Marcioszka 11.01.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) witam,w nowym mieszkaniu firma kładzie mi parkiet dębowy i tu moje pytanie. Pan parkieciarz chce po zabejcowaniu w poniedziałek (deska surowa) polakierować w środę dwie warstwy lakieru w ciągu jednego dnia- twierdzi, że lakier schnie 2, 3 godziny i potem można zeszlifować i polakierować kolejną warstwę, czy ma rację? Edytowane 11 Stycznia 2015 przez Marcioszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.01.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Istnieje taka możliwość. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 12.01.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 witam, w nowym mieszkaniu firma kładzie mi parkiet dębowy i tu moje pytanie. Pan parkieciarz chce po zabejcowaniu w poniedziałek (deska surowa) polakierować w środę dwie warstwy lakieru w ciągu jednego dnia- twierdzi, że lakier schnie 2, 3 godziny i potem można zeszlifować i polakierować kolejną warstwę, czy ma rację? napisz jakie lakiery beda uzywane .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 12.01.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Deska zimą (jaka by nie była). Kładzie i już chce szlifować bejcować i lakierować? Nie wiem. On zna ( a przynajmniej powinien parametry wilgotności deski i podłoża )Ja mam parkiet położony w końcu listopada i teraz jakoś go mierzyłem i jeszcze za suchy. Zima i CO a grzane bo ksiądz ma chodzić.Lakier na lakier po trzech godzinach ? Można. Ale ja tego nie praktykuję.Druga warstwa ma się rozlać na pierwszej ( utwardzonej) a nie z nią połączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoss 12.01.2015 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Hmm, a ile trzeba czekać, żeby mieć pewność, że pierwsza warstwa jest odpowiednio utwardzona? Może istnieją lakiery, które są skuteczne już po tych 2-3 godzinach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 13.01.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Hmm, a ile trzeba czekać, żeby mieć pewność, że pierwsza warstwa jest odpowiednio utwardzona? Może istnieją lakiery, które są skuteczne już po tych 2-3 godzinach? Tyle ile producent zaleca w karcie produktu i tyle aby wszystko bylo według zasad i norm, ponadto dochodza jeszcze czynniki klimatyczne itp itd.Dobry fachowiec wie co ma robic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trumidor 17.02.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Witaj na etykiecie produktu i w karcie technicznej jest wszystko napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Super 21.02.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Ja mam pytanie , z jakiego powodu nalezy czekac ze szlifowaniem po polozeniu 14 dni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 22.02.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Ja mam pytanie , z jakiego powodu nalezy czekac ze szlifowaniem po polozeniu 14 dni ? Przyłączam się do powyższego pytania, czekam na uzasadnienie i nie wykluczam konieczności czekania z cyklinowaniem w niektórych przypadkach, czasie też róznym. Być może dowiemy się czegoś, czego nie wiemy. Każdy ma swoje doświadczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.02.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Ja mam pytanie , z jakiego powodu nalezy czekac ze szlifowaniem po polozeniu 14 dni ? Kiedyś były kleje które potrzebowały około 7-14 dni na utwrdzenie się i odparowanie rozpuszczalników z kleju przez warstwę 22mm parkietu. Innym powodem moze byc stabilizacja gospodarki wilgotnosciowej drewna z otoczeniem. To czasami jest zbyt krótko. Teoretycznie jezeli wszystko jest ok. tzn. podłoże jest suche 1%, drewno europejskie ma 9% a otoczenie ma 55%rH i 20C to przy uzyciu kleju poliuretanowego po 24 godzinach mozesz zacząc cyklinowanie. To tak na prędce w kilku zdanich. powodów dlaczego powinniśmy czekać jest więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts