Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

Witam wszystkich forumowiczów, jestem totalnie początkujący i zaczynam myśleć o budowie domu.

Rozglądam się za tanimi w budowie i tanimi w utrzymaniu (ogrzewaniu także) projektami ok 125m2. Miejsce budowy Łódź, okolice Łodzi.

Interesuje mnie projekt: http://www.mgprojekt.com.pl/tytan oparty o Phorotherm 25 (być może zamieniłbym na silikat) i styropian 20 (może dałbym 25), dachówkę ceramiczną (zamieniłbym na blachodachówkę). Podają tam koszt budowy pod klucz metodą gospodarcza 335tyś netto. Czy to jest realna kwota?

Projekt jest opisany jako tani w budowie, czy tak wygląda?

Podobno duże i skomplikowane dachy podbijają cenę, ten jest piętrowy, więc chyba dach jest odpowiedni mniejszy niż w parterowych.. Garaż nie ma oddzielnego dachu i nie jest odrębną bryłą, jest schowany w budynek, także również wydaje mi się, że to plus projektu.

Nie znam się na budowie i nawet jakbym teraz poszedł na studia z budownictwa, nie chciałbym, żeby mój dom był moim pierwszym projektem :) Jak wobec tego powinienem podejść do budowy żeby zmieścić się w tym kosztorysie? Biorąc pod uwagę zerowe doświadczenie w budowie, nie będę uczestniczył w żadnych pracach. Biorę pod uwagę możliwość późniejszego wykończenia piętra, jednak ocieplenie dachu musi być. A może wcale nie musiałbym czekać z piętrem? Powinienem szukać ekip (jak grupować ekipy na zadania)? Wydaje mi się, że fundament i mury powinna robić jedna ekpia, ponieważ błędy w fundamecie zablokują ekipę od murów, są jakieś takie zależności czy tylko mi się wydaje?

Edytowane przez heteranthera
https://forum.murator.pl/topic/196889-projekt-tytan-pracownia-mgprojekt/