Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokre bloczki betonowe fundamentów

Recommended Posts

Witam

Z przerażeniem zauważyłem dużą ilość wilgoci na bloczkach betonowych w garażu (od wewn);

potem zauważyłem też spore zacieki z zewnątrz (zdj 2-gie)

pierwsza moja myśl to jakieś podciąganie wody z fundamentów (!!),

bo folię poziomą daliśmy dopiero 2 bloczki powyżej wylewki (wynik pewnych uwarunkować zewn.).

Ale może jest to efekt zamarznięcia całości kilka dni temu a następnie odtajania?

Czy mam się bać czy to normalne?

mokre_fund_01.jpgmokre_fund_02.jpg

Stan domu:

Dom w stanie surowym, otwartym, zadaszonym.

Omawiana kotłownia+garaż posiada wstawione drzwi techn oraz zabitą bramę garażową,

ale są spore prześwity, żeby wiało.

Gość Konto usunięte_12*

Może też to być woda zgromadzona w pustakach podczas budowy lub zaciekająca obecnie (co mniej prawdopodobne) z górnych warstw pustaków.

U mnie tak było. Woda opadowa, która nalała się podczas budowy do odkrytych wówczas pustaków, nie miała żadnego ujścia i jedynym sposobem było potem (przez wiele tygodni) - ogrzewać dom i suszyć, suszyć, suszyć...

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Konto usunięte_12*

bo folię poziomą daliśmy dopiero 2 bloczki powyżej wylewki (wynik pewnych uwarunkować zewn.).

Dom w stanie surowym, otwartym, zadaszonym.

Omawiana kotłownia+garaż posiada wstawione drzwi techn oraz zabitą bramę garażową,

ale są spore prześwity, żeby wiało.

Nie wiem, może poprzednik ma rację, że woda jest w pustkach pomiędzy strukturalną budową pustaka , ale muszę napisać, że wygląda to bardzo nieciekawie, jakby brak było izolacji poziomej. Trzeba to obserwować i zobaczyć czy wyschnie. Być może jest to woda z wieńca która teraz przesiąka przez strukturę wszystko okaże się wiosną.

Pozdrawiam

"bo folię poziomą daliśmy dopiero 2 bloczki powyżej wylewki "

Czyli izolacja pozioma ścian jest dopiero pomiędzy bloczkami betonowymi a porothermem? Czy dobrze rozumiem Twoją wypowiedz?!

Jeżeli tak, to bloczki są mokre od podciągania wilgoci z gruntu

A dawaliście izolację poziomą pomiędzy ławami a ścianami murowanymi z bloczka??

Powinno być tak: Ława fundamentowa

izolacja z 2 warsw papy

ściana z bloczków betonowych zabezpieczona izohanem lub czyms podobnym (nie wiedze u ciebie)

izolacja z 2 warst papy - nie wiedze

sciana z porothermu

Nawet jak masz folie(słaby wybór) miedzy ławą a scianą to i tak nie masz zaizolowanej sciany izohanem - czyli i tak podciąga. A to że pustaki są zawilgocono to pewnie dlatego że nia ma odciecia miedzy scianą fundamentową a scianą z porothermu

"bo folię poziomą daliśmy dopiero 2 bloczki powyżej wylewki "

Czyli izolacja pozioma ścian jest dopiero pomiędzy bloczkami betonowymi a porothermem? Czy dobrze rozumiem Twoją wypowiedz?!

Jeżeli tak, to bloczki są mokre od podciągania wilgoci z gruntu

A dawaliście izolację poziomą pomiędzy ławami a ścianami murowanymi z bloczka??

Folia była między ławami a bloczkami,

oraz między bloczkami a Porothermem.

Wszystko było zaciągnięte Izohanem, oprócz miejsc widocznych na zdjęciach, które są tylko od środka budynku i tylko w garażu+kotłowni.

Jest to dlatego tak zrobione, bo tam będzie obniżona podłoga - właśnie o około 2 bloczki.

W wyniku tej zmiany, druga (wyższa) folia jest powyżej wylewki.

Czy w tej sytuacji woda może być podciągana z gruntu?

jak pieknie zastapiono dys* (dysprobyt, bit, mit, disprpo, itd. itd) slowem "izohanem"

nic sie nie da wpoiedziec na 100% w tej chwili na podstawie tych zdjec. GraMar moze miec racje - zdj nr 2 - to moze byc woda opadowa.

zdj. nr 1 - nie powinno tak byc.

ale nie da sie tego ocenic na podstaiwe tych 2 zdjec. jednak symbioza "izohana" i "folia" moze sugerowac juz jaka jest prawdziwa przyczyna.

Bo rozumiem, ze tu podajac nazwe "Izohan" czyli de facto konkretna nazwe producenta, macie na mysli pseudo-shit-niby-izolacje w postaci czarnej masy za 40zl/20kg?

Obawiam się, czy wilgoć nie wędruje drogą pokazaną na poniższym obrazku (niebieskie strzałki).

mokre_bloczki.jpg

Aczkolwiek, musiałaby przejść przed izolację pionową z masy asfaltowej (pomarańczowe kreski).

Powiedzcie proszę, co myślicie.

mokre_bloczki.jpg

Edytowane przez rom24
Naniosłem na rysunek miejsce izol. pion.

Obawiam się, czy wilgoć nie wędruje drogą pokazaną na poniższym obrazku (niebieskie strzałki).

[ATTACH=CONFIG]298795[/ATTACH]

Powiedzcie proszę, co myślicie.

no jak tak masz to zrobione jak na tym obrazku - to masz przyczyne. kapilarne podciaganie wody ciagnie wilgoc z niezaizolowanego i mokrego fragmentu fundamentu.

ALe skoro tak jest - to masz chyba zaj... wysoki poziom wody gruntowej.

, a tak btw: folia pod chudziakiem to cala izolacja? nic wiecej tam nie ma ?

Bo tu masz przyczyne wilgoci na murach... ale skoro masz folie pod chudziakiem/plyta i to wszystko, to za chwile zapytasz o wilgotna posadzke.

Edytowane przez fighter1983

... kapilarne podciaganie wody ciagnie wilgoc z niezaizolowanego i mokrego fragmentu fundamentu.

No ale ściany fundamentu są zaizolowane (dorysowałem to później). Nie daliśmy izolacji jedynie powyżej chudziaka.

Więc to co narysowałem niebieskimi strzałkami chyba jest niemożliwe.... Czy się mylę?