Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wienerberger Alegra 9 - źle ułożona ?

pszynk

Recommended Posts

Kilka dni temu polecany fachowiec skończył układać dachówkę Alegra 9 na moim dachu.

Dach jest dachem dwuspadowym czyli raczej nieskomplikowanym.

Zauważyłem, że niektóre dachówki nie przylegają do sąsiadujących, są lekko uniesione - załączam zdjęcia.

Z czego to może wynikać? Czy jest to wada dachówki?

Fachowiec powiedział "to nie problem, wie pan dachówki nie są idealne a czasami nawet krzywe"

Natomiast sprzedawca w podobnym tonie stwierdził "to nie problem, do wiosny zdążą się ułożyć"

Trudno mi uwierzyć tak jednemu jak i drugiemu.

Co sądzicie o tej sytuacji?

Pozdrawiam

Paweł

IMG_1589--.JPG

IMG_1590--.JPG

Bardzo dziękuję za dobrą wiadomość. Jeżeli byłyby to tylko 3 dachówki to na pewno nie zwracał bym sobie i przede wszystkim innym głowy. Szacuję, że jest ich jakieś 20%. Co prawda dach jest deskowany i pokryty papą wiec nie ma stresu, ale zostaje pytanie skąd te szczeliny. Łaty są proste, dachówki też to co je podnosi? Może spinki którymi są do łat przyczepiane? Pozdrawiam.

Być może. Pamiętaj, że dachówka to tylko wypalona glina i ma prawo być trochę "pokręcona". Wprawny dekarz mógłby się trochę pobawić i to wyprowadzić. Czasami wystarczy zamienić dachówki miejscami czasami trochę podszlifować. Szkoda, że nie zwróciłeś na to uwagi w trakcie krycia. Pozdrawiam.

Z doświadczenia wiem, że dachówki ceramiczne mogą mieć minimalne odchyłki w wymiarach. Tak jak napisał pan Andrzej - robotą dobrego dekarza jest uniknąć takich błędów. Nie zgadzam się jednak, że na takie rzeczy trzeba zwracać uwagę dekarzom - sami powinni na to wpaść. No chyba że pierwszy raz pracują z ceramiką... ;) Ja też jestem właścicielem dachu z dachówki Alegra 9 i nie mam takich sytuacji jak to co u Ciebie nie na zdjęciu. Wiem jednak od dekarzy, że trochę kombinowali z ułożeniem i przekładali kilka dachówek. Normalka... :)