kemot_p 09.01.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Witam, na wstępie życzę wszystkim Forumowiczom najlepszego w Nowym Roku. Miniony rok upłynął nam na poszukiwaniach działki. Na początku był plan zakupu działki pod bliźniaka, skończyło się na jednorodzinnym. Działka już wybrana więc powoli można się zabierać za kolejne planowania. Jako że moja babcia ma trochę lasu pomyśleliśmy z żoną, że do budowy chcemy wykorzystać własne drewno. Rozmawiałem ze znajomym budowlańcem jakie deski są potrzebne na szalunki, deskowanie i inne prace potrzebne przy budowie. Do Was Forumowicze kieruję pytania dotyczące materiału na więźbę dachową:- jaki rodzaj drewna będzie najlepszy (sosny jest dużo, ze świerkiem trochę gorzej)?- rozumiem, że od razu mam wyciąć elementy (płotwy, krokwy) zgodnie z projektem?- czy da się wysuszyć takie drewno metodą standardową (sterta desek, bali, przełożona poprzeczkami, przykryta eternitem, blachą leży sobie na powietrzu i schnie na wietrze)? czy lepiej skorzystać z suszarni?- ile sezonów powinno schnąć takie drewno "na powietrzu"?Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
generalnie 15.01.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 generalnie tartak no chyba że ktoś ma sam las:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.01.2015 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 generalnie tartak no chyba że ktoś ma sam las:) Wątek jest właśnie skierowany do osób, które mają las i z własnego drewna realizowali budowę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolski 15.01.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Ja jestem na etapie własnoręcznego wyrzynania elementów na dach itd. Czekam na Twoje pytania na Priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.01.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Można, czemu nie, a nawet wskazane jeśli ma się własny las na północnym stoku, gdzie drewno wolno przyrastało.Słoje możliwe gęsto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 15.01.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Wycinasz drzewa, zawozisz drewno do tartaku, lub nawet tartak może przyjechać do Ciebie, według projektu przecierają drewno na dane elementy i gotowe...tak jak piszesz układasz, schnie jeden rok i masz SUPER więźbę.....lepszą od większości forumowiczów, bo przesuszoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.01.2015 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Wycinasz drzewa, zawozisz drewno do tartaku, lub nawet tartak może przyjechać do Ciebie, według projektu przecierają drewno na dane elementy i gotowe...tak jak piszesz układasz, schnie jeden rok i masz SUPER więźbę.....lepszą od większości forumowiczów, bo przesuszoną Dzięki. Rozumiem, że w projekcie budowlanym będę miał informacje o ilości drewna na konstrukcję domu (np. dach), a co z innym drewnem, które podczas budowy jest metodą nie do końca zleconą jest potrzebne np. do szalunków, rusztowania, czy choćby do zabicia otworów okiennych na zimę. Macie doświadczenie ile m3 desek, kantówek itp. rzeczy potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.01.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Rozumiem, że w projekcie budowlanym będę miał informacje o ilości drewna na konstrukcję domu (np. dach), i kasie wytrzymałości drewna .. a tu bez doświadczenia ciężko wysegregować odpowiednie drewno, strzeli do głowy projektantowi klasa C30 .. i szukaj .. a drewno wyrosło pieronem od południa .. jeden słój na 1cm i lipa .. na opał .. czy choćby do zabicia otworów okiennych na zimę. Macie doświadczenie ile m3 desek, kantówek itp. rzeczy potrzeba? deski standard #32 to najcieńsza przydatna deska na budowie. Jeśli strop żelbetowy, to policzyć trza ile ma m2 i pomnożyć powierzchnię razy #. Jeszcze z desek szalunkowych które były jako łaty na dachu, później po zmianie pokrycia zostały na coś... udało się zrobić stelaż do łóżka.. tak że drewno 30 lat w obiegu to już u mnie w domu tradycja że deska to przydatna sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 15.01.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Drzewo to normalna roślina, rośnie szybciej jak warunki sprzyjają.Nie rozumiem za bardzo co to południe(południowy stok, południe Polski, południowa część lasu). Dla mnie trochę więcej czynników decyduje o jakości pozyskanego drewna, np. gleba ilość opadów "gęstość" lasu, wiek drzewostanu...Ja zbiłem gwoźdźmi dwie najdłuższe krokwie dałem jakieś tam poprzeczki, wyłożyłem folią(zakupiona najtańsza w sklepie z akcesoriami rolniczymi) i konserwowałem sam. Jaki środek zakupisz, taki będziesz miał zakonserwowane, jak długo, im dłużej tym lepiej.Można "rynnę" wykopać zafoliować i też jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.01.2015 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 i kasie wytrzymałości drewna .. a tu bez doświadczenia ciężko wysegregować odpowiednie drewno, strzeli do głowy projektantowi klasa C30 .. i szukaj .. No właśnie... kto może określić klasę drewna - rozumiem, że da się to zrobić dopiero po ścięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolski 15.01.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 i kasie wytrzymałości drewna .. a tu bez doświadczenia ciężko wysegregować odpowiednie drewno, strzeli do głowy projektantowi klasa C30 .. i szukaj .. a drewno wyrosło pieronem od południa .. jeden słój na 1cm i lipa .. na opał .. Pierwsze słysze zeby ktos sie trzymal tak silnie klas drewna w domach jednorodzinnych i podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.01.2015 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 (...)Ja zbiłem gwoźdźmi dwie najdłuższe krokwie dałem jakieś tam poprzeczki, wyłożyłem folią(zakupiona najtańsza w sklepie z akcesoriami rolniczymi) i konserwowałem sam. Jaki środek zakupisz, taki będziesz miał zakonserwowane, jak długo, im dłużej tym lepiej. Można "rynnę" wykopać zafoliować i też jest dobrze. To już kolejny etap, najpierw planuję, żeby ze 2 sezony poleżało pod dachem i wyschło. A jeśli chodzi o impregnowanie to zrobiłeś taką "wannę" i ile czasu trzymałeś w niej drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.01.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 (edytowane) No bo jeszcze są współczynnik bezpieczeństwa, ale jeśli konstrukcja jest wyżyłowana .. i z klasą drewna która jest "kosmiczna" Ja wiem że się nie trzyma.. ale kupowanie drewna opałowego zamiast konstrukcyjnego .. a to nie jest aż tak trudne wybrać dobrą tarcicę .. szczególnie wiatr obnaża później niedociągnięcia dachu .. jeśli wybranie odpowiedniej kantówki na tartaku to wg mnie nie problem. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.01.2015 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 A jak wygląda ekonomiczny aspekt własnego drewna? Porównywał ktoś ile kosztuje kubik więźby w tartaku, a ile przy produkcji samemu. Ja jestem w takiej sytuacji, że las mam 200 km od domu i ze sprzętów tam na miejscu dysponuję tylko traktorem sześćdziesiątką i wozem więc muszę doliczyć koszt zwiezienia drewna z lasu na podwórze i potem będę musiał kogoś wynająć do impregnowania (taka kąpiel kilkunastu m3 trochę potrwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 15.01.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Ja złożyłem w "sztabel", tak to u mnie nazywa się, moczyłem cztery sztuki na raz średnio po 3 godziny.Warto pomalować końce wapnem po tartaku, żeby nie pękały.Jak będziesz układał, nie zapomnij o wypoziomowaniu "podkładu".Ma byś na twardym i ma być równo.Dodatkowo ułożyłem na krokwiach "pozostałości z okrąglaków", żeby całość dociążyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 15.01.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 latem 2013 dawałem blisko 900 zł za kubik, ale porządne, wysuszone, ładnie zaimpregnowane, oczywiście cena brutto hehe na temat lasu (i więźby) zawsze mi się kojarzy: ori: remix: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 16.01.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Pierwsze słysze zeby ktos sie trzymal tak silnie klas drewna w domach jednorodzinnych i podobnych. Dlatego pewnie większość konstruktorów robi przewymiarowane konstrukcji aby spać spokojnie gdy my sobie z uśmiechem klepiemy daszek z drewna opałowego )) Są projekty gdzie to się jednak nie udaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.01.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Kolega sobie zamówił drewno na więźbę dachową. Część do niczego, część widać bardzo gęste drewno.Nie może tak być że na 1cm przekroju jest 0,5 słoja. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolski 16.01.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Kilkadziesiąt lat do tyłu ludzie robili konstrukcje dachów z tego co mieli, drobne krokiewki, czesto nie kantowe, oszczednosc za oszczednoscia, impregnacji nie było a do dnia dzisiajszego wszystko stoi zdrowe. Jednynie znajduje sie zniszczałe drewno tam gdzie mialo kontakt z murem albo poprostu miało dostep to sporej wilgoci a Wy Panowie tu o jakis klasach drewna, słojach itd. gdzie tu logika. Jeszcze powiedzcie że dach sie zawali bo nie ta klasa drewna lub słoje za duze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 16.01.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Jeszcze powiedzcie że dach sie zawali bo nie ta klasa drewna lub słoje za duze. Tak właśnie może się zdarzyć,bo np. może pęknąć jeden element mało istotny albo coś większego się zwali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts