Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryka w domu - z materiałem czy bez?

Recommended Posts

Ja też się nad tym zastanawiam.

W opcji "usługa kompleksowa"

-wiadomo, że elektryk różnicę pomiędzy "z materiałem" a "bez" powiększa, żeby w nawet najbardziej niekorzystnym układzie domu nie dopłacić do materiału

-nie mamy wpływu lub mamy mały na jakość elementów instalacji

W opcji - sama robocizna

-za materiały teoretycznie płacimy 23%

-nie korzystamy ze zniżek elektryka w hurtowni

-ale z a to płacimy za dokładnie tyle materiałów ile było potrzebne w naszym domu

-mamy pewność co do jakości uzytych materiałów

Wg mnie najlepsza byłaby opcja pośrednia

-ustalamy cenę za robociznę

-elektryk kupuje w hurtowni ze swoimi zniżkami materiały, za które to my potem płacimy

-f-ra na 8% czyli za kompleksową usługę

Tylko czy znajdziemy takiego elektryka? Jak wygląda praktyka na rynku?

Dopiero zaczynamy poszukiwania i też chętnie dowiem się od Was jak to najlepiej zrobić.

pytanie tylko czy elektryk się z nami podzieli takim rabatem ;)

co do jakości - akurat chyba w elektryce to dość proste - kabel ma być YHYcośtam albo YPYileśtam, puszki to puszki, odgrom to odgrom, bednarka jest standardowa, rozdzielnia to kwestia czy podtynkowa czy natynkowa i jak duża, przewody IT w sumie też są bo są

mi trochę w tym względzie pofarciło bo teść jest elektrykiem i w ramach wsparcia dla "młodych" (a ja już łysy hyhy) zrobił nam usługę z materiałem gratis

patrząc zresztą na elektrykę przez pryzmat kosztów to i tak to mały pikuś chociażby w porównaniu do ocieplenia, tynków wew/zew, posadzek, że o murach nie wspomnę - no bo co to jest 5000-6000? mały domek ma lekko 500 m2 ścian i sufitów do otynkowania i wygładzenia, a to znacznie więcej niż te kabelki :p