asdsw 09.01.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Witam, Mam salę treningowa na której codziennie odbywają się treningi. Mam problem z ogrzewaniem dlatego budynek jest ogrzewany nagrzewnicą (z wentylatorem) podłączona do centralnego ogrzewania bezpośrednio przed treningiem i dogrzewany czasem w trakcie trwania treningów.Ze względów finansowych nie mogę pozwolić sobie na ogrzewanie budynku 24h/dobę (poza tym byłoby to nieekonomiczne rozwiązanie ponieważ odpowiednia temperatura na Sali jest potrzebna na max 4h dziennie). W okresie zimowym przy niskich temperaturach na zewnątrz nie mogę otwierać podczas treningu okien ponieważ pomieszczenie zbyt szybko się wychładza, wietrzyć mogę dopiero w późnych godzinach wieczornych gdy treningi się zakończą. Problem w tym, że podczas intensywnych treningów pozostaje bardzo duża wilgoć w pomieszczeniu (każdy przedmiot jest mokry, nawet na workach treningowych zbiera się wilgoć). Boję się, żeby z czasem nie wyszedł grzyb. Poza tym zauważyłem w ostatnim czasie, że budynek zaczął się „pocić” (na zewnętrznych ocieplonych styropianem ścianach i pod dachem wychodzą mokre plamy mimo tego, że w styropianie zrobione są otwory i włożone są kratki wentylacyjne). Chciałbym zakupić odwilżacz na sale który mógłby pracować podczas treningów i po nich ponieważ wietrzenie przy bardzo niskich temperaturach mija się z celem (skroplony pot zaczyna marznąć a poza tym budynek bardzo mocno się wychładza i ciężko jest go dogrzać następnego dnia). Do tego boję się, że zamarznie mi woda w nagrzewnicy i w rurach i coś się uszkodzi. Ze względu na panujące na Sali temperatury (maksymalnie 16 stopni po mocnym nagrzewaniu) chciałbym zakupić odwilżacz powietrza absorpcyjny (konkretnie taki model: http://allegro.pl/osuszacz-odwilzacz-zibro-dd108-8l-24godz-gwar-fvat-i4974238508.html). Czytałem trochę o odwilżaczach i z obliczeń wynika, że taki nie da rady ale chciałem zapytać o waszą opinię. Powierzchnia Sali to około 85m2, kubaturo całego pomieszczenia to około 300m3. Czy taki odwilżacz uruchomiony na np. 2h po treningu da radę obniżyć wilgotność w pomieszczeniu na tyle, żebym nie musiał bać się grzyba żeby mata, worki i sprzęt treningowy nie zaczął pleśnieć a sprzęt metalowy nie rdzewiał? Inne odwilżacze o większej mocy które mają przepustowość np. 500m3/h są dużo droższe (minimum 1800zł) a na to mnie nie stać. Będę wdzięczny za poradę odnośnie wyboru odpowiedniego odwilżacza oraz innego rozwiązania które pozwoli osuszyć pomieszczenie. Na Sali brak kratek wentylacyjnych (boję się, że temperatura zbyt szybko będzie spadać i nie będę mógł dogrzać już w ogóle Sali). Nie wiem czy moje obawy są słuszne ale boje się też wietrzenie po treningach Sali gdy temperatura na zewnątrz to np. -10 stopni Celsjusza spowoduje odpadanie tynków od ścian np. w rejonie okien (gdy wcześniej tynki naciągną trochę potu). Proszę o potwierdzenie jeśli moje obawy są słuszne. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 09.01.2015 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Owszem to urządzenie z aukcji jest za słabe.Urządzenie o wydajności 1 wymiana kubatury na godzinę to absolutne minimum i będzie musiało pracować w trakcie i długo po treningu.Jeśli musi być to urządzenie mobilne to polecam osuszacze AERIAL. Solidna niemiecka konstrukcja. Jeśli chcesz zbić wilgoć w 2 godziny po treninguPrzy parametrach 16*C i ok 70% RHTo potrzebne będą 4 wymiany i minimum 20 l/h wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts