Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy może być XPs pod oknem

Gość grend

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli poszerzenie okienne (często o identycznych parametrach rama okna) zatopione w wylewkach jest zimnym rozwiązaniem, to czemu ta firma sprzedaje okna z PCW? Powinni je robić z XPS, bo przecież cieplejszy.

Tak, XPS jest cieplejszy. Ale czy niezbędny? Mam wrażenie, że ktoś próbował Cie nastraszyć najskuteczniejszą bronią - mostkami cieplnymi..

Witam

Właśnie w salonie tej firmy byłem. I oni poszerzeń (gdzieś tu takie coś piąte przez dziesiąte przeczytałem że to się powinno stosować pod okna tarasowe ) nie polecają bo to zimne rozwiązanie. Proponują ten podkład z XPS odpowiednio wyprofilowany.

Albo Ty nie do końca zrozumiałeś, albo - i w tym kierunku się skłaniam - sprzedawca wie, ale jednak nie do końca :) i dlatego podaje Ci dość kiepskie i niepełne informacje.

Jeżeli wybierać pod TARASOWE okna - XPS a poszerzenia to ja jestem za poszerzeniem, są jednak już rozwiązania np styropianopochodne - aby tu reklamy nie robić i inne, które są faktycznie termicznie lepszym rozwiązaniem a obciążenia przenoszą z dużym zapasem.

Zastosowanie jednak odpowiedniego rozwiązania należy solidnie przemyśleć i dostosować do Twojej budowy i Twoich potrzeb.

Pozdrawiam

Jeśli poszerzenie okienne (często o identycznych parametrach rama okna) zatopione w wylewkach jest zimnym rozwiązaniem, to czemu ta firma sprzedaje okna z PCW? Powinni je robić z XPS, bo przecież cieplejszy.

Tak, XPS jest cieplejszy. Ale czy niezbędny? Mam wrażenie, że ktoś próbował Cie nastraszyć najskuteczniejszą bronią - mostkami cieplnymi..

A wogóle Vetrex stosuje poszerzenia. Czy obecnie foruje rozwiązanie z XPS -em

• 2 years później...
grend, tak trochę poza tematem - jak wyszło ze ścianami działowymi ? Postawiłeś je w końcu na XPS ?

Edit:

U mnie okna stoją na ciepłych parapetach z Illbrucka, a okno tarasowe PSK na podmurówce z BK i na poszerzeniu.

Do poszerzenia od wewnątrz przyklejony bloczek XPS.

image.jpg

image.jpg

Dużo lepsze rozwiązanie, niż stawianie tego na XPS.

Porównywałem z trzema oknami tarasowymi, które byłe wykonywane bez tego bloczka XPS (czasem nawet bez poszerzenia) i wszędzie tam temperatura gresu przy oknie była sporo niższa, niż u mnie.

Witam.

Postanowilem pójść droga użytkownika fotohobby i usunąć wielkie mostki przy oknach tarasowych:yes:

xx.jpg

vv.jpg

Po odpaleniu podłogówki temp posadzki przy oknach byla drastycznie niższa

Zostalo to wykonane tak:mad:

www.jpg

rrr.jpg

15 cm podmurówka bloczek betonowy:mad: reszta na poszerzeniu

Do podmurówki dochodzi styro 0.30 i na to posadzka z miksa 12cm

Pytanie czy jako wypelnienie uzyc xps 300 czy twardszy?

U mnie parapety okienne wyszły tak:

wewnątrz:

20190208_131652.jpg

zewnątrz:

20190208_150807.jpg

Wołałem zrobić to na ciepłych parapetach różnica w cenie to 70 PLN/mb okna przy 12k PLN żaden pieniądz. Do tarasowych co prawda nie można zrobić tego typu rozwiązań ale mam pewien koncept na zrobienie tego we własnym zakresie. Jeśli chodzi o takie rozwiązanie porównując je do XPS`a w dedykowanym ciepłym parapecie mamy dodatkowe uszczelki i wyżłobienie aby poprawnie osadzić całość okna.

U mnie jak widac taśmy jeszcze nie przyklejone majtają się na wietrze ale to e względu na pogodę przy 2*C robił tego nie będę testowa taśma przyklejona od zewnątrz odpadła.

Pod ciepłym parapetem wyrównałem podłoże klejem do styropianu ostał się to wykorzystałem go, na łączeniu pod parapetem 3 paski piany montażowej do -10*C, a łączenie 2 ciepłych parapetów tą samą pianą do -10*C. Myślę sobie aby na łączeniu tych elementów wkleić taśmy od ciepłego montażu ostało mi się parędziesiąt metrów.

Ale mi teraz dałeś zagwozdkę... ide sprawdzić:)

Nie widzę żadnych dodatkowych kołków czy czegokolwiek czym okno miało by być trwale związane z ciepłym parapetem. Myślę że okno zostało tylko postawione na ciepły parapet a dodatkowo zamocowane kołkami do ścian.

Osadzenie okna na parapecie sprawdzałem dokładnie podczas montażu w sensie patrzyłem im na ręce i w jednym oknie na pierwszy rzut oka było widać że coś jest nie tak i od razu poprawili.

Ale mi teraz dałeś zagwozdkę... ide sprawdzić:)

Nie widzę żadnych dodatkowych kołków czy czegokolwiek czym okno miało by być trwale związane z ciepłym parapetem. Myślę że okno zostało tylko postawione na ciepły parapet a dodatkowo zamocowane kołkami do ścian.

Osadzenie okna na parapecie sprawdzałem dokładnie podczas montażu w sensie patrzyłem im na ręce i w jednym oknie na pierwszy rzut oka było widać że coś jest nie tak i od razu poprawili.

Nie za bardzo cos zobaczysz

Ja mialem stawiane okna na parapetach xps z uzyciem tasm rozprężnych a kotwienie odbywalo sie przez profil.

Teraz gdy sa wsadzone pakiety szyb nic nie zobaczysz. Ale skoro byles przy montazu i nie widziales jak wyciagaja pakiety i wierca profile to raczej nie masz kotwienia.

Nie za bardzo cos zobaczysz

Ja mialem stawiane okna na parapetach xps z uzyciem tasm rozprężnych a kotwienie odbywalo sie przez profil.

U mnie były dedykowane wypustki pod okno osadzone bezpośrednio na ciepłym parapecie bez użycia taśm rozprężnych.

Zdjęcie zapożyczone z internetu

1.jpg

Niestety to pod podwójnym oknie balkonowym jest zjeb*ne po całości! Mam pomysł jak to ogarnąć ale poczekam aż zrobi się cieplej.

2.jpg

Edytowane przez marcinbbb

Pod ciepłym parapetem wyrównałem podłoże klejem do styropianu ostał się to wykorzystałem go, na łączeniu pod parapetem 3 paski piany montażowej do -10*C, a łączenie 2 ciepłych parapetów tą samą pianą do -10*C. Myślę sobie aby na łączeniu tych elementów wkleić taśmy od ciepłego montażu ostało mi się parędziesiąt metrów.

Na Twoich zdjęciach nie widać tego dobrze. Wystają tylko warkocze z piany przez które sugerowałem się, że parapety zostały wypoziomowane na podkładkach, a przestrzeń uzupełniona pianą, co w rozumieniu Czasem firmy wykonawcze bronią się, że to nie piana, a klej do styropianu (bardziej odpowiedni do tych zastosowań).

Tu jest najlepsza instrukcja montażu jaką widziałem :

http://www.klinar.pl/pdf/Instrukcja-montazu-Klinar-2017.pdf

Znajdziesz w niej wszystko - także to co dotyczy uszczelnienia połączeń, w tym boków. Na Twoich zdjęciach też widać że całość jest niedokończona. Zapewne przyklejenie folii będzie gdy nadejdą lepsze warunki. Ale już niżej, na wysokości podkładów parapetowych trzeba użyć mas uszczelniających - to bardzo newralgiczny punkt.

I jeszcze jedna fota praktyczna :

20190116_170515a.jpg

Takie przymiarki profila do podkladu z XPS. Jak widać ich doleganie nie jest perfekcyjne - zakładam, że to może wina nie tej co trzeba kształtki (może nie od tego systemu, bo to była próbka no name). Ale profil nie osiadł do końca. Dlatego uważam, że niezbędna jest taśma rozprężna (na foto) i klej z tuby pod profil.

• 4 weeks później...

Panowie tak czytam temat i dopiero zauważam jaką popeline atoryzowane montery u mnie zrobili.Raz że okno tarasowe 3 szybowe nigdzie nie jest dyblowane(cyt. "okien tarasowych się nie mocuje").

Dwa mam dołożone poszerzenie ale nie by wejść nim w posadzkę tylko zniwelować duży otwór .Obecnie poszerzenie mam na pustaku solbet na równi z poziomem posadzki.

Myśle żeby jakoś je umocować i obciąć pustaka z boku i ewentualnie od wewnątrz ułożyć styrodur lub xps?.Napewno podkladanie pod poszerzenie styroduru nie wchodzi w gre bo ciężar ogromny.

Panowie tak czytam temat i dopiero zauważam jaką popeline atoryzowane montery u mnie zrobili.Raz że okno tarasowe 3 szybowe nigdzie nie jest dyblowane(cyt. "okien tarasowych się nie mocuje").

Dwa mam dołożone poszerzenie ale nie by wejść nim w posadzkę tylko zniwelować duży otwór .Obecnie poszerzenie mam na pustaku solbet na równi z poziomem posadzki.

Myśle żeby jakoś je umocować i obciąć pustaka z boku i ewentualnie od wewnątrz ułożyć styrodur lub xps?.Napewno podkladanie pod poszerzenie styroduru nie wchodzi w gre bo ciężar ogromny.

Styrodur i XPS to to samo:yes:

081be9d211c890acmed.jpg

8e5b6b6999585197med.jpg

A wiec tak to wygląda.Niestety jest gorzej niż myślałem.Nie pytajcie jak się to stało bo już głowa pęka ale się stało . Do rzeczy.

Zostało dodane poszerzenie lecz nie by schować go w ociepleniu lecz by dostosować okno do wymiaru przez co będę miał duży próg na taras .

Co gorsze poziom wylewki miał byc równy jak szerokość tego pustaka co jest pod oknem lecz okazuje się że na tą wysokość pustaka to już gotowa podłoga z np. panelem.Wiec lipa totalna .

Na krawędzi łączenia teraz co jest poszerzenia z pustakim powinna byc podłoga (panele).

Co zrobić z takim fantem?

Posadzki nie mogę podnieść bo mi wymiary drzwiowe nie nie pozwolą .

Tak myślę by dołożyć jeszcze jedno poszerzenie 5cm i wtedy podejść styropianem do poszerzenia i na to wylewka.

Gdy podłoże pod spód styrodur pod to co teraz jest to granica łączenia styroduru z poszerzeniem tym co jest była by troszkę wyżej niż pozim panela .Wtedy jakąś maskownica ?

Próg i tak mam już skopany i będzie wysoko.

Chodzi jak najlepiej było by to ocieplić i uczepić jakimiś kotwami .

Niedługo umówione posadzki wiec muszę coś wykombinować .

Mam nadzieję żę da się to zrozumieć ...(jak nie to wymaluje jakiś rysunek).

ps. acha z zewnątrz jest 15 cm styro fundamentowego na równo z tym pustakiem czyli poziomem podłogi.

Edytowane przez pafnuc518