Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łącznik schodowy

Recommended Posts

Chciał bym sie upewnić jedną rzecz:

- ile potrzeba puscić kabli pomiędzy dowam łącznikami schodowymi - czy jeden 3 żyłowy kabel wystarczy ??? - ( dwie żyły zajmie faza a jeden N) a na PEN zabraknie już miejsca ... ??? Czy może do oświetlenie jes jes potrzebny dodatkowy PEN ???

- mam również pytanie (wątpliwość) - salon: 10 lampek sufitowych zapalanych łącznikiem podwójnym (połowa i połowa lempek) to teoretycznie musiał by iść 4 żyłowy kabel od łącznika do lampek ( FAZA I, FAZA II, N i PEN) ???

Mój elektryk twierdzi że wystarczy jak ochronny z obudowy podłączy się przy lampie pod N

Czy to prawa ???

Chciał bym sie upewnić jedną rzecz:

- ile potrzeba puscić kabli pomiędzy dowam łącznikami schodowymi - czy jeden 3 żyłowy kabel wystarczy ??? - ( dwie żyły zajmie faza a jeden N) a na PEN zabraknie już miejsca ... ??? Czy może do oświetlenie jes jes potrzebny dodatkowy PEN ???

- mam również pytanie (wątpliwość) - salon: 10 lampek sufitowych zapalanych łącznikiem podwójnym (połowa i połowa lempek) to teoretycznie musiał by iść 4 żyłowy kabel od łącznika do lampek ( FAZA I, FAZA II, N i PEN) ???

Mój elektryk twierdzi że wystarczy jak ochronny z obudowy podłączy się przy lampie pod N

Czy to prawa ???

Pomiędzy łącznikami schodowymi trzeba puścić 3 żyły fazowe. Niektóre łączniki wymagają przewodu/żyły ochronnej.

Pytanie drugie - odpowiedź jest na muratorze : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53763-schemat-o%C5%9Bwietlenia

Pytanie trzecie - odp. zmień elektryka

Czyli w takim razie za mało mam kabelków położonych przy:

- włącznikach schodowych

- od łącznika podwójnego do lamp

- i przy łącznikach krzyżowych

Wszędzie w tych miejscach brakuje żyły PE !!!

Czy jest może gdzieś to jasno określone w przespisach ponieważ mam zamiar porozmawiać na ten temat z elektrykiem ...

I Czym to grozi gdy będzie połoczony N i PE - w przypadku przebicia i pojawienia się na obudowie fazy wywali róźnicówkę tylko czy jeszcze czymś to grozi w przypadku gdy bym nie miał róznicówek np. na oświetleniu ??? (bo rozdzielnica jeszcze nie gotowa)

Edytowane przez hokejgk1