostków termicznych. Na wierzch przyklej( też na piankę) płytę osb. I po robocie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.01.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Połóż na to co jest styropian podłogowy gr. np 20 cm, Sklejaj go pianką( nisko rozprężną) aby nie było mostków termicznych. Na wierzch przyklej( też na piankę) płytę osb. I po robocie. Jan http://pliki.astrobud.pl/polac.jpg TomekB. witaj na forum Alternatywnie mozesz zrobic konstrukcje na legarach, miedzy to welne (miekka) lub styropian i na to OSB. To juz jak wolisz. rozwiazanie z legarami i welna pomiedzy ma taki plus, ze jakbys za 5 lat wymyslil, ze jednak chcesz robic z tego uzytkowe i czesto uczeszczane - demontujesz i w zaleznosci od potrezby tworzysz nowe warstwy nie tracac / marnujac wykorzystanego materialu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekB. 08.01.2015 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Połóż na to co jest styropian podłogowy gr. np 20 cm, Sklejaj go pianką( nisko rozprężną) aby nie było mostków termicznych. Na wierzch przyklej( też na piankę) płytę osb. I po robocie. Jan Myślisz że będzie znacząca różnica w trzymaniu ciepła jak położę ten styropian? To co teraz jest to katastrofa! Płyty osb dałbym raczej w miejscach gdzie skladowalbym graty bo na całości to już byłby duży koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.01.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 http://astrobud.pl/pl/n/5 pomoże Ci to cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.01.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Twardszy EPS" i nie potrzeba płyt .. na to siata i klij .. jeśli po zwykły EPSsie dało się chodzić tak otynkowanym bez szkód, tym bardziej da się to zrobić z lepszym.. i żeby mozna było graty składać .Na strop nie ma co żałować izolacji .. na nią nie potrzeba jakiś cudów jeśli chodzi o wykonanie, tynki itp .. stąd 30cm i więcej można śmiało dawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabelpl 11.01.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 szkoda czasu na kucie. Zależy czy chcesz w przyszłości wykorzystać tą powierzchnię czy tylko od czasu do czasu wchodzić. Jak to drugie to dąłbym styro twardy i osb tak jak pisał kolega wyżej ..............................................................................................................................http://www.drestol.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelc 28.01.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Witam. Może podłącze się pod ten temat zamiast zakładać drugi.A jaką meteodę ocieplenia stropu na podaszu wybrać w przypadku nowego domu?Strych mam dość duży ok 70m2, a strop i belki betonowe wygłaskane niezbyt starannie.Chciałem ułożyć tam styropian ale musiałbym kombinować z kawałkami i do tego jeszcze różnymi grubościami. W jednym miejscu 4+6+5 w innym 5+5+5 itp. aby w sumie wyszło mi 15 cm + wylewka betonowa.Dlatego zastanawia mnie czy nie lepiej wylać tam perlitobeton na grubośc 15 cm?Jak się ma 15 cm styropianu do 15 cm perlitobetonu?Która metodę ocieplenia polecacie?Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 29.01.2015 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 użyj granulatu, to się po prostu rozsypuje i samo się dopasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 29.01.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 ja na strychu nieużytkowym (trzymam tam tylko mało potrzebne graty), ułożyłem 25cm wełny.Legary zrobiłem z desek z budowy oraz rozebranych palet po YTONGU, na wierzch położyłem deski które zostały po szalunkach, lekko oczyszczone. Nie jest może "elegancki", ale za to jest ciepło i nie wydałem za dużo kasy. Wełnę układa się łatwiej niż styro, łatwiej dopasować do nierówności, kominów, wypustków itd niż styropian, tylko układanie wełny, szczególnie na niskim strychu (u mnie wysokość wynosi od 15cm do 1,8m przed ułożeniem wełny) nie należy do przyjemnych. Wełna pyli itd. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelc 29.01.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Legary i wełna raczej odpadają ponieważ moja żona na strychu chce zrobić drugą garderobę dlatego potrzebuję dość twardej powierzchni. Ale z granulatem mógłbym wstępnie wyrównać powierzchnię aby na niego położyć styropian i zrobić wylewkę. Bo na sam granulat raczej nie ma szans zrobić wylewki. Albo inna opcja styrobeton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 03.02.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 perlit+ perlitobeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam332 06.02.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Ja też się zastanawiam co dać na strop poddasza nieużytkowego. W projekcie jest 25cm styro ale na stropie monolitycznym. U mnie jest teriva . Myślę czy 20 cm wystarczy. Skłaniam się nad styro i wylewką ale wychodzi to raczej drożej nić wełna i osb. Strych będzie przeznaczony na graciarnię w całości więc sztywna podłoga musi być. Na stropie mam peszle od elektryki bo robiłem punkty świetlne przez strop w peszlach więc trochę wycinania by było. Czy na sam styropian frezowany można wyłożyć osb bez legarów oraz czy pod styropian trzeba układać folię paroszczelną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam332 07.02.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Nikt nic nie doradzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 08.02.2015 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 ad1. możnaad2. nie ma takiej potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 08.02.2015 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 20 cm wystarczy w zupełności, folie dajemy na styropian. Ja zrobił bym wylewkę, robisz to raz i spokój na całe życie:) jak zamieszkasz to już nie zrobisz za duży bałagan. W sumie ja mam strych i nie wchodzę tam, decyzja należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam332 08.02.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Chodzi mi po głowie jeszcze opcja: Mata z wełny mineralnej skalnej Rockroll 15cm promo w jednym z marketów 7,89 m2 o współczynniku 0,044. Przy moim poddaszu 122m2 dałbym 2x i to by była najtańsza opcja i chyba lepiej jak 20 cm styro. Desek mam sporo to wykorzystał bym na legary. Poddasza raczej nigdy nie planuję użytkowego a w razie co można rozebrać i wełnę upchnąć w krokwie. Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam332 08.02.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 podbijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.02.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 użyj granulatu, to się po prostu rozsypuje i samo się dopasuje Układałeś coś kiedykolwiek na luźnym perlicie ? Bo obawiam się że raczej nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomku77 30.04.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Nie wie ktoś, jak będzie różnica cieplna, między styropianem np. 10cm zalanym wylewką około 5cm, a tą samą grubością styropianu, ale przykrytego płytą osb np. 8 mm ? Chodzi o to, że nie wiem, czy zalewać styropian, czy może pokryć płytą. Na poddaszu jest tylko graciarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts