Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uzyskać dofinansowanie z MDM na budowę domu?

greenarrow

Recommended Posts

Nie miałam jeszcze tej "przyjemności" przechodzić przez te formalności, ale być może mnie to czeka.

Czytałam i słyszałam od kilku osób, że czasami MDM nie jest warte zachodu, narzuca pewne ograniczenia itd. Trzeba by się dokładniej dowiedzieć co i jak.

Wstępnie oglądałam domy, które można zbudować z takim dofinansowaniem [reklama] i przyznam, że wyglądają całkiem przyjemnie. Są ładne i funkcjonalne.

Nie wiem tylko czy to prawda, że jak się korzysta z tego dofinansowania, to już nie można wziąć większego kredytu na wykończenie domu - mam na myśli do takiego stanu pod klucz.

Edytowane przez Elfir

• 1 month później...

Jeśli chodzi o zastosowanie MDM w przypadku domu, to tak naprawdę jest istotną kwestią powierzchnia domu. Nie składa się wniosku o dofinansowanie ale ma się prawo do uzyskania zwrotu VAT. Tak naprawdę więc można złożyć wniosek w dowolnym banku o kredyt budowlany.

Oczywiście chcąc uzyskać możliwość zwrotu , trzeba spełnić następujące warunki:

W przypadku budowy trzeba spełnić następujące warunki by móc skorzystać ze zwrotu VAT:

1) Budowany dom nie może przekroczyć 100m2 powierzchni użytkowej

2) W domu może być wyłącznie jeden lokal mieszkalny,

3) Pozwolenie na budowę musi być wydane po 1 stycznia 2014

4) Inwestor nie może skończyć 36 lat przed końcem roku kalendarzowego, w którym wydano pozwolenie na budowę

5) Nie można być właścicielem innej nieruchomości

Na wypłatę zwrotu czeka się do 4 miesięcy.

Wniosek o kredyt składamy poza programem MDM a wnioskuje się o zwrot po spełnieniu powyższych warunków bezpośrednio do Urzędu Skarbowego.

Edytowane przez Murator FINANSE