heteranthera 10.01.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Hej, Witam wszystkich forumowiczów, jestem totalnie początkujący i zaczynam myśleć o budowie domu. Rozglądam się za tanimi w budowie i tanimi w utrzymaniu (ogrzewaniu także) projektami ok 125m2. Miejsce budowy Łódź, okolice Łodzi. Interesuje mnie projekt: http://www.mgprojekt.com.pl/tytan oparty o Phorotherm 25 (być może zamieniłbym na silikat) i styropian 20 (może dałbym 25), dachówkę ceramiczną (zamieniłbym na blachodachówkę). Podają tam koszt budowy pod klucz metodą gospodarcza 335tyś netto. Czy to jest realna kwota? Projekt jest opisany jako tani w budowie, czy tak wygląda? Podobno duże i skomplikowane dachy podbijają cenę, ten jest piętrowy, więc chyba dach jest odpowiedni mniejszy niż w parterowych.. Garaż nie ma oddzielnego dachu i nie jest odrębną bryłą, jest schowany w budynek, także również wydaje mi się, że to plus projektu. Nie znam się na budowie i nawet jakbym teraz poszedł na studia z budownictwa, nie chciałbym, żeby mój dom był moim pierwszym projektem Jak wobec tego powinienem podejść do budowy żeby zmieścić się w tym kosztorysie? Biorąc pod uwagę zerowe doświadczenie w budowie, nie będę uczestniczył w żadnych pracach. Biorę pod uwagę możliwość późniejszego wykończenia piętra, jednak ocieplenie dachu musi być. A może wcale nie musiałbym czekać z piętrem? Powinienem szukać ekip (jak grupować ekipy na zadania)? Wydaje mi się, że fundament i mury powinna robić jedna ekpia, ponieważ błędy w fundamecie zablokują ekipę od murów, są jakieś takie zależności czy tylko mi się wydaje? Edytowane 10 Stycznia 2015 przez heteranthera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.01.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Bardzo ładny dom. Powierzchnia całkowita : 206 mkw. 206x2500 = 515,000 do zamieszkania bez pracy własnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts