Quechua 12.01.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Witam.Mam dość nietypowe pytanie.Czym najlepiej przecinać boki szklanych pustaków? Chodzi o wycięcie otworów w tych spoinach łączących dwie szybki.Otwór nieduży - 3x3cm. Czy po takim zabiegu nie rozsypie się cały pustak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.01.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Domowym sposobem się nie da, to szkło jest dość twarde i bardzo kruche(pęka w płatki jak denko od butelki), Technicznie da się wyciąć wodą - w specjalistycznym zakładzie, niekiedy zakład szklarski ma dobre urządzenie, ale jedną płytkę należałoby wyjąć czyli wyciąć, a po wycięciu otworu wkleić(najlepiej zaprawą do klinkieru lub sylikonem) nie zaprawą klejową do płytek ceramicznych bo popęka.Ze względu na fakt, że niekiedy stare luksfery łączono na styk trudno jest wyciąć jeden egzemplarz. Gdy jednak przerwa pomiędzy płytkami jest ok 0,5 cm można pokusić się o jej wycięcie szlifierką kontową z tarczą do ceramiki.Nie polecam wycinania otworu w ścianie, bo pęknie i efekt będzie "katastrofalny" szczególnie gdy nie ma się zapasowego pusta-czka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.01.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Witam. Mam dość nietypowe pytanie. Czym najlepiej przecinać boki szklanych pustaków? Chodzi o wycięcie otworów w tych spoinach łączących dwie szybki. Otwór nieduży - 3x3cm. Czy po takim zabiegu nie rozsypie się cały pustak? Oj chyba się coś zagalopowałem, myślałem o istniejącej ścianie ze starych luksferów jeszcze z okresu PRL -u W takich jak na foto da się bezproblemowo tarczą do ceramiki, tylko w chwili przecięcia do środka jest tam gaz(lub go nie ma) aby był bardziej "termiczny" mógł być zastosowany w zewnętrznych przegrodach. Jednak po wycięciu otworu może się zaparować lub brudzić wewnątrz. Taki pustak jak na foto tylko biały przecinałem nawet niedawno na dwie równe połowy i nie było problemów więc i Tobie uda wyciąć "coś takiego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quechua 12.01.2015 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 W takich jak na foto da się bezproblemowo tarczą do ceramiki, tylko w chwili przecięcia do środka jest tam gaz(lub go nie ma) aby był bardziej "termiczny" mógł być zastosowany w zewnętrznych przegrodach. Jednak po wycięciu otworu może się zaparować lub brudzić wewnątrz. No właśnie o ten gaz mi chodziło - mam nadzieję, że jak polecę tarczą to żadnych efektów świetlnych od tego gazu nie będzie? Brudzenie nie jest istotne chcę to wykorzystać jako lampa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.01.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 No właśnie o ten gaz mi chodziło - mam nadzieję, że jak polecę tarczą to żadnych efektów świetlnych od tego gazu nie będzie? Brudzenie nie jest istotne chcę to wykorzystać jako lampa Szum szlifierki i kurz powstały zakłóci prawidłowy odbiór efektu ulatniania się gazu Gaz jest na pewno niepalny, a raczej jest tam podciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.01.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 aaaa znalazłem http://www.swiatelka.pl/printview.php?t=735&start=0&sid=22ebdd9d9f73599a50da9d8f3941ab81 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts