Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy może być XPs pod oknem

Gość grend

Recommended Posts

@pafnus518

Rozważ przemontowanie tego okna. Dołóż poszerzenia odpowiedniej szerokości posadawiając je bezpośrednio na fundamencie. Usuwając wcześniej bloczki solbetu i poziomując fundament siatką z klejem. Poszerzenia licują z ramą okna i tym samym rozwiążesz problem przyszłej podłogi.

DSC_0809.jpg

Tak wygląda to u mnie.

Poszerzenia stoją na idealnie wypoziomowanym fundamencie.

Ocieplenie 15cm XPS fundamentu jest ociepleniem tylko fundamentu, a nie ściany, do której dochodzi późniejsza posadzka z podłogą.

Czarne na zdjęciu, to membrana EPDM klejona warstwami. Wchodzi ona również na 20-25cm na ścianę pod jej ocieplenie.

Membranę kleiłem pasami począwszy od pionowej części ocieplenia fundamentu (zamazane białym gruntem), a skończyłem pod progiem okna.

Klej do EPDM najlepiej rozprowadzać szpachelką, a membranę dociskać wałeczkiem.

• Like 1

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie akurat z zewnątrz ocieplenie pionowe fundamentu 15cm jest na równo poziomu podłogi czyli równo z tym pustakiem który jest pod oknem .

Czyli mam w koło ocieplenie jako takie tej sciany do ktorej dochodzi posadzka

Myśle o dodaniu 5cm poszerzenia i reszta na solbecie (trochę zabawy z podcięciem tego pustka będzie ).

Wtedy poziom łączenia poszerzenia z solebetem będzie niżej niż poziom posadzki bez gotowej posadzki.

Dodał bym kilka kotew kątowych i usztywnił dół.

Jak kolego usztywniłeś /umocowałeś poszerzenia ?

U mnie akurat z zewnątrz ocieplenie pionowe fundamentu 15cm jest na równo poziomu podłogi czyli równo z tym pustakiem który jest pod oknem .

Czyli mam w koło ocieplenie jako takie tej sciany do ktorej dochodzi posadzka

Myśle o dodaniu 5cm poszerzenia i reszta na solbecie (trochę zabawy z podcięciem tego pustka będzie ).

Wtedy poziom łączenia poszerzenia z solebetem będzie niżej niż poziom posadzki bez gotowej posadzki.

Dodał bym kilka kotew kątowych i usztywnił dół.

Jak kolego usztywniłeś /umocowałeś poszerzenia ?

Ta folia epdm masz wyłożoną z zewnątrz na dół i w górę poszerzenia ?(bo tam czarne?)

Odpuść ten solbet, postaw poszerzeniem na fundamencie.

Rozwiązując u Ciebie ten szczegół, musiałbyś odciąć część ocieplenia swojego fundamentu, obrobić narożnikiem siatką i klejem.

Folię EPDM (gr. 0,8mm szer. 20cm) naklejałem przed ociepleniem ścian.

Zacząłem kleić pasy począwszy od pionowej części ocieplenia fundamentów, poprzez poziome (15cm) i wszedłem na poszerzenie, aż pod próg HST.

Tak jakby kłaść papę na dachu.

Użyłem dwóch pasów EPDM

DSC_0810.jpg

PS. Poszerzenia mocowałem kątownikiem ciesielskim, takim z otworami do chudziaka, 4 szt.

Edytowane przez cezary.pl

Mam taśmy wszędzie, a od wewnątrz stosuje się paroszczelne.

U mnie jest poszerzenia 22cm w dwóch rzędach bo to HST.

Okno posadowisz na fundamencie, a nie na chudziaku. Chyba że o czymś nie wiem.:)

U Ciebie, po demontażu okna możesz podlać na fundamencie kilka cm idealnie wypoziomowanego betonu, nawet z prętami.

Sęk w tym źe chciałem to zrobić bez demontażu .. za kilka dni wchodzą tynki a ja w domu tylko weekendy...

Myślałem że podciąc solbet dołożyć od dołu poszerzenie a szczelinę pianą ewn.dołożyć taśmę lub tą folie .Ciepłego montażu już nie uzyskam a chciałem zminimalizować fuszerke .

Wiec mam plan.

Zdemontować okno.

Dostawiając poszerzenie czy klinaryt lub inny materiał musiał bym dołożyć ok. 27-28 cm.

Z tego co wiem wymiar max to 25cm.

Wiec myślę że to co mam poszerzenie dać na górę (głupi pomysł?).

Wtedy zlikwiduje wysoki próg który mam teraz i co bym nie zrobił to mam przez obecne poszerzenie .

A u dołu dołożyć poszerzenie.

Tylko ten pustak albo cały wywalić (ale wtedy wstawiając klinaryt musiał bym podlać trochę z 2 cm i wypoziomować )lub zostawić kilka cm i też wypoziomować.

Demontując okno wolał bym (jeżeli dostane w dobrym czasie ) włożyć klinaryt tylko czemu wszędzie piszą że ma być do spodu?

Przecież jeżeli zostawił bym powiedzmy 10 cm z boku doszedł by styrodur pod posadzkowy a łączenie było by chyba ok czyli okno+ klinaryt + trochę pustaka.

Taka sama syt. występuję gdy styrodur pod posadzkowy dochodzi do ściany ?

Poszerzania występują w różnych wysokościach: 3cm 5cm 10cm i innych zależnie od producenta okien. Składasz te wysokości poszerzeń w odpowiednich kombinacjach, aby uzyskać właściwą potrzebną wysokość zestawu.

Jeśli nie będzie Cię razić różnica poziomu okien na jednej ścianie możesz dać od góry poszerzenie korygując wysokość progu okna względem podłogi. Po poszerzenia najlepiej zwrócić się do producenta okien.

Panowie potrzebuje jeszcze porady.

Plan mam taki ze od spodu 12cm na wysokość i szerokość tak by z boku doczepić kątownik dla wzmocnienia podmuruje bloczkiem betonowym.

Tak tak wiem ....mostek ale do komórkowego nawet na kotwach chemicznych porządnie nie umocuje kątownika ciesielskiego a do tego z zew. będzie styrodur 15 a od wew. będzie w warstwie styro podposadzkowego.

Dalej 13 cm na poszerzeniu .I teraz czy dodatkowo wnękę miedzy oknem a liną ściany dołożyć pionowo styrodur 16cm szer. by zlicować ze scianą tak jak kolega tu ''fotochoby'' czy zrobić 2-3 tylko od okna i do tego posadzka .

Chodzi o to że w tym patencie kolegi jest taki minus że wężyk od podłogówki musi być oddalony od okna a tak można było by go ułożyć własnie w tej wnęce.

Coś kosztem czegoś ale ktoś z doświadczonych myśle że by podpowiedział lepszą opcje w takiej sytuacji.

Edytowane przez pafnuc518

• 2 months później...

Witam

Piszę z prośbą o poradę.

Moi fachowcy, którzy wymieniali mi okna, wstawili mi drzwi balkonowe posadzone na styrodurze 50mm, pianie i kotwach kręconych w boki ramy. Jak na zdjeciu

http://oi68.tinypic.com/2ntbkoi.jpg

Powiedzieli, żeby to tak zostawić i od wewnątrz wylać próg. Ja myślałem o wylaniu całości, ale powiedzieli, że beton będzie przemarzał. Z kolei architekt z rodziny podpowiada, żeby to wyciąć i podmurować cegły. Najbardziej boję się, że takie wiszące na styrodurze drzwi mogą osiąść albo wrecz się wypaczyć, kiedy ktoś przechodząc postawi nogę na ramie.

Obawy jak najbardziej słuszne. Fachowców pogoń, architekta też. Tu nie Grecja czy Włochy, zimą bywa chłodno i cegły będą przemarzać. Dopóki masz to odsłonięte od zewnątrz dokup odpowiedniej wysokości poszerzenia ze zbrojeniem do tego systemu, wywal styro i dobrze oczyść ramę od spodu, skręć poszerzenia z ramą dając pomiędzy taśmę rozprężną, podeprzyj klinami poszerzenie, zapianuj pod spodem, naklej EPDM żeby dodatkowo zabezpieczyć przed zaciekaniem wody. Skręcać musisz od góry (przez ramę) więc pod łeb wkręta trochę silikonu przed dokręceniem żeby woda nie dostała się do wnętrza ramy.

Jeśli wykonawcy lub architekt powie Ci coś w stylu "po co ci to, nie kombinuj" zrób to co Maciej smokowi w skeczu kabaretu Ani Mru Mru tylko uważaj, Maciejowi noga ugrzęzła.

Dziękuję za odpowiedź.

W miejscach gdzie widać pianę jest tylko piana. Wcześniej były drewniane kołki na których stała rama zanim piana po bokach zastygła.

To mam jeszcze pytania

EPDM to membrama, czy tak?

Przez poszerzenie rozumiesz listwe xps jak ciepły parapet czy listwę pcv?

Drzwi są wstawione z dodatkowa listwą od spodu czy ją też należy usunąć?

Z góry dziękuję za odpowiedź