aluno3 12.01.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Witam Zamówiłem bramę Normstahl Superior+ 42, kolor antracyt, model Style, rozmiar szerokość: 5000, wysokość: 2125 (jestem przed montażem) jednak pomyliłem się mierząc wysokość od docelowej posadzki do nadproża i zamówiłem zła wysokość. Wysokość bez wylewki i izolacji to 2435mm. Według projektu ma być 15cm izolacji i 7cm wylewki i 1cm na płytki - czyli wychodzi 2205 na docelowy otwór w bramie co sugerowało by bramę 2250 . Czy można tak zamontować bramę żeby obniżyć ja trochę? Czy jedyne wyjście to więcej izolacji bądź wylewki żeby osiągnąć dol bramy? Chciałbym tego uniknąć gdyż miałbym schodek w dol wchodząc z garażu do domu. Jakie są możliwości regulacji wysokości bramy? Macie może jakiś pomysł? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justo 26.08.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Słyszałam o takim rozwiązaniu jak ocieplenie górnej części styropianem (tyle cm ile brakuje) dodatkowo robi to za izolację między murem a bramą, ale nie wiem jak takie rozwiązanie sprawdza się w praktyce, sama się nad nim zastanawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.08.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Sprawdza się. Trzeba tylko coś wykombinować by zamontować górną listwę z uszczelką (różne są na to patenty - najprostszy to odpowiednie wieszaki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 26.08.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Może blenda rozwiążę problem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.08.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Może blenda rozwiążę problem ... Technicznie tak, w końcu od tego jest, ale obawiam się że problem leży gdzie indziej. Brama typowa jest tańsza, więc dopłacanie za blendę to nie w tym przypadku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justo 27.08.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 a jaki jest koszt owej blendy w Normstahlu ? Panowie a co w ogólnym rozrachunku jest lepszym wyjściem? styropian/styrodur na nadproże czy wyższa wylewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.08.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 O ogólny rozrachunek zapytaj kierownika budowy - on jest bliżej i widzi więcej (jak podniesiesz wylewkę to zmniejszysz wysokość garażu, ale też np. otworów na drzwi ( i może trzeba będzie dopłacać za ich niższy wymiar??). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 28.08.2016 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Blenda to koszt około 600-800 zł ale chyba Normstahl jej nie stosuje. Bramy do niskiego nadproża robi tylko W.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca509 28.08.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Bramy do niskiego nadproża robi tylko W.......... nie tylko, nie tylko, u mojego ostawcy da rade juz od 8,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justo 29.08.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 w moim przypadku, otówór na drzwi jest większy niż brama ( o standardowym rozmiarze) postanowiliśmy przykleić styropian na nadprożu i w ten sposób zmienjszyć otwór żeby po zamontowaniu bramy nie było szpary. Samo nadproże jest wysokie i nie o to chodziło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 29.08.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Powiedz kto jeszcze , dostawca szukał i nie znalazł nic poza W . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.08.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Krispol- prowadzenie niskie - 12 cm (sprężyny z tyłu) - a prowadzenie super niskie - 8cm (do otwierania /podobno/niezbędny napęd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_mroz 31.08.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Mogę się mylić, ale zdaje się, że u rodziny jest zamontowany Normstahl Superior do niskiego nadproża z jakąś dopłatą z tego tytułu. U nas otwór był też kilka cm wyższy, ale to w niczym nie przeszkadzało, a przeciwnie bo było pomocne w ostatecznej obróbce i oklejeniu styropianem po montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts