MWM 10.01.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Witam, Słuchajcie, w domu będę miał WM. Znam przepisy wentylacyjne dla wszystkich pomieszczeń wg PN-83/B-03430 jak i zalecenia ze względów higienicznych. Wszystko jest super tylko w dalszym ciągu nie jasna jest dla mnie sprawa wentylacji kuchni. Co się robi z wyciągiem nad płytą grzewczą w domku energooszczędnym coś Ep=38 kWh /m2 *rok) ? Poniżej szkic mojego parteru z kuchnią. Jak widzicie kuchnię mam połączoną z salonem, a salon z kolei otwarty jest na korytarz. Boję się problemów z prawidłową wentylacją. Przy niewłaściwym projekcie wymiany nie będą się bilansować. Jak do tego dodam jeszcze ten okap i konieczność czasowego zwiększenia wyciągu to już głupieję w tym miejscu. Co się robi z wyciągiem znad okapu w takim domu? Mogę pociągnąć kanał wentylacyjny przy dymowym od kominka dokładnie tak jak to jest w projekcie i tam dociągnąć kanał od wyciągu. Ale wtedy będę zaburzał bilans przy wyrzucie czasowym nie mówiąc już o pieniądzach wyrzucanych z ciepłym powietrzem... Poradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 10.01.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Może obieg zamknięty i filtry węglowe rozwiążą sprawę? Plus czyszczenie filtrów metalowych co jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.01.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Witam, Słuchajcie, w domu będę miał WM. Znam przepisy wentylacyjne dla wszystkich pomieszczeń wg PN-83/B-03430 jak i zalecenia ze względów higienicznych. Wszystko jest super tylko w dalszym ciągu nie jasna jest dla mnie sprawa wentylacji kuchni. Co się robi z wyciągiem nad płytą grzewczą w domku energooszczędnym coś Ep=38 kWh /m2 *rok) ? Poniżej szkic mojego parteru z kuchnią. Jak widzicie kuchnię mam połączoną z salonem, a salon z kolei otwarty jest na korytarz. Boję się problemów z prawidłową wentylacją. Przy niewłaściwym projekcie wymiany nie będą się bilansować. Jak do tego dodam jeszcze ten okap i konieczność czasowego zwiększenia wyciągu to już głupieję w tym miejscu. Co się robi z wyciągiem znad okapu w takim domu? Mogę pociągnąć kanał wentylacyjny przy dymowym od kominka dokładnie tak jak to jest w projekcie i tam dociągnąć kanał od wyciągu. Ale wtedy będę zaburzał bilans przy wyrzucie czasowym nie mówiąc już o pieniądzach wyrzucanych z ciepłym powietrzem... Poradzicie? [ATTACH=CONFIG]298071[/ATTACH] Mały wywiew w kuchni (30m3/h ) jak największe w łazienkach i w pozostałych pomieszczeniach nawiewy. Inaczej się nie zbilansuje. Do bilansu - JAK NAJMNIEJ ANEMOSTATÓW WYWIEWNYCH. Okap działa chwilowo i tak ma działać. To ciepło należy wyrzucić, zakłóciłoby wentylację ( POWIETRZE NAWIEWANE BYŁOBY CIEPLEJSZE OD TEGO W POKOJACH) i zaszlichciło kanały. Ps. Często bilans jest mylony ze zrównoważeniem. W bilansie chodzi o wentylację, by nie było za sucho w pokojach i za wilgotno w łazienkach. Za równoważenie odpowiadają wentylatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 10.01.2015 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Mały wywiew w kuchni (30m3/h ) jak największe w łazienkach i w pozostałych pomieszczeniach nawiewy. Inaczej się nie zbilansuje. Do bilansu - JAK NAJMNIEJ ANEMOSTATÓW WYWIEWNYCH. Okap działa chwilowo i tak ma działać. To ciepło należy wyrzucić, zakłóciłoby wentylację ( POWIETRZE NAWIEWANE BYŁOBY CIEPLEJSZE OD TEGO W POKOJACH) i zaszlichciło kanały. Ps. Często bilans jest mylony ze zrównoważeniem. W bilansie chodzi o wentylację, by nie było za sucho w pokojach i za wilgotno w łazienkach. Za równoważenie odpowiadają wentylatory. Czyli nie przejmować się za bardzo tym, że wyrzucam ciepłe powietrze przez komin a nie rekuperator z odzyskiem? Czy to normalna praktyka, albo chociaż "większość" tak robi? Dlaczego 30m3/h skoro przepisy w takim wypadku mówią o 50m3/h? (kuchnia bez okna zewnętrznego (fix) wyposażona w kuchenkę elektryczną Edytowane 10 Stycznia 2015 przez MWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.01.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Czyli nie przejmować się za bardzo tym, że wyrzucam ciepłe powietrze przez komin a nie rekuperator z odzyskiem? Czy to normalna praktyka, albo chociaż "większość" tak robi? Dlaczego 30m3/h skoro przepisy w takim wypadku mówią o 50m3/h? (kuchnia bez okna zewnętrznego (fix) wyposażona w kuchenkę elektryczną Bilans ma za zadanie zapewnić komfortowe parametry powietrza. CO2 poniżej 800ppm i właściwą wilgotność względną. Przepisy podają - minimum 20 m3/h na osobę komfortowo to 30 - na nawiewie i 50m3/h łazienki oraz 30m3/h kuchnia na wywiewie z możliwością chwilowego zwiększenia. Dlatego tak ważna jest jak najmniejsza ilość wywiewów. Nie znający się na domowej wentylacji ( na ogół to ci co robią przemysłówkę ) starają się dawać zbliżoną ilość wywiewów i nawiewów. Identyczna powinna być suma pól przekrojów kanałów nawiewnych z wywiewnymi, a nie ilość punktów. Im mnie da Pan punktów wywiewnych, tym łatwiej Pan zbilansuje wentylację. Ja da Pan wywiewy poza łazienkami i mniejszym w kuchni, to ma Pan do wyboru, zbyt sucho w pokojach lub zbyt mokro w łazienkach, zbilansować się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 10.01.2015 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Znalazłem coś takiego:"Stosując się do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - rozdz. 62. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Zatem albo należy zamknąć kanały wentylacji grawitacyjnej, albo wogóle ich nie uwzględniać w projekcie nowego domu. " Jak to się ma do kuchni połączonej z salonem?Rozumiem, że okap powinien mieć funkcję automatycznego zamykania kanału i otwierania go tylko na czas wyrzutu do kanału wentylacji grawitacyjnej?W innym przypadku jak w kuchni będzie anemostat wyciągowy, będzie ssał lewe powietrze przez komin??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.01.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Znalazłem coś takiego: "Stosując się do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - rozdz. 62. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Zatem albo należy zamknąć kanały wentylacji grawitacyjnej, albo wogóle ich nie uwzględniać w projekcie nowego domu. " Jak to się ma do kuchni połączonej z salonem? Rozumiem, że okap powinien mieć funkcję automatycznego zamykania kanału i otwierania go tylko na czas wyrzutu do kanału wentylacji grawitacyjnej? W innym przypadku jak w kuchni będzie anemostat wyciągowy, będzie ssał lewe powietrze przez komin??? Okap nie jest elementem wentylacji (podobnie jak odkurzacz centralny) wentylacja działa non stop . Okap ma wentylator wywiewny i zastawkę zapobiegającą przepływowi powietrza gdy wentylator nie pracuje. Okap zakłóca wentylację. Zakłócenia wentylacji mogą być szkodliwe ( !!! cofka powietrza z zagrzybionych kanałów wywiewnych), ale w przypadku WM z odzyskiem ciepłą i wentylacji plus ( mechanicznej nawiewnej) cofka z kanałów "mokrych" nie występuje. Dlatego może być niezależny system usuwania "brudów" nadkuchennych (okap ) czy ciał stałych (odkurzacz centralny) montowany przy WM z odzyskiem ciepła czy plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 10.01.2015 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Okap nie jest elementem wentylacji (podobnie jak odkurzacz centralny) wentylacja działa non stop . Okap ma wentylator wywiewny i zastawkę zapobiegającą przepływowi powietrza gdy wentylator nie pracuje. Okap zakłóca wentylację. Zakłócenia wentylacji mogą być szkodliwe ( !!! cofka powietrza z zagrzybionych kanałów wywiewnych), ale w przypadku WM z odzyskiem ciepłą i wentylacji plus ( mechanicznej nawiewnej) cofka z kanałów "mokrych" nie występuje. Dlatego może być niezależny system usuwania "brudów" nadkuchennych (okap ) czy ciał stałych (odkurzacz centralny) montowany przy WM z odzyskiem ciepła czy plus. Ciągle mnie jednak męczy temat utraty ciepła przez wyrzut ciepła z miejsca gdzie generuje się go dużo na zewnątrz domu. Przeczytałem, że są takie pochłaniacze tylko z filtrami, oczyszczającymi powietrze. Niektórzy instalują takie pochłaniacze wyrzucając powietrze spowrotem do kuchni i np. dodatkowy filtr na anemostacie wywiewnym z kuchni. Pytanie tylko czy koszty wymiany filtrów nie zrównoważą albo nie będą większe niż odzyskana energia z układu. Ktoś to może kiedyś liczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.01.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Ciągle mnie jednak męczy temat utraty ciepła przez wyrzut ciepła z miejsca gdzie generuje się go dużo na zewnątrz domu. Przeczytałem, że są takie pochłaniacze tylko z filtrami, oczyszczającymi powietrze. Niektórzy instalują takie pochłaniacze wyrzucając powietrze spowrotem do kuchni i np. dodatkowy filtr na anemostacie wywiewnym z kuchni. Pytanie tylko czy koszty wymiany filtrów nie zrównoważą albo nie będą większe niż odzyskana energia z układu. Ktoś to może kiedyś liczył? Ciepło z gotowania to niewielka ilość, a poza tym, zostaje w większości w kuchni ( przewodzenie podczerwień) tylko część konwekcji idzie w okap. Podłączyłem kuchenkę elektryczną pod podlicznik ( dwójka małych dzieci) po 30 dniach - kuchnia, na dość intensywne gotowanie, zużyła 18kWh . Przyjmując, że po równo zostało wyemitowane ciepło przez przewodzenie, podczerwień i konwekcję - to właczając okap poza odzyskiem poszło 6kWh w miesiącu. Czyli w sezonie grzewczym trzydzieści kilka kWh. Jak dzieci podrosną i pójdą do szkoły, gotowanie obiadów jest rzadsze. Pan tak nie walczy o te 3-4 kWh miesięcznie, bo zaszlichci Pan kanały. Gorzej jak jest pochłaniacz. Ciepło wilgoć i tłuszcz powodują, że jest to biologiczna bombka. Wymiana filtrów co kilka dni (dobre filtry to 150zł) ... okap wygrywa z pochłaniaczem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 10.01.2015 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Ciepło z gotowania to niewielka ilość, a poza tym, zostaje w większości w kuchni ( przewodzenie podczerwień) tylko część konwekcji idzie w okap. Podłączyłem kuchenkę elektryczną pod podlicznik ( dwójka małych dzieci) po 30 dniach - kuchnia, na dość intensywne gotowanie, zużyła 18kWh . Przyjmując, że po równo zostało wyemitowane ciepło przez przewodzenie, podczerwień i konwekcję - to właczając okap poza odzyskiem poszło 6kWh w miesiącu. Czyli w sezonie grzewczym trzydzieści kilka kWh. Jak dzieci podrosną i pójdą do szkoły, gotowanie obiadów jest rzadsze. Pan tak nie walczy o te 3-4 kWh miesięcznie, bo zaszlichci Pan kanały. Gorzej jak jest pochłaniacz. Ciepło wilgoć i tłuszcz powodują, że jest to biologiczna bombka. Wymiana filtrów co kilka dni (dobre filtry to 150zł) ... okap wygrywa z pochłaniaczem! Czyli najlepszy by był zwykły wyciąg z odciętym kanałem w czasie gdy nie pracuje?. Jak to rozwiązać u mnie w domu, jeżeli nie chcę wyrzucać powietrza prosto za ścianę? Z tego co wiem to przewód łączący wyciąg z kominem powinien mieć jak najmniej załamań i być jak najkrótszy. Ja nie planuję budowy dodatkowego komina w kuchni a jedyny komin wentylacyjny, który mogę "zamontować" to komin koło dymowego w salonie. Odległość od płyty grzewczej to około 4,5m. Dodatkowo trzeba jakoś ten kanał tam dociągnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 10.01.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Znów za kolorowo. Mi butli 11kg LPG starcza na niecałe 2 miesiące, czyli ok 60kWh na miesiąc do gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.01.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Znów za kolorowo. Mi butli 11kg LPG starcza na niecałe 2 miesiące, czyli ok 60kWh na miesiąc do gotowania. Jest XXI wiek więc gaz stosują tylko hobbyści i wpuszczeni w maliny. Tu jest ogrzewanie elektryczne. Bogaci mogą gazem. Płyta zużywa znacznie mniej kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.01.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Znów za kolorowo. Mi butli 11kg LPG starcza na niecałe 2 miesiące, czyli ok 60kWh na miesiąc do gotowania. Zgadzam się z TB. Przy indukcji praktycznie 100% kW idzie w garnek a przy gazie prawie 50% idzie w gwizdek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 10.01.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 To zdecydowanie jestem hobbystą, bo lubię barszcz ukraiński (nie mylić z buraczkową czerwoną), bigos, gołąbki czy nóżki na zimno. Takie danie, to nie schabowy w 5 min, a kilka h pichcenia. Sąsiadów mam takich co z torbami z magdonalda po pracy do domu wracają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.01.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Zgadzam się z TB. Przy indukcji praktycznie 100% kW idzie w garnek a przy gazie prawie 50% idzie w gwizdek. Gdyby sprawność kuchni gazowej wynosiła 50% to jedna butla na miesiąc wystarczyłaby na zagotowanie ponad 40 -tu litrowych czajników dziennie! Czyli prawie 2 czajniki na h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.01.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 To zdecydowanie jestem hobbystą, bo lubię barszcz ukraiński (nie mylić z buraczkową czerwoną), bigos, gołąbki czy nóżki na zimno. Takie danie, to nie schabowy w 5 min, a kilka h pichcenia. Sąsiadów mam takich co z torbami z magdonalda po pracy do domu wracają. Ja też to lubię, ale nie lubię płacić 5x tyle za ich gotowanie i mieć gaz w domu!!! Poza tym wdychać produkty spalania gazu. Ps. Na gotowanie pod przykrywką (bigos barszcz ) idzie znacznie mniej kWh niż na zagotowywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 10.01.2015 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 To zdecydowanie jestem hobbystą, bo lubię barszcz ukraiński (nie mylić z buraczkową czerwoną), bigos, gołąbki czy nóżki na zimno. Takie danie, to nie schabowy w 5 min, a kilka h pichcenia. Sąsiadów mam takich co z torbami z magdonalda po pracy do domu wracają. U nas też się dużo/długo gotuje. Dlatego się zastanawiam jednak nad odzyskiem tego ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 10.01.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Nie wiem co to jest u Ciebie dużo/długo.Mieszkam w domu z WM od ponad dwóch lat. Gotujemy raczej bez ogromnych namiętności (czas!), normalnie. Nie jadamy też obiadów w Mac Donaldzie, rzadko w restauracjach. Także zastanawiałem się nad rozwiązaniem problemu wietrzenia w kuchni. Założyłem sobie, że nie będę mieszał WM z kominem wywiewnym. W razie jakichś problemów, po prostu zamierzałem zamontować okap z filtrem. Do wywiewu w kuchni , firma montująca, dołożyła mi po prostu czujnik połączony z reku ( Renovent Excellence Large). W razie zadymienia czy większego zaparowania, reku załącza na dłuższą chwilę, najwyższe obroty w celu przewietrzania. Nawet w czasie gotowania na 4 polach kuchenki indukcyjnej, nigdy nie zauważyłem nadzwyczajnego zadymienia czy zaparowania. Sprawdza się to wyśmienicie. Gdybym budował drugi dom zrobiłbym identycznie, czujnik w kuchni, żadnych dodatkowych kanałów pod okap.I odpuść sobie gaz do gotowania, indukcja jest nie gorsza do wszystkiego, a nawet w wielu przypadkach lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 10.01.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Mi tam sio ryba na czym to będzie gotowane, ale ci co gotują nie chcą nawet słyszeć o indukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 10.01.2015 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Nie wiem co to jest u Ciebie dużo/długo. Mieszkam w domu z WM od ponad dwóch lat. Gotujemy raczej bez ogromnych namiętności (czas!), normalnie. Nie jadamy też obiadów w Mac Donaldzie, rzadko w restauracjach. Także zastanawiałem się nad rozwiązaniem problemu wietrzenia w kuchni. Założyłem sobie, że nie będę mieszał WM z kominem wywiewnym. W razie jakichś problemów, po prostu zamierzałem zamontować okap z filtrem. Do wywiewu w kuchni , firma montująca, dołożyła mi po prostu czujnik połączony z reku ( Renovent Excellence Large). W razie zadymienia czy większego zaparowania, reku załącza na dłuższą chwilę, najwyższe obroty w celu przewietrzania. Nawet w czasie gotowania na 4 polach kuchenki indukcyjnej, nigdy nie zauważyłem nadzwyczajnego zadymienia czy zaparowania. Sprawdza się to wyśmienicie. Gdybym budował drugi dom zrobiłbym identycznie, czujnik w kuchni, żadnych dodatkowych kanałów pod okap. I odpuść sobie gaz do gotowania, indukcja jest nie gorsza do wszystkiego, a nawet w wielu przypadkach lepsza. Czyli nie masz ŻADNEGO wyciągu nad płytą? Czy w takim razie masz jakiekolwiek filtry na anemostacie wywiewnym z kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.