Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

finansowanie domu autonomicznego

bikemax

Recommended Posts

Witajcie

Nie wiem czy w dobrym dziale piszę więc nie zabijajcie od razu.

Mam własną działkę budowlaną i chciałbym wybudować dom pasywny. Chciałbym Was wypytać jak to jest z tymi dofinansowaniami i dotacjami w realu i czy mogę a jeżeli tak to w jaki sposób łączyć je ze sobą?

Przede wszystkim: drewniany o konstrukcji szkieletowej do 100mkw z wentylacją mechaniczną(plus gruntowy wymiennik powietrza i rekulpulator) + studnia głębinowa + ekologiczna oczyszczalnia + kolektory fotovoltaiczne 30KW.

A chciałbym skorzystać z dofinansowania 50 tys za budowę energooszczędną, kredyt w BOŚ niskooprocentowany dla takich elokologicznych budynków, programu singiel na swoim oraz dofinansowania na kolektory i oczyszczalnie. Chciałbym to wrzucić w jeden kredyt hipoteczny i wszystko od razu bez etapów. Myślałem żeby tak stworzyć projekt aby upchać kolektory fotovoltaiczne o mocy 30KW na dach, tak aby zysk z wyprodukowanej nadwyżki prądu spłacał kredyt i aby mieć jak najniższe koszty miesięczne.

Pytanie też jak na to bank... teoretycznie inwestycja jest bezpieczna z racji na kolektory - stały przychód roczny gwarantuje bezpieczną spłatę kredytu z drugiej łączny koszt inwestycji przed dofinansowaniem będzie dość spory...