Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy może być XPs pod oknem

Gość grend

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie.

Możecie sobie stawiać ba;kony na XPSach, niczym nie kotwić, w imię idiotycznych oszczędności robić wszystko co Wam przyjdzie do głowy tylko błagam, jak zaczną się problemy z brakiem mocowania dolnego ramiaka nie piszczcie już postów z prośbą o pomoc

Strzelacie sobie sami w kolano na własne życzenie ale to już nie nasz problem

Okno ba być od spodu stabilnie podparte i zamocowane

Nawet Illbruck zweryfikował trochę zasady montażu zalecając mocowanie dołu okna do ściany w swych rozwiązaniach ciepłych parapetów czy podpór

Gość grend
Panowie.

Możecie sobie stawiać ba;kony na XPSach, niczym nie kotwić, w imię idiotycznych oszczędności robić wszystko co Wam przyjdzie do głowy tylko błagam, jak zaczną się problemy z brakiem mocowania dolnego ramiaka nie piszczcie już postów z prośbą o pomoc

Nawet Illbruck zweryfikował trochę zasady montażu zalecając mocowanie dołu okna do ściany w swych rozwiązaniach ciepłych parapetów czy podpór

Zdajesz sobie sprawę że 80%okien nie jest w jakichkolwiek sposób kotwionych na dole ??? Dla jednych to sa idiotyczne oszczednosci a dla innych to są realne... Robiłeś coś takiego na XPS-ie ?

robiłem, cały system montażu MOWO oparty jest na podparciu na XPSie i na dole ma być mocowany, i basta. Tak samo ma się rzecz z ciepłymi parapetami - o czym już wspominałem. I takie montaże też mam za sobą, jeśli chcesz wiedzieć

Mam gdzieś, że inni partolą robotę i już na wejściu przegrywają na całej linii gdy klient wezwie rzeczoznawcę czy fabryka przyjedzie i odrzuci reklamację z powodu błędu montażu. To ich problem i ich klientów a nie mój.

Dla mnie najważniejsze jest to, by wykonać swoją robotę rzetelnie, tak, by w sytuacji awaryjnej nie szukać w mej pracy powodów kłopotów z oknami

Gość grend

... to u mnie bedzie tak.:

Jezeli są te parapety z XPs tzn że nie ma przeciwskazań do zwykłego 5 cm XPS. Najpierw bedzie bk który będzie wycięty - bedzie wymiar -szerokość od dołu 24 i wysokość od strony wenetrznej 10 cm a od zewnetrznej 5 cm. chodzi o te "przekrecanie" na które nie dostaem odpowiedzi... - mając pełną cegłe od strony pokoju przy jakiekolwiek pracy XPS nie będzie zadnych widocznych peknięć. W miejsce "pustki" w cegle będzie 5 cm styro. Czyli od góry szerokość - 10cm cegła + 14 cm styro. Gdzie będzie styro będzie listwa (poszrzerzenie) 5 cm które przymocuję w dwóch miejscach na kątownik gdzie dolna część będzie nachodzić na cegłę i bedzie kołek.

Jak będę to robić to jeszcze spróbuje wyciąć w styro "wgłebienie w które wejdzie listwa "stabilizacja płaty XPS. - bo okno będzie stabilne bo jw mocowanie dołu okna do cegły

Przy oknach tarasowych będzie tak samo jak ma fotohobby...

Gość grend
robiłem, cały system montażu MOWO oparty jest na podparciu na XPSie i na dole ma być mocowany, i basta. Tak samo ma się rzecz z ciepłymi parapetami - o czym już wspominałem. I takie montaże też mam za sobą, jeśli chcesz wiedzieć

Mam gdzieś, że inni partolą robotę i już na wejściu przegrywają na całej linii gdy klient wezwie rzeczoznawcę czy fabryka przyjedzie i odrzuci reklamację z powodu błędu montażu. To ich problem i ich klientów a nie mój.

Dla mnie najważniejsze jest to, by wykonać swoją robotę rzetelnie, tak, by w sytuacji awaryjnej nie szukać w mej pracy powodów kłopotów z oknami

Nie masz się denerwować tylko rozmawiać... To w jaki sposób mocujesz stabilizujesz XPS-a ?

Dla mnie zwykły XPS to 5 pln a XPS powycinany jako parapet to 40 pln to chyba jest po co kombinowac ?

skoro tak podchodzimy do sprawy to zupełna inszość

A czy mam rozmawiać czy denerwować to ja decyduję imćpanie

Ile masz tych dolnych części okna ? 10-20-30 mb ?nawet jak masz 30 mb .....a zresztą co będę liczył

Czym kotwie ?

A poszukaj w Googlach zdjęcia kotwy do montażu ościeżnic i poznasz odpowiedź

Ciepły parapet to nie kawałek bloku z XPS pakowany do wysyłki a odpowiednio wyprofilowana kształtka (o tym już mówił CINEK). Wyfrezowania są robione pod konkretny system okna, uwzględniają jego wypusty technologiczne i dzięki temu sztywnemu osadzeniu okna w wycięciach stabilizują okno.

A każdy szanujący się i myślący montażysta potrafi dokonać mocowania okna także przy zastosowaniu ciepłego parapetu.

Gość grend
Ciepły parapet to nie kawałek bloku z XPS pakowany do wysyłki a odpowiednio wyprofilowana kształtka (o tym już mówił CINEK). Wyfrezowania są robione pod konkretny system okna, uwzględniają jego wypusty technologiczne i dzięki temu sztywnemu osadzeniu okna w wycięciach stabilizują okno.

A każdy szanujący się i myślący montażysta potrafi dokonać mocowania okna także przy zastosowaniu ciepłego parapetu.

OK .. ale odwracajac temat jak mocujecie na poszerzenia powiedzmy 15 cm to poszerzenie stawiacie na cegle i nie ma tam zadnych wypustów wykrojeń itp. Później poszerzenie mocujecie poprzez katownik do TEJ cegły (mam nadzieję ze tak to wyglada ) Teraz zamiast TEJ cegły ja bedę miał styro. Mocowanie bedzie też katownikiem do cegły - identycznie jak montuje się poszerzenia. Mogę jeszcze dac takie kotwy które służa do wystawiania okna poza lico muru. Jeżeli tak to wyglada to nie widzę przeciwskazań ze tak nie moze byc zamontowane okno jak napisałem powyzej

To jak to wyglada ???

chłopie :) my o zupie ty o drugim daniu

Zupełnie czym innym jest stawianie poszerzeń na podłożu z co innego ciepły parapet czy specjalne z XPS profile zastępujące listwę podparapetową. Listwy i ciepły parapet są odpowiednio frezowane by wejść w ościeżnicę - zresztą opisał Ci to już Finlandia

Twój opis jest mało obrazowy ;) i szczerze mówiąc nie chce mi się dalej w niego zagłębiać

Do rzeczy - masz tak zamontować okno by jego dolna część była:

- stabilnie podparta by pod wpływem własnego ciężaru i obciążeń dynamicznych się nie obsunęło

- zamocowana do podłoża w sposób zalecany przez producenta okien czy dostawcę systemu ciepłego parapetu, w rozstawie wnikającym z zaleceń instrukcji montażu producenta bądź przy jej braku na podstawie zaleceń ITB.

Panowie.

W takim razie idąc za Twoją radą nie kombinuje z XPS-em pod oknami i podmuruje tylko bloczkiem BK.

A resztę wykonam jak fotohobby i myślę,że będzie to najrozsądniejsza opcja.

Czyli generalnie nie polecacie ciepłego parapetu pod okna tarasowe?

Pytam bo ja chciałem podmurować isomurem wys. 11cm i na to ciepły parapet z XPS o wys.10cm - wyprofilowany, specjalnie pod dany model okna:confused: Okna tarasowe bez żadnej listwy poszerzającej.

Zaznaczam na takie rozwiązanie, zgodził się autoryzowany sprzedawca.

Edytowane przez Hanss

Brałem taką opcję kiedyś pod uwagę, ale się nie odważyłem. Okna tarasowe są jednak wielokrotnie cięższe, a i przesuwając się po szynie w różny sposób naciskają na podstawę.

dlaczego zakładasz że to ma być HS bądź PSK ?

Hanss - skoro się zgodził i masz na papierze gwarancje od niego na taki montaż to on sie później będzie bujał jak całość się rozchwieje i opuści, a nie Ty

Ty tylko będziesz miał ewentualny kłopot z pruciem tarasu i podłogi by to naprawić - o ile da się naprawić bo może wylewka to uniemożliwić

Balkony PSK a tym bardziej HS to inne obciążenia niż w oknach. To statycznie - ciężar, dynamicznie - uzytkowanie o wiele częstsze niż okien, wbrew pozorom

Nie rozumiem

Oświećcie mnie bo naprawdę nie kumam

Okna za dziesiątki tysięcy i chcecie przyoszczędzic ileś tam setek. W imię czego?

Wystarczy że przez miesiąc nie będziesz palił i masz kasę na prawidłowe i pewne zamontowanie i dla zdrowia lepiej, lub teściowej kilka razy odmówisz zawiezienia na dekarza ;)

Wyjaśnijcie mi to bo doprawdy kretyn jestem i nie rozumiem tych Waszych "oszczędności"

Brałem taką opcję kiedyś pod uwagę, ale się nie odważyłem. Okna tarasowe są jednak wielokrotnie cięższe, a i przesuwając się po szynie w różny sposób naciskają na podstawę.

a ja mam pytanie takie odnośnie ciepłych parapetów czym mocujecie dolna cześć okna ?

przy pełnym materiale śruby wystarcza? a co w przypadku pustaka ceramicznego(maxa)?

dlaczego zakładasz że to ma być HS bądź PSK ?

Hanss - skoro się zgodził i masz na papierze gwarancje od niego na taki montaż to on sie później będzie bujał jak całość się rozchwieje i opuści, a nie Ty

Ty tylko będziesz miał ewentualny kłopot z pruciem tarasu i podłogi by to naprawić - o ile da się naprawić bo może wylewka to uniemożliwić

Balkony PSK a tym bardziej HS to inne obciążenia niż w oknach. To statycznie - ciężar, dynamicznie - uzytkowanie o wiele częstsze niż okien, wbrew pozorom

Nie rozumiem

Oświećcie mnie bo naprawdę nie kumam

Okna za dziesiątki tysięcy i chcecie przyoszczędzic ileś tam setek. W imię czego?

Wystarczy że przez miesiąc nie będziesz palił i masz kasę na prawidłowe i pewne zamontowanie i dla zdrowia lepiej, lub teściowej kilka razy odmówisz zawiezienia na dekarza ;)

Wyjaśnijcie mi to bo doprawdy kretyn jestem i nie rozumiem tych Waszych "oszczędności"

Ale przecież ja nie chcę zaoszczędzić? Za ciepły parapet trzeba dopłacić! O co chodzi z tymi setkami? Pytam poważnie, bo nie rozumiem.

aaaaa...może chodzi o tą listwę poszerzającą? Myślałem, że z tym parapetem, będzie lepiej, a może jak bym podmurował 2xisomurem, bez tego XPSa?

Edytowane przez Hanss

najlepiej niech ten, co Ci będzie mierzył okna dobierze poszerzenia pod nie tak by osiągnąć docelowy poziom wykończonej posadzki, pozostawiając na dole luz na klocki podporowe i uszczelnienie

Ciepło będzie na pewno, bo część poszerzenia będzie w styropianie, na pewno będzie to cieplejsze od pustaków,