Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Orkiestra Owsiaka

Gość Konto usunięte_12*

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*

Coraz więcej pojawia się krytyki Jurka Owsiaka (w prasie i na portalach internetowych). Jakie jest Wasze zdanie na temat tej "Orkiestry" po wielu już latach jej działalności?

Ja nie wnikam w zarzuty prawdziwej (bądź domniemanej) "niegospodarności" zarządu tego dzieła. Od tego są odpowiednie instytucje. Moją zasadniczą pretensją do Owsiaka jest fakt, że wspiera tę leniwą, nieudolną i szkodliwą dla Polski obecną władzę :mad:

Ta władza powinna już dawno:

1. uszczelnić system ochrony zdrowia przed rabunkiem przez co bardziej "przedsiębiorczych"

2. wyszukać wszelkie luki i szybko wprowadzić w życie przepisy, które uniemożliwią korzystanie z bezpłatnej opieki przez osoby, które (to tylko przykłady):

a). są np. uznanymi winowajcami wypadków drogowych (vide: piraci drogowi, pijani kierowcy i t.d.)

b). chorują z powodu swych nałogów (alkoholicy, narkomani i inni im podobni)

A ta Orkiestra grając nie na instrumentach, a na uczuciach Rodaków zbiera dodatkowe fundusze, podczas gdy Państwo się cieszy i co rusz wypłaca jakieś sowite "trzynastki" lub odprawy "samorządowcom" lub prezesom spółek skarbu Państwa.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OP ma słuszne uwagi, że generalnie kasę na zdrowie i wsparcie dla potrzebujących nie zawsze wydaje się tak, jak powinno - tylko czy to powód, by nie wspomagać orkiestry? czy to, że nie dam Owsiakowi przysłowiowej dyszki spowoduje, że państwo pójdzie po rozum i się naprawi? na pewno nie będzie to miało wspływu na niezatapialnych prezesów, patologie w spółkach, władzach itd. - akurat ci ludzie bez względu na okoliczności i problemy dla siebie zawsze znajdą kasę na wypłaty, premie, bonusy, odprawy itd.

też uważam, że osoby sprowadzające na siebie i innych niebezpieczeństwo, choroby i ogólnie szkody NIE powinny dostawać wsparcia ze wspólnego worka; alkoholicy i palacze sami, nieprzymuszani przez nikogo, wybrali swoje schorzenia i problemy, podobnie jak grubasy i obżartuchy (u nas to jeszcze nie aż taki problem jak w USA czy WB, ale idzie ku temu)

orkiestra nie zbiera kasy i nie kupuje sprzętu po to by potwierdzać słuszność działań niegospodarnego, nieudolnego, a czasem i wręcz bandyckiego państwa, tylko by (doraźniej lub mniej doraźnie) pomóc potrzebującym

uważam wręcz, że im więcej ludzi będzie wiedziało ile dobrego robi orkiestra, tym bardziej będą (owe ludziki) mogli wywierać wpływ na rząd, ministerstwa, urzędników by ci poprawili sytuację

osobiście uważam, że robią dobrą robotę, odpukać sam nie musiałem jeszcze korzystać z ich sprzętu, ale przecież każdy z nas na pewno w rodzinie czy wśród znajomych ma kogoś, kto korzystał z tego wsparcia

Popieram działanie WOŚP całym sercem. Każde urodzone zdrowe w ostatnich parunastu latach latach dziecko korzystało z ich sprzętu. Nie mówiąc o oddziałach ratunkowych dla dzieci i oddziałach dziecięcych i oczywiście dzieciach chorych. Jest to absolutnie cudowna inicjatywa, ewenement na skalę światową. Żadna fundacja ńie zmieniła tak dużo w jakości leczenia dzieci, teraz pomagają tez starszym.

Raporty fundacji są jawne i można je sobie poczytać. Są tez na bieżąco kontrolowani przez powołane do tego urzędy i organizacje.

Jeśli komuś nie odpowiada działalność fundacji zawsze może jej nie wspierać albo założyć własna fundację. Nie widże powodu by obrzucać działalność ludzi którym się chce coś zrobić błotem. Jakoś nikomu do głowy nie przyjdzie krytykowanie działaności Caritasu czy PAH. Obrywa się tylko Owsiakowi....

Pomóżmy jeśli chcemy, a jak nie chcemy to przynajmniej nie niszczmy pracy i wsparcia tych co pomoc chcą.

Orkiestra gra w tym roku po raz 25 i parę władz się przez ten czas przewinęło. Jakoś nie zauważyłam, żeby ta obecna "leniwa, szkodliwa i nieudolna" czymś specjalnym się wyróżniła. Akcje charytatywne prowadzone się również w tzw. krajach bogatych i nikt nie jęczy, że dbanie o chorych obywateli to tylko zadanie dla rządu.

Efekty działania Owsiaka są natomiast widoczne w wielu szpitalach a jeżeli ktoś jest przeciwny akcji może przecież odmówić, gdy lekarze będą chcieli ratować jego dziecko sprzętem oznaczonym serduszkiem.

Dla mnie Jurek może jeździć nawet Maybachem i zarabiać srylion euro, jeżeli będzie działał efektywnie. Smutne jest tylko to, że Orkiestra to kolejny temat, który tak ogromnie poróżnił Polaków...

Ja co roku daje. Uważam że akcja jest naprawdę piekna. Aczkolwiek od 2 lat obserwuje ze problemem wośp zaczyna być sam Owsiak. Nerwy mu puszczają przy byle nieprzychylnym pytaniu , a wyrzucenie dziennikarza siłą z konferencji zakrawa na szaleństwo. Obserwuje to z niesmakiem.

Ja co roku daje. Uważam że akcja jest naprawdę piekna. Aczkolwiek od 2 lat obserwuje ze problemem wośp zaczyna być sam Owsiak. Nerwy mu puszczają przy byle nieprzychylnym pytaniu , a wyrzucenie dziennikarza siłą z konferencji zakrawa na szaleństwo. Obserwuje to z niesmakiem.

Może ma już po prostu dość tej nagonki na siebie którą prowadzą niektórzy ludzie ?

Ciągłych podejrzeń, zarzutów itd. itp.?

Też jest człowiekiem i kiedyś może się w końcu wkurw...ć :)

Może ma już po prostu dość tej nagonki na siebie którą prowadzą niektórzy ludzie ?

Ciągłych podejrzeń, zarzutów itd. itp.?

Też jest człowiekiem i kiedyś może się w końcu wkurw...ć :)

zgadza się. Dlatego, jeśli nie wytrzymuje napięcia, powinien mieć rzecznika prasowego który po raz 20 grzecznie i rzeczowo odpowie na wszelkie zarzuty. W tej chwili Owsiak daje do łapki argumenty tej drugiej stronie pogrążając nieco WOŚP. Po ch...j ?

Gość Konto usunięte_12*
Orkiestra gra w tym roku po raz 25 i parę władz się przez ten czas przewinęło. Jakoś nie zauważyłam, żeby ta obecna "leniwa, szkodliwa i nieudolna" czymś specjalnym się wyróżniła. Akcje charytatywne prowadzone się również w tzw. krajach bogatych i nikt nie jęczy, że dbanie o chorych obywateli to tylko zadanie dla rządu.

To już zapomniałaś o Ziemi Obiecanej, Wyspie Zielonej :sick: w kwiecistych tyradach Kaczora Donalda :confused:

Przecież miało być tak pięknie i uczciwie, Tanie Państwo, mniej urzędników i.... jeszcze wiele, wiele więcej :mad:

JTD wiesz... tak się składa, że jestem urzędnikiem pracującym tak dobrze jak tylko potrafię, płacącym podatki i nie godzącym się z tym, że są ludzie, którzy chętnie założą komukolwiek fluorescencyjną kamizelkę. Mam też swoje lata i tyrad słyszałam bardzo dużo.

Człowieka poniosły nerwy. Fakt, bez sensu i niepotrzebnie, ale żaden z dziennikarzy nie bronił "kolegi po fachu"

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,17227624,Rzecznik_TVP_o_wyrzuceniu_dziennikarza__Ci__ktorzy.html

Polacy to jednak dziwna nacja.

Tam gdzie coś nam wychodzi, gdzie powinniśmy być dumni z sukcesów, dopatrujemy się drugiego dna, dopatrujemy się spisku i kombinatorstwa.

A jeśli go nie ma ?

Jesli to tylko prawdziwy odruch serca i troska o tych którzy nie maja takiej siły przebicia jak osoby znane, popularne, celebryci ?

Jestem przerażona wypowiedzią osoby która rozpoczęła tę dyskusję.

Pewnie !

Cofnijmy się do średniowiecza czy idei nazistowskiej...

W przepaść tych co słabsi, do gazu tych którzy nie dają rady lub są w jakiś sposób "ułomni"

Tych co spowodowali wypadki obciążyć winą za zło całego świata, na pal albo na stos!

Narkomanów na księżyc !

Nie wiem czy JTD zauważył, ale skoro obywatel ubezpieczony i płaci składki to opieka lekarska należy mu się jak psu buda.

Kara za popełnione przestępstwo czy wykroczenie w rękach policji, sadów i całego systemu penitencjarnego.

Jak w ogóle można myśleć w takich kategoriach ?

To nie władza jest nieudolna tylko tacy obywatele!

Nie pasuje ci to zmień.

Głosuj, wyjedź, zmień obywatelstwo.

Ludzie na całym swiecie pomagaja sobie jak mogą.

Organizowana jest pomoc humanitarna dla każdego terenu który przeżył jakąś tragedię.

Afryka, Azja, Ukraina...

Nam tez pomagają i to często po cichu bo prawdziwy bohater nie reklamuje się w mediach.

Robi to bo tak czuje, bo chce i ma możliwości.

Nikt mu nie każe, tak jak i Tobie nikt nie każe wpłacać na WOŚP.

Chcesz to daj i sie ciesz, ze pomogłeś.

Nie chcesz, nie wpłacaj...inni zrobią to za Ciebie.

Zrozumiesz to i docenisz dopiero wtedy, gdy ktoś z Twojego najbliższego otoczenia zostanie uratowany dzięki sprzętowi na którym będzie się do Ciebie uśmiechało serduszko.

A dla mnie ma znaczenie, czy moje pieniądze tylko służą pomocy, czy "przy okazji" budują czyjś majątek

przeszkadzją mi to, że Państwo zamiast finansować służbę zdrowia, finansuje orkiestrę, poprzez datki od instytucji publicznych, poprzez udostępnianie miejsc na koncerty i choćby opłacanie ochrony takich imprez

przeszkadza mi, że przepływ finansów orkiestry jest niejawny, zagmatwany, mętny, zastanawia, dlaczego pytania o finanse wywołują taką nerwowość.

Pomaganie jest słuszne i tego nikt nie kwestionuje, pytanie komu pomagamy przy zbiórkach orkiestry? Czy zbiórka na poziomie 20 mln to aż taki zastrzyk dla służby zdrowia? W skali budżetu to są jakieś śmieszne wartości, a rozdmuchane są do rozmiarów takich, jakby od tego zależał byt szpitali.

Jeśli sprzęt kupowany przez orkiestrę jest taki niezbędny, to powinny być na to pieniądze z podatków, a nie składki ulicznej

Działalność orkiestry widzę jako szemrany interesik, a w szemranych interesikach nawet z pięknymi hasłami nie biorę udziału

Gość Konto usunięte_12*
Cofnijmy się do średniowiecza czy idei nazistowskiej...

W przepaść tych co słabsi, do gazu tych którzy nie dają rady lub są w jakiś sposób "ułomni"

Tych co spowodowali wypadki obciążyć winą za zło całego świata, na pal albo na stos!

Narkomanów na księżyc !

Uważam, że prezentujesz ten zakłamany, wszechobecny i "POprawny" sposób myślenia. Tylko osoby niepełnosprawne umysłowo nie wiedzą, co czynią.

Pani dyrektor szkoły podstawowej w jednej z podwarszawskich miejscowości będąc właśnie taką POprawną zarządziła, że rodzice 6-latków będą całą niedzielę sprzedawać własnoręcznie upieczone ciasteczka celem zasilenia funduszu Orkiestry :jawdrop:

Wiem to "z pierwszej ręki" od swoich znajomych.

CZY TO NIE CHORE :confused:

Jeszcze raz powiem: ta "orkiestra" to obrzydliwe żerowanie na uczuciach ludzi w sytuacji, gdy kilka prostych posunięć władz przyniosłoby wielokrotnie więcej pieniędzy dla systemu ochrony zdrowia, niż z tej zbiórki wśród Dobrych Serc.

Kolejne przykłady (zachowam numerację):

c). ubezpieczenia rolników - "bastion" PSL-u i temat TABU.

Do cholery - czy tak trudno ustalić kryteria dochodowe, aby zróżnicować składkę?

Tylko że po "ruszeniu" tego tematu Koalicja by się rozsypała, jak domek z kart ;)

d). Zmniejszenie kolejek u lekarzy rodzinnych po wprowadzeniu symbolicznej opłaty (2 do 3 zł) za wizytę. Osobiście znam sporo osób (i nie tylko w starszym wieku!), które chodzą do lekarza rodzinnego nie tylko poutyskiwać na swoje dolegliwości, ale też zwierzyć się z kłopotów rodzinnych lub innych podobnych tematów.

Tak więc marimag nie ubliżaj mi od faszystów (na marginesie - to ulubiony epitet lewaków), bo trzeba patrzeć na rzeczywistość taką jaka jest, a nie wirtualną i życzeniową.

P.S. Cytat z twojej wypowiedzi:

"Nie wiem czy JTD zauważył, ale skoro obywatel ubezpieczony i płaci składki to opieka lekarska należy mu się jak psu buda."

Ten pijak/narkoman, który na Wybrzeżu zabił prawie wszystkich członków rodziny - też pewnie płacił składki i wg Ciebie - wyleczenie jego nieco drobniejszych urazów na koszt NFZ należy mu się, "jak psu buda"(?)

A dla mnie ma znaczenie, czy moje pieniądze tylko służą pomocy, czy "przy okazji" budują czyjś majątek

przeszkadzją mi to, że Państwo zamiast finansować służbę zdrowia, finansuje orkiestrę, poprzez datki od instytucji publicznych, poprzez udostępnianie miejsc na koncerty i choćby opłacanie ochrony takich imprez

przeszkadza mi, że przepływ finansów orkiestry jest niejawny, zagmatwany, mętny, zastanawia, dlaczego pytania o finanse wywołują taką nerwowość.

Pomaganie jest słuszne i tego nikt nie kwestionuje, pytanie komu pomagamy przy zbiórkach orkiestry? Czy zbiórka na poziomie 20 mln to aż taki zastrzyk dla służby zdrowia? W skali budżetu to są jakieś śmieszne wartości, a rozdmuchane są do rozmiarów takich, jakby od tego zależał byt szpitali.

Jeśli sprzęt kupowany przez orkiestrę jest taki niezbędny, to powinny być na to pieniądze z podatków, a nie składki ulicznej

Działalność orkiestry widzę jako szemrany interesik, a w szemranych interesikach nawet z pięknymi hasłami nie biorę udziału

żyjąc w PL i płacąc tu podatki z automatu zagadzasz się na "szemrane interesiki" popatrz na to co wyprawiają nasi politycy, obstawianie stołków, układy, układziki a to wszystko przy kolacji za 2 tys. sponsorowanej min. przez Ciebie.

w sumie można było od początku przewidzieć że to będzie atak PiSu na ... w sumie cokolwiek, byle zaatakować; a że akurat początek roku i finał orkiestry, to szkoda okazję przepuścić

mamik i JTD - w odróżnieniu od Owsiaka i jego orkiestry, to właśnie wy nie macie żadnych konkretów, tylko piszecie:(JTD) o info "z pierwszej ręki od swoich znajomych (w ogóle zdajesz sobie sprawę jaką siłę taki argument posiada??? nie zażenowało Cię to?), a (mamik) o szemranych interesikach, pomimo tego że wszyscy mamy bezproblemowy dostęp do aktualnych i rzetelnie prowadzonych rozliczeń; 20 baniek to dla Ciebie mało? a choćby byli i na 100.000 do przodu to warto to robić, bo to 100.000 do przodu; no ale pewnie Ty sama więcej kasy zorganizowałaś i bardziej komuś pomogłaś to w sumie jasne, rozumiem...

Owsiaka i Orkiestrę od początku popierałem i uważam, że wielką szkodą byłoby gdyby zniknęli

Gość Konto usunięte_12*
w sumie można było od początku przewidzieć że to będzie atak PiSu na ... w sumie cokolwiek, byle zaatakować; a że akurat początek roku i finał orkiestry, to szkoda okazję przepuścić

Nie jestem fanem PiS-u, jak mi insynuujesz. Mam bardziej "liberalne" poglądy.

Skoro zabierasz głos na ten temat, to przynajmniej porównaj to, co ja tu poruszyłem, a co proponuje PiS. W ich programie wielu poruszonych tu problemów po prostu nie ma.

To jest bardzo charakterystyczne dla wielbicieli obecnego "układu", że gdy ktoś ICH skrytykuje, to na pewno ...PiS (bo największa partia opozycyjna, której panicznie się boją) :mad:

A wszystko to wynika z przerażenia, co się stanie, gdy ten znienawidzony PiS dojdzie do władzy :(

Oj, nie życzę Tobie jak i marimag, gdyby tak Korwin do władzy doszedł.

Ale sądząc po "uczciwości" Waszego "zaplecza" liczącego głosy podczas wyborów - raczej do tego nie dojdzie :p

Obejrzyjcie sobie film pt. Lewiatan.

Już nawet nie widzimy jak to wszystko stoi na głowie. Jesteśmy przerobieni dokładnie, po wielokroć, na wskroś i nieustannie manipulowani.

A Owsiak coś jednak zbudował, kto się boi nieuczciwości, niech nie daje i tyle. Tutaj mamy wybór, czy chcemy się z kimś dzielić swoimi dobrami. Jak nas państwo bez żenady łupi, okrada nic w zamian nie dając poza ciągłą żenadą, to nic nie mówimy i nawet niektórzy dumni są, że płacą rzetelnie bandyckie podatki ;)

Dziwni jesteśmy jednak...

Edytowane przez Kejt_R

Zaraz, chwila, moment !

My tu o Owsiaku czy o polityce ?

Kolega przypisał mnie do PO...a Ja kolege do PIS.

No cóż poradzić, że z każdej twojej wypowiedzi (podobnie jak PIS) wyziera jad i nienawiść do wszystkiego.

Nie wiem za kim jesteś i prawde mówiac g... mnie to obchodzi.

Ubolewam nad Twoimi (oczywiście jedynie słusznymi) pogladami.

Moze przeżyłes jakąś traumę ?

Rozwód ?

Żona nie daje ?

Może powinieneś przenieść swoja złośc na coś innego? Joga ?

Każdy ma prawo do krytyki, do innego spojrzenia na tę samą sprawę, ale Twój radykalizm mnie przeraża.

Nie zdziwię się, gdy któregoś dnia wybiegniesz na ulicę z radosnym hasłem na ustach: Allah agbar!

Mimo wszystko.......

Wszystkiego dobrego życzę i ogarnij się chłopie.