Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

puszka elektryczna i grzejnik

Recommended Posts

Czym to się je?

Będę montować grzejniki atlantica na puszkę, nie na wtyczkę. Mam pytanie, jak blisko musi być ta puszka od grzejnika?

Mój problem jest taki, że nie chcę mi sie robić rusztu wewnętrznego - koszty - a przynajmniej najmniej jak się da. Stąd moje pytanie - czy można taką puszeczkę strzelić w najbliższej ścianie wewnętrznej, prostopadłej do zewnętrznej, na której zawiśnie grzejnik, tak aby tylko kabelek poleciał pod folią paroizolacyjną? Ściany są 110 cm i 170 cm od grzejnika.

Z góry dziękuję.

Szkielet, oczywiście.

Powinnam zdaje się również zapiankować puszki ?

Przewód łączący grzejnik z instalacją powinien być jak najkrótszy. Wskazane jest by zastosować wyłącznik dwubiegunowy o prądzie znamionowym równym lub większym od prądu znamionowego zabezpieczenia.

Zapomnij o piance.

Reszta opisu niezrozumiała. Może jakiś rysunek?

Edytowane przez kkas12

ok, dzięki, ale co to znaczy - jak najkrótszy.

Inaczej, czy mogę zrobić te puszki w takiej odległości, powiedzmy te 140 cm czy nie? I czym mi to grozi? Pożar, nie wiem.

Będę bardzo wdzięczna za przybliżenie mi problemu. Jak zrobię to i to, to skutki takie i takie.

Jak kibelek za daleko od pionu, to się weźmie i zatka. W ten deseń, obrazowo bardzo plis :oops:

Tu masz identyczny przykład o jakim piszesz, ale z innej cywilizacji.

Też ściana g/k.

Tylko grzejnik akumulacyjny, ale z dwoma elementami grzejnymi. Akumulacja tylko taryfa nocna, zaś dogrzewanie z wentylatorem możliwe w obu taryfach. Po prawej stronie dwa wyłączniki serwisowe (bezpieczeństwa).

Przewody schowane w ścianie g/k.

grzejnik.jpg

A puszka nie ma aż takich gabarytów aby wymagała uszkodzenia paroizolacji.

Więc nie powinna jej uszkodzić tak jak stelaż pod grzejnik.

Zaś przewód jeden czy drugi i tak doprowadzić musisz.

Jakiej mocy te grzejniki?

Jeśli grzejnik będzie montowany w łazience musi byc chroniony przez wyłacznik różnicowoprądowy.

W pozostałych pomieszczniach takiego wymogu nie ma.

Małe, konwektory 1000w atlantica, kruszynki :).

No właśnie mój wykonawca uważa, że puszka w zasadzie powinna być montowana w dodatkowej ściance, z której zrezygnowałam. Koszty. Obecnie się łamię i szukam zastępczego rozwiązania. Przynajmniej częściowo.

W łazience nie mam problemu, grzejniki mam na ścianach wewnętrznych.

O rany, przepraszam, nie zauważyłam o rysunku.

Wklejam. Czerwony prostokącik to grzejnik, a zielony kwadracik - to puszka w ścianie działowej. Zamiast za grzejnikiem w ścianie zewnętrznej. Po zewnętrznej poszedłby sam kabelek, najlepiej przed paroizolacją.

Jeśli puszka w ścianie zewnętrznej to zalecają ruszt instalacyjny. Nie chce mi się go robić dla jednej puszki.

Zrzut ekranu 2015-01-12 o 21.50.09.jpg

Edytowane przez enedue

W szkielecie ścianę nośną zewnętrzną zawija się od środka w folię paroizolacyjną, a na to robi dopiero ruszt pod płyty GK. Powstaje szczelina - ok 5 cm - w której lecą przewody wszelkiego rodzaju. W ten sposób łatwo się rozprowadza instalacje i nie dziurawi izolacji paroopóźniacza. Za bardzo, powiedzmy.

Nie, to idzie tak - tynk, wełna, wiatroizolacja, ściana nośna grubości 15 cm z wełną, u mnie rozstaw belek co 40 cm, paroizolacja i albo od razu płyty, albo jeszcze ten ruszt, aby nie wciskać puszek w folię paroizolacyjną i jej nie uszkodzić. No tak robią. Chyba wszyscy. Chyba że nie masz elektryki albo hydrauliki w ścianie zewnętrznej to nie potrzeby. Edytowane przez enedue

• 3 years później...

A jak proponujecie mocować w przedściance przewody idące w peszlach oraz puszki ?

Zakładany układ warstw od zewnątrz to : tynk, wełna 12cm, osb-3 15mm, wełna 18cm w ścianie konstrukcyjnej, paroizolacja, profile stalowe 5cm jako konstrukcja przedścianki, a w tym instalacja elektryczna i wypełnienie wełną 5 cm, płyta GK.

Czy peszle i puszki powinny być montowane wyłącznie do profili stalowych? Macie jakieś poglądowe zdjęcia?