hokejgk1 12.01.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Chciał bym sie upewnić jedną rzecz:- ile potrzeba puscić kabli pomiędzy dowam łącznikami schodowymi - czy jeden 3 żyłowy kabel wystarczy ??? - ( dwie żyły zajmie faza a jeden N) a na PEN zabraknie już miejsca ... ??? Czy może do oświetlenie jes jes potrzebny dodatkowy PEN ??? - mam również pytanie (wątpliwość) - salon: 10 lampek sufitowych zapalanych łącznikiem podwójnym (połowa i połowa lempek) to teoretycznie musiał by iść 4 żyłowy kabel od łącznika do lampek ( FAZA I, FAZA II, N i PEN) ??? Mój elektryk twierdzi że wystarczy jak ochronny z obudowy podłączy się przy lampie pod N Czy to prawa ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.01.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Chciał bym sie upewnić jedną rzecz: - ile potrzeba puscić kabli pomiędzy dowam łącznikami schodowymi - czy jeden 3 żyłowy kabel wystarczy ??? - ( dwie żyły zajmie faza a jeden N) a na PEN zabraknie już miejsca ... ??? Czy może do oświetlenie jes jes potrzebny dodatkowy PEN ??? - mam również pytanie (wątpliwość) - salon: 10 lampek sufitowych zapalanych łącznikiem podwójnym (połowa i połowa lempek) to teoretycznie musiał by iść 4 żyłowy kabel od łącznika do lampek ( FAZA I, FAZA II, N i PEN) ??? Mój elektryk twierdzi że wystarczy jak ochronny z obudowy podłączy się przy lampie pod N Czy to prawa ??? Pomiędzy łącznikami schodowymi trzeba puścić 3 żyły fazowe. Niektóre łączniki wymagają przewodu/żyły ochronnej. Pytanie drugie - odpowiedź jest na muratorze : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53763-schemat-o%C5%9Bwietlenia Pytanie trzecie - odp. zmień elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 12.01.2015 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 A czym grozi połączenie N i PE na lampach i innych urządzeniach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 12.01.2015 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Na war tech. od enea mam napisane sieć TN-C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 12.01.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Połączenie N z PE jest niedopuszczalne. A może powodować wyłączanie wyłączników różnicowoprądowych o ile są takie w instalacji. Pomiędzy łącznikami schodowymi trzeba puścić 3 żyły fazowe. Chyba 2 żyły fazowe. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez Dominik01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 12.01.2015 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 No własnie też mi się wydawało że 2 żyły fazowe ... To jak to jest wkońcu jeżeli na war tech. mam napisane TN-C to N i PE to nie to samo ??? Chyba że sieć ENEA to TN-C a moja już ma być wykonana jako TN-S ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 12.01.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Chyba że sieć ENEA to TN-C a moja już ma być wykonana jako TN-S ? Dokładnie tak. I za podziałem PEN na PE i N nie łączy się ich ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 12.01.2015 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Czyli w takim razie za mało mam kabelków położonych przy:- włącznikach schodowych - od łącznika podwójnego do lamp- i przy łącznikach krzyżowych Wszędzie w tych miejscach brakuje żyły PE !!!Czy jest może gdzieś to jasno określone w przespisach ponieważ mam zamiar porozmawiać na ten temat z elektrykiem ... I Czym to grozi gdy będzie połoczony N i PE - w przypadku przebicia i pojawienia się na obudowie fazy wywali róźnicówkę tylko czy jeszcze czymś to grozi w przypadku gdy bym nie miał róznicówek np. na oświetleniu ??? (bo rozdzielnica jeszcze nie gotowa) Edytowane 12 Stycznia 2015 przez hokejgk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski78 12.01.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 mam zamiar porozmawiać na ten temat z elektrykiem ... i to jest najlepsze wyjście. A pomiędzy schodowymi są trzy fazowe + PE (niektóre łączniki go wymagają) tak jak napisał elpapiotr . link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 12.01.2015 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Tylko muszę mieć silne argumenty czymś się podeprzeć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 12.01.2015 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Jeżeli ani łaczniki schodwoe bo są z tworzywa ani lampki wpuszczane w nide nie mają oa obudowie PE to pomiędzy łacznikami schodowymi wystarczy w zupełności zwykrzy przewód YDYP 3x1.5 TAK ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.01.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Połączenie N z PE jest niedopuszczalne. A może powodować wyłączanie wyłącznikó różnicowoprądowych o ile są takie w instalacji. Chyba 2 żyły fazowe. Sorry za przejęzyczenie. Oczywiście dwie żyły "korespondencyjne", pełniące funkcje przewodów fazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts