Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie dachu plaskiego układ warstw

tomas1907

Recommended Posts

Witam serdecznie

Pacjent to budynek już zamieszkany i wykończony dlatego brak jest dostępu do dachu od spodu.

Aktualnie wygląda to tak: dach jest jednospadowy, pod krokwiami znajduje się poddasze nieużytkowe które w najwyższym miejscu ma 100 cm w najniższym ma około 30cm. Patrząc od dołu położona była folia paroizolacyjna i warstwa 10cm wełny.

odstępy między krokwiami wynoszą 110cm krokwie 17cm. na krokwiach bardzo rzadko nabite deski i na to blacha trapezowa. Efekt jest taki ze podczas wiatru mam wrażenie że dach odfrunie.

Plan jest następujący: ściągnięcie blachy odbicie desek i wykonanie sznurkowania u dołu krokwi, następnie ułożenie waty między krokwiami 15cm.

i teraz co dalej, mam do wykorzystania płyty szalunkowe peri 22mm i chce dach wypełnić po całości. jak ułożyć warstwy? czy na krokwie dać membranę potem wzdłuż krokwi paski z płyty peri i pokryć całość płytami i na płyty bezpośrednio blacha dosyć gęsto kręcona by wykluczyć dudnienie blachy czy inny pomysł macie?

A czy nie powinno być te przynajmniej 2 cm luzu pomiedzy wełna a płytami? i czy zamiast papy moge zastosować membrane bezpośrednio na płyty i na to bezpośrednio blachę? ewentualnie płyty>>>membrana>>> łaty z pasków płyty(tych tez mam od groma) w odstępach po np. 30cm>>>> i na to blacha kręcona farmerami z podkładkami gumowymi?