januszkos 11.01.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Witam. Podobne tematy były już wielokrotnie poruszane na forum, ale mam kilka pytań szczegółowych i nietypowych, więc wdzięczny będę za porady. Mam w 1 dzień rozebrać ścianę działową drewnianą, postawić murowaną i obsadzić drzwi. Tynkowanie i malowanie może być później. Wymiary: 240x250 cm, grubość max. 8 cm, drzwi 80 cm mniej-więcej po środku. Zamierzam postawić z suporeksu 6 cm. Przemawiałaby za tym cena i ciężar. Wytrzymałość stropu nieznana (blok z lat 60-tych). Czy może proponujecie wykonać z cegły (jakiej?), ewentualnie wzmocnienia (cegła, stal, nadproże?) Drugie pytanie: czy futrynę (najtańszą, z mdf) wstawiać po zbudowaniu ściany, czy robić to równocześnie? Jeśli tak - jak zabezpieczyć przed wypaczeniem? Folia, czy wystarczą rozpórki? Czy stempel pionowy też by był wskazany? Jak (najprościej) kontrolować pion-poziom-kąty? Czy bloczki (cegły) stawiać bezpośrednio na górnej belce, czy wstawić np. kątownik? Po trzecie: pod sufitem na sztywno, czy pianka? To ostatnie piętro. Po czwarte: czy wycinać bruzdę pod przewód elektryczny, czy zmieścić go w grubości tynku, a może poprowadzić na wierzchu + włącznik natynkowy i powiedzieć, że inaczej się nie dało? Przepraszam, jeśli zamuliłem, ale może ktoś zechce poradzić amatorowi. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez januszkos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 12.01.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Witam ,a nie lepiej , szybciej i prościej o czystości wykonanej pracy nie wspomnę zrobić lekka zabudowę z g-k ? Myślałeś o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszkos 13.01.2015 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Dzięki za poradę, ale nie mam żadnego doświadczenia, jeśli chodzi o g-k, a przy tym wydaje mi się on mniej trwały. Z tego właśnie powodu muszę rozebrać konstrukcję drewnianą.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts