sopel_691 09.01.2015 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Witam. Zacznę od tego, że mam w pokoju piec kaflowy z grzałką elektryczną.Nie chcę rezygnować z takiego sposobu ogrzewania mieszkania, ponieważ sądzę, że jest to dość dobre rozwiązanie:- taryfa nocna = dość niskie rachunki za prąd,- piec w nocy się nagrzewa a w ciągu dnia oddaje ciepło.Jedyny problem w tym, że taki piec zajmuje trochę miejsca, co powoduje, że pokój jest trochę nieustawny.Zastanawiam się czy można by go jakoś przerobić np. na kominek z wkładem z grzałkami elektrycznymi obudowany cegłą szamotową, lub jakąś inną budowlę, która nie straci właściwości "kafloka"? Jest to podstawowe źródło ogrzewania w moim mieszkaniu, stąd moje obawy. Czy ktoś się może z czymś takim spotkał, lub ma pomysł jak to zrobić i czy taka przeróbka w ogóle ma sens? Dzięki za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.01.2015 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Kominek - też będzie trochę miejsca zajmował. Piec "grzeje w dzień" właśnie bo jest duży, strzelam 2 metry sześcienne objętości - jest w nim 2 tony cegieł i gliny które akumulują dużo ciepła (wiem że teoria cieplika jest już nieaktualna ). Kominek też by trzeba zrobić wieeeelki. O ile to nie ma być jakaś całkowita imitacja tylko taki kominek w którym też będzie można palić teoretycznie - w budynku wielorodzinnym będzie to samowola raczej. Sensu nie ma. Ale kto bogatemu broni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 21.09.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Polecamy nasz film poradnikowy o tym, jak ratować stare piece Zobacz inne filmu murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts