Jezier 16.05.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 A jakie dane cię interesują? Ilość zużytej energii czy może wielkości kwotowe?Zużyłem coś około 7,2 MWH za które zapłaciłem 2390 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JBL 16.05.2005 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Koszt w złotych. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.05.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Oczywiście jest to sam koszt ogrzewania domu. Prąd na inne cele nie został tu podliczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.05.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Musze Ci Jezier powiedziec , ze bardzo mnie to ogrzewanie na prad pociaga. Moj maz zawsze po przeczytaniu Twojego wpisu na forum nakreca sie na takie ogrzewanie . My mamy zle doswiadczenia z pradem , bo ogrzewalismy tak mieszkanie 2 poziomowe , ok90m2, roznica byla znaczna , bo mielismy piec CO na ten prad , a nie grzejniki do gniazdka. Powiedz mi jesli mozesz , jako wrecz pradowa wyrocznia,tego forum, czy to tez mialoby sens w domu 200m2, zakladajac , ze bylyby ocieplenia itd .Nie prosze Cie o jakis elaborat na ten temat , tylko tak czy warto to rozpatrywac. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johan148 17.05.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 mnie też pociąga w stronę prądu mam tylko jedno "ale", co jest w przypadku kiedy np ZE wyłączy zasilanie bo sąsiedzi nie płacą? lub jeżeli będzie awaria i wyłączą prąd na kilka dni w okresie zimowym? jestem w trakcie budowy domku 148m2 i mam do wyboru prąd, gaz płynny, olej (węgla nie mogę bo domek jest poza miastem i nie miałby kto dorzucać) znajomi mają olej i kiedyś w kotłowni w trakcie tankowania bańki rozlała sią ropa, smród przez kilka lat nie chce odejść, poza tym trzeba jednorazowo płacić za dostawę i zamrażać pieniądze, obawy o prąd wyraziłem wczesniej, najbardziej odpowiada mi gaz płynny bo w perspektywie kilku lat mamy mieć gaz ziemny więc nie musiałbym przerabiać kotłowni, kwestia tylko jakie są rzeczywiste koszty ogrzewania propanem? np w skali roku? może ktoś ma takie dane? najchętniej dowiedziałbym się jak to jest z tym miesięcznym płaceniem za propan (mam taką ofertę z jednej z firm propanowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.05.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 skoro tak bierz gaz ziemny, nawet sie nie zastanawiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johan148 17.05.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 ale gaz ziemny mam mieć za kilka lat (prawdopodobnie 4 do 6) i przez ten czas muszę czymś ogrzać domek, kwestia czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.05.2005 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Namawiam wiec na gaz z duzej butli, czyli masz gotowa instalacje CO, za te 4 czy 6 lat bedzie jak znalazl. A jezeli kupisz grzejniki na gniazdka to juz tego wyboru mial nie bedziesz . Ja tez mam ten dylemat , troche mam jednak czasu do myslenia , ale ku temu sie sklaniam co proponuje Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.05.2005 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Powiedz mi jesli mozesz , jako wrecz pradowa wyrocznia,tego forum, czy to tez mialoby sens w domu 200m2, zakladajac , ze bylyby ocieplenia itd .Nie prosze Cie o jakis elaborat na ten temat , tylko tak czy warto to rozpatrywac. dzieki Ja bym podszedł do tego inaczej. Założył sobie jakieś maksymalne akceptowalne rachunki za ogrzewanie pod tym kontem rozpatrywał różne opcje. Obliczałbym łączne wydatki na system grzewczy plus eksploatacja w jakimś założonym czasi. Potem porównał kilka systemów i wybrał najtańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.05.2005 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Dzieki Jezier, widze , ze takie kalkulacje mnie nie omina. Mam teraz czas wiec tym sie bede wlasnie zajmowala. Jezeli dojde do jakiegos cudu podziela sie z forumowiczami , ale najgorzej , ze cuda sie nie zdarzaja, a juz napewno nie w ogrzewaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.05.2005 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Wybierz to co ci najbardziej odpowiada. Rachunki i tak cię nie zjedzą. Wystarczy tylko zachować odpowiednią staranność przy budowie domów. Ciężko obecnie o energożerne domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.05.2005 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 No to i racja, ale chyba jednak boje sie braku instalacji CO, apowiedz jeszcze co myslisz o ocieplaniu domu od wewnatrz? Tylko nie odsylaj mnie do forum o wentylacji,bo mnie interesuje Twoja opinia. Jak teraz po budowie domu to widzisz? Rozwazamy rozne opcje. Teraz mieszkam w szkieletowym , ktory jest ocieplony od wew , cieply jest co by nie mowic, ale ja napewno bede murowac , bo w takim baraku nie chce mieszkac. Jakby dobrze nie byl postawiony , tzn. zgodnie z normami blebleble, ma na ten jeden temat zdanie na 100%.dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.05.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Dom ocieplony od wewnatrz musi być szkieletowcem. Nie ma dobrych tanich rozwiązań dla budownictwa murowanego izolowanego od wewnątrz. A jeśli nawet udałoby ci się jakoś rozwiązać problem połączenia ścian murowanych wewn. ze ścianą zewnętrzną to straciłabyś to czego się oczekuje od domu ocieplanym od wewnątrz - mała pojemność cieplna.Ja także nie chciałbym szkieletowca. Zbudowałbym murowany ale 3 warstwowe ściany zewnetrzne. A ściany wewnętrzne grube i ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 19.05.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Dzieki Jezier , tak myslalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 13.07.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 a ja mam inne pytanie czy ktoś pomógłby mi w oszacowaniu kosztów dom parter 118 m2 poddasze 70 m2 ( + 25m2 otwartej przestrzeni nad salonem) projekt kropka z http://www.apa-domy.com.pl gazu ziemnego nie ma i nie bedzie. sciany beda z pustaka ceramicznego 25 cm (max lub U lub porotherm plecewice) + 15 cm styropianu (w projekcie 12 cm ale zwiększymy) na podłodze 10 cm styropianu w dachu 30 cm wełny. a koniecznie rekuperator (alergicy w domu) krótko napisze nad czym sie zastanawiamy a was prosze o wskazanie plusów i minusów sposobów ogrzewania:1) grzejniki akumulacyjne na prąd + kominek + zalane rurki pod ew. grzejnki co2) co wodne na prąd + kominek + częściowo podłogówka wodna 3) co wodne na gaz z butli (bańki) + częściowo podłogówka wodna dotyczy to tylko parteru (118m2) gdyż na antresolę i ew. pomieszczenia do zaadaptowania zamierzamy zakupić grzejniki akumulacyjne i wykorzystać rozprowadzenie ciepła z kominka. Dziekuję za uwagi gdyz chcę miec to rozplanowane przed rozpoczęciem budowy.Kominek byłby wykorzystywany częściowo (nie jako podsatowowe źródło ciepła) dziekujęSylvia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facio 16.07.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Dom ocieplony od wewnatrz musi być szkieletowcem. Nie ma dobrych tanich rozwiązań dla budownictwa murowanego izolowanego od wewnątrz. A jeśli nawet udałoby ci się jakoś rozwiązać problem połączenia ścian murowanych wewn. ze ścianą zewnętrzną to straciłabyś to czego się oczekuje od domu ocieplanym od wewnątrz - mała pojemność cieplna. Ja także nie chciałbym szkieletowca. Zbudowałbym murowany ale 3 warstwowe ściany zewnetrzne. A ściany wewnętrzne grube i ciężkie. Czy ściany wewnetrzne z SILKI będą miały wpływ na ciepło w domu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga70 05.08.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 alergicy w domu) krótko napisze nad czym sie zastanawiamy a was prosze o wskazanie plusów i minusów sposobów ogrzewania: 1) grzejniki akumulacyjne na prąd + kominek + zalane rurki pod ew. grzejnki co 2) co wodne na prąd + kominek + częściowo podłogówka wodna 3) co wodne na gaz z butli (bańki) + częściowo podłogówka wodna Sylwia to zupełnie nie moja branża, ale moim znajomym z dzieckiem z poważną alergią lekarze zabronili kominka z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Może trzeba by o to zapytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 06.08.2005 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Pytanie -czy instalując w domu piec na gaz płynny-ze zbiornika na propan-butan bede mogła go wykorzystać w przyszlosci do gazu ziemnego , jesli mi takowy podciągną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seti 06.08.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 ja planuję podwójne: piec gazowy wiszący z zasobnikiem co cwu + kominek z płaszczem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seti 06.08.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 ja planuję podwójne: piec gazowy wiszący z zasobnikiem co cwu + kominek z płaszczem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts