Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga dębowa- lakierowana. ile odczekać?

Marcioszka

Recommended Posts

witam,

w nowym mieszkaniu firma kładzie mi parkiet dębowy i tu moje pytanie. Pan parkieciarz chce po zabejcowaniu w poniedziałek (deska surowa) polakierować w środę dwie warstwy lakieru w ciągu jednego dnia- twierdzi, że lakier schnie 2, 3 godziny i potem można zeszlifować i polakierować kolejną warstwę, czy ma rację?

Edytowane przez Marcioszka

witam,

w nowym mieszkaniu firma kładzie mi parkiet dębowy i tu moje pytanie. Pan parkieciarz chce po zabejcowaniu w poniedziałek (deska surowa) polakierować w środę dwie warstwy lakieru w ciągu jednego dnia- twierdzi, że lakier schnie 2, 3 godziny i potem można zeszlifować i polakierować kolejną warstwę, czy ma rację?

napisz jakie lakiery beda uzywane ..

Deska zimą (jaka by nie była). Kładzie i już chce szlifować bejcować i lakierować? Nie wiem. On zna ( a przynajmniej powinien parametry wilgotności deski i podłoża )

Ja mam parkiet położony w końcu listopada i teraz jakoś go mierzyłem i jeszcze za suchy. Zima i CO a grzane bo ksiądz ma chodzić.

Lakier na lakier po trzech godzinach ? Można. Ale ja tego nie praktykuję.Druga warstwa ma się rozlać na pierwszej ( utwardzonej) a nie z nią połączyć.

Hmm, a ile trzeba czekać, żeby mieć pewność, że pierwsza warstwa jest odpowiednio utwardzona? Może istnieją lakiery, które są skuteczne już po tych 2-3 godzinach?

Tyle ile producent zaleca w karcie produktu i tyle aby wszystko bylo według zasad i norm, ponadto dochodza jeszcze czynniki klimatyczne itp itd.Dobry fachowiec wie co ma robic:)

• 1 month później...
Ja mam pytanie , z jakiego powodu nalezy czekac ze szlifowaniem po polozeniu 14 dni ? :confused:

Przyłączam się do powyższego pytania, czekam na uzasadnienie i nie wykluczam konieczności czekania z cyklinowaniem w niektórych przypadkach, czasie też róznym.

Być może dowiemy się czegoś, czego nie wiemy. Każdy ma swoje doświadczenia. Pozdrawiam.

Ja mam pytanie , z jakiego powodu nalezy czekac ze szlifowaniem po polozeniu 14 dni ? :confused:

Kiedyś były kleje które potrzebowały około 7-14 dni na utwrdzenie się i odparowanie rozpuszczalników z kleju przez warstwę 22mm parkietu.

Innym powodem moze byc stabilizacja gospodarki wilgotnosciowej drewna z otoczeniem. To czasami jest zbyt krótko.

Teoretycznie jezeli wszystko jest ok. tzn. podłoże jest suche 1%, drewno europejskie ma 9% a otoczenie ma 55%rH i 20C to przy uzyciu kleju poliuretanowego po 24 godzinach mozesz zacząc cyklinowanie. To tak na prędce w kilku zdanich. powodów dlaczego powinniśmy czekać jest więcej.