enedue 12.01.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Czym to się je?Będę montować grzejniki atlantica na puszkę, nie na wtyczkę. Mam pytanie, jak blisko musi być ta puszka od grzejnika?Mój problem jest taki, że nie chcę mi sie robić rusztu wewnętrznego - koszty - a przynajmniej najmniej jak się da. Stąd moje pytanie - czy można taką puszeczkę strzelić w najbliższej ścianie wewnętrznej, prostopadłej do zewnętrznej, na której zawiśnie grzejnik, tak aby tylko kabelek poleciał pod folią paroizolacyjną? Ściany są 110 cm i 170 cm od grzejnika.Z góry dziękuję. Szkielet, oczywiście.Powinnam zdaje się również zapiankować puszki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 12.01.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Przewód łączący grzejnik z instalacją powinien być jak najkrótszy. Wskazane jest by zastosować wyłącznik dwubiegunowy o prądzie znamionowym równym lub większym od prądu znamionowego zabezpieczenia.Zapomnij o piance.Reszta opisu niezrozumiała. Może jakiś rysunek? Edytowane 12 Stycznia 2015 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 12.01.2015 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 ok, dzięki, ale co to znaczy - jak najkrótszy. Inaczej, czy mogę zrobić te puszki w takiej odległości, powiedzmy te 140 cm czy nie? I czym mi to grozi? Pożar, nie wiem. Będę bardzo wdzięczna za przybliżenie mi problemu. Jak zrobię to i to, to skutki takie i takie. Jak kibelek za daleko od pionu, to się weźmie i zatka. W ten deseń, obrazowo bardzo plis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 12.01.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 I gdzie ten przewód będzie ukryty? W ścianie?Czy będzie ot tak sobie leżał na podłodze czy zostanie przytwierdzony do ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 12.01.2015 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 W ścianie. Pod płytą GK. Żeby wyłaził sobie za grzejnikiem na ścianie zewnętrznej. Ale sama puszka w ścianie działowej. Generalnie chodzi o nie dziurawienie paroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 12.01.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Tu masz identyczny przykład o jakim piszesz, ale z innej cywilizacji. Też ściana g/k. Tylko grzejnik akumulacyjny, ale z dwoma elementami grzejnymi. Akumulacja tylko taryfa nocna, zaś dogrzewanie z wentylatorem możliwe w obu taryfach. Po prawej stronie dwa wyłączniki serwisowe (bezpieczeństwa). Przewody schowane w ścianie g/k. A puszka nie ma aż takich gabarytów aby wymagała uszkodzenia paroizolacji. Więc nie powinna jej uszkodzić tak jak stelaż pod grzejnik. Zaś przewód jeden czy drugi i tak doprowadzić musisz. Jakiej mocy te grzejniki? Jeśli grzejnik będzie montowany w łazience musi byc chroniony przez wyłacznik różnicowoprądowy. W pozostałych pomieszczniach takiego wymogu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 12.01.2015 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Małe, konwektory 1000w atlantica, kruszynki . No właśnie mój wykonawca uważa, że puszka w zasadzie powinna być montowana w dodatkowej ściance, z której zrezygnowałam. Koszty. Obecnie się łamię i szukam zastępczego rozwiązania. Przynajmniej częściowo. W łazience nie mam problemu, grzejniki mam na ścianach wewnętrznych. O rany, przepraszam, nie zauważyłam o rysunku. Wklejam. Czerwony prostokącik to grzejnik, a zielony kwadracik - to puszka w ścianie działowej. Zamiast za grzejnikiem w ścianie zewnętrznej. Po zewnętrznej poszedłby sam kabelek, najlepiej przed paroizolacją. Jeśli puszka w ścianie zewnętrznej to zalecają ruszt instalacyjny. Nie chce mi się go robić dla jednej puszki. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez enedue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 12.01.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Nie rozumiem co to za ruszt instalacyjny dla puszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 12.01.2015 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 W szkielecie ścianę nośną zewnętrzną zawija się od środka w folię paroizolacyjną, a na to robi dopiero ruszt pod płyty GK. Powstaje szczelina - ok 5 cm - w której lecą przewody wszelkiego rodzaju. W ten sposób łatwo się rozprowadza instalacje i nie dziurawi izolacji paroopóźniacza. Za bardzo, powiedzmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 12.01.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Ale płyty i tak przykręcane są do rusztu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 12.01.2015 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Nie, to idzie tak - tynk, wełna, wiatroizolacja, ściana nośna grubości 15 cm z wełną, u mnie rozstaw belek co 40 cm, paroizolacja i albo od razu płyty, albo jeszcze ten ruszt, aby nie wciskać puszek w folię paroizolacyjną i jej nie uszkodzić. No tak robią. Chyba wszyscy. Chyba że nie masz elektryki albo hydrauliki w ścianie zewnętrznej to nie potrzeby. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez enedue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 13.01.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 No tak.Wszystko jasne i myślę, że Twój pomysł jest niejako wymuszony sytuacją i możesz go wcielić w życie.Proponuję jednak byś nie sugerowała się mocą grzejników i nie stosowała przekroju 1,5mm2 a przekrój 2,5mm2. I chyba jednak wskazane zastosowanie peszla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 13.01.2015 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Ok, dzięki Peszle i tak będą, wszędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadago 22.03.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 A jak proponujecie mocować w przedściance przewody idące w peszlach oraz puszki ? Zakładany układ warstw od zewnątrz to : tynk, wełna 12cm, osb-3 15mm, wełna 18cm w ścianie konstrukcyjnej, paroizolacja, profile stalowe 5cm jako konstrukcja przedścianki, a w tym instalacja elektryczna i wypełnienie wełną 5 cm, płyta GK.Czy peszle i puszki powinny być montowane wyłącznie do profili stalowych? Macie jakieś poglądowe zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts