Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aktualne ceny płotu z siatki na podmurówce

Tomasz M.

Recommended Posts

Czy ktoś ostatnio (tzn. po wielkim skoku cen stali) robił płot z siatki na podmurówce - samodzielnie albo brał ekipę? Ile wyszło za metr bieżący? Jakie miasto? U mnie trzeba by się wkopać z podmurówką porządnie w ziemię (jakieś 70-80 cm - gliniasto-mulista ziemia, może wysadzać zimą), zazbroić, co 2 m słupki łącznej długości ok. 2,8 m każdy, siatka ocynk 1,5 m szerokości, ok. 100 metrów bieżących, drut albo linka do usztywnienia. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie - rozpoczynam rozmowy z wykonawcami.

Podciągam. Pomóżcie. Jeden wykonawca zaśpiewał właśnie 250 zł za metr bieżący, wykonanie pod klucz płotu z siatki ocynk 4 mm, 1,5 m wysokości, na podmurówce szerokiej na 20 cm, 80 cm w ziemi, 50 cm nad ziemią, słupki 50x50 mm co 2 metry. Cena wydaje się z kosmosu, nawet w Warszawie, ale może to teraz tyle wychodzi, przez tych Chińczyków?

Tomku, u mnie właśnie robią parkan, ale będą sztachety. Podmurówka szerokości 20 cm, około 80 cm w ziemi, 20 nad ziemią, słupki 60 x 60 co 2,5 m, poprzeczki 20 x 30. Robocizna i materiały bez sztachet kosztują 135 zł/mb (wywoławczo 130 - 140 zł). Nie jest to drogo. Co prawda sprawę załatwia mój bliźniak, ale wiem że były też oferty powyżej 200 zł :o

Dwa tygodnie temu skonczylem ogrodzenie i juz mowie jak wygladalo to u mnie:

- 22 pln za slupek o60/scianka 4mm/dlugosc 220cm z rur z odzysku pomalowany na czarno czyms antykorozyjnym - przynajmniej tak =mnie zapewniano - slupki co 2,6m

- beton z gruchy za 160 pln za m3

- siatka z drutu czarnego 2,5mm plus otulina pcv(lub PCW) 1mm cena 12,80 pln za metr biezacy (1,5 szerokosc)

- 20 pln za mb robocizna (kopanie 50cm, szalowanie, ustawienie slupkow)

- naciagniecie siatki (140m) plus malowanie slupkow (52 sztuki) 600 pln plus farba, rozpuszczlnik itp 100pln

wyszlo okolo 70pln za metr biezacy ogrodzenia.

pozdrawiam

PP