ufo22222 09.01.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Zacznę od początku mieszkam na wsi dom około 80 m2, mieszkam z rodzicami (3 osoby) od dłuższego czasu przychodziły rachunki w okolicach 400 zł. miałem instalację jednofazową i myślałem że to wina licznika więc przy okazji wykonałem modernizację i ma 3 fazową instalacje. a rachunki dalej na tym samym poziomie. gdzie siostra mieszka w podobnym domu 5 osób i rachunki na poziomie 200/250 max. druga siostra mieszka w bloku 3 osoby mieszkanie około 70 m2 i rachunki na poziomie 120/150. jeden tylko był 190 złotych przez 4 lata jak tam mieszka. mam wszystko to co siostry: lodówko zamrażarka zamrażarka czajnik elek. pralka kuchenka gazowo elektryczna mikrofala telewizor komputer suszarka do włosów pompa wody( bo zalewa mi piwnice) [siostry oczywiście nie mają bo nie potrzebują] pozatym standardowo światło z instalacji 3 fazowej jeszcze nie korzystałem bo na razie nic nie kupiłem na 400v. (aż strach pomyśleć co będzie jak kupię np spawarkę) Ostatni rachunek za prąd od 1.09.2014 do 4.11.2014 jak dobrze liczę to 65 dni, ilość kilowatów 732 wychodzi około 11 kWh na dobę Rachunek za prąd 481,55 złotych dodam że ja i siostry mamy tego samego dostawcę ENERGA i tą samą taryfę czyli całodobową bez podziału na nocną/ dzienną może mi ktoś powiedzieć co zrobić? bo jestem bezradny a rachunki mocno obciążają mój budżet Edytowane 9 Stycznia 2015 przez ufo22222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 09.01.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Zacznę od początku ... może mi ktoś powiedzieć co zrobić? bo jestem bezradny a rachunki mocno obciążają mój budżet A jak grzejecie cwu? Proponuję: - Wysłać rodziców gdzieś na jeden dzień czy dwa. - Wszystko wyłączyć - Włączać wszystko pojedynczo i po kolei (zaczynając od tych "grubych") - Obserwować licznik, spisywać zużycie i czas w tabeli - Liczyć Edytowane 9 Stycznia 2015 przez stefan_ems dopis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufo22222 09.01.2015 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) A jak grzejecie cwu? Proponuję: - Wysłać rodziców gdzieś na jeden dzień czy dwa. - Wszystko wyłączyć - Włączać wszystko pojedynczo i po kolei (zaczynając od tych "grubych") - Obserwować licznik, spisywać zużycie i czas w tabeli - Liczyć grzeje centralnym ogrzewaniem piec bez elektroniki bez pompy wody. mam te urządzenie do pomiaru z gniazdka to na 24h -zamrażarka bierze 0,97 kW -lodówko zamrażarka 0,82 kW obecnie mierze pompę wody Edytowane 10 Stycznia 2015 przez ufo22222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 09.01.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 grzeje centralnym ogrzewaniem piec bez elektroniki bez pompy wody. mam te urządzenie do pomiaru z gniazdka to na 24h -zamrażarka bierze 0,97 kWh -lodówko zamrażarka 0,82 kWh obecnie mierze pompę wody No to jeszcze lepiej. Podejrzewam, że albo jest sfajfczony licznik, albo sąsiad kradnie Wam prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 09.01.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) No to jeszcze lepiej. Podejrzewam, że albo jest sfajfczony licznik, albo sąsiad kradnie Wam prąd Ale co jeszcze lepiej ? Kolego ufo - masz odpowiedź co "połyka" Twój prąd. Nie wiem co to za lodówka i zamrażalka, ale pół kuchni chyba zajmują ? A sorki teraz doczytałem że to na 24 godziny - więc źle zapisałeś wynik. Najszybsza metoda, zaprosić pomiarowca, powyłączać wszystkie odbiorniki i inne urządzenia przyłączone do instalacji elektrycznej i zacząć od pomiaru izolacji przewodów. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 09.01.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ale co jeszcze lepiej ? Kolego ufo - masz odpowiedź co "połyka" Twój prąd. Nie wiem co to za lodówka i zamrażalka, ale pół kuchni chyba zajmują ? A sorki teraz doczytałem że to na 24 godziny - więc źle zapisałeś wynik. Najszybsza metoda, zaprosić pomiarowca, powyłączać wszystkie odbiorniki i inne urządzenia przyłączone do instalacji elektrycznej i zacząć od pomiaru izolacji przewodów. Miałem na myśli jeszcze lepszą metodę niż ta, którą zaproponowałem. Pomiar izolacji oczywiście nie zaszkodzi, tylko jaka by to musiała być strata, żeby umknęła uwadze domowników? Dlaczego wynik jest źle zapisany? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 09.01.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Kolega ufo napisał pobór prądu 0,97kWh czyli prawie 1kW na godzinę - ale wyżej coś wspomniał: "to na 24h" czyli 1kW na 24 godziny - także na dwoje babka wróżyła ale pewnie chodzi o pomiar 24-ro godzinny, wynik wtedy byłby normalny dla tych zamrażarek. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 09.01.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Najlepiej wyłączyć wszystko w całym gospodarstwie i zobaczyć czy licznik stanie w miejscu/przestanie nabijać impulsy. Potem załączać kolejne obwody i za każdym kolejnym załączeniem sprawdzać co w końcu rąbie tyle energii. Jak autor pisze licznik był wymieniany to praktycznie na pewno jest coś co jednak ten prąd zjada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 10.01.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 na pewno jest coś co jednak ten prąd zjada. Ot chociażby coś takiego Link Tu akurat się uwidoczniło, ale może być niezauważalne na wieki wieków i pobierać kilkaset watów przez 24 godziny 7 dni w tygodniu. Foto autorstwa Kolegi Łukasza z elektroda.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufo22222 10.01.2015 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) tak koledzy pomiary podałem na dobę czyli 24 godziny Edytowane 10 Stycznia 2015 przez ufo22222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 10.01.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Ot chociażby coś takiego Link Tu akurat się uwidoczniło, ale może być niezauważalne na wieki wieków i pobierać kilkaset watów przez 24 godziny 7 dni w tygodniu. Foto autorstwa Kolegi Łukasza z elektroda.pl Bardzo ciekawy przykład. Niedopuszczalne "mufowanie" w ścianie przewodu aluminiowego (jeśli dobrze widzę). Typowe w starych instalacjach. Wspomniany tu pomiar izolacji wskaże takie cuś szybko i za relatywnie niewielkie pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 10.01.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Bardzo ciekawy przykład. Niedopuszczalne "mufowanie" w ścianie przewodu aluminiowego (jeśli dobrze widzę). Typowe w starych instalacjach. Nie tylko w starych instalacjach AL, w nowych także. Typowa przypadłość wszelkiej maści speców z wiertarką w dłoni. Gdy spod wiertła iskry się posypią to na szybko skręcić i zagipsować, żeby tylko nie było widać. Jeszcze gorsze są uszkodzenia obwodów, które w danej chwili nie były pod napięciem, albo uszkodzenie polegało tylko na draśnięciu izolacji. A tamtędy prąd może spierdzielać niezauważenie tak samo jak woda z nieszczelnej rury. Potem wielkie zdziwienie dlaczego takie rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufo22222 10.01.2015 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) odłączyłem wszystko i licznik się zatrzymał. piekarnik bierze: za 10 min. 0,2 czyli 1,2 kW na godzinę czyli 28,8 kW /24 hczajnik za 6 minut wziął 0,2 czyli 2 kW na godzinę czyli 48 kW/ 24h ale oczywiście nie chodzi to całą dobę. Na początek wyelminuje czajnik elektryczny Edytowane 10 Stycznia 2015 przez ufo22222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.01.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 przeczytaj z rachunku (albo go zeskanuj) jaka dokładnie masz taryfę. G11 czy C11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufo22222 10.01.2015 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Taryfa G11 Strefa pomiarowa L (całodobowa)Rodzaj odczytu F (odczyt fizyczny) Telewizor z dekoderem wziął 0,2 kW na godzine czyli jak idzie około 20 godzin to nabija 4kW na dobę. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez ufo22222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 10.01.2015 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Taryfa G11 Strefa pomiarowa L (całodobowa) Rodzaj odczytu F (odczyt fizyczny) Telewizor z dekoderem wziął 0,2 kW na godzine czyli jak idzie około 20 godzin to nabija 4kW na dobę. Telewizor masz włączony 20h na dobę? Jak skończysz swój "audyt" to daj wyniki na forum, bo to ciekawe jest Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufo22222 11.01.2015 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Telewizor masz włączony 20h na dobę? Jak skończysz swój "audyt" to daj wyniki na forum, bo to ciekawe jest Pzdr. Może nie codziennie ale średnio tyle idzie w weekend jak jest uruchomiony o 9 to idzie do późnych godzin nocnych w tygodniu może mniej koło +/-16 jakaś aluzja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 11.01.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 jakaś aluzja? Nie. Zastanawiam się tylko, czy jak zsumujesz to wszystko, ten telewizor, może komputer, który chodzi non stop, światło w kuchni, która może akurat od północnej strony i trzeba świecić, to czy nie zbierze się te 11kWh. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Nie. Zastanawiam się tylko, czy jak zsumujesz to wszystko, ten telewizor, może komputer, który chodzi non stop, światło w kuchni, która może akurat od północnej strony i trzeba świecić, to czy nie zbierze się te 11kWh. Pzdr. średnia 11kwh nie jest jakimś tam wielkim wyczynem więc raczej trzeba się przyjrzeć samemu sposobowi używania urządzeń domowych bo to że jeden i drugi ma podobne sprzęty w chałupie to jeszcze nic nie znaczy ... co innego mieszkać tylko wieczorami( praca, szkoła itp...) a zupełnie co innego całodobowo...( emeryci, praca w domu, itp...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 12.01.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Może nie codziennie ale średnio tyle idzie w weekend jak jest uruchomiony o 9 to idzie do późnych godzin nocnych w tygodniu może mniej koło +/-16 jakaś aluzja? Wychodzi średnio trochę ponad 200zł na miesiąc. Jeżeli bezsensownie telewizor chodzi tyle czasu, załącza się pompa w piwnicy, nie wiadomo jak użytkownicy gaszą światła po sobie to rachunek jest jak najbardziej normalny. Ja żyję na 2 kondygnacjach - 2 osoby na dole i 3 u góry (2 rodziny) i przy normalnym życiu rachunki mam 250zł na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts