Jarecky007 09.01.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 chce wszedzie tylko podlogowke wpisałem wszystkie dane i wszedzie sugerowany rozstaw wychodzi 30 cm w strefie brzegowej 10 cmmusiałem zaznaczyc ze podlogowka nie bedzie na calej powierzchni w pomieszczeniach bo wyniki wskazywaly na spore przegrzewanie. izolacje w dancyh podst ustawilem na bardzo dobre zgodne z 1995-2008 sciany 0,3 dachy 0,3 stropy 0,45. dach bedzie lepszy sporo. czy ktos wg tego programu robil podlogówke?pozdrawiamJarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowicki84 23.01.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Również zacząłem rozpatrywać tego producenta. Cena bardzo konkurencyjna i bogaty osprzęt. Pozostaje tylko pytanie jak z trwałością ?Względem zestawienia KAN oszczędności około 6 tys. zł przy tych samych danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekkozinski 01.01.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Odświeżam pytanie JARECKY007 - czy ktoś korzystał z tego przy planowaniu podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 01.01.2019 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Ja korzystałem aby na szybko obliczyć OP jak sama nazwa wskazuje S zybki D obór G rezjników.Trochę zabawka ale coś tam daje.Właściwie używam Audytora CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 01.01.2019 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Ja właśnie teraz się tym bawię , chciałem zobaczyć jakie ilości, długości i rozstaw rurek w pętlach będzie mi dobierać. Nie mamy projektu OP i chcieliśmy zobaczyć jak miej więcej trzeba rozkładać.... Czy odległości między rurkami będą zbliżone do popularnie proponowanych. Czasami wyniki zapotrzebowania zgadzają się miedzy tym co wylicza PURMO a OZC robionymi u Asolta czasem są różnice dość znaczne na korzyść tego co u Asolta. Co do samych już propozycji długości pętli i rozstawu rurek to sam nie wiem jak się do tego odnosić.... Wszystko zależy jakie podamy projektowe temperaturę zasilania przy PC gruntowej nie jest chyba ona zbyt wysoka, jaką orientacyjną wartość tam najlepiej podać ?? Nie wiem tez np jak ustosunkować się do temperatury panującej w danym pomieszczeniu względem temp podłogi obliczonej w programie.... Jeśli np tem podłogi wyszła około 23,5 st to jaka może być temp panująca w danym pomieszczeniu ?? Edytowane 1 Stycznia 2019 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekkozinski 01.01.2019 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 A czy ktoś sugerował się wyliczeniami z SDG (znając OZC) do zrobienia podłogówki przy niskotemperaturowym źródle? Zastanawiają mnie te rozstawy 30 cm, trochę dużo... Mam OZC na poziomie 7000 przy 110m2 i w całym domu (poza łazienką-10 cm) program sugeruje 30 cm rozstaw rurek dla zasilania 35oC i powrocie 25oC. To jeszcze nie ten etap wykonania ale zastanawiam się czy można się tym sugerować czy "po bożemu" - projekt w biurze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 01.01.2019 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Ja mam właśnie zrobione OZC dlatego mówię, że to co mam a to co wylicza program czasem się różni. Można wprowadzać jednak swoje danedla każdego pomieszczenia. Także program liczy na tym co podamy. Jeśli chodzi o podłogówkę to moja zasilana będzie PC więc też niskie temp... Zastanawiam się tylko właśnie jaką sobie podstawić do obliczęń, bo od tego zależy rozstaw rurek jakie sugeruje program. Jeśli np przyjmuje u siebie temp zasilania 30oC to program w jakimś tam danym pomieszczeniu robi mi zagęszczenie rurek co 10cm na całej powierzchni i powiedzmy 4 pętle. Jeśli podam temp zasilania 31stopni to zmniejszy do powiedzmy 3 pętli i w strefie brzegowej rurki co 10cm a dalej już co 15cm. Wg mnie należy chyba zagęścić rurki na tyle możliwie, aby zgadzało się zapotrzebowanie danego pomieszczenia z ilością wytworzonego ciepełka ?? Przy tym najlepiej jeśli mamy najniższą temp zasilania, bo wtedy np płacimy mniej za grzanie dupki ?? Jestem zielony w tych sprawach także tak sobie sam tylko kombinuje. Edytowane 1 Stycznia 2019 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 01.01.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Załóż temp.zasilania przy pompie ciepła 35st.oraz schłodzenie czynnika grzewczego 5K .Daruj sobie strefę brzegową (czyli w programie wybierz opcję bez strefy brzegowej)No chyba że w którymś pomieszczeniu(oprócz łazienki-bo tu będzie zawsze) będzie deficyt mocy to wtedy trzeba dżwignąć temp.zasilania Edytowane 1 Stycznia 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.01.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Wg mnie należy chyba zagęścić rurki na tyle możliwie, aby zgadzało się zapotrzebowanie danego pomieszczenia z ilością wytworzonego ciepełka ?? Przy tym najlepiej jeśli mamy najniższą temp zasilania, bo wtedy np płacimy mniej za grzanie dupki ?? Jestem zielony w tych sprawach także tak sobie sam tylko kombinuje. Najwazniejsza jest moc grzejnika podłogowego, a nie ilosc wytworzonego ciepła, chociaz jedno z drugim zwiazane. Ogolnie moc grzejnika podłogowego pomina byc równa stratom danego pomieszczenia dla temperatury obliczeniowej która jest przypisana do danej strefy klimatycznej. Na przewazającej czesci naszego kraju to strefa III czyli -20 oC. Są tacy którzy kwestionują przyjęcie strat dla takiej temperatury bo klimat sie sie ociepla, bo dni z taką lub nizszą temperaturą jest mało itd. ale zasady jakies muszą byc. Czynnikiem determinującym przyjecie najmniejszej mozliwej temperatury zasilania jest pomieszczenie z najwiekszymi stratami na m2 lub z pokryciem podłogi wykonczeniem o najwiekszym oporze cieplnym a w praktyce mixem tych dwóch czynników. Z mojej praktyki mogę powiedziec ze najczesciej dobór Tz zalezny jest od łazienek lub pokojów z parkietem litym (pokojów zwykle naroznych lub z duzym przeszkleniem) Gdy mamy juz ustaloną Tz przystepujemy do obliczen (lub doboru) grzejników podłogowych dla poszczegolnych pomieszczen. Dobieramy dT=5 oC i rozstawy w zakresie od 10 do 30 cm, czasem przeliczam rozstaw 7,5 cm dla parkietu i rozstaw od 40 do 50 cm dla garazu. Srednice rur do rozdzielaczy dobieram wg max predkosci wody dla kazdego rodzaju rur, z tym ze preferuje rury Cu ze wgledu na brak przewęzen w kształtkach łaczenionwych (kolana, trójniki, mufy, itd). Podstawą doboru mocy grzejników podłogowych są moce strat dla poszczegolnych pomieszczen które są policzone w dokladnym i rzetelnym OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 01.01.2019 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 OZC od Ciebie wiec mam nadzieję, rzetelne Czyli dla zielonych lodków takich jak ja to..... w OZC mamy podane wartości strat jakie musimy uzupełnić grzejnikiem, aby utrzymać temp obliczeniową powiedzmy 20oC ?? Czyli generalnie najlepiej ustalić jak najniższe Tz aby pokryło zapotrzebowanie. Jeśli na podstawie mojego OZC mam temp łazienki na 24oC i ΦHL = 350 W to w takim przypadku wystarcza powiedzmy Tz 31oC. I teraz do takiego Tz robimy sobie kolejne pomieszczenia. Dobieramy ilość pętli i rozstawy rurek, aby zapewnić odpowiednią moc grzewczą a zarazem nie przewymiarować pętli zbyt mocno ?? Czy te programy jak np Purmo SDG obliczają moc pętli na max przepływie ?? Czyli jeśli będziemy chcieli podnieść temp to pozostaje nam tylko podniesienie Tz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.01.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 (edytowane) A czy ktoś sugerował się wyliczeniami z SDG (znając OZC) do zrobienia podłogówki przy niskotemperaturowym źródle? Zastanawiają mnie te rozstawy 30 cm, trochę dużo... Mam OZC na poziomie 7000 przy 110m2 i w całym domu (poza łazienką-10 cm) program sugeruje 30 cm rozstaw rurek dla zasilania 35oC i powrocie 25oC. To jeszcze nie ten etap wykonania ale zastanawiam się czy można się tym sugerować czy "po bożemu" - projekt w biurze? Ja robilem. To normalne rozstawy dla dobrze ocieplonych domow. Ja zmniejszyłem temperaturę zasilania do 30, dT=5C, rozstawy dla większości pomieszczeń wyszły wtedy 20cm, łazienka 10cm Weż też pod uwage, ze OZC (o ile nie zaznaczysz inaczej) jest liczone dla 20C w pomieszczeniach (oprócz łazienki) Edytowane 1 Stycznia 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.01.2019 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 OZC od Ciebie wiec mam nadzieję, rzetelne Czyli dla zielonych lodków takich jak ja to..... w OZC mamy podane wartości strat jakie musimy uzupełnić grzejnikiem, aby utrzymać temp obliczeniową powiedzmy 20oC ?? Czyli generalnie najlepiej ustalić jak najniższe Tz aby pokryło zapotrzebowanie. Jeśli na podstawie mojego OZC mam temp łazienki na 24oC i ΦHL = 350 W to w takim przypadku wystarcza powiedzmy Tz 31oC. I teraz do takiego Tz robimy sobie kolejne pomieszczenia. Dobieramy ilość pętli i rozstawy rurek, aby zapewnić odpowiednią moc grzewczą a zarazem nie przewymiarować pętli zbyt mocno ?? Czy te programy jak np Purmo SDG obliczają moc pętli na max przepływie ?? Czyli jeśli będziemy chcieli podnieść temp to pozostaje nam tylko podniesienie Tz ? Tz=31 oC ??? Nie miałem jeszcze projektu z tak niską Tz, ale moze bedzie pierwszy. W oZC zawsze podaje straty dla poszczegolnych pomieszczen. Tak, ale nie wiem wskaznik mocy strat dla łazienki bedzie u Ciebie najwiekszy. Trzeba pamietac ze łazienka jest na tyle specyficznym pomieszczeniem ze nie zawsze mozemy wykorzystac cała dostepna powierzchnie podłogi, czasem jej czesc bedzie dawała mniejszą moc grzejnika. W takim przypadku uzupełniam moc strat poprzez zastosowanie grzejnika drabinkowego, dzieki któremu we wiekszosci przypadków mozemy dodatkowo obnizyc Tz. Co do programu PURMO SDG nie uzywam, nie mam. To tylko kalkulator chociaz duzo dokladniejszy od korzystania z tablic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.01.2019 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Weż też pod uwage, ze OZC (o ile nie zaznaczysz inaczej) jest liczone dla 20C w pomieszczeniach (oprócz łazienki) Nie zawsze, ja nikomu nie liczyłem garazu, kotłowni, wiatrolapu i innym mniej typowych pomieszczen dla 20 oC. Licząc ozc podajemy temperatury dla poszczegolnych pomieszczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 01.01.2019 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Czyli Tz 31 oC to bardzo niska temp zasilania... mi się wydawało, że przy PC to jedna z normalniejszych... Chodzi o ten parametr φHL,f, [W/m2] wg niego określamy pomieszczenie z największymi stratami na m2 ?? fotohobby czym Ty u siebie posiłkowałeś się przy projektowaniu swojego OP, może też udzielisz kilku cennych rad/wskazówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 01.01.2019 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Nie zawsze, ja nikomu nie liczyłem garazu, kotłowni, wiatrolapu i innym mniej typowych pomieszczen dla 20 oC. Licząc ozc podajemy temperatury dla poszczegolnych pomieszczen. Jaką się zazwyczaj przyjmuje racjonalną temp.w garażu 12st? przy okazji można prosić o to samo dla wiatrołapu i kotłowi)Myślę że niższa temp.w w/w pomieszczeniach ma wpływ na straty ciepła(zwiększa trochę zapotrzebowanie) w sąsiadujących z nimi pomieszczeniami. Edytowane 1 Stycznia 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.01.2019 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Jaką się zazwyczaj przyjmuje racjonalną temp.w garażu 12st? przy okazji można prosić o to samo dla wiatrołapu i kotłowi)Myślę że niższa temp.w w/w pomieszczeniach ma wpływ na straty ciepła(zwiększa trochę zapotrzebowanie) w sąsiadujących z nimi pomieszczeniami. Wiatrołap 12 oC ??, nigdy nie miałem takich wytycznych do obliczen, najczesciej to było 18 oC z rzadka 20 oC. Teraz kazdy ceni komfort i wygodę, ubierac lub sciągac zimne buty to zaden komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.01.2019 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Czyli Tz 31 oC to bardzo niska temp zasilania... mi się wydawało, że przy PC to jedna z normalniejszych... Chodzi o ten parametr φHL,f, [W/m2] wg niego określamy pomieszczenie z największymi stratami na m2 ?? fotohobby czym Ty u siebie posiłkowałeś się przy projektowaniu swojego OP, może też udzielisz kilku cennych rad/wskazówek To ze PC to nie ma nic do rzeczy, Tz jest warunkowana tylko i wyłacznie stratami poszczegolnych pomieszczen i rodzajem wykonczenia podłogi (innymi parametrami tez ale w duzo mnejszym stopniu). Tak chodzi o φHL,f, [W/m2], ale trzeba pamietac aby powierzchnia pomieszczenia była równa powierzchni grzejników podłogowych. Kiedy tak moze nie byc, np. w przypadku kominka tu powierzczchnia grzejnika podłogowego jest mniejsza niz powierzchnia pomieszczenia, ale to trzeba przeliczyc recznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 01.01.2019 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Wiatrołap 12 oC ??, nigdy nie miałem takich wytycznych do obliczen, najczesciej to było 18 oC z rzadka 20 oC. Teraz kazdy ceni komfort i wygodę, ubierac lub sciągac zimne buty to zaden komfort Sugerowałem 12st w samym garażu O wiatrołap i kotłownię tylko pytałem jaką się zazwyczaj przyjmuje,pewnie zależy to też od samego inwestora ale myślę że inwestor polega na doświadczeniu projektanta)Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego że dla wiatrołapu 12st to zdecydowanie za mało) A co z stałą zabudową typu np szafa w wiatrołapie?myślę że tam się nie układa OP i nie należy tej powierzchni uwzględniać w obliczeniach?a jak postępować np.w sypialni w której jest duże łóżko?czy tu robimy OP na całej powierzchni pomieszczenia i sugestia dla inwestora- łóżko na wysokich nóżkach?bo jednak stanowi ono jakąś barierę dla emitowanego ciepła Edytowane 1 Stycznia 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.01.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Sugerowałem 12st w samym garażu O wiatrołap i kotłownię tylko pytałem jaką się zazwyczaj przyjmuje,pewnie zależy to też od samego inwestora ale myślę że inwestor polega na doświadczeniu projektanta)Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego że dla wiatrołapu 12st to zdecydowanie za mało) A co z stałą zabudową typu np szafa w wiatrołapie?myślę że tam się nie układa OP i nie należy tej powierzchni uwzględniać w obliczeniach?a jak postępować np.w sypialni w której jest duże łóżko?czy tu robimy OP na całej powierzchni pomieszczenia i sugestia dla inwestora- łóżko na wysokich nóżkach?bo jednak stanowi ono jakąś barierę dla emitowanego ciepła Zawsze projektuję OP pod stała zabudową z wyjatkiem kominka i na wyrazny sprzeciw inwestora w innych miejscach. Owszem opór cieplny zabudowy stalej jest wiekszy ale nie znaczy to ze nieskonczony, obudowa stała tez bedzie grzała/promieniowała tyle ze z mniejszą instensywnoscią. Czasem jest tak ze pominięcie stałej zabudowy powoduje zmniejszenie rozstawu ponizej 10 cm a to jest kłopotliwe w układaniu. Jezeli chodzi o zabudowe w kuchni to byłu glosy tu na forum i nie tylko ze jest odczuwalna granica pomiedzy ogrzewaniem a brakiem ogrzewania i to jest niekomfortowe. Co do sypialni to miałem klienta który pod łozkiem nie chciał miec OP bo feng shui. Pominąłem tam OP i potraktowałem jako ciekawostkę, jak to sie mówi klient nasz pan. Poza tym zawsze w sypialni dawałem podłogówkę i inigdy nie miałem reklamacji z tego powodu. Owszem gdy człowiek miałby zyc z 1000 lat to i moze by warto nie wykonywac OP pod łozkiem ale wiarygodnych badan na temat szkodliwosci OP w sypialni nie ma a przynajmniej ja ich nie znam. Jezeli chodzi o nózki pod łozkiem to osłabienie strumienia ciepła z powierzvhi pod łozkiem kompensuje zwiekszoną mocą całego grzejnika podłogowego w danym pomieszczeniu o ok 10-15% wartosci strat ciepła dla danego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2019 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Czyli Tz 31 oC to bardzo niska temp zasilania... mi się wydawało, że przy PC to jedna z normalniejszych... Chodzi o ten parametr φHL,f, [W/m2] wg niego określamy pomieszczenie z największymi stratami na m2 ?? fotohobby czym Ty u siebie posiłkowałeś się przy projektowaniu swojego OP, może też udzielisz kilku cennych rad/wskazówek Miałem OZC od asolta, przyjalem dla łazienki (u mnie łazienka to pomieszczenie o najwyższym wskaźniku W/m2) rozstaw 10 cm, sprawdziłem, jaka temp zasilania zapewni mi odpowiednią moc dla pokrycia obliczonych strat tego pomieszczenia, a nastepnie dla tej TZ przeliczylem kolejne pomieszczenia. Tam wyszly rozstawy co 20, czy nawet co 25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts