Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa mieszkania na jednym liczniku - jak załatwić dwa liczniki energii elektrycznej

tomasz130672

Recommended Posts

Witam

Stałem się właścicielem 2 lokali mieszkalnych w kamienic w której znajduje się na łącznie 6 mieszkań. Pozostałe 4 lokale niestety należą do lekko upierdliwego człowieka, który utrudnia wszystko na każdym kroku....

Wracając do sprawy.... Do mieszkań mam doprowadzony przyłącz w następujący sposób.... Na klatce schodowej zlokalizowany jest jeden licznik... do lokalu nr 1 na parterze wchodzi przyłącz od licznika, z tego przyłącza zasilane jest to mieszkanie i jedną odnogą wychodzi do lokalu nr2 na pietrze

Chciałbym rozdzielić taki przyłącz na dwa osobne liczniki lub by lokal nr2 był jako z pod licznikiem.

Cały podział musiał by być raczej zrealizowany w obrębie tych dwóch mieszkań których jestem jedynym właścicielem, gdyż teren do okoła kamienicy jak i klatka schodowa którędy biegnie przyłącz są w współwłasności i nie uzyskam zgody od współwłaściciela na osobny przyłącz czy też pociągnięcie osobnego przyłącza od liczników, gdyż na każdą okoliczność jest odpowiedź "nie bo nie"

Czy jesteśmy wgl w stanie coś takiego wykonać bez zgody sąsiada ??

Jeśli tak to jak by to wyglądało w praktyce i z jakimi kosztami musiał bym się liczyć ??

Ja mam dom podzielony na 3 strefy, a na zewnątrz jest jeden licznik dla PGE. Wszystko znajduje sie w jednej rozdzielni w wiatrołapie.

Wykonał to elektryk w nowym budynku przed tynkowaniem.

PGE odebrało budynek i nie było z tym problemu, sprawdzali inne rzeczy, np bezpieczeństwo.

P1270060.jpg

Edytowane przez GraMar

Pod licznik można założyć w lokalu nr 1, lub nr 2 nie ma to znaczenia ,nie widzę tu żadnego problemu.

chyba w jednym i w drugim lokalu masz skrzynkę bezpiecznikową?

tam właśnie na zasilaniu tej skrzynki zakładasz pod licznik

Tak tylko ja potrzebuję rozdzielić to jak by na dwie umowy.... tak by nabywca lokalu nr1 i nr2 mieli osobne liczniki a nie spółkę