tola 14.01.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Ale niektórych wkurza to, że zmobilizować dzieciaki potrafił Owsiak a nie np. Oaza! K. A mnie irytuje to, że niektórych wkurza to o czym piszesz. Irytuje mnie to licytowanie się, porównywanie, niezdrowa rywalizacja. Po co to? Obszar, w którym pomoc jest potrzebna, jest tak ogromny, że starczy w nim miejsca dla wszystkich. I nie jest aż tak ważne, czy pomagamy wspierając WOŚP, czy Caritas, czy PCK, czy inne fundacje. Ważne, że pomagamy tym, którym życie bardziej dokopało niż nam, którym mniej się powiodło, czy nie udało. Mieści się w tym również służba zdrowia, która ma "pecha" do wszystkich ekip rządzących które pamiętam. Irytuje mnie pieniactwo krytykujących Caritas i tak samo tych, którzy nie znoszą WOŚP-u. W niedzielę, w którą gra orkiestra wchodzę do kościoła z czerwonym serduszkiem w klapie. Jedno drugiego nie wyklucza, pod warunkiem, że z "ambony" nie lecą obraźliwe słowa skierowane w stronę WOŚP. Jeśli tak, nie obrażam się na cały kościół, ale ostentacyjnie wychodzę, dając wyraz mojej dezaprobacie dla kazania które słyszę. Bo nie mam obowiązku ślepo się zgadzać z tym co słyszę. A ludzie są różni...w społeczności ludzi wierzących jak i ateistów też. Nie licytujmy się też w temacie, kto więcej dzieciaków przeciągnął na "swoją" stronę. Bo są wolontariusze WOŚP, są ministranci, jest bardzo dużo młodzieży jeżdżącej na Oazy. Światowe Dni Młodzieży przyciągają tłumy młodych. A bywa pewnie i tak, że te same dzieciaki jadą na oazę i grają z orkiestrą. Nie dzielmy ich na dwa wrogie obozy. Mniej zawiści, zazdrości, wrogości, zaciętości. Dłoń nie musi zaciskać się w pięść, lepiej przekazać sobie znak pokoju. Nawet wtedy, a właściwie zwłaszcza wtedy, gdy różnią nas jakieś poglądy. Mamy prawo się różnić, a obowiązek...by się wzajemnie szanować. Edytowane 14 Stycznia 2015 przez tola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 14.01.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Nie licytujmy się też w temacie, kto więcej dzieciaków przeciągnął na "swoją" stronę.Ależ ja nie chcę się licytować. Jeżeli tak zabrzmiała moja wypowiedź tzn., że byłem bardzo nieprecyzyjny. Właśnie taka bezrozumna zazdrość mnie przeraża. Niech każdy robi swoje, Caritas, WOŚP, PAH i wiele innych wspaniałych inicjatyw! Byle nie być obojętnym (choć może lepiej być obojętnym niż zawziętym krytykantem!). Pozdrawiam i... UWOLNIĆ SŁONIA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 15.01.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 tola, popieram Cię w całej rozciągłości; jedni sprowadzają akcje charytatywne do poziomu - dajesz na Caritas jesteś przeciw WOŚP, dajesz na WOŚP jesteś przeciwko ... idt. Jeśli ksiądz krytykuje wszem i wobec na mszy niedzielnej działania orkiestry to słucham - ale swoje wiem i działam jak mi rozum i sumienie podpowiada. Niestety przyznaję,że w tym roku nie wsparłam orkiestry. Przyglądam się działaniom Owsiaka od dłuższego czasu i zaczynam mieć wątpliwości co do jego czystych intencji.Brak przejrzystości finansowej - to budzi mój opór i niepewność jak zostaną wydane moje ciężko zapracowane pieniądze. Bardzo bym chciała,żeby te sprawy zostały jasno i czytelne rozwiązane i nie budziły wątpliwości. Mam taką nadzieję -wówczas bez problemu wrócę do orkiestry. Na razie czekam i obserwuję. Na marginesie dodam - w moim miasteczku zebrano do puszek i na aukcjach nieco ponad 10 tys.zł. Zastanawiam się jakie miasto poniosło koszty w związku z tą akcją - koncerty, występy , oprawa itd. Czy gra była warta świeczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.01.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Na marginesie dodam - w moim miasteczku zebrano do puszek i na aukcjach nieco ponad 10 tys.zł. Zastanawiam się jakie miasto poniosło koszty w związku z tą akcją - koncerty, występy , oprawa itd. Czy gra była warta świeczki? To moja propozycja jest taka. - idź do włodarzy miasta i zaproponuj żeby w przyszłym roku nie organizowali finału WOŚP a pieniądze ktore były przeznaczone na ten cel przelali wprost na konto organizacji którą wskażesz. Nie będzie łażenia z puszkami, nie będzie żadnej imprezy, nie będzie pokazania dzieciakom jak można pomagać. Ale będzie kasa na pewno chętnie przekazana przez samorząd. I sprawa żeby tak się działo przez następne 20 lat. Moim zdaniem - prościzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 15.01.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 coulignon, celem fundacji WOŚP jest zbiórka pieniędzy - wiadomo takie akcje wymagają kosztów, ale koszty nie mogą przewyższać przychodu , bo gdzie zysk, czyli cel działania ??? Pokazanie dzieciom i młodzieży,że warto działać w wolontariacie i pomagać innym bezinteresownie jest bardzo istotne, ale doskonale wiemy,że okazji do pomagania innym jest wokół mnóstwo - nie tylko w orkiestrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.01.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 u mnie tradycyjnie koszty organizacji przekraczają wpływydiety kilkunastu strażaków - ochotników nadgodziny miłych pań z goku.ja nie daję ale dziecku swojemu nie bronię brać w tym udziału . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.01.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 coulignon, celem fundacji WOŚP jest zbiórka pieniędzy - wiadomo takie akcje wymagają kosztów, ale koszty nie mogą przewyższać przychodu , bo gdzie zysk, czyli cel działania ??? Pokazanie dzieciom i młodzieży,że warto działać w wolontariacie i pomagać innym bezinteresownie jest bardzo istotne, ale doskonale wiemy,że okazji do pomagania innym jest wokół mnóstwo - nie tylko w orkiestrze. Może podaj sposób na wcześniejsze obliczenie potencjalnego wyniku takiej zbiórki. A może wrzuć coś z rodziną, będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 15.01.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 compi, zapominasz,że samorządy organizują koncerty również z naszych podatków - także moich i Twoich; Przez ponad 20 lat wspomagałam orkiestrę i popierałam jej działania; moje dzieci zbierały, moja rodzina najbliższa z racji swoich profesji - również była zaangażowana. I coś nam się zaczęły rozjeżdżać ideały Owsiaka, jego gadanie i działanie,niedomówienia w kwestiach finansowych - Owsiak daje nam powody do wątpliwości. Prosta sprawa - rzetelnie wyjaśni sprawy finansów i spółek - i wracamy do roboty, czemu nie- w końcu cel szczytny. Póki co czuję się nieco wykorzystana ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 15.01.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 compi, zapominasz,że samorządy organizują koncerty również z naszych podatków - także moich i Twoich; Przez ponad 20 lat wspomagałam orkiestrę i popierałam jej działania; moje dzieci zbierały, moja rodzina najbliższa z racji swoich profesji - również była zaangażowana. I coś nam się zaczęły rozjeżdżać ideały Owsiaka, jego gadanie i działanie,niedomówienia w kwestiach finansowych - Owsiak daje nam powody do wątpliwości. Prosta sprawa - rzetelnie wyjaśni sprawy finansów i spółek - i wracamy do roboty, czemu nie- w końcu cel szczytny. Póki co czuję się nieco wykorzystana ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.01.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 compi, zapominasz,że samorządy organizują koncerty również z naszych podatków - także moich i Twoich; Przez ponad 20 lat wspomagałam orkiestrę i popierałam jej działania; moje dzieci zbierały, moja rodzina najbliższa z racji swoich profesji - również była zaangażowana. I coś nam się zaczęły rozjeżdżać ideały Owsiaka, jego gadanie i działanie,niedomówienia w kwestiach finansowych - Owsiak daje nam powody do wątpliwości. Prosta sprawa - rzetelnie wyjaśni sprawy finansów i spółek - i wracamy do roboty, czemu nie- w końcu cel szczytny. Póki co czuję się nieco wykorzystana ... O niczym nie zapominam. Już napisałem wcześniej, że pomimo być może ujemnego bilansu całej akcji u ciebie, do twoich szpitali dotrze tak czy inaczej sprzęt i szkolenia. Czemu się nie spytasz o ten aspekt, tylko podajesz wyliczenia wzięte chyba z czapy, bo zdaje się bilans Orkiestry nie został jeszcze podany. Możesz przytoczyć swoje wyliczenia? Moja żona pracuje w dziecięcej klinice. Twierdzi ze można mieć pretensje do ministerstwa, ale Owsiakowi należy jedynie dziękować. Sprzęt jest z najwyższej półki, ale pilnuje się, aby później nie stał zakurzony. "Państwowy" już tak dobry nie jest, a zakup potrafi być często, lekko mówiąc, nietrafiony. W którym miejscu czujesz się wykorzystana? Jakiś wyrok zapadł za malwersacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 15.01.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 compi, czy gdziekolwiek sugerowałam,że sprzęt do szpitali z WOŚP jest bezsensowny czy dziadowski? Przecież taki jest cel działania orkiestry, na to ludzie dawali przez lata zbiórek. I chwała ludziom i orkiestrze. Mnie nie podoba się jak Owsiak alergicznie reaguje na pytania związane z finansami, spółkami wokół fundacji, przepływem pieniędzy . Nie podoba mi się jak traktuje się niektórych dziennikarzy. Nie chce rozmawiać z mediami na ten temat. Być może irytacja Owsiaka wynika z całkiem innych powodów. Oby... Co do kwoty zebranej w moim mieście i ościennych gminach - podano je do publicznej wiadomości wczoraj. Nie wzięłam ich "z czapy" jak to określiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 15.01.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Ależ ja nie chcę się licytować. Jeżeli tak zabrzmiała moja wypowiedź tzn., że byłem bardzo nieprecyzyjny. Właśnie taka bezrozumna zazdrość mnie przeraża. ...nie, nie... wyraziłeś się precyzyjnie, zrozumiałam. Miałam na myśli właśnie tych, którzy to robią, o których i Ty wspomniałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.01.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 compi, czy gdziekolwiek sugerowałam,że sprzęt do szpitali z WOŚP jest bezsensowny czy dziadowski? Przecież taki jest cel działania orkiestry, na to ludzie dawali przez lata zbiórek. I chwała ludziom i orkiestrze. Mnie nie podoba się jak Owsiak alergicznie reaguje na pytania związane z finansami, spółkami wokół fundacji, przepływem pieniędzy . Nie podoba mi się jak traktuje się niektórych dziennikarzy. Nie chce rozmawiać z mediami na ten temat. Być może irytacja Owsiaka wynika z całkiem innych powodów. Oby... Co do kwoty zebranej w moim mieście i ościennych gminach - podano je do publicznej wiadomości wczoraj. Nie wzięłam ich "z czapy" jak to określiłeś. "Ostateczny wynik zbiórki poznamy jednak dopiero za kilka tygodni - sztaby mają czas na rozliczenie się do końca lutego." Tak jest co roku, dla tego dziwię się, że cokolwiek u ciebie już podano. Możesz jakiś link podać? Zasugerowałaś "Brak przejrzystości finansowej" w swoim poście. Więc wszelkie audyty, kontrole i pełne sprawozdania się nie liczą. Nie słuchamy fachowców, nie czekamy na jakieś twarde dowody, lejemy równo na złodzieja Owsiaka. Czekasz na wyjaśnienie czego? Żeby chociaż ktoś złożył jakieś zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, siedziałbym cicho. Alergiczne reakcje Owsiaka powodują że nie wrzucasz. Gratuluję powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.01.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Odnoszę wrażenie że największą zasługą Owsiaka i całej tej "zbieraniny" jest pobudzenie w ludziach chęci pomocy innym w potrzebie .. Fundacji charytatywnych jest ogromne mnóstwo , także cele działania są różne od pomocy w skali mikroregionu do tematów ogólnoświatowych, jeśli komukolwiek nie odpowiada właśnie TA to ma wielki wybór ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 15.01.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 compi, proszę Cię, nie wciskaj mi dziecka w brzuch, manipulujesz moją wypowiedzią , piszesz o "złodzieju Owsiaku" , trochę się zagalopowałeś.Czy ja go tutaj osądziłam i wydałam wyrok? Napisałam o moich wątpliwościach - czy mam prawo je mieć? Co do pieniędzy zebranych w moim mieście - wybacz, nie ma sensu na ten temat rozmawiać skoro wątpisz w moje informacje. Napisałam dlaczego w tym roku nie działaliśmy przy orkiestrze. Ty dałeś - bo tak zdecydowałeś - czy ja Ciebie za ten krok krytykuję i sugeruję naiwność .... ? Siedzę cicho, Twoja wola,nic mi do tego, każdy ma swój rozum.Jesteś pewien swoich kroków. Ja na odwrót - nie wierzę bez zastrzeżeń fundacji. Wolno mi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.01.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 compi, proszę Cię, nie wciskaj mi dziecka w brzuch, manipulujesz moją wypowiedzią , piszesz o "złodzieju Owsiaku" , trochę się zagalopowałeś.Czy ja go tutaj osądziłam i wydałam wyrok? Napisałam o moich wątpliwościach - czy mam prawo je mieć? Co do pieniędzy zebranych w moim mieście - wybacz, nie ma sensu na ten temat rozmawiać skoro wątpisz w moje informacje. Napisałam dlaczego w tym roku nie działaliśmy przy orkiestrze. Ty dałeś - bo tak zdecydowałeś - czy ja Ciebie za ten krok krytykuję i sugeruję naiwność .... ? Siedzę cicho, Twoja wola,nic mi do tego, każdy ma swój rozum.Jesteś pewien swoich kroków. Ja na odwrót - nie wierzę bez zastrzeżeń fundacji. Wolno mi ? Myślałem że jakieś konkrety padną, chociaż te dane z ujemnym wynikiem? Być może byś mnie w ten sposób przekonała do swojego stanowiska. A tak jedynym faktem jest brak miny zdolnego polityka u Owsiaka i jego nerwowa reakcja na insynuacje. Ktoś dobrze napisał, że Jurek powinien dzisiaj zatrudnić porządnego rzecznika, który zamiast niego udowadniałby, że nie jest wielbłądem. Głupi ten Owsiak i zachłanny. Nawet na rzecznika żałuje, hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 15.01.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 compi, przepraszam Cię, to nie ma sensu ; ujemny wynik ??? Czytaj ze zrozumieniem moje posty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga111719511846 15.01.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Nie wspieramy z mężem WOŚP. Nasze najbliższe rodziny i część przyjaciół podobnie. Nie mamy zaufania do Owsiaka i nie są nam bliskie hasła przez niego promowane typu ''róbta co chceta". Jest tak wiele podobnych inicjatyw (oczywiście nie tak medialnych), że wszyscy mogą sobie kawałek tego "tortu" ukroić i pomagać przez cały rok finansowo jak również poświęcać swój czas. Argumenty o potencjalnej odmowie korzystania ze sprzętu zakupionego przez pośrednika Owsiaka to demagogia. Nie mogę wymagać od lekarza prowadzącego czy pielęgniarek używania tylko określonego typu sprzętu oraz sali która nie jest wyremontowana ze środków pozyskanych przez dajmy na to fundację TVN a już przydzielenie łóżka z naklejonym słoneczkiem polsatu to szczyt szczytów. Wspomnę jeszcze o środkach finansowych z mojego portfela, które czy chcę czy nie chcę służą do obsługi finansowej całej akcji od strony logistycznej. Jeśli ktoś chce wyliczeń i dowodów na przekręty (jeśli takowe istnieją) to google służy pomocą. Proszę poświęcić swój czas na obszerną lekturę a nie prosić o bryka z którego korzystało się w szkole średniej. Jeśli ktoś stwierdzi, że wszystko jest ok to nic mi do tego i nie krytykuję więc można mieć trochę łagodniejszy ton zwracania się do osób mających inne przemyślenia i pomagających w innych obszarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.01.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 compi, przepraszam Cię, to nie ma sensu ; ujemny wynik ??? Czytaj ze zrozumieniem moje posty ... Napisałaś: "w moim miasteczku zebrano do puszek i na aukcjach nieco ponad 10 tys.zł. Zastanawiam się jakie miasto poniosło koszty w związku z tą akcją - koncerty, występy , oprawa itd. Czy gra była warta świeczki?" Raczej kosztowało to wszystko więcej niż 10 tysięcy. Poddałaś wątpliwość sens zbiórki, ja spytałem o link z ogłoszonym wynikiem, ewentualnie źródło. Podaj go, będę pewien, że faktycznie możesz mieć wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.01.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 .... Jeśli ktoś chce wyliczeń i dowodów na przekręty (jeśli takowe istnieją) to google służy pomocą. .... No to istnieją czy nie? Bo znajdzie się pewnie sporo osób chętnych do zgłoszenia tego choćby do skarbówki. Pozostaje więc chyba tylko czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts