rom24 11.01.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Witam Z przerażeniem zauważyłem dużą ilość wilgoci na bloczkach betonowych w garażu (od wewn); potem zauważyłem też spore zacieki z zewnątrz (zdj 2-gie) pierwsza moja myśl to jakieś podciąganie wody z fundamentów (!!), bo folię poziomą daliśmy dopiero 2 bloczki powyżej wylewki (wynik pewnych uwarunkować zewn.). Ale może jest to efekt zamarznięcia całości kilka dni temu a następnie odtajania? Czy mam się bać czy to normalne? Stan domu: Dom w stanie surowym, otwartym, zadaszonym. Omawiana kotłownia+garaż posiada wstawione drzwi techn oraz zabitą bramę garażową, ale są spore prześwity, żeby wiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 12.01.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Może też to być woda zgromadzona w pustakach podczas budowy lub zaciekająca obecnie (co mniej prawdopodobne) z górnych warstw pustaków. U mnie tak było. Woda opadowa, która nalała się podczas budowy do odkrytych wówczas pustaków, nie miała żadnego ujścia i jedynym sposobem było potem (przez wiele tygodni) - ogrzewać dom i suszyć, suszyć, suszyć... Pozdrawiam Edytowane 12 Stycznia 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.01.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 bo folię poziomą daliśmy dopiero 2 bloczki powyżej wylewki (wynik pewnych uwarunkować zewn.). Dom w stanie surowym, otwartym, zadaszonym. Omawiana kotłownia+garaż posiada wstawione drzwi techn oraz zabitą bramę garażową, ale są spore prześwity, żeby wiało. Nie wiem, może poprzednik ma rację, że woda jest w pustkach pomiędzy strukturalną budową pustaka , ale muszę napisać, że wygląda to bardzo nieciekawie, jakby brak było izolacji poziomej. Trzeba to obserwować i zobaczyć czy wyschnie. Być może jest to woda z wieńca która teraz przesiąka przez strukturę wszystko okaże się wiosną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konefka6 12.01.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 "bo folię poziomą daliśmy dopiero 2 bloczki powyżej wylewki " Czyli izolacja pozioma ścian jest dopiero pomiędzy bloczkami betonowymi a porothermem? Czy dobrze rozumiem Twoją wypowiedz?!Jeżeli tak, to bloczki są mokre od podciągania wilgoci z gruntuA dawaliście izolację poziomą pomiędzy ławami a ścianami murowanymi z bloczka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 12.01.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Powinno być tak: Ława fundamentowa izolacja z 2 warsw papyściana z bloczków betonowych zabezpieczona izohanem lub czyms podobnym (nie wiedze u ciebie) izolacja z 2 warst papy - nie wiedze sciana z porothermu Nawet jak masz folie(słaby wybór) miedzy ławą a scianą to i tak nie masz zaizolowanej sciany izohanem - czyli i tak podciąga. A to że pustaki są zawilgocono to pewnie dlatego że nia ma odciecia miedzy scianą fundamentową a scianą z porothermu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 12.01.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Teraz ściana fundamentowa jest szersza od ściany z pustaka i na tym zatrzymują się strumienie wody deszczowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rom24 12.01.2015 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 "bo folię poziomą daliśmy dopiero 2 bloczki powyżej wylewki " Czyli izolacja pozioma ścian jest dopiero pomiędzy bloczkami betonowymi a porothermem? Czy dobrze rozumiem Twoją wypowiedz?! Jeżeli tak, to bloczki są mokre od podciągania wilgoci z gruntu A dawaliście izolację poziomą pomiędzy ławami a ścianami murowanymi z bloczka?? Folia była między ławami a bloczkami, oraz między bloczkami a Porothermem. Wszystko było zaciągnięte Izohanem, oprócz miejsc widocznych na zdjęciach, które są tylko od środka budynku i tylko w garażu+kotłowni. Jest to dlatego tak zrobione, bo tam będzie obniżona podłoga - właśnie o około 2 bloczki. W wyniku tej zmiany, druga (wyższa) folia jest powyżej wylewki. Czy w tej sytuacji woda może być podciągana z gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rom24 12.01.2015 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Teraz ściana fundamentowa jest szersza od ściany z pustaka i na tym zatrzymują się strumienie wody deszczowej. To by chyba tłumaczyło te zacieki na zewnątrz na Porothermie (zdj nr 2). Ale nie rozumiem przyczyny mokrych bloczków w środku (zdj nr 1). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.01.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 jak pieknie zastapiono dys* (dysprobyt, bit, mit, disprpo, itd. itd) slowem "izohanem"nic sie nie da wpoiedziec na 100% w tej chwili na podstawie tych zdjec. GraMar moze miec racje - zdj nr 2 - to moze byc woda opadowa. zdj. nr 1 - nie powinno tak byc. ale nie da sie tego ocenic na podstaiwe tych 2 zdjec. jednak symbioza "izohana" i "folia" moze sugerowac juz jaka jest prawdziwa przyczyna. Bo rozumiem, ze tu podajac nazwe "Izohan" czyli de facto konkretna nazwe producenta, macie na mysli pseudo-shit-niby-izolacje w postaci czarnej masy za 40zl/20kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 13.01.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Nie. Mam na myśli izohan wl do izolacji lekkiej przeciwwodnej za 120zł za 20l lub izohan wm do izolacji cieżkiej za 160zł za 20l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rom24 13.01.2015 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 (edytowane) ... rozumiem, ze tu podajac nazwe "Izohan" czyli de facto konkretna nazwe producenta, macie na mysli pseudo-shit-niby-izolacje w postaci czarnej masy za 40zl/20kg? Zastosowałem masę dyspersyjną Izohan WM 2k oraz folię gr 1mm. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez rom24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rom24 13.01.2015 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 .... ogrzewać dom i suszyć, suszyć, suszyć... Nie mam jeszcze możliwości ogrzewania ale dzisiaj, podczas wizyty kontrolnej zauważyłem że bloczki są już suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rom24 13.01.2015 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Obawiam się, czy wilgoć nie wędruje drogą pokazaną na poniższym obrazku (niebieskie strzałki). Aczkolwiek, musiałaby przejść przed izolację pionową z masy asfaltowej (pomarańczowe kreski). Powiedzcie proszę, co myślicie. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez rom24 Naniosłem na rysunek miejsce izol. pion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.01.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Obawiam się, czy wilgoć nie wędruje drogą pokazaną na poniższym obrazku (niebieskie strzałki). [ATTACH=CONFIG]298795[/ATTACH] Powiedzcie proszę, co myślicie. no jak tak masz to zrobione jak na tym obrazku - to masz przyczyne. kapilarne podciaganie wody ciagnie wilgoc z niezaizolowanego i mokrego fragmentu fundamentu. ALe skoro tak jest - to masz chyba zaj... wysoki poziom wody gruntowej. , a tak btw: folia pod chudziakiem to cala izolacja? nic wiecej tam nie ma ? Bo tu masz przyczyne wilgoci na murach... ale skoro masz folie pod chudziakiem/plyta i to wszystko, to za chwile zapytasz o wilgotna posadzke. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.01.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Na 99% woda dostała się od deszczu przez wystający "parapet" pod pustakiem. Jest on w poziomie, więc cudów nie ma. Zrób faskę z kleju , przyklej papę albo skuj pod kątem .Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rom24 14.01.2015 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 ... kapilarne podciaganie wody ciagnie wilgoc z niezaizolowanego i mokrego fragmentu fundamentu. No ale ściany fundamentu są zaizolowane (dorysowałem to później). Nie daliśmy izolacji jedynie powyżej chudziaka. Więc to co narysowałem niebieskimi strzałkami chyba jest niemożliwe.... Czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts