rustin 09.01.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Zastanawiam się jak lepiej się wychodzi robiąc elektrykę w domu. Będzie ok 110-120 punktów. Pytałem jednego elektryka o cenę to odpowiedział , że 25zł za sam punkt bez materiału a 50zł z materiałem. Którą opcję się wybiera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka1938 09.01.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ja też się nad tym zastanawiam. W opcji "usługa kompleksowa"-wiadomo, że elektryk różnicę pomiędzy "z materiałem" a "bez" powiększa, żeby w nawet najbardziej niekorzystnym układzie domu nie dopłacić do materiału-nie mamy wpływu lub mamy mały na jakość elementów instalacjiW opcji - sama robocizna-za materiały teoretycznie płacimy 23%-nie korzystamy ze zniżek elektryka w hurtowni-ale z a to płacimy za dokładnie tyle materiałów ile było potrzebne w naszym domu-mamy pewność co do jakości uzytych materiałów Wg mnie najlepsza byłaby opcja pośrednia-ustalamy cenę za robociznę-elektryk kupuje w hurtowni ze swoimi zniżkami materiały, za które to my potem płacimy-f-ra na 8% czyli za kompleksową usługę Tylko czy znajdziemy takiego elektryka? Jak wygląda praktyka na rynku? Dopiero zaczynamy poszukiwania i też chętnie dowiem się od Was jak to najlepiej zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 09.01.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Trzeba jeszcze brać pod uwagę dość istotną rzecz.Jakie materiały zostaną użyte?Z reguły korzystniej jest z materiałem ,dla tego iż ów elektryk ma upusty w hurtowniach i automatycznie wychodzi to taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 09.01.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 pytanie tylko czy elektryk się z nami podzieli takim rabatem co do jakości - akurat chyba w elektryce to dość proste - kabel ma być YHYcośtam albo YPYileśtam, puszki to puszki, odgrom to odgrom, bednarka jest standardowa, rozdzielnia to kwestia czy podtynkowa czy natynkowa i jak duża, przewody IT w sumie też są bo są mi trochę w tym względzie pofarciło bo teść jest elektrykiem i w ramach wsparcia dla "młodych" (a ja już łysy hyhy) zrobił nam usługę z materiałem gratis patrząc zresztą na elektrykę przez pryzmat kosztów to i tak to mały pikuś chociażby w porównaniu do ocieplenia, tynków wew/zew, posadzek, że o murach nie wspomnę - no bo co to jest 5000-6000? mały domek ma lekko 500 m2 ścian i sufitów do otynkowania i wygładzenia, a to znacznie więcej niż te kabelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.01.2015 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Dostałem namiary na elektryka który robił prąd u sąsiada i jest bardzo zadowolony. Z punktu 22zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts