Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przebudować piec kaflowy?

sopel_691

Recommended Posts

Witam.

Zacznę od tego, że mam w pokoju piec kaflowy z grzałką elektryczną.

Nie chcę rezygnować z takiego sposobu ogrzewania mieszkania, ponieważ sądzę, że jest to dość dobre rozwiązanie:

- taryfa nocna = dość niskie rachunki za prąd,

- piec w nocy się nagrzewa a w ciągu dnia oddaje ciepło.

Jedyny problem w tym, że taki piec zajmuje trochę miejsca, co powoduje, że pokój jest trochę nieustawny.

Zastanawiam się czy można by go jakoś przerobić np. na kominek z wkładem z grzałkami elektrycznymi obudowany cegłą szamotową, lub jakąś inną budowlę, która nie straci właściwości "kafloka"? Jest to podstawowe źródło ogrzewania w moim mieszkaniu, stąd moje obawy.

Czy ktoś się może z czymś takim spotkał, lub ma pomysł jak to zrobić i czy taka przeróbka w ogóle ma sens?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Kominek - też będzie trochę miejsca zajmował. Piec "grzeje w dzień" właśnie bo jest duży, strzelam 2 metry sześcienne objętości - jest w nim 2 tony cegieł i gliny które akumulują dużo ciepła (wiem że teoria cieplika jest już nieaktualna ;)). Kominek też by trzeba zrobić wieeeelki.

O ile to nie ma być jakaś całkowita imitacja tylko taki kominek w którym też będzie można palić teoretycznie - w budynku wielorodzinnym będzie to samowola raczej.

Sensu nie ma. Ale kto bogatemu broni :wiggle:

• 1 year później...