Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w kuchni

polac

Recommended Posts

Witam, zadam trochę rozbudowane pytanie, ale chciałem przedstawić wszystkie aspekty oraz wątpliwości.

Z racji powiększenia rodziny, mam zamiar zaadoptować obecną kuchnie na pokój dla dziecka, a kuchnię umieścić w obecnym salonie. Problemem jest dla mnie wentylacja, bo nie wiem jakie przepisy jej dotyczą.

Na załączonym planie sytuacyjnym zaznaczyłem gdzie znajduje się wylot z komina i jak ewentualnie miałbym zamiar go przedłużyć. Jednak zastanawiam się czy w ogóle będzie mi ta wentylacja potrzebna. Zaznaczę że mieszkam w bloku z wielkiej płyty na 8 pietrze i całkowicie rezygnuję z gazu na rzecz prądu w kuchni. Czy w takim wypadku nie wystarczy okap i np. dodatkowe nawiewniki w oknie, a jeśli nie to jakie fi musiała by mieć przedłużka rury wentylacyjnej (pow. salonu to 25 m2, samej kuchni planuję jakieś 8m2), no i czy taka przeróbka była by legalna i nie wymagała jakichś pozwoleń.

Pozdrawiam.

Edyta: w Polskiej normie PN-83/B-03430/Az3:2000 jest taki zapis cyt.

"- dla kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchnie gazowa lub węgłową - 70 m3/h,

- dla kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchnie elektryczna

- w mieszkaniu do 3 osób - 30 m3/h

..."

Czy powyższe oznacza, że w moim przypadku gdy w kuchni będzie okno i wszystko podpiete pod prąd, wentylacja jest zbędna?

komin.jpg

Edytowane przez polac

Gość Konto usunięte_12*

1. Okap, to nie wentylacja :no:

2. wentylacja zwana "grawitacyjną" głównie polega na konwekcji (czyli unoszeniu zużytego powietrza pionowo w górę poprzez kratki na zewnątrz). Tak więc żadna "przedłużka" w poziomie nie zadziała :no:

3. Wentylacja zawsze jest potrzebna, abyś się nie dusił i "kisił" w powietrzu z zawyżoną zawartością CO2, oparów kuchennych (występują także przy "elektryce" ;)) i wszelakich "zapaszków" :sick:

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź, jednak mam pytanie co do stwierdzenia, dotyczącego "przedłużki" (podłączanie w poziomie do obecnego komina) zakładając profesjonalne podłączenie, to czy różnica ciśnień pomiędzy mieszkaniem, a ujściem komina nie spowoduje, zjawiska tzw. cugu. Edytowane przez polac

Gość Konto usunięte_12*

W tego typu "wentylacji" powietrze zwykle "wędruje" w obu kierunkach (chyba, że popycha je jakiś wentylator ;)).

Taką "atrapę" stosowano w niektórych blokach z czasów Gierka, lecz obecnie, wskutek opisanego zjawiska - zaniechano.

Gość Konto usunięte_12*
Czyli wyjściem będzie zaopatrzenie się w jakiś wentylator na wlocie do komina. Dziękuje za odpowiedź.

We własnym domku (wolnoć Tomku.... i t.d.;)) mógłbyś tak zrobić, ale nie w bloku!!! :mad:

Pierwszy kominiarz, który przyjdzie na coroczny, obowiązkowy przegląd

- każe Ci go zdjąć!

Gość Konto usunięte_12*

Mógłbyś jedynie zainstalować tę rurę, dać w niej wentylator kanałowy

i "wywalać" opary z tej przyszłej kuchni w pobliże istniejącej kratki. Tym sposobem wszystkich oparów jednak nie da się "wywalić" i w tym małym pomieszczeniu z kratką może nieco "pachnieć" :sick:

Potrzebny jest jednak dobry, podgrzewany nawiew (np. rekomendowany tu przez forumowicza Tomasz Brzęczkowski) wentylator nawiewny z grzałką, bo nawiewy okienne, to nawiew zimnego powietrza (i zbyt mały, jak na takie zapotrzebowanie powietrza).

Nie wiadomo jednak, czy administracja bloku zgodzi się na dziurawienie ściany (?):rolleyes:

Edytowane przez Konto usunięte_12*