Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowy montaz styropianu

xxx.adik

Recommended Posts

Jak wyglada prawidłowy montaz sytropianu na scianie z silikatu.

Wszyscy "fachowcy" w mojej okolicy kleja go tylko na tzw "packi". Gdy mowie ze z mojej wiedzy wynika ze nalezy dac klej na packi "packi" + klej po obwodzie styropianu twierdza ze wtedy sciana nie bedzie oddychac i styropian w ogole nie bedzie dzialal.

Druga sprawa to taka ze buduje parterowke i chcialbym uniknac kołkowania(mostki cieplne + koszt), wszyscy twierdza ze nalezy kołkowac inaczej styropian odpadnie przy wietrze.

Wiec jak to w koncu jest ? Taka wersje przedstawiaja fachowcy pracujacy ponad 20 lat

ech. poczytaj.

W pigulce:

1 - silikat gruntowac gruntem antyodparzeniowym

2 - kleic obwodowo + placki i nie dziwic sie ze pojdzie 6-8kg kleju na 1m2

3 - kolkowac w termodyblu

no i tyle.

a jak szukasz szczegolowych odpowiedzi - to przejrzyj forum i chociazby moje posty - znajdziesz tam pelne uzasadnienie tego co tu masz "w pigulce"

Wszyscy "fachowcy" w mojej okolicy kleja go tylko na tzw "packi". Gdy mowie ze z mojej wiedzy wynika ze nalezy dac klej na packi "packi" + klej po obwodzie styropianu twierdza ze wtedy sciana nie bedzie oddychac i styropian w ogole nie bedzie dzialal.

Druga sprawa to taka ze buduje parterowke i chcialbym uniknac kołkowania(mostki cieplne + koszt), wszyscy twierdza ze nalezy kołkowac inaczej styropian odpadnie przy wietrze.

Wiec jak to w koncu jest ? Taka wersje przedstawiaja fachowcy pracujacy ponad 20 lat

Ciekawe ile jeszcze potrzeba"pokoleń fachowców" żeby zmądrzeli?

:)

Może to starsze teraz, to już ostatnie?

Eeeeeeeeeee tam....... zawsze takie gamonie się znajdą.

twierdza ze wtedy sciana nie bedzie oddychac

spytaj się ich po co w ogóle ściana ma oddychać ?? bo zadaniem izolacji powinno być izolowanie a nie przedmuchiwanie ścian zimnym powietrzem

równie dobrze można sobie świeżo docieploną ścianę wiertłem podziurawić na wylot w imię świeżego powietrza w środku, albo stale trzymać otwarte okna

Edytowane przez mxxxx

tak, mozna bez kolkow....

o ile producent to dopuszcza...

cos takiego potrzebujemy...co najmniej

http://pliki.astrobud.pl/klej_bez_kolkow.pdf

no i takim klejem do styropianu za 50zl ..spox

http://astrobud.pl/pl/p/Dryvit-klej-do-styropianu-Dryhesive-Plus-25kg/69

Nie słuchaj głupot - ściana ma izolować a nie oddychać. Klej obwód + packi .

Ciekawe ile jeszcze potrzeba"pokoleń fachowców" żeby zmądrzeli?

:)

Może to starsze teraz, to już ostatnie?

Eeeeeeeeeee tam....... zawsze takie gamonie się znajdą.

Niestety uwaza tak kazdy wykonwaca ocieplenia jakiego pytalem. Podobne zdania maja na temat pc pw, wm z rekuperacja, silki, oknach w warstwie ocieplenia

Jeśli ściana równa klej niczym płytki ten EPS na pacę grzebieniową np 12 i większy grzebień .. całą powierzchnią w tedy kołkowania nie będzie potrzeba ..

siła z jaką wiatr może próbować odrywać izolację .. to zakres w okolicach 1kN/m2 gorzej na wieje, przerwa wieje i tak w kółko .. tu masz podparcie

na całej powierzchni płyty ... a szamanów od placków :bash: niestety ale niczym poziom świadomości się nie zwiększy to szamani nadal będą telepać budowlanką .. zapytaj ich z czego mają wannę w łazience .. i czemu ta wanna nie przesącza wody .. tylko się spustem wypływa ..

tak samo tu .. od zapewnienia poziomu wilgotności jest wentylacja ..

Kto to w ogóle wymyślił i kiedy, to oddychanie ścian? I ile baranów (pokoleń) będzie to powtarzać? Ale edukacja, mam nadzieję i tam (do tych mądrych inaczej) dotrze. Jak równa ściana to na grzebień. Jak nierówna to na placki i obwód. Kołki niepotrzebne.

Wystarczy przyzwoity (niekoniecznie najdroższy) klej i dobre wykonanie! Dopilnuj roboty i zapomnij.

U mnie wykonawca elewacji tez nie chciał kleić na ramkę. Tłumaczył tym samym, że powietrze musi krążyć pod styropianem. Jak spytałem go o strefy przeciwpożarowe, że jak styropian się zapali to spłonie cala ściana - przewracał tylko oczami. Stanęło na tym że ramkę tworzył na brzegach ścinany. Okazuje się że to nie było dobrym rozwiązaniem.

Długo planowana inwestycja, umówiony wykonawca się nie zjawił i musiałem kogoś na szybko znaleźć. Jak zwykle co nagle do po diable.

Kto to w ogóle wymyślił i kiedy, to oddychanie ścian? I ile baranów (pokoleń) będzie to powtarzać? Ale edukacja, mam nadzieję i tam (do tych mądrych inaczej) dotrze. Jak równa ściana to na grzebień. Jak nierówna to na placki i obwód. Kołki niepotrzebne.

Wystarczy przyzwoity (niekoniecznie najdroższy) klej i dobre wykonanie! Dopilnuj roboty i zapomnij.

kolejny specjalista... Daj mi to na pismie ze mi kolkowanie nie jest potrzebne i wez za to odpowiedzialnosc, z przyjemnoscia zaplace Ci za to 5zl netto z kazdego m2 wykonanej elewacji.

Deal? Kleimy zazwyczaj Capatect 190S.