Dawid Piechowiak 11.01.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Witam za miesiąc muszę zrobić oczyszczalnię ścieków w swoim domu. Nie było by problemu gdyby nie glina... Zbiornik mam wybrany 3000 l 3 komorowy .Kwestia jest jaki drenaż czy zwykły w którym piszą że 60 m z podsypką żwiru,kamieni itp wystarczy. czy drenaż w-box gdzie potrzeba go 15 metrów czy może drenaż tunelowy gdzie potrzeba go 5-6 metrów. zaznaczam że nie mam nigdzie rowu itp. To co się wydobędzie ze zbiornika musi wchłonąć w działkę. Więc pytanie kto mi tu może poradzić który wariant wybrać najdłuższy,średni czy krótki. Wiadomo że cenowo tutaj też jest różnica ale dla mnie najważniejsze jest aby ta oczyszczalnia działała długie lata a nie 2 bo się teren zamulił itp. co poradzić oraz mam 300 m2 dachu chcę zbierać deszczówkę do innego zbiornika 3000 litrów pytanie jak to się może szybko zapełnić i jaki sposób odprowadzenia zastosować,jeden gość mi powiedział zrobić sączek wykopać dół wrzucić przyczepę kamieni i to wystarczy...Proszę o poważne odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawid Piechowiak 11.01.2015 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Czy ktoś w ogóle czyta te posty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rolmik 11.01.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 kolego po 1 czytają po 2niestety nie każdy jest ekspertem w dziedzinie drenarkipo 3 nie każdy kończył geologiem wracając do tematu poczytaj o właściwościach gliny i innych ziem jakie masz na swojej działce jeśli tu nie otrzymasz informacji poszukaj w swojej okolicy zawsze możesz napisać do jakiegoś profesora z uniwerku w sprawie właściwości chłonnych danego rodzaju ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwa 11.01.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Ja ci zadam pierwsze podstawowe pytanie. Jaki jest poziom wody gruntowej na działce? Glina ma bardzo mały współczynnik filtracji i woda bardzo długo się wchłania. Ja nie radziłabym przy glinie stosowac oczyszczalni, gdyż może sie okazać, że masz podziemne jeziorko. Jeśli mogę coś doradzic, to zrób njapierw przynajmniej jeden odwiert w celu sprawdzenia, jakie masz grunty pod tą gliną oraz jaki jest poziom wody gruntowej. Może tak byc, że będzie grunt chłonny poniżej gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.01.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 To co się wydobędzie ze zbiornika musi wchłonąć w działkę. Więc pytanie kto mi tu może poradzić który wariant wybrać najdłuższy,średni czy krótki. Nie mylisz oczyszczalni z rozsaczaniem scieku? (aka dziurawe szambo)? Chyba oczwyiste ze skoro grunt bedzie wolniej plyn odbieral, to potrzeba wiekszej powierchni rozsaczania, nie mniejszej. Stosujac jakies skrzynki przy chwilowym duzym zrzucie scieku te skrzynki beda zalane woda. A wtedy nici z oczyszczania. Pamietaj, ze za oczyszczenie Twojego scieku w wiekszosci odpowieada drenaz (nie zbiornik). Zalejesz drenaz plynem - nici z oczyszczania. Ze to nielegalne (i glupie lać w swoja dzialke g....o) to mowic chyba nie musze. co poradzić oraz mam 300 m2 dachu chcę zbierać deszczówkę do innego zbiornika 3000 litrów pytanie jak to się może szybko zapełnić 3000L? 15 minut burzy i jest pelno. Srednie opady w PL to jakies 600mm. W ciagu roku z 300m2 zbierzesz.... 180m3, czyli 60 takich zbiornikow. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 11.01.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Właściwości filtracyjne gliny są generalnie kiepskie ale dużo zależy od tego jak to glina a tego na odległość nikt nie powie. Opcja minimum to wizyta w terenie z kimś kto się na tym zna i wykonanie co najmniej jednego otworu.Druga sprawa że dobrze byłoby sprawdzić jaką ta glina ma miąższość i ewentualnie co jest pod nią. Bo może glina wcale nie jest problemem jeśli pod nią są np. piaski. Jakiej długości/powierzchni drenaż robić to zdecydowałbym po analizie gliny. Podobnie sprawa się ma jeśli chodzi o magazynowanie deszczówki chociaż osobiście w ogóle bym nie magazynował, ale co kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.01.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Właściwości filtracyjne gliny są generalnie kiepskie ale dużo zależy od tego jak to glina a tego na odległość nikt nie powie. Opcja minimum to wizyta w terenie z kimś kto się na tym zna i wykonanie co najmniej jednego otworu. Filtracja nie jest problemem. Drenaz, wbrew nazwie, sluzy w pierwszej kolejnosci tlenowemu oczyszczaniu sciekow. Tlenowe bakterie nie beda sobie zyly i pracowaly jesli nie beda mialy warunkow. Maja warunki w luznym materialie (piasku). Maja warunki w grubym zwirze z ktorego sie robi drenaze. Sciek przesaczajac sie prze te 1.4m materialu, wolno "obmywajac" ziarna zwiru ma dosyc czasu zeby bakterie zrobily swoje. Zjadly co maja zjesc. Jesli calosc bedzie zalana woda nie ma mowy o oczysczaniu!. Jesli gline wymienic na inny material, ale o takiej powierzchni, ze glina pod nim plyn odbierze i zwir nie bedzie stał w wodzie, to bedzie dzialac. Jesli poziom wody w gruncie to pol metra, to jeszcze jakis kopiec mozna usypywac. Jesli jest glina to mozna to zeobic pod warunkiem ze poziom wody gruntowej jest gleboko. Ale nie czarujmy sie ze bedzie taniej (jakies tunele plastikowe). Bedzie 2x drozej, bo drenazy zeby dzialac bedzie mial wieksza a nie mniejsza powierzchnie. Inaczej to jest szambo z dziura. Przynajmnie tak na moj chlopski rozum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts