Andrzey_ 10.01.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, Proszę o ocenę projektu koncepcyjnego. Dom dla rodziny 2+2. Parter: Piętro: Moim założeniem był dom piętrowy (zero skosów) o powierzchni około 200m2 + 80m2 cześć garażowo gospodarcza. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Andrzey_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Bardzo dużo okien od zachodu, wnioskuję po strzałce N. Nie sprzyja to pozyskiwaniu energii zimną, tylko powoduje przegrzewanie się domu w okresie letnim. Dość mocno będzie rozbudowana instalacja wod-kan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 10.01.2015 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Dziękują za opinię . Tak, zgadza się salon jest od zachodu. W obecnym domu brakuje nam właśnie słońca. To nasz celowy zabieg, szczególnie iż tam znajduje się też ogród. Przy jadalni będzie zadaszony taras i dodatkowo rolety w oknach. Wyszedłem z założenia, że zawsze łatwiej zrobić cień niż coś nasłonecznić, a realnie to najwięcej czasu w domu spędzamy popołudniami. Możesz napisać coś więcej o skomplikowaniu instalacji wod-kan. Może czegoś nie widzę lub nie wiem. Jedna łazienka jest nad kuchnią, a druga, wraz z pralnią, są jedną scianą nad łazienką dolną. Wydawało mi się, iż to ułatwia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 10.01.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 cześć Andrzey i witaj w klubie "koncepcjonistów":)W Twoim domu (jeśli jest taka możliwość) zamieniłabym kuchnię z gabinetem i wstawiła duże okno od południa. Zlikwidowałabym korytarzyk przy schodach (zyskujesz dodatkowe 10m przestrzeni)Mieszkam teraz w domu z przeszkleniem od południa i od zachodu i uwierz - to nie jest dobre - od kwietnia do września zachodnia część jest prawie zupełnie zamknięta roletami (bo nie da się siedzieć). Taras możesz też poprowadzić częściowo południowy. My mamy nieduży ogród od zachodu i też przeklinam mimo, że kocham słońce - skończyło się na zakupie zadaszonego pawilonu ustawionego bezpośrednio przy murowanym ogrodzeniu, bo żaden parasol nie obejmował stołu czy wypoczynku - bez przerwy ktoś przestawiał krzesło;)Wierzę, że jesteście spragnieni słońca, ale za dużo to przekleństwo;) ps - jedno dziecko nie będzie miało garderoby, oj oj;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.01.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Dom spory i ogólnie koncepcja przyzwoita, jedno co mi sie rzuca w oczy to potężna powierzchnia pomocnicza (łazienki, garderoby, i korytarze) i stosunkowo mała powierzchnia pokoi. Chodzi mi o proporcje powierzchni pomocniczej do zasadniczej. Ja bym dążył do zwiększania pow. pokoi i redukcji łazienek i garderób. Ogromny wiatrołap -ogólnie jest fajny, ale obok robisz szatnie, dublujesz funkcje , naprawdę aż tyle miejsca potrzebujesz na "ciuchy?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 10.01.2015 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Dziękuję kolejnej osobie za opinię W Twoim domu (jeśli jest taka możliwość) zamieniłabym kuchnię z gabinetem) Powiem Ci, że kuchnię celowo dałem od strony podjazdu. Zazwyczaj w kuchni spędza się sporo czasu i dobrze jest widzieć kto np. przychodzi. Taras możesz też poprowadzić częściowo południowy. ) Tak też mam w planie Zadaszony taras z dachem, którego nie widać. ps - jedno dziecko nie będzie miało garderoby, oj oj;) To fakt, dlatego też myślę o takim układzie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 10.01.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) popieram szatnię obok wiatrołapu:))!! Szatnia dla domowników, wiatrołap dla gości:) Andrzey - zostaw;) Ale drugie dziecię ma mniejszy pokój:(A może zrobić lustrzane odbicie? zmniejszyć pralnię o te parę cm;) Edytowane 10 Stycznia 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 10.01.2015 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Jeżeli chodzi o wiatrołap to nie planuję tam nic poza niedużą szafą dla gości w powstałej wnęce. Realnie będzie on pełnił funkcję reprezentacyjną. Nie pisałem o tym, więc faktycznie może się wydawać dublowaniem pomieszczeń. Zgadza się, iż jest dużo pomieszczeń gospodarczych, przy czym zazwyczaj mi ich brakuje i później z pokoju robi się magazyn z kolejnymi szafami, raczej chce tego uniknąć, nawet kosztem wielkości pokoju. Np. w obecnym wiatrołapie radzę sobie tak, iż rzeczy zimowe wynoszę w inne miejsce na lato. Tutaj mam w pewnym sensie wygodę, jest na tyle dużo miejsca, iż wszystko się mieści. Dodatkowo, pewnie w tej szatni będą stały też jakieś mopy, czy środki czystości (nie chcę tu zaśmiecać łazienek), czy też inne rzeczy, niezwiązane z ubiorem, może narty. Mimo północy kraju, mamy bardzo fajną górkę w mieście Co do korytarzy, to tu dobrze piszesz, pewnie jeszcze można coś ugrać. Szczególnie na górze, jest tam 1,5m od schodów, więc pewnie 20cm mniej, nie zrobiło by problemu, a zawsze to większy pokój. zmniejszyć pralnię o te parę cm Dziękuję i czekam na kolejne opinie. Konstruktywna krytyka mile widziana Teraz mogę zmienić wszystko, później już będzie trudno. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Andrzey_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Podstawowe pytanie czy Ci pozwolą dom z takim dachem..?MPZP pasuje przeczytać, lub mieć WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 10.01.2015 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Podstawowe pytanie czy Ci pozwolą dom z takim dachem..? MPZP pasuje przeczytać, lub mieć WZ. Tak, mam bardzo tolerancyjny MPZP. Wręcz marzenie każdego inwestora. Jedyne ograniczenia to powierzchnia zabudowy, maksymalnie dwie kondygnacje "ekologiczne ogrzewanie" czyli gaz ziemny. Zakaz palenia węglem. i jeszcze zdjęcie od frontu, bardziej poglądowo, bo okna i elewacja wymagają jeszcze trochę pracy Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Andrzey_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 10.01.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 . Np. w obecnym wiatrołapie radzę sobie tak, iż rzeczy zimowe wynoszę w inne miejsce na lato. Tutaj mam w pewnym sensie wygodę, jest na tyle dużo miejsca, iż wszystko się mieści. Doskonale Cię rozumiem - też mam teraz kichę nie wiatrołap i też noszę odzież zimową i dla mnie szatnia+wiatrołap to jeden z priorytetów:) Piętro w części dziecięcej bardzo fajne. Natomiast mniej podoba mi się sypialnia - nie bardzo rozumiem ten korytarzyk z szafami przed wejściem do sypialni - jaką pełni funkcję? Poza tym, przy takim ustawieniu łóżka jedna osoba musi okrążać całe łóżko - coś chyba bym tu pokombinowała;) - może garderobę do góry i centralna sypialnia z oknami od południa? (od zachodu też będzie tam bardzo gorąco latem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sami swoi 10.01.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Ja optuje za orientacja okien budynku, zwłaszcza pomieszczeń gdzie się najdłużej przebywa, na południe i zachód czyli tak by czerpać maksimum słońca. Tez wyznaje zasadę, że łatwiej się od słońca osłonić, niż je do siebie ściągnąć gdy strony świata nam nie pomagają. Razi mnie wielkość wiatrołapu, tej szatni a także pomieszczenia gospodarczego i kotłowni (łącznie prawie 50 m2! toż to powierzchnia średniej wielkości mieszkania). Ja bym tak wielkich pomieszczeń nie robił. Kotłownia, która w przypadku gazu tez będzie pełniła role pomieszczenia gospodarczego, nawet bym jej nie przegradzał ściankami działowymi bo po co. Zrobił bym natomiast garderobe ale z wejściem bezpośrednio z hallu a nie z wiatrołapu. Dach będzie miał ok 30 stopni, czyli jakis strych też będziesz miał wiec takie przedmioty jak narty to smiało i na strychu możesz przechowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 11.01.2015 01:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 ach...i zapomniałam dopisać, że chyba masz za krótkie schody. Na ile wyrysowane? Jaką chcesz wysokość parteru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 11.01.2015 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Natomiast mniej podoba mi się sypialnia - nie bardzo rozumiem ten korytarzyk z szafami przed wejściem do sypialni - jaką pełni funkcję?Poza tym, przy takim ustawieniu łóżka jedna osoba musi okrążać całe łóżko - coś chyba bym tu pokombinowała;) - może garderobę do góry i centralna sypialnia z oknami od południa? (od zachodu też będzie tam bardzo gorąco latem) Tak, faktycznie może być tam za ciepło. O ile na parterze to nie problem, to z sypialnią muszę sobie poradzić roletami zewnętrznymi z automatyką zamykania. Niestety wszystkiego mieć nie można, a jak dam sypialnie w inne miejsce to robi się rewolucja i trafiam na rozwiązane problemy. Symetryczna bryła budynku bardzo mnie ogranicza. W planie mam wentylację mechaniczną, a to też powinno być pomocne. W ostateczności mogę zamontować klimatyzację. Realnie to tego ciepła nie ma u nas za wiele. Ostatnie lato było wyjątkowe. Początkowo planowałem sypialnie na środku, jednak ma to wady. Każda ściana ma drzwi lub okna. Z łazienki i garderoby zazwyczaj korzysta się w tym samym czasie, więc lepiej jak są obok siebie. Jest jeszcze efekt hałasu, jak jedna osoba wcześniej wstaje to lepiej jak łazienka jest dalej. Sama garderoba nie ma okien, więc bardziej ustawna i można dorzucić lustro. Rozpisuję się, bo może komuś się przyda mój tok rozumowania i planowania Sam korytarzyk powstał jakby automatycznie, poprzez zmniejszenie przedpokoju. Zerknij na 3D, jakoś tragicznie to nie wyszło, a jest miejsce np. na pościel. ach...i zapomniałam dopisać, że chyba masz za krótkie schody. Na ile wyrysowane? Jaką chcesz wysokość parteru? Parter 2,8m, piętro 2,6. Schody będą minimalnie większe z lewej strony o okoo 30cm. Wyszły mi: 110cm szerokie, 18 stopni (licząc podłogę piętra), 17,5cm wysokość i 28cm głębokość + 2cm noska, to daje 30cm. Początkowo miały być ze spocznikiem, jednak po długiej walce z łazienką na parterze (żona chciała z oknem) udało mi się zrobić jednobiegowe i uzyskać taki efekt. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez Andrzey_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 11.01.2015 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Razi mnie wielkość wiatrołapu, tej szatni a także pomieszczenia gospodarczego i kotłowni (łącznie prawie 50 m2! toż to powierzchnia średniej wielkości mieszkania). Ja bym tak wielkich pomieszczeń nie robił. Kotłownia, która w przypadku gazu tez będzie pełniła role pomieszczenia gospodarczego, nawet bym jej nie przegradzał ściankami działowymi bo po co. Zrobił bym natomiast garderobe ale z wejściem bezpośrednio z hallu a nie z wiatrołapu. Dach będzie miał ok 30 stopni, czyli jakis strych też będziesz miał wiec takie przedmioty jak narty to smiało i na strychu możesz przechowywać. Tak, jest tego sporo, jednak dom będzie bez piwnicy więc np. takie meble ogrodowe w zimie trzeba gdzieś umieścić. W zasadzie to jak przeglądałem projekty gotowców, to zazwyczaj przestrzeń jest wykorzystana do maksimum i brakuje takich miejsc. Mieszkając w domu zawsze gromadzi się jakieś rzeczy typu kosiarki, odśnieżarki, karchery, 4 rowery i inne cuda. Dobrze jak są dostępne bez wyciągania innych rzeczy. Dach faktycznie ma mieć 30 stopni, strzał w 10 Co do strychu to nie zamierzam z niego korzystać. To średnio wygodne. Faktycznie, ściankę od kotłowni można by wywalić bo nic nie daje. Ciekawe tylko, czy prawo budowlane na to pozwala. Wiem, że musi być okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 11.01.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Na rzucie 3D całkiem dobrze - nie zauważyłam, że to korytarzyk, w pierwszej chwili myślałam, że należy do sypialni;)Garderoba przy łazience obowiązkowa. A gdyby podzielić przestrzeń sypialni ścianą zlicowaną z dolną szafą korytarzyka i to pomieszczenie podzielić na dwa prostokątny (nie wiem jaką masz całkowitą szerokość). Otrzymujesz łazienkę z 2 oknami i przy niej wąską a długą garderobę (można by wtedy zrobić przejście garderoba-łazienka co jest też mega wygodne) i zachować oczywiście wejście do garderoby z sypialni.Zostaje ciut większa sypialnia, ale można dać jakieś fotele, szezlong, zrobić biblioteczkę, cokolwiek co lubicie (fajna, duża sypialnia) ps - zazdroszczę takiego tolerancyjnego MPZP:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.01.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Faktycznie, ściankę od kotłowni można by wywalić bo nic nie daje. Ciekawe tylko, czy prawo budowlane na to pozwala. Wiem, że musi być okno. Pisałeś o tym że planujesz kotłownię na gaz , skąd pomysł że musi być okno ? Okna są wymagane w kotłowniach węglowych i to moc kotła musi być spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 11.01.2015 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Jeśli dobrze zrozumiałem to myślisz o czymś takim. Jednak niestety nie przejdzie, okno jest zbyt szerokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 11.01.2015 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Pisałeś o tym że planujesz kotłownię na gaz , skąd pomysł że musi być okno ? Okna są wymagane w kotłowniach węglowych i to moc kotła musi być spora. Taką mam informację od projektanta. W razie "W", jak wywali to pójdzie oknem, a nie murami. Nie wiem czy to jest wymóg prawny, czy też jego zapobiegliwość. Co akurat dobrze o nim świadczy. W sumie w firmie teraz też mam gaz i jest okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 11.01.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Dokładnie tak myślałam - a gdyby zmniejszyć to okno? Z drugiej strony masz pralnię, więc jej nie powinno szkodzić. Tak samo kuchnia - można zmniejszyć i dać drugie od południa + dodatkowe od południa w jadalni (a może przeszklić jadalnię narożnikowo - S/W? byłaby piękna... A może od frontu w ogóle dać okna w narożnikach? Dla Twojej bryły pasowałyby i zachowałbyś symetrię Edytowane 11 Stycznia 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts