Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chaffoteaux JEDNOFUNKCYJNY KOCIOŁ KONDENSACYJNY

epterode

Recommended Posts

Witam serdecznie stoję przed wyborem kotła do domu projekt z34. ok 115 m2

Wszędzie podłogówka góra i dół brak kaloryferów jedynie drabinki w łazienkach z grzałkami zasilane temp. z podłogówki.

Podłogówka rozłożona w odległościach 10-15cm.

Podłogi 20cm styro.

Sciany 15cm styro.

Okna 3 szybowe.

Czytałem troszkę na temat pieców i są ostro przewymiarowane myślałem nad Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C lub KOCIOŁ VIESSMANN VITODENS 100W i do tego zasobnik 100lit.

ale instalator proponuje mi KOCIOŁ KONDENSACYJNY JEDNOFUNKCYJNY TALIA GREEN EVO sysytem 2,4-24kW i cały czas się gryzę który wybrać oba modulują w okolicach 3kW na min.

Do tego sterownik kotła Easy control i zasobnik stojący SG-W(S)E kwadro 140lit.

Kolejne pytanie postawiłem komin Rondo Plus 16 instalator mówi że nie ma szans przejść kolankiem przez ceramiczna kolano bez uszkadzania go ? że zbyt mało miejsca. żeby wstawić rurę nierdzewną lub dwuścienną.

Proszę o poradę

Jaka cena tego kotła Chaffoteaux?

Jak długa jest gwarancja?

Jeszcze chyba ważniejsze pytanie, kto i z jakiej miejscowości będzie serwisował ten Chaffoteaux?

Jeśli masz pewny serwis na miejscu to możesz zaryzykować. Inaczej zapomnij.

Z pozostałych wybierz ten, na który dostaniesz lepszą cenę i serwis będzie w pobliżu!

Tej marki rzeczywiście nie znam ale jeśli serwis 15 km to możesz rozważyć.

U mnie grzeje Junkers Cerapur Smart 14-3 od 2,5 roku. Żadnych awarii (odpukać) do tej pory, serwis blisko, raczej mogę polecić.

Na początku myślałem o Immergas Victrix, zaletą niska moc minimalna. Ale cóż, serwis długie kilometry ode mnie, nie do zaakceptowania. A o Viessmanie nie mam pojęcia, nie użytkowałem ale znajdziesz opinie od innych userów. Tylko rozróżnij użytkowników od naganiaczy czy instalatorów.

za 4 tys to masz termeta, nie wiem ile kosztuja pozostałe które wymieniłeś.

3 razy byłem przy Chaffoteaux ale 2F i zawsze były problemy, 2 razy nie szło wykręcić wymienników płytowych, wszystko na plastikach łączonych na oringach i zawleczkach, niestety coraz więcej firm tak robi.

zerknąłem na allegro i smarta tez masz podobnie, więc nie zaoszczędzisz

co do komina to sa rury gietkie z kwasowki, tylko nie wiem jak podeprzec reszte rury

czołówka to buderus, viessmann i termet

junkers to tanszy buderus, chociaż idzie trafić dokladnie to samo bo włascicielem obu jest bosch.

termet ma tanie częsci zamienne ale ja jako autoryzowany instalator nie mogę zrobić uruchomienia, trzeba wezwac serwisanta i placi sie za sam dojazd, przeglad gwarancyjny miedzy 18-20 miesiącem chyba 200 netto plus dojazd.

w buderusie instalator może mieć aneks na serwisowanie własnych kotlów i wtedy jedna osoba wszystko załatwia, konserwacja co rok, cena zależy od serwisanta

viessmanna nie znam

• 7 months później...

Panowie mam wstępne ceny trzeba tyle dać około za te sprzęty pytanie czy warto dublować cenę np 2 razy czy to się zwróci przez okres pracy kotła aż do wymiany czy spalanie miesięczne będzie niewiele się różniło Sad ? i nie warto i brać najtańszy?

1.Junkers Cerapur Smart Zsb 14-3C + Sterownik FW 120 +Bojler 140lit cena 6500brutto

2.Viktrixa 12 2l + zasobnik + sterownik CARv2 cena 5500 brutto

3.Vitodens 222f ze zbiornikiem 130lit cena 10500

4.GB162 15KW + zbiornik 120 lit +regulator rc300 cena 10500brutto

5.GB072 14 kW + zbiornik 120 lit +regulator rc300 cena 7000brutto

6. Vitodens 200-w 19kw + zbiornik 120lit cena 10500 brutto

Ktoś zna piece ACV? bo mało o nich w internecie ostatnio kolega podrzucił mi tą markę.

Junkers i serwisanci na Śląsku ma ktoś taką listę?

Dzięki

• 2 weeks później...