Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZYM OGRZEWAMY ?????? GAZ . PROPAN . OLEJ . W?GIEL

AQUAJAC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ten znajomy dopiero wykańcza dom. Interesujące rozwiązanie, jesli faktycznie trzeba 4 czy 5 ton owsa to rewelacyjnie. Owies kosztuje teraz chyba ok.200 zł za tone.Piec oczywiscie z podajnikiem. To po co ta droga pompa ciepła ?? :)

Problemem może być miejsce na składowanie owsa i .. myszy.. :-?. Ale jesli to prawda z tym spalaniem kilku ton na sezon to chyba rewelacyjne rozwiązanie.

• 1 month później...
  • 11 months później...

wg nowego cennika pgnig, ktory wlasnie otrzymalem, ceny gazy dla taryfy W-3 (>1200m3):

Oplata abonamentowa: 8,2 zł/mies

Opłata sieciowa stała: 48,3 zł/mies

Paliwo gazowe: 1,0310 zł/m3

Opłata sieciowa zmienna: 0,2041 /m3

Z moich wyliczeń wynika, ze średnia cena roczna 1 m3 gazu ziemnego to ok 2-2,5 złotego.

Wydaje mi się, ze zapominacie w podawanych tu wyliczeniach o kosztach stałych, które wynoszą 56,5 zł /mies.!

Pozdr.

Na myszy najlepsze są koty - najlepiej 2 jak u mnie - choć u teściów, którzy przechowują zboże w stodole 1 wystarcza :wink:

Tutaj sobie zażartuję. U mnie w domu sa 2koty elektroniczne na zasilaczach TATARKA.... (informacja serio...)

Sam uważam,że technologia ogrzewania zależy od preferencji użytkownika i jakości docieplenia domu.

Ekogroszek - tanio, relatywnie wygodnie, ale wymaga troche pracy i jakiegoś nadzoru.

Preferuje też technikę współspalania tj. do 40%owsa z 60%udziałem ekogroszku czy też miału w zalezności od zastosowanego w kotle podajnika.

Jako obniżenie rachunków za koszty ogrzewania palniki obrotowe lub II-ej generacji dające wybór między ekogroszkiem a tańszym miałem, ewentualnie dające także opcję współspalania z owsem czy pelletem. Teoretycznie palniki II-ej generacji czy oborotwe typu TRIO pozwalają spalać sam pellet, ael odradzam takie praktyki ze względów bezpieczeństwa.

Gaz- przy dobrej izolacji domu można pomyśleć, im lepiej zaizolowany dom- tym mniejsza różnica w opłacalności na linii ekogroszek-gaz i rachunki na akceptowalnym poziomie kosztem wyższej wygody.

Prąd - raczej dla domów pasywnych lub energooszczędnych, wówczas wygodnie, w miarę tanio.

• 2 weeks później...
Ceny produktów rolnych tak się zmieniają ,że owies może kosztować za rok 3 razy tyle.Teraz jest istotnie tani.Jak wszyscy nim zaczną grzać,200zł nie będzie kosztował.Wikszy popyt=wyższa cena

To fakt lepiej nie uzależniać się tylko od jenego paliwa, kupić kocioł który oprócz owsa dobrze radzi sobie i z pelletem i z groszkiem

• 2 weeks później...

Ja stoje przed wyborem ogrzewania i zastanawiam sie nad ogrzewaniem gazem plynnym z wlasnym zbiornikiem lub nad ekogroszkiem ! Co polecacie ktore ogrzewanie lepsze ! podlogi na gruncie 10cm styro dach 20 cm wełny sciany z pustaka zuzlowego 30 i 10 styryropianu !

Jakie sa koszty ogrzewanie domu 160m2 gazem plynnym i jakie macie temperatury w pokojach ?

A moze jakies inne paliwo do ogrzewania polecacie

Ja stoje przed wyborem ogrzewania i zastanawiam sie nad ogrzewaniem gazem plynnym z wlasnym zbiornikiem lub nad ekogroszkiem ! Co polecacie ktore ogrzewanie lepsze ! podlogi na gruncie 10cm styro dach 20 cm wełny sciany z pustaka zuzlowego 30 i 10 styryropianu !

Jakie sa koszty ogrzewanie domu 160m2 gazem plynnym i jakie macie temperatury w pokojach ?

A moze jakies inne paliwo do ogrzewania polecacie

Dom 145 m2 pow użtkowej + lekko ogrzewany garaż i pom. gosp. 28 m2. Temp. w najzimniejszym pokoju (nad garażem - tam jest regulator pokojowy) - 21 st. dzień i noc. W innych 22-22,5 st.

Kominek rekreacyjnie 1m3 drewna w sezonie. 4 osoby. Kuchnia elektryczna. Przez ostatnie 5 lat średnio 800 m3 propanu rocznie. Na wodę szło jakieś 26-28 m3 propanu

miesięcznie.

Dom ocieplony według obecnych standardów, czyli dobrze.

Od sierpnia mam gaz ziemny.

• 3 weeks później...

Czy ktoś z was ma doświadczenia w paleniu wierzbą energetyczną (zrębkami wierzby)?

Mam "działkę" 2 ha i myślę o uprawie wierzby energetycznej.

W internecie znalazłem oferty sprzedaży zrębków wierzby za 300 zł/tona, ale zanim kupię dwie tony chciałbym mieć pewność że będą się palić bez problemów.

• 10 months później...
Witam,

Czy ogrzewa ktoś może duży dom ( ~~300 m2) gazem z własnej butli lub olejem??

Jak to wychodzi? Chodzi mi o rząd wielkości

Z góry dziękuję za odpowiedźi

208 m2, parterowy, silikat 24cm + wełna 15cm, nieregularna bryła, duże przeszklenia, podłogówka na ok. 120m reszta grzejniki, piec Vitdens200 z pełną automatyką, kominek okazjonalnie /4-5 m3/, kuchnia na elektrykę, 2 osoby, zbiornik cw.u. 120l, prysznic codziennie, temp. 22-23st.C. Wychodzi średnio 2 800 - 3 000l. To nie są koszty ale średnie z 3 lat zużycie gazu, które trudno określic dokładnie bo nie ma licznika!!!! A teraz koszty. Ostatnie tankownie w koncernie wiosną tego roku 2,80 zł/l netto, następnie wypowiedzenie umowy, instalacja zbiornika na własność i tankowanie 1,86 brutto. Reszta to już tylko kalkulator. Przy zbiorniku 2 700l cykl tankowań następujacy: sierpień 'pod korek' bo to ostatni gwizdek na najniższe ceny gazu. Wystarcza do przełomu styczeń - luty i następne 1000 z reguły do sierpnia. W rezerwie kominek w salonie i grzałki elektryczne w dodatkowych grzejnikach rurkowych /dwufunkcyjne/ zamontowanych w łazienkach. Szacuję spadek kosztów ogrzewania o 40%. Policzmy nowy układ 3 000l x 2,1 zł = 6 300 zł co daje 525 zł/m-c. Przyjąłem górne granice zużycia gazu i ceny za litr. Przy tej cenie gazu nie opłaca się dogrzewać kominkiem a traktować go tylko jako dodatek do kieliszka wina w weekendy. Powinienem jeszcze zamortyzować instalacje zbiornika ale to już grosze 7 300 zł /10 lat = 730 zł rocznie = 60 zł/m-c, a w następnym dziesięcioleciu ok. 20 zł/m-c. Chyba to wychodzi znacznie taniej niz ogrzewanie mieszkania przez ciepłownię.

208 m2, parterowy, silikat 24cm + wełna 15cm, nieregularna bryła, duże przeszklenia, podłogówka na ok. 120m reszta grzejniki, piec Vitdens200 z pełną automatyką, kominek okazjonalnie /4-5 m3/, kuchnia na elektrykę, 2 osoby, zbiornik cw.u. 120l, prysznic codziennie, temp. 22-23st.C. Wychodzi średnio 2 800 - 3 000l. To nie są koszty ale średnie z 3 lat zużycie gazu, które trudno określic dokładnie bo nie ma licznika!!!! A teraz koszty. Ostatnie tankownie w koncernie wiosną tego roku 2,80 zł/l netto, następnie wypowiedzenie umowy, instalacja zbiornika na własność i tankowanie 1,86 brutto. Reszta to już tylko kalkulator. Przy zbiorniku 2 700l cykl tankowań następujacy: sierpień 'pod korek' bo to ostatni gwizdek na najniższe ceny gazu. Wystarcza do przełomu styczeń - luty i następne 1000 z reguły do sierpnia. W rezerwie kominek w salonie i grzałki elektryczne w dodatkowych grzejnikach rurkowych /dwufunkcyjne/ zamontowanych w łazienkach. Szacuję spadek kosztów ogrzewania o 40%. Policzmy nowy układ 3 000l x 2,1 zł = 6 300 zł co daje 525 zł/m-c. Przyjąłem górne granice zużycia gazu i ceny za litr. Przy tej cenie gazu nie opłaca się dogrzewać kominkiem a traktować go tylko jako dodatek do kieliszka wina w weekendy. Powinienem jeszcze zamortyzować instalacje zbiornika ale to już grosze 7 300 zł /10 lat = 730 zł rocznie = 60 zł/m-c, a w następnym dziesięcioleciu ok. 20 zł/m-c. Chyba to wychodzi znacznie taniej niz ogrzewanie mieszkania przez ciepłownię.

Tanio to nie wychodzi nawet z własną butlą, ponad 6000 pln + te 5m3 drzewa prawie 1000pln. Mnie przy gazie ziemnym cały rok na co, cwu i gotowanie wychodzi ok 4000 pln(gaz ziemny) bez żadnych kominków i to uważam, za sporą kwote już. Mam 150m2 + 50 m2 garaż ogrzewany do 17 stopni.

Niestety. Trudno też o porównania. Wszystko zależy od temperatury wewnątrz, bryły budynku /u mnie parterowy w kształcie litery T/, powierzchni przeszklonych / ponad 50%, z wyjatkiem północy gdzie jest 0/, teren prawie otwarty /wieje/ itd. Więc powrócić należy ponownie do kaloryczności gazu i ceny m3. Poza tym nie bardzo mam wybór /ziemnego nie mam i nie będzie/, groszki, pelety nie wchodza w grę, bo wolę mieć wyższe koszty /jeśli rzeczywiscie wyższe/ i na nie zarobić w czasie gdy podrzucam, opróżniam, czyszczę, rozładowuję, jestem na zwolnieniu /dysk/ itp. To kwestia wyboru. Swoja sytuację porównuję do stanu poprzedniego, przy zbiorniku z koncernu sezon kosztowałby mnie ok. 10 000 zł. Jestem 'do przodu' 4 000 zł. Z dogrzewaniem kominkiem koniec. Pozostaje przyjemność, czyli 1-2 m3