Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy może być XPs pod oknem

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend

Witam

Okna chcę zamonotować na 5 cm XPS który bedzie szeroki jak cegła muru. Pod rama okienną ma być jeszcze listwa 5 cm. Okna mają być zlicowane z murem. Teraz pytanie czy okno które bedzie oparte na skraju XPs nie będzie go "przekrecać". Podobnie chcę zrobić przy drzwiach tarasowych tylko tutaj nie wiem czy XPS wytrzyma ciężar. Ile mniej więcej waży okno 1,8 na 2,2 ??

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość grend
Ciężar wytrzyma ale okno musi stać na nim cala powierzchnia a jak chcesz wtedy wykonać uszczelnienie polaczenia okna ze styrodurem?

Pod oknem ma być 5 cm listwa i ona opierać o styrodur. TZN że listwa już ze wzgledu na mniejszą powierzchnie już nie może byc ???

Wogóle tak srednio ile waży m2 okna 3 szybowego - bo zakładam ze szyba jest najcięższa

Wogóle tak srednio ile waży m2 okna 3 szybowego - bo zakładam ze szyba jest najcięższa

Zawsze mnie to intryguje, że pyta się o takie rzeczy na forum, a tak łatwo można to sprawdzić wpisując w wyszukiwarkę pytanie "Ile waży okno?" Czuję tu jakieś połączenie zacięcia do majsterkowania z niechęcią do szukania rozwiązań i odpowiedzi na wątpliwości. Czarno widzę ewentualne efekty.

Mam zamiar zastosować taką samą koncepcje (5cm XPSa) pod wysokimi (2,4m) oknami typu HST tarasowy i duży fix o rozpiętości 4,3m. Do tego będzie od dołu poszerzenie 10cm i wszędzie taśmy rozprężne. Taka kombinacja wydaje mi się o wiele cieplejsza od samego poszerzenia postawionego na silce. Czy są ku temu jakieś przeciwwskazania? Dodam, że pod zwykłe okna mają być stosowane "ciepłe parapety".

Gość grend

Ciepły parapet z XPS kosztuje 50-60 pln a płyta XPS to wydatek rzedu 7 pln biorąć pod uwagę tą sama szerokość - stąd moje pytanie.

Reasumując - nie ma przeciwskazań. Może ktos już to robił i może podzieli się spostrzeżeniami ??? Bo cały czas się zastanawiam czy XPS nie będzie mi się skręcał kiedy na jednej krawedzi będzie okno a na drugiej tylko ciężar własny czyli 1 kg do 100kg ??/ Mozna przyjąć że metr kwadratowy zwykłego okna 3 szybowego wazy 50kg

Edytowane przez grend

Gość grend
Mam zamiar zastosować taką samą koncepcje (5cm XPSa) pod wysokimi (2,4m) oknami typu HST tarasowy i duży fix o rozpiętości 4,3m. Do tego będzie od dołu poszerzenie 10cm i wszędzie taśmy rozprężne. Taka kombinacja wydaje mi się o wiele cieplejsza od samego poszerzenia postawionego na silce. Czy są ku temu jakieś przeciwwskazania? Dodam, że pod zwykłe okna mają być stosowane "ciepłe parapety".

JA budynek też mam z silki ale pod drzwiami i oknami tarasowymi mam Bk bo to zupełnie inne izolacja. JEzeli pod spodem dasz styropian to według mnie nie ma sensu dawać 10 cm poszerzenia bo to się mija z celem. Ja kombinuję w tym kierunku ze ma być 5 cm XPS i pod okno listwa (poszerzenie) 3-5 cm

Reasumując - nie ma przeciwskazań.

To tylko i wyłacznie Twoje zdanie.

Jak chcesz to dokładnie zrobić ? jak przykleic styropian do muru ? jak postawić na nim okno ? jak zamocowac to okno do muru ?

Będziesz sam okna montowal ? jezeli nie to spytaj tych co beda montowac czy dopuszczaja taka opcje

Pomijając aspekty błędów montażowych jakie to zapewne spowoduje to taki XPS tak głęboko pod wylewką zapewne nic nie zmieni. Z jednej i drugiej strony będzie obłożony styropianem więc wg mnie może jedynie przysporzyć problemów

Właśnie tak się zastanawiam, czy jest sens się w to bawić? Czy może lepiej podmurować te okna wyższą warstwą betonu komórkowego i nie kombinować...

grend, tak trochę poza tematem - jak wyszło ze ścianami działowymi ? Postawiłeś je w końcu na XPS ?

Edit:

U mnie okna stoją na ciepłych parapetach z Illbrucka, a okno tarasowe PSK na podmurówce z BK i na poszerzeniu.

Do poszerzenia od wewnątrz przyklejony bloczek XPS.

image.jpg

image.jpg

Dużo lepsze rozwiązanie, niż stawianie tego na XPS.

Porównywałem z trzema oknami tarasowymi, które byłe wykonywane bez tego bloczka XPS (czasem nawet bez poszerzenia) i wszędzie tam temperatura gresu przy oknie była sporo niższa, niż u mnie.

Edytowane przez fotohobby

Gość grend
To tylko i wyłacznie Twoje zdanie.

Jak chcesz to dokładnie zrobić ? jak przykleic styropian do muru ? jak postawić na nim okno ? jak zamocowac to okno do muru ?

Będziesz sam okna montowal ? jezeli nie to spytaj tych co beda montowac czy dopuszczaja taka opcje

Dlatego zadałem pytanie na forum.... Negacji jakoś nie było a ze mam watpliwosci i jakie to też wyraźnie napisałem

Ma być 5cm styro na to okno z listwą 3-5 cm. Okno zlicowane z murem - do tego na rantach wyciety mur 6-6 cm i w to miejsce XPS. Okna montowane na kotwy. Do góry cofnite nadproże pod rolete

Gość grend

fotohobby - tak samo bedę robić jak XPS bedzie wyeliminowany - to jest tylko dodatek aby było jeszcze lepiej.

Scianki w trakcie realizacji oczywiscie na XPS-ie. Obecnie mam 3 warstwy i wszystko OK. Cały czas czekam na ugiecie jak to się przełozy na ścianę i jakie bedzie. Mam XPS 300 5 cm przy ugieciu 10% czyli mozliwość 5 mm. Według moich obliczeń gdybym zbudował ścianke bezposrednio to bedzie 35% mozliwości. ale ... ja jeszcze dodałem 5 cm podmurówki i mam w ten sposób ze 30 cm XPS i uzbrojoną płyte na tym grubą na 5 cm... Może w tym momencie ugiecie bedzie 1-2 mm albo wogóle...

grend, tak trochę poza tematem - jak wyszło ze ścianami działowymi ? Postawiłeś je w końcu na XPS ?

Edit:

U mnie okna stoją na ciepłych parapetach z Illbrucka, a okno tarasowe PSK na podmurówce z BK i na poszerzeniu.

Do poszerzenia od wewnątrz przyklejony bloczek XPS.

image.jpg

image.jpg

Dużo lepsze rozwiązanie, niż stawianie tego na XPS.

Porównywałem z trzema oknami tarasowymi, które byłe wykonywane bez tego bloczka XPS (czasem nawet bez poszerzenia) i wszędzie tam temperatura gresu przy oknie była sporo niższa, niż u mnie.

kontynuujac ten OT: czy porownywales u siebie temp. gresu nad xps i jakies 10 cm dalej, nad wylewka?

Tak. 10cm od okna ma już temperaturę taka, jak w głębi pomieszczenia, nad XPS, w poblizu ramy jest chlodniej, ale gradient jest mniejszy niz w domach, gdzie wylewka dochodzi do ramy/poszerzenia. Za jakiś czas, do innego zastosowania, zakupię termometr przylgowy to bedę mógł przy okazji zmierzyc to dokladnie i jakis wykres nawet sporzadzić.