Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana działowa + drzwi

Recommended Posts

Witam.

Podobne tematy były już wielokrotnie poruszane na forum, ale mam kilka pytań szczegółowych i nietypowych, więc wdzięczny będę za porady.

Mam w 1 dzień rozebrać ścianę działową drewnianą, postawić murowaną i obsadzić drzwi. Tynkowanie i malowanie może być później. Wymiary: 240x250 cm, grubość max. 8 cm, drzwi 80 cm mniej-więcej po środku.

Zamierzam postawić z suporeksu 6 cm. Przemawiałaby za tym cena i ciężar. Wytrzymałość stropu nieznana (blok z lat 60-tych). Czy może proponujecie wykonać z cegły (jakiej?), ewentualnie wzmocnienia (cegła, stal, nadproże?)

Drugie pytanie: czy futrynę (najtańszą, z mdf) wstawiać po zbudowaniu ściany, czy robić to równocześnie? Jeśli tak - jak zabezpieczyć przed wypaczeniem? Folia, czy wystarczą rozpórki? Czy stempel pionowy też by był wskazany? Jak (najprościej) kontrolować pion-poziom-kąty? Czy bloczki (cegły) stawiać bezpośrednio na górnej belce, czy wstawić np. kątownik?

Po trzecie: pod sufitem na sztywno, czy pianka? To ostatnie piętro.

Po czwarte: czy wycinać bruzdę pod przewód elektryczny, czy zmieścić go w grubości tynku, a może poprowadzić na wierzchu + włącznik natynkowy i powiedzieć, że inaczej się nie dało? :D

Przepraszam, jeśli zamuliłem, ale może ktoś zechce poradzić amatorowi.

Edytowane przez januszkos