Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deskowanie , co i jak ?

przemekg

Recommended Posts

Witam, jestem świeżo po rozmowach z cieślą, nie zdawałem sobie sprawy z faktu że owa rozmowa wzbudzi we mnie tyle niepewności i uświadomi iż wiedza którą posiadam nie jest wystarczająca aby ocenić Jego zamiary i doświadczenie ... Jak wiele osób posiłkuję się różnymi metodami weryfikacji, jeśli to możliwe chciałbym Was prosić o kilka rad i podpowiedzi ... Jestem przed zakupem więźby, cena jaką usłyszałem to 750 zł plus Vat za metr sześcienny, dodam że potrzebuję 12,7. Czy ta cena na chwilę obecną jest dobra ? Zakupiłem jakiś czas temu materiał na deskowanie, chciałem aby deski przed położeniem były suche, cieśla powiedział że mam je oddać do tartaku w celu fazowania, lepiej jeśli będą miały wpusty, to Jego opinia ... Czy Waszym zdaniem to konieczne ??? Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie ? Mam też pytanie jaką papę polecacie na krycie desek ? Z góry dziękuję za podpowiedzi ...

Fazowanie bez sensu

Mokre czy suche nie ma znaczenia ważne by były zdrowe…

Jak dasz suche i zamokną to ci się złódkują wiec lepiej dać świeże to się najwyżej porobią szpary…

Papa SBS na osnowie polimerowej podkładowa termozgrzewalna 3 mm lub więcej.

Mocować papiakami górą i przykrywać kolejnym pasem papiaki. Kontrłaty przesmarować lepikiem na zimno (bezrozpuszczalnikowym) by papy nie rozpuszczało.

Pamiętaj o szczelinie wentylacyjnej w kalenicy i pomiędzy ociepleniem a deskami, a także o rozwiązanie okapu i odprowadzenie skroplin czy do rynny czy na pas podrynnowy.

Pozdr