AGP 19.10.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Ja bardzo chciałam gaz, ale mamy możliwośc podłżczenia tylko płynnego. Koszty eksploatacji niestety mnie przerażają... Wracamy do ekogrochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba2001 20.10.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Ten znajomy dopiero wykańcza dom. Interesujące rozwiązanie, jesli faktycznie trzeba 4 czy 5 ton owsa to rewelacyjnie. Owies kosztuje teraz chyba ok.200 zł za tone.Piec oczywiscie z podajnikiem. To po co ta droga pompa ciepła ?? Problemem może być miejsce na składowanie owsa i .. myszy.. . Ale jesli to prawda z tym spalaniem kilku ton na sezon to chyba rewelacyjne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 20.10.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Ceny produktów rolnych tak się zmieniają ,że owies może kosztować za rok 3 razy tyle.Teraz jest istotnie tani.Jak wszyscy nim zaczną grzać,200zł nie będzie kosztował.Wikszy popyt=wyższa cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.11.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Problemem może być miejsce na składowanie owsa i .. myszy.. . Ale jesli to prawda z tym spalaniem kilku ton na sezon to chyba rewelacyjne rozwiązanie. Na myszy najlepsze są koty - najlepiej 2 jak u mnie - choć u teściów, którzy przechowują zboże w stodole 1 wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekko 06.11.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 wg nowego cennika pgnig, ktory wlasnie otrzymalem, ceny gazy dla taryfy W-3 (>1200m3):Oplata abonamentowa: 8,2 zł/miesOpłata sieciowa stała: 48,3 zł/miesPaliwo gazowe: 1,0310 zł/m3Opłata sieciowa zmienna: 0,2041 /m3 Z moich wyliczeń wynika, ze średnia cena roczna 1 m3 gazu ziemnego to ok 2-2,5 złotego.Wydaje mi się, ze zapominacie w podawanych tu wyliczeniach o kosztach stałych, które wynoszą 56,5 zł /mies.! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.11.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Na myszy najlepsze są koty - najlepiej 2 jak u mnie - choć u teściów, którzy przechowują zboże w stodole 1 wystarcza Tutaj sobie zażartuję. U mnie w domu sa 2koty elektroniczne na zasilaczach TATARKA.... (informacja serio...) Sam uważam,że technologia ogrzewania zależy od preferencji użytkownika i jakości docieplenia domu. Ekogroszek - tanio, relatywnie wygodnie, ale wymaga troche pracy i jakiegoś nadzoru. Preferuje też technikę współspalania tj. do 40%owsa z 60%udziałem ekogroszku czy też miału w zalezności od zastosowanego w kotle podajnika. Jako obniżenie rachunków za koszty ogrzewania palniki obrotowe lub II-ej generacji dające wybór między ekogroszkiem a tańszym miałem, ewentualnie dające także opcję współspalania z owsem czy pelletem. Teoretycznie palniki II-ej generacji czy oborotwe typu TRIO pozwalają spalać sam pellet, ael odradzam takie praktyki ze względów bezpieczeństwa. Gaz- przy dobrej izolacji domu można pomyśleć, im lepiej zaizolowany dom- tym mniejsza różnica w opłacalności na linii ekogroszek-gaz i rachunki na akceptowalnym poziomie kosztem wyższej wygody. Prąd - raczej dla domów pasywnych lub energooszczędnych, wówczas wygodnie, w miarę tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swit13 15.11.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Czy ktoś używa kotła olejowego, Wolf COB-20?????Szukam opinii użytkowników lub jakichkolwiek praktycznych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajkowski 15.11.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Ceny produktów rolnych tak się zmieniają ,że owies może kosztować za rok 3 razy tyle.Teraz jest istotnie tani.Jak wszyscy nim zaczną grzać,200zł nie będzie kosztował.Wikszy popyt=wyższa cena To fakt lepiej nie uzależniać się tylko od jenego paliwa, kupić kocioł który oprócz owsa dobrze radzi sobie i z pelletem i z groszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clukasc 27.11.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Ja stoje przed wyborem ogrzewania i zastanawiam sie nad ogrzewaniem gazem plynnym z wlasnym zbiornikiem lub nad ekogroszkiem ! Co polecacie ktore ogrzewanie lepsze ! podlogi na gruncie 10cm styro dach 20 cm wełny sciany z pustaka zuzlowego 30 i 10 styryropianu ! Jakie sa koszty ogrzewanie domu 160m2 gazem plynnym i jakie macie temperatury w pokojach ? A moze jakies inne paliwo do ogrzewania polecacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 27.11.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Ja stoje przed wyborem ogrzewania i zastanawiam sie nad ogrzewaniem gazem plynnym z wlasnym zbiornikiem lub nad ekogroszkiem ! Co polecacie ktore ogrzewanie lepsze ! podlogi na gruncie 10cm styro dach 20 cm wełny sciany z pustaka zuzlowego 30 i 10 styryropianu ! Jakie sa koszty ogrzewanie domu 160m2 gazem plynnym i jakie macie temperatury w pokojach ? A moze jakies inne paliwo do ogrzewania polecacie Dom 145 m2 pow użtkowej + lekko ogrzewany garaż i pom. gosp. 28 m2. Temp. w najzimniejszym pokoju (nad garażem - tam jest regulator pokojowy) - 21 st. dzień i noc. W innych 22-22,5 st. Kominek rekreacyjnie 1m3 drewna w sezonie. 4 osoby. Kuchnia elektryczna. Przez ostatnie 5 lat średnio 800 m3 propanu rocznie. Na wodę szło jakieś 26-28 m3 propanu miesięcznie. Dom ocieplony według obecnych standardów, czyli dobrze. Od sierpnia mam gaz ziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 16.12.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam, Czy ogrzewa ktoś może duży dom ( ~~300 m2) gazem z własnej butli lub olejem??Jak to wychodzi? Chodzi mi o rząd wielkości Z góry dziękuję za odpowiedźi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 16.12.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Czy ktoś z was ma doświadczenia w paleniu wierzbą energetyczną (zrębkami wierzby)?Mam "działkę" 2 ha i myślę o uprawie wierzby energetycznej.W internecie znalazłem oferty sprzedaży zrębków wierzby za 300 zł/tona, ale zanim kupię dwie tony chciałbym mieć pewność że będą się palić bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 30.10.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Witam, Czy ogrzewa ktoś może duży dom ( ~~300 m2) gazem z własnej butli lub olejem?? Jak to wychodzi? Chodzi mi o rząd wielkości Z góry dziękuję za odpowiedźi 208 m2, parterowy, silikat 24cm + wełna 15cm, nieregularna bryła, duże przeszklenia, podłogówka na ok. 120m reszta grzejniki, piec Vitdens200 z pełną automatyką, kominek okazjonalnie /4-5 m3/, kuchnia na elektrykę, 2 osoby, zbiornik cw.u. 120l, prysznic codziennie, temp. 22-23st.C. Wychodzi średnio 2 800 - 3 000l. To nie są koszty ale średnie z 3 lat zużycie gazu, które trudno określic dokładnie bo nie ma licznika!!!! A teraz koszty. Ostatnie tankownie w koncernie wiosną tego roku 2,80 zł/l netto, następnie wypowiedzenie umowy, instalacja zbiornika na własność i tankowanie 1,86 brutto. Reszta to już tylko kalkulator. Przy zbiorniku 2 700l cykl tankowań następujacy: sierpień 'pod korek' bo to ostatni gwizdek na najniższe ceny gazu. Wystarcza do przełomu styczeń - luty i następne 1000 z reguły do sierpnia. W rezerwie kominek w salonie i grzałki elektryczne w dodatkowych grzejnikach rurkowych /dwufunkcyjne/ zamontowanych w łazienkach. Szacuję spadek kosztów ogrzewania o 40%. Policzmy nowy układ 3 000l x 2,1 zł = 6 300 zł co daje 525 zł/m-c. Przyjąłem górne granice zużycia gazu i ceny za litr. Przy tej cenie gazu nie opłaca się dogrzewać kominkiem a traktować go tylko jako dodatek do kieliszka wina w weekendy. Powinienem jeszcze zamortyzować instalacje zbiornika ale to już grosze 7 300 zł /10 lat = 730 zł rocznie = 60 zł/m-c, a w następnym dziesięcioleciu ok. 20 zł/m-c. Chyba to wychodzi znacznie taniej niz ogrzewanie mieszkania przez ciepłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg28 31.10.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 208 m2, parterowy, silikat 24cm + wełna 15cm, nieregularna bryła, duże przeszklenia, podłogówka na ok. 120m reszta grzejniki, piec Vitdens200 z pełną automatyką, kominek okazjonalnie /4-5 m3/, kuchnia na elektrykę, 2 osoby, zbiornik cw.u. 120l, prysznic codziennie, temp. 22-23st.C. Wychodzi średnio 2 800 - 3 000l. To nie są koszty ale średnie z 3 lat zużycie gazu, które trudno określic dokładnie bo nie ma licznika!!!! A teraz koszty. Ostatnie tankownie w koncernie wiosną tego roku 2,80 zł/l netto, następnie wypowiedzenie umowy, instalacja zbiornika na własność i tankowanie 1,86 brutto. Reszta to już tylko kalkulator. Przy zbiorniku 2 700l cykl tankowań następujacy: sierpień 'pod korek' bo to ostatni gwizdek na najniższe ceny gazu. Wystarcza do przełomu styczeń - luty i następne 1000 z reguły do sierpnia. W rezerwie kominek w salonie i grzałki elektryczne w dodatkowych grzejnikach rurkowych /dwufunkcyjne/ zamontowanych w łazienkach. Szacuję spadek kosztów ogrzewania o 40%. Policzmy nowy układ 3 000l x 2,1 zł = 6 300 zł co daje 525 zł/m-c. Przyjąłem górne granice zużycia gazu i ceny za litr. Przy tej cenie gazu nie opłaca się dogrzewać kominkiem a traktować go tylko jako dodatek do kieliszka wina w weekendy. Powinienem jeszcze zamortyzować instalacje zbiornika ale to już grosze 7 300 zł /10 lat = 730 zł rocznie = 60 zł/m-c, a w następnym dziesięcioleciu ok. 20 zł/m-c. Chyba to wychodzi znacznie taniej niz ogrzewanie mieszkania przez ciepłownię. Tanio to nie wychodzi nawet z własną butlą, ponad 6000 pln + te 5m3 drzewa prawie 1000pln. Mnie przy gazie ziemnym cały rok na co, cwu i gotowanie wychodzi ok 4000 pln(gaz ziemny) bez żadnych kominków i to uważam, za sporą kwote już. Mam 150m2 + 50 m2 garaż ogrzewany do 17 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 05.11.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Niestety. Trudno też o porównania. Wszystko zależy od temperatury wewnątrz, bryły budynku /u mnie parterowy w kształcie litery T/, powierzchni przeszklonych / ponad 50%, z wyjatkiem północy gdzie jest 0/, teren prawie otwarty /wieje/ itd. Więc powrócić należy ponownie do kaloryczności gazu i ceny m3. Poza tym nie bardzo mam wybór /ziemnego nie mam i nie będzie/, groszki, pelety nie wchodza w grę, bo wolę mieć wyższe koszty /jeśli rzeczywiscie wyższe/ i na nie zarobić w czasie gdy podrzucam, opróżniam, czyszczę, rozładowuję, jestem na zwolnieniu /dysk/ itp. To kwestia wyboru. Swoja sytuację porównuję do stanu poprzedniego, przy zbiorniku z koncernu sezon kosztowałby mnie ok. 10 000 zł. Jestem 'do przodu' 4 000 zł. Z dogrzewaniem kominkiem koniec. Pozostaje przyjemność, czyli 1-2 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts