Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mapa do celów projektowych a przyłącze

pakaj2d2

Recommended Posts

Witam

Z takim pytaniem odnośnie mapy do celów projektowych. Jak długo jest ona ważna?

Mapę miałem robioną w grudniu 2012 r. żeby zrobić projekt domu. Geodezyjne tyczenie budynku było w kwietniu 2013 r.

I moje pytanie brzmi czy ja teraz muszę mieć nową mapę do celów projektowych jeżeli chcę zlecić projektantowi projekty przyłączy (woda, kan itp.) czy wystarczy ta co teraz jest ? Czy może tylko wystarczy aktualizacja tej mapy lub nic nie trzeba z nią robić. Na mapie przed moją działką się nic nie zmieniło tylko sąsiad po prawej stronie zrobił kawałek sieci kanalizacyjnej i przyłącza do swojego domu.

Czy do wykonania przyłączy wodociągowych, gazowych, kanalizacyjnych i prądu musi być mapa aktualna mapa do celów projektowych

Ważność mapy do celów projektowych - 6 miesięcy, ale .... dowiedz sie w starostwie czy przyjmą projekt na Twoim egzemplarzu z 2012 r.

Mapa powinna zawierać obszar Twojej działki + 30 m.

Jeśli na terenie inwestycji /sąsiada w zakresie 30 m też/ nastąpiły zmiany geodeta powinien wykonać nową mapę.

Nie ma czegoś takiego jak termin ważności mapy do celów projektowych. Jeśli nie nastąpiły zmiany na terenie to jest ważna, jeśli ktoś juz coś zrobił to po ptakach.

Ja jedną mapę miałem ważną ok tygodnia. Jak projekt z ta mdcp poszedł na ZUD to okazało sie, ze inny geodeta w międzyczasie naniósł w jej zakresie w ośrodku przyłącze energetyczne. Po poprawkach mapa musiała iść jeszcze raz do oklauzulowania.

Inna rzecz jeśli chodzi o zwyczaje. Gestor sieci może powiedzieć, ze mapa nie może byc starsza niż 6 miesięcy ale wynika to tylko z jego widzimisię.

• 1 year później...
Nie ma czegoś takiego jak termin ważności mapy do celów projektowych. Jeśli nie nastąpiły zmiany na terenie to jest ważna, jeśli ktoś juz coś zrobił to po ptakach.

Inna rzecz jeśli chodzi o zwyczaje. Gestor sieci może powiedzieć, ze mapa nie może byc starsza niż 6 miesięcy ale wynika to tylko z jego widzimisię.

Fakt. Nie ma przepisu regulującego ważność mapy.

Problem w tym, że starostwa maja opóźnienia w aktualizacjach to raz, a dwa - wydając nową mapę, mogły nie spłynąć jeszcze projekty wykonane na wcześniej wydanych. Stąd starostwo nie ma wiedzy o stanie aktualnym. Ma ja inwestor /choć niekoniecznie/ gdy dotyczy jego działki, ale nie ma wiedzy co się wydarzyło na terenach przyległych.

Z praktyki. Nie ma problemów z ważnością map wydanych do 6 miesięcy wstecz, a zdarzało się wydanie zgody na projekt na mapie 1 - 2 letniej. Decydował urzędnik.

Uzgodnienia z ZUD to rzadkość w przypadku domów jednorodzinnych.

witam

czy chodzi o zmiany w przylaczeniach pradu wody gazu ?

jesli sasiad wybudowal dom ale jeszcze nic niebylo kopane zadnych przylaczy to ta zmiana tez zmusza do zrobienia nowych map do celuw projektowych ?

Przebieg przyłączy na działce sąsiada nie mają wpływu na przebieg przyłączy na Twojej działce. Mówimy tylko o zakresie /+30 m/ jaki powinna obejmować mapa do celów projektowych.

Generalnie patrz wyżej, a jak masz wątpliwości to pytaj w starostwie.

No ja niestety będę musiał zrobić nowe mapy. Miały co prawda z 7 lat, ale architekt miał nadzieję, że może się udać. Niestety okazało się, ze to za dużo. Ale 2, 3 letnie mogły by jeszcze przejść. Architekt powiedziała, że może dałoby się zrobić aktualizację, ale trzeba by było skontaktować się z geodetą u którego były zrobione te mapki. Tak też to zrobiłem, ale nie wiem jak to wyjdzie cenowo.