tola 11.01.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Tak sobie czytam Wasze wypowiedzi i myślę, że dobrze, że się spieracie, to święte prawo demokracji. Od razu zaznaczę, że moja wypowiedź nie służy temu, by kogokolwiek przekonać do słuszności mego toku rozumowania. A piszę...bo myślę...a to ponoć lepsze od bezmyślności Ok, możemy przyjąć założenie, że akcja WOŚP jest niepotrzebna, bo wszystkim nam wszystko się należy jak psu buda. A jeśli nie wszystko, to przynajmniej dobra opieka medyczna, całkowicie sfinansowana przez państwo, czytaj (i tak przez nas...bo państwo to nasze podatki). Pewnie tak, ale...nie chciałabym żyć w świecie, w którym absolutnie wszystko jest sformalizowane. W świecie, w którym bezinteresowna pomoc nie istnieje, gdzie dobroć, chęć pomocy innym, wyciągnięcie ręki do potrzebującego, pomoc taka od serca...nie oczekująca wzajemności...nie istnieje, jest pogardzana, wyszydzana bo oznacza słabość. Może zamiast skupiać się na szukaniu tego, co jest złe w tym orkiestrowym graniu, pomyślmy o tym co jest dobre. Daleka jestem od tego, by być w bezkrytycznej euforii wobec WOŚP. Ale każda akcja, która niesie za sobą cokolwiek, co jest dobre, warta jest tego by w niej uczestniczyć, lepsza jest od "robienia nic". Każda forma służąca poprawie jakiejś sytuacji jest lepsza od kultowego (cytat z Rancza)..."na dupie siedzenia". Mamik, napisałaś: "A dla mnie ma znaczenie, czy moje pieniądze tylko służą pomocy, czy "przy okazji" budują czyjś majątek". Ok, ale rozumiem, żeby to się tyczyło znacznej kwoty, którą przeznaczasz na dobroczynność. Ale jeśli jest to symboliczny datek...to może bez przesady. Czy ta kwota jest warta aż takiej wnikliwości? Tak jak pisałam, nie ulegam medialnej euforii dzisiejszego dnia, ale cieszę się, że to dzień, który jednoczy tak wielu ludzi...pomimo tego, że niektórym zależy na tym by ich podzielić. Od 23 lat wrzucam pieniądze do puszki WOŚP...chociażby dlatego, by widzieć radość, uśmiech wolontariuszy. To młodzi ludzie, którzy nie są jeszcze skażeni malkontenctwem i doszukiwaniem się pierwiastka zła w dobrym. To ludzie, którzy szczerze, z determinacją (zwykle w paskudną pogodę), raz w roku wychodzą na ulicę, by pomagać...INNYM...nie sobie, nie dla własnej korzyści!!! To ludzie, którzy z radością wyciągają puszkę w stronę darczyńców...i nie wstydzą się tego. Dla nich...dla ich postawy, dla ich zziębniętych palców, dla tej lekcji wychowania w empatii, we wrażliwości na potrzeby innych...dla tego zaprzeczenia, że dziś należy pilnować tylko i jedynie własnej d...y warto...i należy! I nie piszcie proszę, że WOŚP to żebranina. Popatrzcie w oczy wolontariuszy, zapytajcie, dlaczego to robią...może zmienicie zdanie? Nie mam patentu na prawdę , nie mam monopolu na wszystkowiedzącą. Może moja postawa jest dziecinnie naiwna...może. Ale wciąż mam przyjemność w rzucaniu banknotu do puszki WOŚP, wciąż mam przyjemność w żartowaniu i wysyłaniu uśmiechu do wolontariuszy...moich bohaterów dzisiejszego dnia i każdego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. I tak sobie myślę, że ogólnie życie jest straszliwie niepoważne, więc może warto czasem się zdystansować i podejść do pewnych spraw z lekkim przymrużeniem oka? Edytowane 11 Stycznia 2015 przez tola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 11.01.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) ".....Jeszcze raz powiem: ta "orkiestra" to obrzydliwe żerowanie na uczuciach ludzi w sytuacji, gdy kilka prostych posunięć władz przyniosłoby wielokrotnie więcej pieniędzy dla systemu ochrony zdrowia, niż z tej zbiórki wśród Dobrych Serc...." Kurcze, JTD, jeśli nie należysz do tych ludzi o Dobrych Sercach, nie dajesz na Orkiestrę z własnej kieszeni.... to po co zabierasz w tej sprawie głos i krytykujesz, plujesz, itp??? Przecież nikt na siłę ci tych pieniędzy nie wyrywa!!!! Skoro wiesz jak uzdrowić to państwo, jakie posunięcia władz przyniosłyby skutek to startuj w wyborach, wykaż się, skoro masz tyle do powiedzenia to rób to w dobrym celu, a nie tu plujesz........ Smutne jest to, że znajdą się zawsze tacy..... A ja http://images66.fotosik.pl/512/aba45f175c1810c1med.jpg i czerpię z tego ogromną radość, że dorzucam swój "grosik" Edytowane 11 Stycznia 2015 przez bogumil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika mm1719511751 11.01.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 i nawet niektórzy dumni są, że płacą rzetelnie bandyckie podatki Dziwni jesteśmy jednak... Ju tokin tu mi z tymi podatkami? Nie jestem dumna, ale przypomniał mi się ranking najbardziej pogardzanych zawodów. Na pierwszym miejscu byli nauczyciele a na drugim urzędasy (z naszych podatków), komornicy duużo dalej. Nie ważne, Nie to jest tematem. marimag, tola, bogumił dobrze podsumowały wątek i bez znaczenia jest, to że JTD taka odpowiedź nie pasuje. Idę poszukać wolontariuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 11.01.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Moniko, mówisz, ze nauczyciele na pierwszym miejscu???? Kurde...........załamałam się!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.01.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 No cóż poradzić, że z każdej twojej wypowiedzi (podobnie jak PIS) wyziera jad i nienawiść do wszystkiego. Jadem to pluje jeden z twoich "idoli", specjalista od muszek i komarów - Niesiołowskim zwany Ubolewam nad Twoimi (oczywiście jedynie słusznymi) pogladami. Ależ skąd!! Jedynie Słuszna Partia, to Twoja ukochana PO (Platforma Oszustów), bo marzy o zastąpieniu nieboszczki PZPR (w sojuszu z ZSL oczywiście ) Moze przeżyłes jakąś traumę ? Rozwód ? Żona nie daje ? Może powinieneś przenieść swoja złośc na coś innego? Joga ? Gdy brakuje argumentów i pojawia się piana na ustach, to zaczynają się osobiste "wycieczki" Nie zdziwię się, gdy któregoś dnia wybiegniesz na ulicę z radosnym hasłem na ustach: Allah agbar! No i tu widać twoją bezradność, niekonsekwencję i chyba zwykłą głupotę, bo od faszysty do dżihadysty - droga daleka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.01.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Kurcze, JTD, jeśli nie należysz do tych ludzi o Dobrych Sercach, nie dajesz na Orkiestrę z własnej kieszeni.... to po co zabierasz w tej sprawie głos i krytykujesz, plujesz, itp??? Krytyka rządzących to jeszcze nie plucie A zabieram głos, bo współczuję tym młodym wolontariuszom, o których pisze tola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 11.01.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 I jak takim jak Ty, wytłumaczyć, że ktoś to może robić z wielką radością???? Mówię o wolontariuszach...Nieść pomoc, oddać kawałeczek swego serducha komuś kto tego potrzebuje....ale ty tego nie zrozumiesz, lepiej siedzieć, krytykować i pluć....obyś nigdy nie musiał korzystać ze sprzętu WOŚP-u...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.01.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Ok, możemy przyjąć założenie, że akcja WOŚP jest niepotrzebna, Nigdzie nie napisałem, że niepotrzebna. Napisałem, że to cyniczne wykorzystywanie dobrego serca ludzi, wyciąganie z ich często biednych kieszeni dodatkowych pieniędzy, które Państwo biorąc tak wysokie podatki powinno z nawiązką oddać społeczeństwu w postaci lepszej (niż obecnie) służby zdrowia. Piękna jest Twoja powyższa wypowiedź, ale przecież nijak się ma do problemów, które poruszyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 11.01.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 JTD zalozyles temat o WOSP, ale widze, ze Twoim celem to chyba nie byl ten temat, a bardziej wycieczki polityczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.01.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 JTD zalozyles temat o WOSP, ale widze, ze Twoim celem to chyba nie byl ten temat, a bardziej wycieczki polityczne... Mylisz się - temat WOŚP jest wybitnie polityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 11.01.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 nie musisz pogrubiac czcionki, potrafie czytac pojawiaja sie nazwiska jak i nazwy partii ale luuuzzzzik, ja sobie czytam a wy piszcie mnie to rybka, jak ktos ma ochote pomoc to pomoze a jak nie, to nie, to jego sprawa indywidualna, tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.01.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Ponieważ większość powyższych wpisów kompletnie nie dotyczy zgłoszonych problemów poprawy służby zdrowia i lepszego gospodarowania podatkiem "zdrowotnym", zarzuca mi niechęć do wpłat na konto WOŚP (o czym w ogóle nie pisałem ) i zamiast argumentów obrzuca inwektywami, więc niniejszym kończę założony temat i swoją tu obecność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.01.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Ja wspieram od samego początku, wspierać będę jak długo będzie lub do końca mego życia. Uważam, że jeśli komuś się to nie podoba nikt go nie zmusza do wrzucania czegokolwiek do puszki.Pozdrawiam i życzę wszystkim, aby nie musieli korzystać z rzeczy kupionych przez te zbiórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 11.01.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Nigdzie nie napisałem, że niepotrzebna. Napisałem, że to cyniczne wykorzystywanie dobrego serca ludzi, wyciąganie z ich często biednych kieszeni dodatkowych pieniędzy, które Państwo biorąc tak wysokie podatki powinno z nawiązką oddać społeczeństwu w postaci lepszej (niż obecnie) służby zdrowia. JTD, a może tak więcej zaufania do ludzi, którzy nie zatracili w sobie potrzeby dawania? Może jednak nie są aż tak infantylni, by ich cynicznie wykorzystywać? Wiesz, kiedy ktoś się tłumaczy, że mnie nie zaprosił, bo i tak bym nie przyszła, bo...coś tam... to zawsze odpowiadam, że być może bym nie skorzystała, ale... przynajmniej daj szansę odmówić Dzisiejszy dzień daje szansę tym, którzy chcą sięgnąć do kieszeni jak i tym, którzy chcą odmówić. To chyba dobrze, prawda? Piękna jest Twoja powyższa wypowiedź, ale przecież nijak się ma do problemów, które poruszyłem. JTD, tytuł wątku który założyłeś, brzmi "Orkiestra Owsiaka", moja wypowiedź nie jest chyba całkiem off topic? Poza tym, moja wypowiedź nie była skierowana personalnie do Ciebie, ale ogólnie do różnych wypowiedzi i nikogo nie atakuje. To tylko refleksja, spokojnie. Ponieważ większość powyższych wpisów kompletnie nie dotyczy zgłoszonych problemów poprawy służby zdrowia i lepszego gospodarowania podatkiem "zdrowotnym") jasne, że wpisy nie dotyczą sposobów na uzdrowienie służby zdrowia, bo tematem jest Orkiestra Owsiaka...jak w tytule wątku. Dodatkowo pewnie nikt z piszących tu, nie twierdzi, że naszej służby zdrowia nie trzeba leczyć. Większość być może skłania się do określenia, że jest w stanie krytycznym. Nie sądzę też, że ktoś wierzy w poprawę tej sytuacji niezależnie od tego jaka opcja polityczna będzie u steru władzy. Ale w życiu najgorsza jest bezsilność. Jeśli więc nie mamy zbytniego wpływu na mądrość i prawość rządzących, a mamy wpływ na polepszenie sytuacji polskich szpitali w ramach akcji WOŚP, to szaleństwem jest nie chcieć z tego skorzystać. , zarzuca mi niechęć do wpłat na konto WOŚP (o czym w ogóle nie pisałem ) czyli jeśli nie do puszki, to może chociaż jakiś esemesik wspierający Orkiestrę i zamiast argumentów obrzuca inwektywami, więc niniejszym kończę założony temat i swoją tu obecność tiaaa, a teraz się obraziłem, zabieram swoje zabawki i idę na swoje podwórko nieładnie, Ojciec Założyciel tego wątku powinien zostać na pokładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 11.01.2015 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Tolu...AMEN kobieto! AMEN ! Polac jej wódki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 12.01.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Ja też popieram WOŚP i uważam że próby zniszczenia tak pięknej akcji to coś bardzo dziwnego szczególnie że młodzież sama się angażuje poświęca swój czas i że im się chce te powtarzane oszczerstwa o orkiestrze to moim zdaniem wymówka dla tych co nie pomagają nikomu i nigdy jeszcze by musieli wstać z przed kompa takie uspokojenie sumienia już nie są zwykłą świnią teraz nie daję bo kradną ewoluowali:) trzeci rok jestem na wośpie moimi dziećmi jako obstawa kurcze wiecie ile trzeba mieć zaparcia jak pada śnieg z deszczem i wieje jak wczoraj żeby nie wrócić do domu? zastanawialiście się kiedyś? W zeszłym roku było -12C wczoraj przed 20 w sztabie żebyście widzieli te przemoczone zmarznięte dzieciaki ( które wypiły litry herbaty i czekolady) tam nikt nie narzekał nie marudził wszyscy się cieszyli wiecie jacy byli z siebie dumni, takie poczucie że robi się coś dobrego to bezcenne Zapraszam malkontentów żeby zobaczyli piękny widok naprawdę budujący i jeszcze jedno co mnie osobiście zawsze podtrzymuje gdy tracę moc że ludzi dobrej woli jest jednak więcej ps. datki wrzucają wszyscy i młodzi i starzy Panie w moherowych beretach również i tacy co mają i tacy co nie mają to widać wiecie jak ludzie się cieszą że TEŻ pomogli że mają swój udział w czymś dobrym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.01.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Gdy nie wychodzi już sama krytyka Owsiaka to pojawia się zaraz krytyka państwa i samorządów wspomagających akcję. Tylko że dzięki temu prędzej czy później wróci to do nich w postaci sprzętu lub szkoleń. Krytykują zazwyczaj ci, którzy sami nic podobnego nigdy nie zrobili i raczej nigdy nie zrobią, chociaż zawsze zdążą dopowiedzieć, że zbiórka to nie zasługa Owsiaka, a jedynie ludzi, których ten oszukuje. Po dłuższej dyskusji można w końcu wyciągnąć powód krytyki. I okazuje się, że wraz z porażkami politycznymi prawicy zaczęto szukać wrogów w narodzie, a zapalnikiem była kłótnia z Przystankiem Jezus, zalogowanym na krzywy ryj na terenie Przystanku Woodstock. A że Jurek nie owija "bułkę w bibułkę" i ma takie, a nie inne poglądy to i stał się łatwym celem Karnowskich, Terlikowskich, Warzechów i innych radykałów. Posłuch w narodzie na prawdy objawione jest, więc każda plotka, każde potknięcie medialne Owsiaka jest skrzętnie wykorzystywane. Sprawa sądowa którą de facto przegrał, została tak pięknie opisana odpowiednio dobranymi bzdurami, że poszła fama o ukrywaniu dokumentacji. Tylko że Jurek żądał fachowców do oceny papierologii i zachowania tajemnicy handlowej. Sąd miał to gdzieś i siem stało. Przy okazji rykoszetem dostaje też Ochojska. I w ten oto sposób można położyć każdą akcję, nawet tak potrzebną jak Orkiestra. Akcję podziwianą na całym świecie i nie mająca sobie równej. Dodam że każdego roku kontrolowanej, z pełnymi audytami i która jak dotąd nie złamała prawa. Nie wiem czy to prawda, czy żart, ale zacytuję:Na szczęście pojawiła się iskierka nadziei na przywrócenie orkiestrze dawnego blasku. Ponoć sprawą zainteresował się sam Jarosław Kaczyński. Pomimo, iż wspieranie służby zdrowia nie leży obecnie w jego interesie, to jednak wizja rychłego premierostwa przekonała go do podjęcia próby ratowania WOŚP. Prezes zaproponował szereg nowatorskich rozwiązań mających na celu zwiększenie przejrzystości i uczciwości całej akcji. Warto tutaj wymienić chociażby wprowadzenie przezroczystych puszek, wpłacanie zebranych pieniędzy do SKOK, czy też poszerzenie składu zarządu fundacji o przedstawiciela PiS. Miejmy nadzieję, że Owsiak weźmie sobie do serca przedstawione propozycje, rzetelnie je przeanalizuje i wprowadzi w życie, bo tylko w ten sposób zdobędzie zaufanie prawej i sprawiedliwej części naszego narodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.01.2015 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Tak sobie myślę...Jak też dziś wyglądają te małolaty, które WTEDY GDY ZACZYNAŁA GRAĆ ORKIESTRA z puszkami latały...To już dobrze ponad 20 lat trwa, to zdążyli się nieźle "zestarzeć".To także kupa luda, której było dane uczestniczyć w tym, naprawdę pięknym, ruchu - dlatego, ze chcieli!Zwykle dalej chcą i choć dziś z puszkami już nie latają, to coś do puszki wrzucą.Znam takich. Są fundacje, które na własny byt, potrzeby, zużywają większość pozyskanych kwot.Tu na to idzie, jak mi piszą, około 8%.A 8 to nie 80.Inaczej mówiąc - to działa! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 14.01.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Jak najbardziej wrzucam. Żałuję, ba - wstyd mi nawet, że nie biorę w Orkiestrze bardziej czynnego udziału, nie pomagam, nie chodzę z puszką, tylko "wrzucam"... Ale wiem, że to potrzebne, nie tylko dla tych, których WOŚP wspiera i ratuje, ale również dla nas wszystkich. To nas uczy, że TRZEBA pomagać, niezależnie od roli państwa i rządu. Czy ci, którzy tak głośno krzyczą o tym, że od leczenia są lekarze, jak widzą wypadek czy osobę w potrzebie też się obracają, bo przecież oni nie są od tego? Nie chcesz - nie wpłacaj, możesz zamiast tego na fejsie wrzucić obrazek z pieskiem i dopiskiem "Jeden lajk, jeden zł dla psiaka".... Czy coś równie wzniosłego.Nie podoba się, że finały i imprezy wokoło orkiestrowe organizowane są (czy też wspierane i finansowane) z budżetów miast? Nie chcesz na to się godzić? To się nie zgadzaj, tak jak ja mogę się nie zgadzać na to, żeby z moich podatków budować stadion piłkarski czy dopłacać do powstających marketów. Od gospodarowania budżetem są władze w miastach, je można zmienić. I na koniec, jestem katolikiem i wspierając WOŚP robię to m.in. właśnie z tego powodu. Owsiak, ateista, jest lepszym chrześcijaninem niż większość z nas, a już na pewno lepszym od wszystkich prawicowych radykałów, którzy z Orkiestry zrobili sobie tarczę strzelniczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 14.01.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 (...) Nie podoba się, że finały i imprezy wokoło orkiestrowe organizowane są (czy też wspierane i finansowane) z budżetów miast? Nie chcesz na to się godzić? To się nie zgadzaj, tak jak ja mogę się nie zgadzać na to, żeby z moich podatków budować stadion piłkarski czy dopłacać do powstających marketów. Od gospodarowania budżetem są władze w miastach, je można zmienić. No właśnie to chciałem napisać. Niektórym nie podoba się to, że przestrzeń publiczna za friko udostępniana jest Orkiestrze lub, że np. Straż Pożarna angażuje się w akcje. A ja się pytam, czy za wiece majowe czy listopadowe miasto każe sobie płacić za zajęcie jakiegoś placu czy ulicy? Czy strażacy mogą ubezpieczać pielgrzymki a nie mogą Orkiestry? Wolę, gdy telewizja publiczna udostępnia czas Orkiestrze, wypełniając w ten sposób misję, na którą płacimy abonament, niż organizuje celebrytów na lodzie! Ci co krytykują nie zdają sobie sprawy jak ważny jest udział w Orkiestrze dla rzeszy dzieciaków. Ale niektórych wkurza to, że zmobilizować dzieciaki potrafił Owsiak a nie np. Oaza! K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts