krzysno 12.01.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 mam dach dwuspadowy, dom ustawiony ścianami szczytowymi na południe.Akurat z południa najczęściej wieją silne wiatry, i w czasie podmuchów słychać pracujące drzewo - krótkie stuki jakby przesuwało się tam i z powrotemna ścianie szczytowej od północy widać, że podbitka oderwała się od tynku - szparka jakieś 3-5 mmstuki nie są głośne, ale czasem budzą mnie w nocyJeden z sąsiadów mówi że też tak ma, natomiast u pozostałych ciszaCzy należy się martwić? Czy dach może polecieć?Kryty blachodachówkąA najbardziej stresuje mnie to, że wieńce na których położone są murłaty nie są związane z płytą (nie było w projekcie, więc wykonawca nie zrobił ani nie doradził) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.01.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 wieńce pół, drugie pół wiatrownice ... pewnie jeszcze jest tak iż ściana szczytowa jest walnięta aż po samą blachę, przecież inwestor bogaty .. a projekt miałeś dobrze zaadoptowany ? do warunków lokalnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.01.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 mam dach dwuspadowy, ..... w czasie podmuchów słychać pracujące drzewo - krótkie stuki jakby przesuwało się tam i z powrotem na ścianie szczytowej od północy widać, że podbitka oderwała się od tynku stuki nie są głośne, ale czasem budzą mnie w nocy Czy należy się martwić? Czy dach może polecieć? wieńce na których położone są murłaty nie są związane z płytą Sam sobie odpowiedziałeś na postawione pytania, zapewne jesteś jednym z wielu którzy budując dom nie przewidują pewnych spraw bo niby jak?po prostu się nie znają co jest bardzo zrozumiałe bo ja też się na tym nie znam. Szczerze Ci współczuje bo i ja bardzo bym się obawiał w takiej sytuacji - co mogę doradzić to to, że projektant domu ma adres wyślij do niego informację co zrobić w takiej sytuacji, to są ludzie i potrafią doradzić, a przede wszystkim pomóc, jeśli nie odbiegłeś znacząco od projektu będzie wiedział jak. Zauważ, że taki wiatr jest nie pierwszy raz, a zapewne nie ostatni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 12.01.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Może dach nie został opity i trzeszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 12.01.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 mam dach dwuspadowy, dom ustawiony ścianami szczytowymi na południe. Akurat z południa najczęściej wieją silne wiatry, i w czasie podmuchów słychać pracujące drzewo - krótkie stuki jakby przesuwało się tam i z powrotem na ścianie szczytowej od północy widać, że podbitka oderwała się od tynku - szparka jakieś 3-5 mm stuki nie są głośne, ale czasem budzą mnie w nocy Jeden z sąsiadów mówi że też tak ma, natomiast u pozostałych cisza Czy należy się martwić? Czy dach może polecieć? Kryty blachodachówką A najbardziej stresuje mnie to, że wieńce na których położone są murłaty nie są związane z płytą (nie było w projekcie, więc wykonawca nie zrobił ani nie doradził) A masz pełne deskowanie dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysno 13.01.2015 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 (edytowane) wieńce pół, drugie pół wiatrownice ... pewnie jeszcze jest tak iż ściana szczytowa jest walnięta aż po samą blachę, przecież inwestor bogaty .. a projekt miałeś dobrze zaadoptowany ? do warunków lokalnych ? Wieńce... Ale jeszcze kilka lat temu nikt nie wiązał wieńca z płytą. Moje mają jakieś 30 cm wysokości, jeżeli coś to zmienia.... Sorki, ale co to wiatrownice, i co z nimi może być nie tak? Projekt robiony byl na zamówienie, nie kupowałem gotowego, ale architekt był młody co znaczy ściana szczytowa pod samą blachę? Edytowane 13 Stycznia 2015 przez krzysno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysno 13.01.2015 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Może dach nie został opity i trzeszczy No, zbyt mocno to go nie opiłem:) ale pierwszy "dekarz" który na niego wszedł, na odwagę wypił wszystkie zapasy jakie mieli..... Chłopcy zdjęli go z dachu zanim dobrze wyszedł, i więcej go już nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysno 13.01.2015 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 A masz pełne deskowanie dachu? Niestety, nikt mi nie doradził Gdybym budował teraz, NA PEWNO zalałbym drugi strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.01.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Niestety, nikt mi nie doradził Gdybym budował teraz, NA PEWNO zalałbym drugi strop Masz dostęp na strych ? porób trochę zdjęć konstrukcji ,daj też z projektu,może masz jakieś jak wznosiłeś dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts