greenarrow 11.01.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Ktoś z was może już przez to przechodził?Jak wyglądają dokładniej formalności związane z uzyskaniem dofinansowania z MDM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalendarium 12.01.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Nie miałam jeszcze tej "przyjemności" przechodzić przez te formalności, ale być może mnie to czeka. Czytałam i słyszałam od kilku osób, że czasami MDM nie jest warte zachodu, narzuca pewne ograniczenia itd. Trzeba by się dokładniej dowiedzieć co i jak. Wstępnie oglądałam domy, które można zbudować z takim dofinansowaniem [reklama] i przyznam, że wyglądają całkiem przyjemnie. Są ładne i funkcjonalne. Nie wiem tylko czy to prawda, że jak się korzysta z tego dofinansowania, to już nie można wziąć większego kredytu na wykończenie domu - mam na myśli do takiego stanu pod klucz. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 06.03.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Jeśli chodzi o zastosowanie MDM w przypadku domu, to tak naprawdę jest istotną kwestią powierzchnia domu. Nie składa się wniosku o dofinansowanie ale ma się prawo do uzyskania zwrotu VAT. Tak naprawdę więc można złożyć wniosek w dowolnym banku o kredyt budowlany. Oczywiście chcąc uzyskać możliwość zwrotu , trzeba spełnić następujące warunki: W przypadku budowy trzeba spełnić następujące warunki by móc skorzystać ze zwrotu VAT:1) Budowany dom nie może przekroczyć 100m2 powierzchni użytkowej2) W domu może być wyłącznie jeden lokal mieszkalny, 3) Pozwolenie na budowę musi być wydane po 1 stycznia 20144) Inwestor nie może skończyć 36 lat przed końcem roku kalendarzowego, w którym wydano pozwolenie na budowę5) Nie można być właścicielem innej nieruchomości Na wypłatę zwrotu czeka się do 4 miesięcy. Wniosek o kredyt składamy poza programem MDM a wnioskuje się o zwrot po spełnieniu powyższych warunków bezpośrednio do Urzędu Skarbowego. Edytowane 13 Marca 2015 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts