Hanss 13.01.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 To czyli w grę wchodzi tylko ta listwa poszerzająca? Jak jest 21cm różnicy to ta listwa ma mieć 21cm wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.01.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 nie, ma mieć mniej na pianę i klocki podpierające a czy dobierzesz dokładnie np, 20 cm zależy od systemy, nie ma identycznych wysokości listew. I nie jest to listwa tylko profil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 13.01.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Jeżeli ma być DOBRZE, to bezwzględnie tylko profil, nie bawić się w żadne podmurówki, xpsy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.01.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Hanss - przepraszam, czy ja nieprecyzyjnie się wyrażam ? Kiedyś tu, na forum, któryś z doradców publikował rysunki z dokumentacji technicznej i zdjęcia ze swoich montaży jak takie poszerzenia i sama idea takiego podparcia wygląda. Poszukaj bo mi się nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 14.01.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Dziękuję...Dzwoniłem dzisiaj i mogę zmienić zamówienie z podkładu XPS na profil poszerzający w tej samej cenie, bez dopłaty:)nikt ważny ostatni raz: ma XPS jakieś plusy w porównaniu do profila poszerzającego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 14.01.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 żadnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 14.01.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Witam Nie zgodzę się, blok podparapetowy zdecydowanie polepsza termikę dolnego połączenia.Poszerzenia jeśli już, wg mojej opinii, to pod drzwi suwane, ciężkie o dużej powierzchni, i owszem mocowanie dołem będzie stabilniejsze. Dodatkowo Hanss jak masz ponad 200 mm to warto to podzielić - 200 mm poszerzeń to sporo - i znowu moja opinia - ja bym podzielił, część podmurować część poszerzenie..Z tego co pamiętam mówiłeś, że kupujesz Vekę dopytaj o wymiary poszerzeń jakie można zastosować a jeżeli już całe 200mm w poszerzeniach to proponuję kątowniki do stabilizacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 14.01.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 blok podparapetowy jest tylko i wyłącznie utrudnieniem w zamocowaniu dolnej części ramiaka. Przy posadowieniu balkonu na bloku z XPS jedynym mocowaniem jakie jest możliwe to śruba do montażu ościeżnic która g... da.Dlaczego? Bo w żaden sposób nie ustabilizuje okna przód/tył. Po progu często się chodzi, często się potyka, działają na niego takie obciążenia jakie nigdy nie działają na okno posadowione na ciepłym parapecie. Dlatego musi być dobrze, sztywno i trwaleMało tego, jego wpływ na termikę tego miejsca jest ale nie aż tak duży, jak Ci starają się wmówić. Wylewka ma przy miksokrecie minimum 4 cm, przy tradycyjnym (dalej popularnym) nie mniej jak 6 cm jesli ma nie pękać. Poszerzenia mają Uf takie same jak okno lub mniejsze jeśli nie ma w nich wzmocnienia a nie muszą mieć w każdym i kwestią tylko doboru poszerzeń jest to, czy będą one (poszerzenia) w warstwie wylewki czy niżej. A to co poniżej wylewki nie ma żadnego znaczenia gdyż jest tam i tak ocieplenie i jego wpływ jest zerowy Natomiast prawdą jest, że nawet przy 5 cm poszerzeniu już warto dodawać kątowniki utrzymujące profil w płaszczyźnie przód/tył i nie wyobrażam sobie by przy większych wysokościach kątowników nie było. Dlaczego już przy 5 ? Bo nawet jak damy kotwę to możliwości jej prawidłowej pracy są żadne, jest tak wygięta że nie spełnia swojego zadania, po prostu jest bo jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 14.01.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Witam nikt ważny - to Twoje zdanie, nie do końca prawdziwe, a moje jest odmienne i . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 14.01.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 (edytowane) nie do końca prawdziwe ? A dokładnie które zdanie bo wypowiedziałem ich sporo Moja ulubiona dokumentacja jako podparcie systemowe narzuca wręcz poszerzenia a nie jakieś XPs Edytowane 14 Stycznia 2015 przez nikt ważny zmiana rysunku na bardziej czytelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 14.01.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Witam nie do końca prawdziwe ? A dokładnie które zdanie bo wypowiedziałem ich sporo Moja ulubiona dokumentacja jako podparcie systemowe narzuca wręcz poszerzenia a nie jakieś XPs [ATTACH=CONFIG]298972[/ATTACH] zdania, że jedynym rozwiązaniem jest śruba do ościeżnic, że nie można ustabilizować okno przód/tył - są i można np. różnego rodzaju rozwiązania "klejowe", niektóre znasz i stosujesz. A schemat nad wyraz dobry - i przy okazji obala Twoje wcześniejsze twierdzenia: - że można poszerzenia bez wzmocnień - bo widzę je w obu - że kotwa nic nie daje - bo jest więc jednak I na koniec, MY sobie możemy - i tak najważniejsze co dopuszcza PRODUCENT Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 14.01.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 ...zdania, że jedynym rozwiązaniem jest śruba do ościeżnic, że nie można ustabilizować okno przód/tył - są i można np. różnego rodzaju rozwiązania "klejowe", niektóre znasz i stosujesz. A schemat nad wyraz dobry - i przy okazji obala Twoje wcześniejsze twierdzenia: - że można poszerzenia bez wzmocnień - bo widzę je w obu - że kotwa nic nie daje - bo jest więc jednak I na koniec, MY sobie możemy - i tak najważniejsze co dopuszcza PRODUCENT .... 1) - to że ja stosuję rozwiązania, nazwijmy je, niestandardowe nie jest wyznacznikiem montaży w kraju 2) - można bez poszerzeń, można spokojnie dawać w co drugim wzmocnienie, wystarczy przeanalizować co takie poszerzenie ma czynić. Przy nikim progu, pierwsze wzmocnienie musi być ze wzmocnieniem, przy normalnej ościeżnicy spokojnie możesz je pominąć, dodanie kolejnego poszerzenia powinno być znów z poszerzeniem itd itd 3) - jest ale gdzie, przyjrzyj się dokładnie, pod poszerzeniami ale . . . nawet jak ktoś tak zrobi i poszerzeń będzie na 10 i więcej cm, nie ustrzeże się błędu. Poszerzenia działają na obciążenie skierowane w dół, na przód/tył nie mają już takiego znaczenia, nawet ze wzmocnieniem gdyż przy dużej szerokości okna strzałka jego ugięcia nie ustrzeże nas przed wypchnięciem ościeżnicy w trakcie wykonywania wylewek, stąd konieczność stosowania dodatkowo kątowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 14.01.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Witam 1) - to że ja stosuję rozwiązania, nazwijmy je, niestandardowe nie jest wyznacznikiem montaży w kraju 2) - można bez poszerzeń, można spokojnie dawać w co drugim wzmocnienie, wystarczy przeanalizować co takie poszerzenie ma czynić. Przy nikim progu, pierwsze wzmocnienie musi być ze wzmocnieniem, przy normalnej ościeżnicy spokojnie możesz je pominąć, dodanie kolejnego poszerzenia powinno być znów z poszerzeniem itd itd 3) - jest ale gdzie, przyjrzyj się dokładnie, pod poszerzeniami ale . . . nawet jak ktoś tak zrobi i poszerzeń będzie na 10 i więcej cm, nie ustrzeże się błędu. Poszerzenia działają na obciążenie skierowane w dół, na przód/tył nie mają już takiego znaczenia, nawet ze wzmocnieniem gdyż przy dużej szerokości okna strzałka jego ugięcia nie ustrzeże nas przed wypchnięciem ościeżnicy w trakcie wykonywania wylewek, stąd konieczność stosowania dodatkowo kątowników ad 1 - i słusznie, pamiętaj tylko, że są rozwiązania równie dobre, których stosują inni ad 2 - i tego nie neguję ale albo podpierasz się schematami i je stosujesz albo nie i działasz wg pkt 1 stosując własne interpretacje. ad 3 - tak jest to zdroworozsądkowe i mam takie samo zdanie w temacie ale patrz ad 2 - jednak schemat ma inne. Dla mnie podpieranie się schematami, z których wyciąga się część rozwiązań a część określa za nie dobre, zbyteczne lub nie wystarczające to nieporozumienie, albo pracujesz wg schematu, rozwiązań systemowych albo wg własnych pomysłów. Ja wiem w czym jest sedno ale laik nie wie, pokazujesz jedno a piszesz co innego to wprowadza zamęt w biedne Inwestorskie głowy, nie sądzisz ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 14.01.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 chyba jednak zamętu nie wprowadzam - ma dać poszerzenia do samej podłogi i basta Rozsądny i znający się na rzeczy sprzedawca podpowie mu jak może na poszerzeniach trochę zaoszczędzić (wzmocnienie), inny będzie sztywno tyrzymał się rysunków, a jeszcze inny powie - Panie, a po co wogóle wzmocnienia. I znajdzie się wielu co powiedzą - zamontujemy Panu, podeprzemy cegłami i Pan sobie później podmuruje czy coś tam innego zrobi. Będzie Pan zadowolony :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 14.01.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Generalnie rozmawiałem o poszerzeniach do samej podłogi, które będą wysokie na 20cm i 15cm...na dole 10cm styro i 10cm. wylewki, góra 8cm styro i 8cm wylewki...Jeżeli ma być do samej podłogi, to musi być kątowniki do stabilizacji, TAK?Jeżeli chciałbym tak docieplić poszerzenie jak fotohobby na załączonych zdjęciach na pierwszej stronie, to jak maksymalnie szeroko można dać tego xpsa? Edytowane 14 Stycznia 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 14.01.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 ....Jeżeli ma być do samej podłogi, to musi być kątowniki do stabilizacji, TAK?....tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 16.02.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Przecież MMichal poradzi Ci osobiście... Nie szarp się sam, spotkaj sie z nim na budowie, bo kuku sam :)sobie tylko zrobisz... Generalnie rozmawiałem o poszerzeniach do samej podłogi, które będą wysokie na 20cm i 15cm...na dole 10cm styro i 10cm. wylewki, góra 8cm styro i 8cm wylewki...Jeżeli ma być do samej podłogi, to musi być kątowniki do stabilizacji, TAK? Jeżeli chciałbym tak docieplić poszerzenie jak fotohobby na załączonych zdjęciach na pierwszej stronie, to jak maksymalnie szeroko można dać tego xpsa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karvvos 18.02.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Małe OT, Który podkład parapetowy rekomendujecie xps Illbruck czy oryginał styropianowy Vetrexa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.02.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 (edytowane) a co to za różnica ? jedno XPS i drugie też XPSZmęczony jestem - uzupełnienie Styropianu radze unikać Edytowane 18 Lutego 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 18.02.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Który podkład parapetowy rekomendujecie xps Illbruck czy oryginał styropianowy Vetrexa? W Vetrexie można zamówić także XPS i to ten bym polecał zamiast styropianowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts