polac 11.01.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Witam wszystkich i od razu zwracam się z prośbą o podpowiedzi i swoje sugestie dotyczące aranżacji salonu z aneksem i pokoju dla 3 letniego chłopca. Z racji powiększenia się rodziny doszliśmy do wniosku, że trzeba wygospodarować dodatkowy pokój. Tak więc mieszkanie 3 - pokojowe z kuchnią,łazienką, wc i dwoma przedpokojami postanowiliśmy przebudować. W związku z tym pozbywamy się dotychczasowej kuchni i jednego przedpokoju. Naszą wizję mniej więcej nakreśliliśmy na załączonym rzucie mieszkania już po ewentualnych przeróbkach. Dodam tylko, że w założeniu jeśli chodzi o aneks, chcemy aby szafki wiszące były dociągnięte do sufitu, aby nie tracić miejsca oraz zainstalować kilkupoziomowy kosz cargo obok piekarnika i mikrofali, a wykończenie ściany to szkło kuchenne w kolorze mlecznym (od razu zapytam gdzie zainstalować gniazdka elektryczne nad blatem). W zamyśle mamy lodówkę HOTPOINT ARISTON E4D AABC/HA (70cm szer., 195 wys) płytę indukcyjną, mikrofalę oraz już posiadane sprzęty typu zmywarka (45 cm szer.) i piekarnik w kolorach czarnym. Największą bolączką jest okap, bo nie wiemy czy pod szafkowy czy kominowy. Stół jadalniany myślimy włączyć do strefy aneksu, z możliwością rozłożenia w razie potrzeby do dużego stołu jadalnianego. Reszta to ... brak pomysłów w szczególności jeśli chodzi o pokój dziecka w miejscu obecnej kuchni. Tak więc prosimy o pomoc... a na ewentualne pytania z chęcią odpowiem. Ps. jeśli chodzi o wymiary to jest to blok z wielkiej płyty więc kątów prostych w tamtych czasach raczej nie znali więc i kilka cm ucieknie tu i tam http://i.imgur.com/wMNkcWz.png http://i.imgur.com/B2cjjEd.png http://i.imgur.com/p6gc7f7.png http://i.imgur.com/sSevRmc.png Edytowane 11 Stycznia 2015 przez polac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 11.01.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Kuchnia fajna - ale przesunęłabym zlew w lewo o 45cm (zmywarka) a płytę dałabym na ścianę z piekarnikiem.Zyskasz wtedy więcej blatu przy lodówce (blat śniadaniowy), a okap wpasuje się w przestrzeń przy kominie. Tym samym dałabym okap kominowy, wolnowiszący, a szafki wiszące tylko na ścianie z lodówką.Takie ustawienie jest też ergonomiczne w myśl - wyciągasz z lodówki, myjesz, kroisz, smażysz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polac 12.01.2015 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Jeśli chodzi o układ płyta indukcyjna - zlew to jest on podyktowany obecnym zamysłem jeśli chodzi o podłączenie do wentylacji, którą to trzeba będzie podciągnąć z pionu kominowego pomiędzy wc, a przyszłym pokojem dziecka. Dodatkowo myślę też o zamontowaniu oświetlenia zbliżonego do takiego [ATTACH=CONFIG]297159[/ATTACH] oraz LED pod szafkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 12.01.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Nie wiem jak z przyłączami, ale optymalne ustawienie kuchni zgodnie z przyjętymi zasadami to od prawej: lodówka, cargo, kawałek blatu, zlew, blat główny roboczy, płyta, kawałek blatu, piekarnik. Gniazda przy głównym blacie roboczym na pewno. Jeżeli nie ma sprzętu na blacie, można pomyśleć o listwie wysuwanej z blatu,czy szafek górnych, ew bezpośrednio pod szafką górną bo ze szkłem średnio współgrają. Jeśli sprzęt stały (ekspes, krajalnica) polecam zrobić porządne gniazdko na którymś z węższych blatów. Przy zabudowie do samej góry zdecydowanie okap pod szafkowy. Patrząc na zdjęcie powyżej zamiast podwieszanego sufitu możesz górne szafki wiszące zrobić na głębokość dolnej zabudowy. Efektownie wygląda, nie wiem tylko jaka wysokość sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polac 13.01.2015 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Nie powiem troszkę mnie zainspirował, ten pomysł z wysuniętymi, szafkami przy suficie,a od siebie dodałem już podświetlenie właśnie w tym miejscu (na załamaniu miedzy szafkami). Pomieszczenie ma 2,6 m wysokości więc powinno się zmieścić. Jedynie to problem dla mnie jest z tym cargo bo lodówka będzie wystawać przed blat więc czy takie schodki lodówa-cargo-ściana, nie będą gryźć w oczy (cargo to jakieś 40cm z obudową).Swoją drogą ma ktoś może pomysł na pokój dziecka? Edytowane 13 Stycznia 2015 przez polac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 13.01.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Czy macie już wybrane mebelki dla synka? Planujecie standardowe łóżko, czy ,mniejsze?A może w tak malutkim pokoju zrobić łóżko "rosnące" z dzieckiem? najmniejsza jego długość to ok 135cm, potem 175, więc zawsze mniej niż w standardowym łóżku. Chyba, że myślicie o rozkładanym fotelu z chowaną pościelą?W tak malutkim pokoju ważny jest każdy cm...Poszłabym w zabudowę ścienną, na tyle, na ile można, tak, aby zostawić jak najwięcej wolnej podłogi - fajne są wieszane szafki besta, bo mają tylko 20cm głębokości, można ułożyć z nich fajną kompozycję, częściowo z drzwiczkami, częściowo bez. Fajne są półki ribba na książeczki (5cm głębokości) - mogą być na wysokości rączek dziecka lub na ścianie przy łóżku bez obaw, że się uderzy. Na podłodze dałabym szafę, łóżko rozsuwane, mały stoliczek (jeśli dziecko lubi się bawić przy stoliczku) - daj znać co byście chcieli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polac 13.01.2015 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Szczerze to nasz zamysł był taki żeby wstawić łóżko piętrowe, choć są obawy czy 3-latek da rade bezpiecznie po nim fikać. Jednak na całość pomysłów totalnie brak bo skupiamy się na salonie z aneksem bo to będzie później trudniej przemeblować czy przerobić, w razie jakichś problemów, typu "jednak mi się to nie podoba" Wracając też do kuchni, to przy tak wysokiej zabudowie, gdzie i w jaki sposób umieścić wylot przewodu wentylacyjnego? Macie może jakiś pomysł. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez polac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 13.01.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Z wentylacją nie pomogę...Ale właśnie na domo urządzano pokój dziecka o wielkości 7,6mkw. Całość urządzona w meble ikea, większość szafek zawieszona na ścianach, tak jak proponowałam, w tym płytkie z kolorowymi frontami (akurat w beżu), część otwarta - fajnie, warto zobaczyć.Wstawiono niskiego piętrusa (o wysokości ok 130cm) i pod nim urządzono "bazę" z płytkimi otwartymi szafkami na zabawki, poduchami, książeczkami. Mimo, że łóżko duże (pod materac 90x200) całość prezentowała się dobrze:) Nie wiem, na ile wysportowany Twój 3-latek, czy poradzi sobie z zejściem z wysokości 1m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polac 13.01.2015 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Wejść wejdzie, gorzej z przyciąganiem ziemskim domo masz na myśli tv czy jakiś konkretny portal internetowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 13.01.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 haha - łóżko (np ikea kura) jest dość dobrze zabezpieczone - na pewno nie spadnie:) mój środkowy miał takie jako 3,5 latek (a jest dość niskim dzieckiem) - zawsze na początku możesz położyć materac na dole - jako zabezpieczenie, albo początkowo może nawet spać pod łóżkiem - a bazę robić u góry za dnia:) Fajny, kreatywny pomysł, ale zależy od dziecka, jaki ma temperament (zdobywcy-podróżnika, czy raczej naukowca;)) Pisałam o domo+ w TV - ok. 10.30 dzisiaj "Podzielić M2" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polac 13.01.2015 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 To jak już tak dobrze idzie nam konwersacja to zapytam o wykończenie salonu, czyli układ mebli materiały wykończeniowe etc. Jeśli chodzi o program to o 17.05 zasiadam przed tv, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 13.01.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 w salonie spróbowałabym przenieść sofę na ścianę z sypialnią (zamiast sofy - narożnik - nie wiem ile masz tych ścianek - do drzwi balkonowych i do drzwi sypialni) a TV dałabym na ścianę z kuchnią (w miejsce obecnej sofki). To zmieni trochę proporcje wnętrza - nie będzie tak stłamszone w miejscu kuchni. Pod TV proponuję meble niskie (40cm), ale może nawet na głębokość szafek kuchennych - tak, żeby stworzyć jednolitą zabudowę (pod warunkiem wykonania ich z tego samego materiału). Jeśli natomiast masz kolumny podłogowe, które oddzielą kuchnię od części tv, to wtedy szafka dowolnie głęboka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polac 15.01.2015 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Mieliśmy też taką wizje, aczkolwiek pod oknem koło tv znajduje się kaloryfer i zasłonięcie go przez narożnik będzie dość nie ekonomiczne. Choć zobaczymy co z tego wyjdzie. Każda rada jest cenna, niestety ,ale na ten moment zatrzymała nas w miejscu kwestia wentylacji. Jednak nie tracimy nadziei i czekamy na jakieś jeszcze pomysły na nasze "em" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 16.01.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Trzy propozycje rozplanowania aneksu w salonie, sofa na środku pomieszczenia. Każda wersja ma jakieś wady, np.:aneks dość daleko od wejścia, brak możliwości rozłożenia stołu, telewizor nad stołem... Przeważnie wolę jak wysoka zabudowa kuchenna jest zgrupowana w jednym miejscu - lodówkę możesz wstawić miedzy cargo a słupek z piekarnikiem albo między dwie wąskie szafki cargo(a piekarnik pod płytą). Nie wiem czy dobrze rozumiem na czym polega Twój problem z wentylacją. Jeśli martwisz się brakiem ściany na kratkę wentylacyjną(w przypadku zabudowy z szafek górnych pod sam sufit) to pozostaje chyba zamontowanie kratki w jednej linii z frontami szafek, w jakiejś blendzie maskującej. Czyli rura wentylacyjna wystawałaby ze ściany na głębokość szafek wiszących. Mam nadzieje ze na wizualce widać mniej więcej o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalendarium 19.01.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Piętrowe łóżko może być dobrym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts