Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Normstahl Superior+ 42 wysokosc bramy

Recommended Posts

Witam

Zamówiłem bramę Normstahl Superior+ 42, kolor antracyt, model Style, rozmiar szerokość: 5000, wysokość: 2125 (jestem przed montażem) jednak pomyliłem się mierząc wysokość od docelowej posadzki do nadproża i zamówiłem zła wysokość.

Wysokość bez wylewki i izolacji to 2435mm. Według projektu ma być 15cm izolacji i 7cm wylewki i 1cm na płytki - czyli wychodzi 2205 na docelowy otwór w bramie co sugerowało by bramę 2250 :(. Czy można tak zamontować bramę żeby obniżyć ja trochę? Czy jedyne wyjście to więcej izolacji bądź wylewki żeby osiągnąć dol bramy? Chciałbym tego uniknąć gdyż miałbym schodek w dol wchodząc z garażu do domu. Jakie są możliwości regulacji wysokości bramy? Macie może jakiś pomysł? Z góry dzięki za pomoc

• 1 year później...
Może blenda rozwiążę problem ...

Technicznie tak, w końcu od tego jest, ale obawiam się że problem leży gdzie indziej. Brama typowa jest tańsza, więc dopłacanie za blendę to nie w tym przypadku..

O ogólny rozrachunek zapytaj kierownika budowy - on jest bliżej i widzi więcej (jak podniesiesz wylewkę to zmniejszysz wysokość garażu, ale też np. otworów na drzwi ( i może trzeba będzie dopłacać za ich niższy wymiar??).

Mogę się mylić, ale zdaje się, że u rodziny jest zamontowany Normstahl Superior do niskiego nadproża z jakąś dopłatą z tego tytułu. U nas otwór był też kilka cm wyższy, ale to w niczym nie przeszkadzało, a przeciwnie bo było pomocne w ostatecznej obróbce i oklejeniu styropianem po montażu.:)