Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WM-Co z kuchnią?


Recommended Posts

Witam,

Słuchajcie, w domu będę miał WM.

Znam przepisy wentylacyjne dla wszystkich pomieszczeń wg PN-83/B-03430 jak i zalecenia ze względów higienicznych.

Wszystko jest super tylko w dalszym ciągu nie jasna jest dla mnie sprawa wentylacji kuchni.

Co się robi z wyciągiem nad płytą grzewczą w domku energooszczędnym coś Ep=38 kWh /m2 *rok) ?

Poniżej szkic mojego parteru z kuchnią.

Jak widzicie kuchnię mam połączoną z salonem, a salon z kolei otwarty jest na korytarz.

Boję się problemów z prawidłową wentylacją. Przy niewłaściwym projekcie wymiany nie będą się bilansować.

Jak do tego dodam jeszcze ten okap i konieczność czasowego zwiększenia wyciągu to już głupieję w tym miejscu.

 

Co się robi z wyciągiem znad okapu w takim domu?

Mogę pociągnąć kanał wentylacyjny przy dymowym od kominka dokładnie tak jak to jest w projekcie i tam dociągnąć kanał od wyciągu.

Ale wtedy będę zaburzał bilans przy wyrzucie czasowym nie mówiąc już o pieniądzach wyrzucanych z ciepłym powietrzem...

Poradzicie?

 

parter.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Słuchajcie, w domu będę miał WM.

Znam przepisy wentylacyjne dla wszystkich pomieszczeń wg PN-83/B-03430 jak i zalecenia ze względów higienicznych.

Wszystko jest super tylko w dalszym ciągu nie jasna jest dla mnie sprawa wentylacji kuchni.

Co się robi z wyciągiem nad płytą grzewczą w domku energooszczędnym coś Ep=38 kWh /m2 *rok) ?

Poniżej szkic mojego parteru z kuchnią.

Jak widzicie kuchnię mam połączoną z salonem, a salon z kolei otwarty jest na korytarz.

Boję się problemów z prawidłową wentylacją. Przy niewłaściwym projekcie wymiany nie będą się bilansować.

Jak do tego dodam jeszcze ten okap i konieczność czasowego zwiększenia wyciągu to już głupieję w tym miejscu.

 

Co się robi z wyciągiem znad okapu w takim domu?

Mogę pociągnąć kanał wentylacyjny przy dymowym od kominka dokładnie tak jak to jest w projekcie i tam dociągnąć kanał od wyciągu.

Ale wtedy będę zaburzał bilans przy wyrzucie czasowym nie mówiąc już o pieniądzach wyrzucanych z ciepłym powietrzem...

Poradzicie?

 

[ATTACH=CONFIG]298071[/ATTACH]

 

Mały wywiew w kuchni (30m3/h ) jak największe w łazienkach i w pozostałych pomieszczeniach nawiewy. Inaczej się nie zbilansuje. Do bilansu - JAK NAJMNIEJ ANEMOSTATÓW WYWIEWNYCH.

Okap działa chwilowo i tak ma działać. To ciepło należy wyrzucić, zakłóciłoby wentylację ( POWIETRZE NAWIEWANE BYŁOBY CIEPLEJSZE OD TEGO W POKOJACH) i zaszlichciło kanały.

 

Ps. Często bilans jest mylony ze zrównoważeniem. W bilansie chodzi o wentylację, by nie było za sucho w pokojach i za wilgotno w łazienkach. Za równoważenie odpowiadają wentylatory.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mały wywiew w kuchni (30m3/h ) jak największe w łazienkach i w pozostałych pomieszczeniach nawiewy. Inaczej się nie zbilansuje. Do bilansu - JAK NAJMNIEJ ANEMOSTATÓW WYWIEWNYCH.

Okap działa chwilowo i tak ma działać. To ciepło należy wyrzucić, zakłóciłoby wentylację ( POWIETRZE NAWIEWANE BYŁOBY CIEPLEJSZE OD TEGO W POKOJACH) i zaszlichciło kanały.

 

Ps. Często bilans jest mylony ze zrównoważeniem. W bilansie chodzi o wentylację, by nie było za sucho w pokojach i za wilgotno w łazienkach. Za równoważenie odpowiadają wentylatory.

 

Czyli nie przejmować się za bardzo tym, że wyrzucam ciepłe powietrze przez komin a nie rekuperator z odzyskiem?

Czy to normalna praktyka, albo chociaż "większość" tak robi?

 

Dlaczego 30m3/h skoro przepisy w takim wypadku mówią o 50m3/h?

(kuchnia bez okna zewnętrznego (fix) wyposażona w kuchenkę elektryczną

Edytowane przez MWM
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli nie przejmować się za bardzo tym, że wyrzucam ciepłe powietrze przez komin a nie rekuperator z odzyskiem?

Czy to normalna praktyka, albo chociaż "większość" tak robi?

 

Dlaczego 30m3/h skoro przepisy w takim wypadku mówią o 50m3/h?

(kuchnia bez okna zewnętrznego (fix) wyposażona w kuchenkę elektryczną

 

Bilans ma za zadanie zapewnić komfortowe parametry powietrza.

CO2 poniżej 800ppm i właściwą wilgotność względną. Przepisy podają - minimum 20 m3/h na osobę komfortowo to 30 - na nawiewie i 50m3/h łazienki oraz 30m3/h kuchnia na wywiewie z możliwością chwilowego zwiększenia.

Dlatego tak ważna jest jak najmniejsza ilość wywiewów. Nie znający się na domowej wentylacji ( na ogół to ci co robią przemysłówkę ) starają się dawać zbliżoną ilość wywiewów i nawiewów. Identyczna powinna być suma pól przekrojów kanałów nawiewnych z wywiewnymi, a nie ilość punktów.

Im mnie da Pan punktów wywiewnych, tym łatwiej Pan zbilansuje wentylację. Ja da Pan wywiewy poza łazienkami i mniejszym w kuchni, to ma Pan do wyboru, zbyt sucho w pokojach lub zbyt mokro w łazienkach, zbilansować się nie da.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem coś takiego:

"Stosując się do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - rozdz. 62. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Zatem albo należy zamknąć kanały wentylacji grawitacyjnej, albo wogóle ich nie uwzględniać w projekcie nowego domu. "

 

Jak to się ma do kuchni połączonej z salonem?

Rozumiem, że okap powinien mieć funkcję automatycznego zamykania kanału i otwierania go tylko na czas wyrzutu do kanału wentylacji grawitacyjnej?

W innym przypadku jak w kuchni będzie anemostat wyciągowy, będzie ssał lewe powietrze przez komin???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem coś takiego:

"Stosując się do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - rozdz. 62. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Zatem albo należy zamknąć kanały wentylacji grawitacyjnej, albo wogóle ich nie uwzględniać w projekcie nowego domu. "

 

Jak to się ma do kuchni połączonej z salonem?

Rozumiem, że okap powinien mieć funkcję automatycznego zamykania kanału i otwierania go tylko na czas wyrzutu do kanału wentylacji grawitacyjnej?

W innym przypadku jak w kuchni będzie anemostat wyciągowy, będzie ssał lewe powietrze przez komin???

 

Okap nie jest elementem wentylacji (podobnie jak odkurzacz centralny) wentylacja działa non stop . Okap ma wentylator wywiewny i zastawkę zapobiegającą przepływowi powietrza gdy wentylator nie pracuje. Okap zakłóca wentylację. Zakłócenia wentylacji mogą być szkodliwe ( !!! cofka powietrza z zagrzybionych kanałów wywiewnych), ale w przypadku WM z odzyskiem ciepłą i wentylacji plus ( mechanicznej nawiewnej) cofka z kanałów "mokrych" nie występuje. Dlatego może być niezależny system usuwania "brudów" nadkuchennych (okap ) czy ciał stałych (odkurzacz centralny) montowany przy WM z odzyskiem ciepła czy plus.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Okap nie jest elementem wentylacji (podobnie jak odkurzacz centralny) wentylacja działa non stop . Okap ma wentylator wywiewny i zastawkę zapobiegającą przepływowi powietrza gdy wentylator nie pracuje. Okap zakłóca wentylację. Zakłócenia wentylacji mogą być szkodliwe ( !!! cofka powietrza z zagrzybionych kanałów wywiewnych), ale w przypadku WM z odzyskiem ciepłą i wentylacji plus ( mechanicznej nawiewnej) cofka z kanałów "mokrych" nie występuje. Dlatego może być niezależny system usuwania "brudów" nadkuchennych (okap ) czy ciał stałych (odkurzacz centralny) montowany przy WM z odzyskiem ciepła czy plus.

 

Ciągle mnie jednak męczy temat utraty ciepła przez wyrzut ciepła z miejsca gdzie generuje się go dużo na zewnątrz domu.

Przeczytałem, że są takie pochłaniacze tylko z filtrami, oczyszczającymi powietrze.

Niektórzy instalują takie pochłaniacze wyrzucając powietrze spowrotem do kuchni i np. dodatkowy filtr na anemostacie wywiewnym z kuchni.

Pytanie tylko czy koszty wymiany filtrów nie zrównoważą albo nie będą większe niż odzyskana energia z układu.

Ktoś to może kiedyś liczył?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciągle mnie jednak męczy temat utraty ciepła przez wyrzut ciepła z miejsca gdzie generuje się go dużo na zewnątrz domu.

Przeczytałem, że są takie pochłaniacze tylko z filtrami, oczyszczającymi powietrze.

Niektórzy instalują takie pochłaniacze wyrzucając powietrze spowrotem do kuchni i np. dodatkowy filtr na anemostacie wywiewnym z kuchni.

Pytanie tylko czy koszty wymiany filtrów nie zrównoważą albo nie będą większe niż odzyskana energia z układu.

Ktoś to może kiedyś liczył?

 

Ciepło z gotowania to niewielka ilość, a poza tym, zostaje w większości w kuchni ( przewodzenie podczerwień) tylko część konwekcji idzie w okap.

Podłączyłem kuchenkę elektryczną pod podlicznik ( dwójka małych dzieci) po 30 dniach - kuchnia, na dość intensywne gotowanie, zużyła 18kWh . Przyjmując, że po równo zostało wyemitowane ciepło przez przewodzenie, podczerwień i konwekcję - to właczając okap poza odzyskiem poszło 6kWh w miesiącu. Czyli w sezonie grzewczym trzydzieści kilka kWh. Jak dzieci podrosną i pójdą do szkoły, gotowanie obiadów jest rzadsze.

Pan tak nie walczy o te 3-4 kWh miesięcznie, bo zaszlichci Pan kanały.

 

Gorzej jak jest pochłaniacz. Ciepło wilgoć i tłuszcz powodują, że jest to biologiczna bombka.

Wymiana filtrów co kilka dni (dobre filtry to 150zł) ... okap wygrywa z pochłaniaczem!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciepło z gotowania to niewielka ilość, a poza tym, zostaje w większości w kuchni ( przewodzenie podczerwień) tylko część konwekcji idzie w okap.

Podłączyłem kuchenkę elektryczną pod podlicznik ( dwójka małych dzieci) po 30 dniach - kuchnia, na dość intensywne gotowanie, zużyła 18kWh . Przyjmując, że po równo zostało wyemitowane ciepło przez przewodzenie, podczerwień i konwekcję - to właczając okap poza odzyskiem poszło 6kWh w miesiącu. Czyli w sezonie grzewczym trzydzieści kilka kWh. Jak dzieci podrosną i pójdą do szkoły, gotowanie obiadów jest rzadsze.

Pan tak nie walczy o te 3-4 kWh miesięcznie, bo zaszlichci Pan kanały.

 

Gorzej jak jest pochłaniacz. Ciepło wilgoć i tłuszcz powodują, że jest to biologiczna bombka.

Wymiana filtrów co kilka dni (dobre filtry to 150zł) ... okap wygrywa z pochłaniaczem!

 

Czyli najlepszy by był zwykły wyciąg z odciętym kanałem w czasie gdy nie pracuje?.

Jak to rozwiązać u mnie w domu, jeżeli nie chcę wyrzucać powietrza prosto za ścianę?

Z tego co wiem to przewód łączący wyciąg z kominem powinien mieć jak najmniej załamań i być jak najkrótszy.

Ja nie planuję budowy dodatkowego komina w kuchni a jedyny komin wentylacyjny, który mogę "zamontować" to komin koło dymowego w salonie.

Odległość od płyty grzewczej to około 4,5m. Dodatkowo trzeba jakoś ten kanał tam dociągnąć...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z TB. Przy indukcji praktycznie 100% kW idzie w garnek a przy gazie prawie 50% idzie w gwizdek.

 

Gdyby sprawność kuchni gazowej wynosiła 50% to jedna butla na miesiąc wystarczyłaby na zagotowanie ponad 40 -tu litrowych czajników dziennie! Czyli prawie 2 czajniki na h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zdecydowanie jestem hobbystą, bo lubię barszcz ukraiński (nie mylić z buraczkową czerwoną), bigos, gołąbki czy nóżki na zimno. Takie danie, to nie schabowy w 5 min, a kilka h pichcenia.

Sąsiadów mam takich co z torbami z magdonalda po pracy do domu wracają.

Ja też to lubię, ale nie lubię płacić 5x tyle za ich gotowanie i mieć gaz w domu!!! Poza tym wdychać produkty spalania gazu.

 

Ps. Na gotowanie pod przykrywką (bigos barszcz ) idzie znacznie mniej kWh niż na zagotowywanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zdecydowanie jestem hobbystą, bo lubię barszcz ukraiński (nie mylić z buraczkową czerwoną), bigos, gołąbki czy nóżki na zimno. Takie danie, to nie schabowy w 5 min, a kilka h pichcenia.

Sąsiadów mam takich co z torbami z magdonalda po pracy do domu wracają.

 

U nas też się dużo/długo gotuje. Dlatego się zastanawiam jednak nad odzyskiem tego ciepła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co to jest u Ciebie dużo/długo.

Mieszkam w domu z WM od ponad dwóch lat. Gotujemy raczej bez ogromnych namiętności (czas!), normalnie. Nie jadamy też obiadów w Mac Donaldzie, rzadko w restauracjach. Także zastanawiałem się nad rozwiązaniem problemu wietrzenia w kuchni.

Założyłem sobie, że nie będę mieszał WM z kominem wywiewnym. W razie jakichś problemów, po prostu zamierzałem zamontować okap z filtrem.

Do wywiewu w kuchni , firma montująca, dołożyła mi po prostu czujnik połączony z reku ( Renovent Excellence Large). W razie zadymienia czy większego zaparowania, reku załącza na dłuższą chwilę, najwyższe obroty w celu przewietrzania. Nawet w czasie gotowania na 4 polach kuchenki indukcyjnej, nigdy nie zauważyłem nadzwyczajnego zadymienia czy zaparowania. Sprawdza się to wyśmienicie.

Gdybym budował drugi dom zrobiłbym identycznie, czujnik w kuchni, żadnych dodatkowych kanałów pod okap.

I odpuść sobie gaz do gotowania, indukcja jest nie gorsza do wszystkiego, a nawet w wielu przypadkach lepsza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co to jest u Ciebie dużo/długo.

Mieszkam w domu z WM od ponad dwóch lat. Gotujemy raczej bez ogromnych namiętności (czas!), normalnie. Nie jadamy też obiadów w Mac Donaldzie, rzadko w restauracjach. Także zastanawiałem się nad rozwiązaniem problemu wietrzenia w kuchni.

Założyłem sobie, że nie będę mieszał WM z kominem wywiewnym. W razie jakichś problemów, po prostu zamierzałem zamontować okap z filtrem.

Do wywiewu w kuchni , firma montująca, dołożyła mi po prostu czujnik połączony z reku ( Renovent Excellence Large). W razie zadymienia czy większego zaparowania, reku załącza na dłuższą chwilę, najwyższe obroty w celu przewietrzania. Nawet w czasie gotowania na 4 polach kuchenki indukcyjnej, nigdy nie zauważyłem nadzwyczajnego zadymienia czy zaparowania. Sprawdza się to wyśmienicie.

Gdybym budował drugi dom zrobiłbym identycznie, czujnik w kuchni, żadnych dodatkowych kanałów pod okap.

I odpuść sobie gaz do gotowania, indukcja jest nie gorsza do wszystkiego, a nawet w wielu przypadkach lepsza.

 

Czyli nie masz ŻADNEGO wyciągu nad płytą?

Czy w takim razie masz jakiekolwiek filtry na anemostacie wywiewnym z kuchni?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...