Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowy montaz styropianu

xxx.adik

Recommended Posts

Możemy porozmawiać o takiej umowie.

Oczywiście rozpatrujemy domy jednorodzinne parterowe i z poddaszem użytkowym. Jeśli tak starannie będzie to wykonane, jakie masz do tej pory opinie to może zaryzykuję.

Chociaż pewnie zalecania masz trochę inne.

dla mnei to jest tylko skonsultowanie takiego zapisu z prawnikiem i umieszczenie zapisu w umowie z klientem:

w skrocie Ty dajesz gwarancje i ponosisz odpowiedzialnosc odszkodowawcza w przypadku gdyby cos sie stalo

ja podpisujac umowe z klientem zaznaczam ze odpowiedzialnosc zwiazana z nastepstwami nie stosowania lacznikow mechanicznych zostala scedowana na Ciebie. I spoko... mozemy dzialac, mi to pasuje.

Podejrzewam ze jeszcze kilku wykonawcow a moze i producentow moze byc zainteresowanych

dobra a tak powaznie.

Wezmy tego mojego Caparola na ten przyklad:

Caparol jest producentem niemieckim

Caparol ma fabryke w Polsce gdzie produkuje sie: kleje 190S, 190, 190biały, tynk mineralny i tak bylo od zawsze. Wszystko "mokre" bylo z Niemiec.

Co ciekawe na rynku niemieckim nie wystepuje 190S

ok. 5 lat temu otworzono linie produkcyjne w PL dla tynkow: Capatect(akrylowy) Amphisilan(silikonowy)

w zeszlym roku chyba? moze 2 lata temu pokazal sie na rynku "Caparol klej do styropianu" czyli tansza wersja 190S - nie ma go w aprobacie technicznej, ale jest produkowany... szczesliwy handlowiec pracujacy pol roku w Caparol majacy na wizytowce "doradca techniczno-handlowy" jak na skrzydlach z radosna nowina przylecial, ze maja tani klej do styropianu. Bo ma tani klej ! zamowienia sie posypia lawina! ...

No i nie wiem jak tam konkurencja.... ale ja mu powiedzialem wprost: nawet mi o tym nie mow i nie proponuj mi takiego szemranego rozwiazania.

W jakim systemie mam zastosowac ten klej? z czym? i kto za to poniesie odpowiedzialnosc jak cos sie stanie. Przeciez jakbym nie zapytal wtedy o AT do tego kleju i skusil sie na te 2zl mniej i zalozmy teraz u cormac po tych ostatnich wichurach zerwaloby jej z niskiego... bo u cormac jest niziutko... (tu masz zdjecia) to zerwaloby 900m2 elewacji, a ta wichura tydzien temu pozrywala jej obrobki blacharskie... koszt utylizacji tego co spadlo, naprawy i zrobienia jeszcze raz przekroczylby 200kpln... a producent by sie wykpil, ja bym to naprawial, a jezeli podpisalbys taka umowe ze mna - na Twoj koszt... powyzej 200k PLN!

Dzisiaj klient zapytal mnie dlaczego jakos sie "dąsam" na Caparol-a bo gdzies tam cos napisalem ze nie jest tak jak bylo i nie do konca mi odpowiada. no wiec wlasnie wynika to z tego, ze producent ktory chcial byc kojarzony z jakoscia i firma handlowa, wykonawca wiedzial ze nic mu nie grozi, bo produkt jest wysokiej jakosci, ma aprobaty, jezeli zrobi wszytsko ok - to nic sie nie stanie.

A teraz jak jest? Caparol jest rozpoznawany, duzo tanszy niz kiedys, doradcy "techniczno-handlowi" maja po pol roku stazu w firmie i zmieniaja sie szybciej niz pory roku.... i wypuszcza sie produkt bez wpisania w AT po to zeby byl tanszy o 2zl i mowi "to ten sam klej jest... " to jak jest ten sam... to dajcie to Panowie ze slonika na pismie... kiedys nie potrzebowalem od Caparola czegos na pismie, wystarczylo mi slowo Wlodka Krupy (dyrektor techniczny, juz nie pracuje) albo Jacka Piechockiego (pracuje, ale zostal przesuniety)

Powaznie w takich czasach chcialbys brac za to odpowiedzialnosc?

Mi nie wolno wszytskiego napisac, zwlaszcza teraz kiedy mam PP i jestem jawny, wczesniej i tak bylem. Caparol to wielka miedzynarodowa firma z olbrzymim kapitalem a ja maly żuczek przy nich. Ale nie wprowadze i nie wbuduje materialu o nazwie "caparol klej do styropianu" co ciekawe nie maja go nawet na stronie... a jest w sprzedazy. I tak samo wycofuje sie z Amphisilan FP od 3 lat, w 2014 wiecej zuzylem i sprzedalem Thermosan NQG FP (DE) niz Amphisilan FP (PL)

Jak zaczna Thermosan NQG produkowac w PL - to przestawie sie na Carbon System.

Poki co za malo firm sprzedaje Thermosan zeby oplacalo im sie linie otwierac produkcyjna, ale to pewnie kwestia czasu.

No i tak zupelnie odbiegajac od tematu

Proszek do prania polski i niemiecki tej samej firmy... kto uzywal juz wie

Edytowane przez fighter1983

dobra a tak powaznie.

Wezmy tego mojego Caparola na ten przyklad:

Caparol jest producentem niemieckim

Caparol ma fabryke w Polsce gdzie produkuje sie: kleje 190S, 190, 190biały, tynk mineralny i tak bylo od zawsze. Wszystko "mokre" bylo z Niemiec.

Co ciekawe na rynku niemieckim nie wystepuje 190S

ok. 5 lat temu otworzono linie produkcyjne w PL dla tynkow: Capatect(akrylowy) Amphisilan(silikonowy)

w zeszlym roku chyba? moze 2 lata temu pokazal sie na rynku "Caparol klej do styropianu" czyli tansza wersja 190S - nie ma go w aprobacie technicznej, ale jest produkowany... szczesliwy handlowiec pracujacy pol roku w Caparol majacy na wizytowce "doradca techniczno-handlowy" jak na skrzydlach z radosna nowina przylecial, ze maja tani klej do styropianu. Bo ma tani klej ! zamowienia sie posypia lawina! ...

No i nie wiem jak tam konkurencja.... ale ja mu powiedzialem wprost: nawet mi o tym nie mow i nie proponuj mi takiego szemranego rozwiazania.

W jakim systemie mam zastosowac ten klej? z czym? i kto za to poniesie odpowiedzialnosc jak cos sie stanie. Przeciez jakbym nie zapytal wtedy o AT do tego kleju i skusil sie na te 2zl mniej i zalozmy teraz u cormac po tych ostatnich wichurach zerwaloby jej z niskiego... bo u cormac jest niziutko... (tu masz zdjecia) to zerwaloby 900m2 elewacji, a ta wichura tydzien temu pozrywala jej obrobki blacharskie... koszt utylizacji tego co spadlo, naprawy i zrobienia jeszcze raz przekroczylby 200kpln... a producent by sie wykpil, ja bym to naprawial, a jezeli podpisalbys taka umowe ze mna - na Twoj koszt... powyzej 200k PLN!

Dzisiaj klient zapytal mnie dlaczego jakos sie "dąsam" na Caparol-a bo gdzies tam cos napisalem ze nie jest tak jak bylo i nie do konca mi odpowiada. no wiec wlasnie wynika to z tego, ze producent ktory chcial byc kojarzony z jakoscia i firma handlowa, wykonawca wiedzial ze nic mu nie grozi, bo produkt jest wysokiej jakosci, ma aprobaty, jezeli zrobi wszytsko ok - to nic sie nie stanie.

A teraz jak jest? Caparol jest rozpoznawany, duzo tanszy niz kiedys, doradcy "techniczno-handlowi" maja po pol roku stazu w firmie i zmieniaja sie szybciej niz pory roku.... i wypuszcza sie produkt bez wpisania w AT po to zeby byl tanszy o 2zl i mowi "to ten sam klej jest... " to jak jest ten sam... to dajcie to Panowie ze slonika na pismie... kiedys nie potrzebowalem od Caparola czegos na pismie, wystarczylo mi slowo Wlodka Krupy (dyrektor techniczny, juz nie pracuje) albo Jacka Piechockiego (pracuje, ale zostal przesuniety)

Powaznie w takich czasach chcialbys brac za to odpowiedzialnosc?

Mi nie wolno wszytskiego napisac, zwlaszcza teraz kiedy mam PP i jestem jawny, wczesniej i tak bylem. Caparol to wielka miedzynarodowa firma z olbrzymim kapitalem a ja maly żuczek przy nich. Ale nie wprowadze i nie wbuduje materialu o nazwie "caparol klej do styropianu" co ciekawe nie maja go nawet na stronie... a jest w sprzedazy. I tak samo wycofuje sie z Amphisilan FP od 3 lat, w 2014 wiecej zuzylem i sprzedalem Thermosan NQG FP (DE) niz Amphisilan FP (PL)

Jak zaczna Thermosan NQG produkowac w PL - to przestawie sie na Carbon System.

Poki co za malo firm sprzedaje Thermosan zeby oplacalo im sie linie otwierac produkcyjna, ale to pewnie kwestia czasu.

No i tak zupelnie odbiegajac od tematu

Proszek do prania polski i niemiecki tej samej firmy... kto uzywal juz wie

Ja tęż w tym roku - zresztą jak wiesz - prawie same NQG robilismy.....czasem się trafil Amphisilan,chyba ze 2-3 razy.

Widzę "fighter 1983" że ja mam większe zaufanie do twojej roboty, niż ty sam ;). I do materiałów których używasz. Oczywiście dywagacje dotyczą solidnych materiałów z AT. No i wykonanie na takim samym, wysokim poziomie.

Jeśli miałbym budować następny dom, styropian na elewacji nie byłby absolutnie kołkowany. Wystarczą solidne materiały i wykonanie. To "wykonanie" to najtrudniejszy element, lepiej tego dopilnować.

Dobrze wykonana izolacja jest "nietykalna". Łatwiej rozerwać strukturę w samym styropianie, niż oderwać go od ściany.

Oczywiście różnicę między proszkiem niemieckim a polskim znam doskonale. To samo dotyczy kawy czy innych produktów.

Edytowane przez noc

czy przy klejeniu 25 cm eps grafit 031 na ytong energo(z zastosowaniem np Tytan eos po obwodzie i przez przekątne bez kołkowania ) dawać dodatkowo klej na łączenia frezów oraz na łączenia pomiędzy płaskimi krawędziami płyt styropianu? Między innymi na foto powyżej coś wystaje z tych szczelin. Czy jest to klej taki sam jak zastosowano do klejenia czy jakaś specjalna pianka nierozprężna ? Zależy mi na dodatkowym uszczelnieniu tych mostków.

czy lepiej jest kleić po obwodzie plus po przekątnych czy paskami pionowymi równolegle do ściany ? Wyczytałem też że przy grubośc 20 cm i więcej nie warto dopłacać za frez bo niewiele daje. Czy zgodzicie się z tą opinią ?

Opanowuję temat żeby przypilnować mojego wykonawcę. Kupuję droższy styropian 031 i nie chciałbym żeby był źle położony.

Edytowane przez MatixL

Widzę "fighter 1983" że ja mam większe zaufanie do twojej roboty, niż ty sam ;). I do materiałów których używasz. Oczywiście dywagacje dotyczą solidnych materiałów z AT. No i wykonanie na takim samym, wysokim poziomie.

Jeśli miałbym budować następny dom, styropian na elewacji nie byłby absolutnie kołkowany. Wystarczą solidne materiały i wykonanie. To "wykonanie" to najtrudniejszy element, lepiej tego dopilnować.

Dobrze wykonana izolacja jest "nietykalna". Łatwiej rozerwać strukturę w samym styropianie, niż oderwać go od ściany.

Oczywiście różnicę między proszkiem niemieckim a polskim znam doskonale. To samo dotyczy kawy czy innych produktów.

Cieszę się, ja zaufanie do wykonania mam, tak samo jak do wykonania ewbuxxxo. Jak każdemu zdarzają się poprawki (zresztą nie wstydzę się ich i nie ukrywam: w tym roku u forumowiczki w Szczecinie - mała wtopa z imitacją drewna, opisana w osobnym wątku zresztą, i chociaż nadal twierdzę ze to nie nasza wina - poprawiam na swój koszt, no i teraz 2 u cormac w Gdańsku - gdzie z kolei NQG na attykach od wewnętrznej strony nam odpada - ale tu przyczynę znam - świadoma decyzja moja i Inwestorki - było już za zimno no i zostało tak niewiele do dokończenia... no i co.., taka dyskusja przez telefon z cormac przed polozeniem:

Inwestorka: nie za zimno na ten tynk?

wykonawca: no za zimno, ale zostały małe powierzchnie, odcięte płaszczyznami - trudno kładziemy

Inwestorka: a co sie może stać?

wykonawca: jeżeli przemrozi i złapie mokry jeszcze tynk - wierzchnia warstwa tynku odpadnie płatami

Inwestorka: i co wtedy?

wykonawca: usuniemy i położymy na wiosnę jeszcze raz

Inwestorka: a jak odpadnie nie teraz tylko za 2 lata?

wykonawca: jeżeli przemarznie mokry - to odpadnie od razu albo zaraz na wiosnę, nie ma tego dużo a ew. naprawa nie będzie skomplikowana.

Inwestorka: ok... czyli robimy?

wykonawca: robimy.

No i odpada... zabraklo tych paru godzin na plusie i nie zdarzyl zwiazac. Trudno - nic sie nie dzieje. Efekt taki sam jakby zostalo na zime zagruntowane i pozostawione, no tylko ja jestem jakies 2-3 wiadra tynku NQG "do tylu".

Jak to mówią: gdzie drwa rąbią tam wióry lecą ale tracę zaufanie do produktów, w szczególności tych robionych w PL przez firmę z trąbą w logo. WIdzę po prostu co się dzieje, widze po ile kupowałem kiedyś "ten sam produkt" może inaczej - tak samo się nazywający tego samego producenta. Zalewają nas tani producenci podróbek z Chin, w systemach dociepleń lokalni producenci mnożą się jak króliki obniżając ceny produktów kosztem jakości. Pamiętajmy o tym, że w 25kg produktu ok 95% wagi tego co w nim jest kosztuje grosze, pozostałe 5% wagi to to co kosztuje setki/tysiące za tonę. ale to własnie te 5% składników (wagowo) podnosi jakość produktu ale i cenę finalną tego co mamy w worku lub w wiadrze. Wieć jak się obniza ceny - zmienia się proporcje na 95,5%+4,5% i już mamy 20zł na wiadrze taniej. Ot cala tajemnica.

To co kochają teraz wszyscy:

AMphisilan FP K15 - tynk silikonowy Caparola pamietam jak 8 lat temu kupowalem go po (w brutto) okolo 210zł i sprzedawałem wybarwiony po 245... teraz... ile to jest? 32% taniej niz 8 lat temu... CUD? no moze i tak.... albo taka promocja...

nie wierze w cuda i promocje, sadze ze szybciej na chodniku pod galeria centrum w warszawie potkne sie o 50 tysiecy zlotych niz dobrze wyjde na promocji.

czy przy klejeniu 25 cm eps grafit 031 na ytong energo(z zastosowaniem np Tytan eos po obwodzie i przez przekątne bez kołkowania ) dawać dodatkowo klej na łączenia frezów oraz na łączenia pomiędzy płaskimi krawędziami płyt styropianu? Między innymi na foto powyżej coś wystaje z tych szczelin. Czy jest to klej taki sam jak zastosowano do klejenia czy jakaś specjalna pianka nierozprężna ? Zależy mi na dodatkowym uszczelnieniu tych mostków.

czy lepiej jest kleić po obwodzie plus po przekątnych czy paskami pionowymi równolegle do ściany ? Wyczytałem też że przy grubośc 20 cm i więcej nie warto dopłacać za frez bo niewiele daje. Czy zgodzicie się z tą opinią ?

Opanowuję temat żeby przypilnować mojego wykonawcę. Kupuję droższy styropian 031 i nie chciałbym żeby był źle położony.

to co wystaje spomiedzy poszczegolnych plyt to niskoprezna pianka pistoletowa. przed tarowaniem styropianu odcina sie ja, lub sciera tarka jak nei wystaje za duzo. odpusc sobie frezy - i wez 1cm styropianu wiecej na caly budynek. kwotowo wyjdzie tak samo. zwlaszcza ze przy frezowanym masz znacznie wiecej odpadow. klejenie na klej w pianie jak ma to papiery i masz równe sciany - spoko. ramka + pasy albo ramka +X obojetnie.

noc: ja wiem co latwiej rozerwac :) i kiedy... ale wiem tez ze w "razie W" brak kolkow oznacza dla mnie jedno - naprawy na moj koszt na 100%.

Dlatego Ty sobie mozesz na to pozwolic, ja niestety nie. a tez wolalbym nie kolkowac... bawic sie we frezowanie, wiercic te dziury... kolkowac, wklejac zaslepki... latwiej jest nie kolkowac.. mniej mnie to kosztuje (duzo szybciej) ... ale w standardzie kolkuje w termodyblu i tyle. Jezeli klient nie chce - prosta sprawa: zapis w umowie:

- na wyrazne wskazanie inwestora nie zastosowano przy wykonywanych pracach dodatkowego mocowania termoizolacji za pomoca lacznikow mechanicznych. Zamawiajacy zostal poinformowany o ewentualnych nastepstwach nie stosowania lacznikow mechanicznych, tym samym wykonawca zostaje zwolniony z odpowiedzialnosci za ewentualne wady i usterki wykonanych prac wynikajace z tego faktu.

No i tyle....

to już sam nie wiem czy kołkować czy nie :) byłem zdecydowany nie kołkować ze względu na lepsze parametry izolacyjne ale skoro piszesz, że wykonawcy nie dają na to gwarancji to już sam nie wiem. Z drugiej jednak strony masa ludzi miedzy innymi tu na forum decyduje się nie kołkować ( nawet na narożnikach) i styro ładnie się trzyma ( niektórzy maja tak już 3-4 lata).

Rozumiem że tarka od zewnątrz pod siatkę i klej ?

Czyli jeśli zdecyduję się nie kołkować to śmiało mogę też mieszać produkty różnych producentów przy elewacji - np klej i siatka od jednego, tynk od innego - bo i tak gwarancji nikt mi nie da ( dlatego że nie kołkowane)

Budując teraz nowy dom sam dla siebie a nie jako wykonawca dla innych - to byś kołkował czy nie ?

Budując teraz nowy dom sam dla siebie a nie jako wykonawca dla innych - to byś kołkował czy nie ?

nie, ale postawilbym dom z silki lub gazobetonu, zagruntowal gruntem antyodparzeniowym (konzentrat 111) i kleil metoda grzebieniowa cementowym klejem do siatki (capatect 190 szary). I zostalbym w systemie. styropian grafit bez frezu Knauf-a 0,031 20 no max 25cm. no chyba zeby byla dalej duza roznica w cenie. To Austrotherm albo Termoorganika.

Strefa cokolu wykonczona Dryvit Ameristone T, zadnego gownianego tynku mozaikowego, jezeli imitacje drewna to Dryvit Wood, ewentualnie plyta HPL na konstrukcji aluminiowej montowana na sika tack panel system, z welna i wiatroizolacja.

Nie montowalbym drewna.

jako wyprawa elewacyjna: albo mineralny pomalowany farba Thermosan albo Thermosan FP NQG barwiony w masie, w sumie obojetnie ktore rozwiazanie.

Wstawilbym pewnie jakies bonie. Narozniki - zmienilbym aluminiowe na PCV z siatka, listwy przyokienne, okapnikowe. Zadnej metoalowej listwy startowej. Podsufitka zrobiona w tynku na plycie cementowo - wloknowej fermacell lub Knauf Powerpanel.

Musialem dopisac: brawo za pytanie.... lepiej sformulowac sie nie da.

Odpowiedz w 3 minuty, kompedium mojej wiedzy w temacie przelane w kilku zdaniach - rozwiazanie dobrane optymalnie dla 90% budynkow i spelniajace wymagania 90% inwestorow i mieszczace sie w granicach rozsadku cenowego. Stosunkowo tanie i optymalnie zlozone. bez wyjasniania dlaczego tak nie inaczej....ale dokladnie tak bym zrobil :)

MatixL, jeśli do klejenia użyjesz tanią, chińską piankę to kołkuj. Jeśli mają to być porządne materiały to sobie daruj.

Nie mniej ważna będzie jakość wykonania robót.

Już wyżej fighter1983 wszystko Ci opisał.

Zrób jak zalecił (oczywiście materiały mogą być inne, o nie gorszej jakości) i zapomnij.

nie, ale postawilbym dom z silki lub gazobetonu, zagruntowal gruntem antyodparzeniowym (konzentrat 111) i kleil metoda grzebieniowa cementowym klejem do siatki (capatect 190 szary). I zostalbym w systemie. styropian grafit bez frezu Knauf-a 0,031 20 no max 25cm. no chyba zeby byla dalej duza roznica w cenie. To Austrotherm albo Termoorganika.

Strefa cokolu wykonczona Dryvit Ameristone T, zadnego gownianego tynku mozaikowego, jezeli imitacje drewna to Dryvit Wood, ewentualnie plyta HPL na konstrukcji aluminiowej montowana na sika tack panel system, z welna i wiatroizolacja.

Nie montowalbym drewna.

jako wyprawa elewacyjna: albo mineralny pomalowany farba Thermosan albo Thermosan FP NQG barwiony w masie, w sumie obojetnie ktore rozwiazanie.

Wstawilbym pewnie jakies bonie. Narozniki - zmienilbym aluminiowe na PCV z siatka, listwy przyokienne, okapnikowe. Zadnej metoalowej listwy startowej. Podsufitka zrobiona w tynku na plycie cementowo - wloknowej fermacell lub Knauf Powerpanel.

Musialem dopisac: brawo za pytanie.... lepiej sformulowac sie nie da.

Odpowiedz w 3 minuty, kompedium mojej wiedzy w temacie przelane w kilku zdaniach - rozwiazanie dobrane optymalnie dla 90% budynkow i spelniajace wymagania 90% inwestorow i mieszczace sie w granicach rozsadku cenowego. Stosunkowo tanie i optymalnie zlozone. bez wyjasniania dlaczego tak nie inaczej....ale dokladnie tak bym zrobil :)

Dzieki wielkie za informacje, zwlaszcza te o imitacji drzewa bo tez to bede robil. Wisze Ci zgrzewke piwa ;)

Dzieki wielkie za informacje, zwlaszcza te o imitacji drzewa bo tez to bede robil. Wisze Ci zgrzewke piwa ;)

Hmmm - powinno załadować od 4minuty 33sekundy

https://www.youtube.com/watch?v=kBpUHqnCEMk#t=04m33s

Nie montowalbym drewna.

jako wyprawa elewacyjna: albo mineralny pomalowany farba Thermosan albo Thermosan FP NQG barwiony w masie

W zasadzie taki sam plan jak mój. Tyle że jeszcze nie zdecydowałem czy klej na grzebień po całości czy na klej tytana. Grzebień wydaje się tu lepszy bo będzie większa powierzchnia styku - wiadomo że trzeba dać go po całości ściany. Wyjdzie więcej materiału ale będzie zrobione raz a dobrze.

Styro Knaufa lepsze od Austrothermu ? W sumie chyba oba mają cefryfikat ITB.

• 1 month później...
jakie są obecnie orientacyjne stawki za wykonanie ocieplenia w zakresie

- gruntowanie

- klejenie płyt grubości 25cm - klej na grzebień na całej powierzchni płyty

- przyklejenie siatki na styropian (wcześniej przejechanie tarką)

- uzupełnienie szczelin pianą niskorozprężną

20-100 netto/m2 :)

• 3 years później...