polac 12.01.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Chciałbym się dopytać, w takiej kwestii, mam zamiar robić remont i m.in. kupić płytę indukcyjną. Mieszkam w bloku więc teraz zastanawiam się czy starać się o podłączenie siły do niej, podobno nie należy to do tanich. Jednak ostatnio znajmy zafrasował mnie stwierdzeniem, że rachunki za zużycie prądu są mniejsze przy podłączeniu płyty do siły. No i teraz pytanie czy to rzeczywiście prawda i ewentualnie czy kalkuluje się ciągniecie siły (mieszkam na 8 piętrze i nie wiem czy w pionie mam siłę, więc możliwe że trzeba będzie podłączać, aż z piwnicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.01.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Nie, nie są mniejsze, bo i dlaczego miałyby być? Znajomy prawdopodobnie pomylił pobór prądu z poborem energii elektrycznej, płyta zasilana z kilku faz pobiera prąd z każdej z nich (typowo z dwóch), a nie sumarycznie z jednej, ale to nie znaczy, że pobiera go mniej. Pobiera go tyle samo, tylko jest to rozdzielone na fazy. Sumarycznie zużycie energii jest dokładnie takie samo, plusem zasilania trójfazowego jest zaś to, że mniejsze prądy przypadające na fazę oznaczają mniejszy problem z wymaganymi przekrojami przewodów i zabezpieczeniami. Zgłoś się do elektryka, niech obejrzy twoją instalację i stwierdzi, czy możesz zasilać płytę z jednej fazy. Potem spytaj w swoim ZE oraz w administracji budynku o możliwość i koszt zmiany przyłącza na trójfazowe. I podejmij decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts