jaga70 07.08.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Seti, czy rozważałeś jakoś czy kominek SGP czy z płaszczem wodnym. Masz jakieś przemyślenia? Bo nie wiem na który się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 07.08.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Pytanie -czy instalując w domu piec na gaz płynny-ze zbiornika na propan-butan bede mogła go wykorzystać w przyszlosci do gazu ziemnego , jesli mi takowy podciągną? jak najbardziej, cała sprawa to albo wymiana dysz lub odpowiednie skryzowanie kotła lub "przezbrojenie" za pomocą automatyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zkoza 31.08.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Witam!Zrobilem sobie taka tabelke:zapotrzebowanie energii/rok [kWh] 13500 wart. opał[kJ/a]cena jedn. sprawność dodatki koszt brutto cena kWhgaz ziemny 36 200 m3 1,034 93% 50 1 543 zł 0,11 złLPG 24 888 dm3 2,03 93% 780 5 042 zł 0,37 złOlej 36 120 dm3 2,38 92% 50 3 531 zł 0,26 złprąd nocny 3 600 kWh 0,25376 100% 3 426 zł 0,25 złprąd 1 taryfa 3 600 kWh 0,39528 100% 5 336 zł 0,40 złprąd 70/30 3 600 kWh 0,267912 100% 3 617 zł 0,27 złkoks 29 000 kg 0,888 60% 50 2 530 zł 0,19 złwęgiel 28 000 kg 0,415 60% 50 1 251 zł 0,09 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zkoza 31.08.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Witam!(sorry, ze jeszcze raz to somo, bo to pierwszy moj post i zrobilem jakies glupstwo ). Zrobilem sobie taka tabelke:zapotrzebowanie energii grzewczej/rok [kWh] 13500. Kolejno: nazwa, kalorycznosc [kJ/a], jednostka (a), cena jedn., sprawnosc, koszty dodatkowe, koszt brutto/rok, cena kWh: gaz ziemny 36 200 m3 1,034zł 93% 50zł 1 543 zł 0,11 złLPG 24 888 dm3 2,03zł 93% 780zł 5 042 zł 0,37 złOlej 36 120 dm3 2,38zł 92% 50zł 3 531 zł 0,26 złprąd nocny 3 600 kWh 0,25376 100% 0zł 3 426 zł 0,25 złprąd 1 taryfa 3 600 kWh 0,39528 100% 0zł 5 336 zł 0,40 złkoks 29 000 kg 0,888zł 60% 50zł 2 530 zł 0,19 złwęgiel 28 000 kg 0,415zł 60% 50zł 1 251 zł 0,09 zł Ta tabela pewnie sie wyswietla koszmarnie,ale nie potrafie jej zlozyc w tym programie lepiej. W razie czegowystarczy spojrzec na ostania pozycje (koszt 1KWh energii). Przy zalozeniu, ze gazu ziemnego nie ma, a wegiel i koks odpadaja,prad nocny wychodzi najtaniej.Olej porownywalny, ale koszty instalacji i zdaje sie wygoda(smród) sa zupelknie inne.Tempo wzrostu cen LPG zatrwazajace; dodatkowo wiaze sie z wysokimi kosztami dzierzawy baniaka i zwiazaniem sie umowa na 5 lat z dostawca.Ceny LPG i diesla moga tylko rosnac i rosnac.(jeszcze w 2002 LPG mozna bylo kupic za 1.20 zł) Pytania moje: ceny wzialem z Internetu dla okolic Wroclawia.Czy to sie zgadza z rzeczywistoscia?Jak nalezaoby te tabele uzupelnic o drewno kominkowe(nie znalazlem info o kalorycznosci m3 drewna kominkowego).Jego cena tez szybuje w gore? Jaki nalezaloby dodac koszty amortyzacji instalacji w okresie, powiedzmy, 30 lat? Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczuply 15.03.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Ja prawie zgadzam się z Jezierem. Chętnie bym się z nim spotkał i wymienił doświadczeniami. Jak chce się mieć wygodnie i czysto, (co nie oznacza, że będzie najtaniej), a do wygodnych i czystych zaliczam prąd, gaz ziemny, gaz płynny, olej opałowy to najlepiej mieć kobinacje prądu z jeszcze czymś. Prąd na 2 taryfie wychodzi rzeczywiście taniej niż olej opałowy, gaz płynny, a po 1.04.2006 będzie porównywalny z gazem ziemnym (wzrost o około 6-8%). Jak ktoś nie ma przyłącza gazu ziemnego niech w ogóle zapomni o gazie jakimkolwiek. Gaz płynny w przeliczeniu na jednostkę energii jest w tej chwili najdroższym źródłem ciepła - droższym nawet od prądu 1-taryfowego jeśli doliczy się koszt dzierżawy zbiornika. I nie wierzcie firmom, które mówią, że mają 0 zł za dzierżawę zbiornika - płacicie wtedy o 25-30 gr. drożej za litr gazu - wiem bo sam sprawdziłem. Gaz ziemny mam prawie w granicy działki, ale dom mam z drugiej strony działki jakieś 50 m od drogi, więc trzeba by poprowadzić gaz około 50-60m. Całkowity koszt około 15-16 tys PLN!!! Dowiadywałem sie w gazowni(MSG), bo w domu mam instalację na gaz płynny. Olej opałowy jest minimalnie tańszy od gazu płynnego (mam na myśli lekki olej opałowy dobrej jakości, po którym nie trzeba czyścić i ustawiać dysz), ale za to śmierdzi i droższa jest instalacja (piec, komin) i częstsze serwisowanie. Ja wybrnąłem z tego tak :miałem już w domu instalację na gaz płynny i własną butlę 2700 na działce. Zmieniłem taryfę z G11 na G12. Teraz na taniej taryfie grzeję prądem (0,25 za kwh). Na drogiej taryfie oszczędzam prąd i grzeję i co i wodę gazem. To mi się naprawdę opłaca - sprawdziłem w praktyce. Ale UWAGA! Ja już miałem instalację i kocioł co,cwu gazowy, więc nic mnie to nie kosztowało. Nie polecam jednak zakładania takich instalacji od nowa (w nowych budynkach lub remontowanych). OBSERWACJE : Gaz ziemny drożeje 5-10% rocznie, energia elektryczna 1-2% rocznie. Popieram Jeziera, że trzeba koniecznie doliczyć koszty instalacji i serwisowania urządzeń. Co z tego, że w tej chwili gaz ziemny jest najtańszy, skoro koszt przyłącza jest zaporowy? Co z tego, że w tej chwili gaz ziemny jest jeszcze tańszy (niewiele), skoro jego cena rośnie tak szybko? Za 15 tys PLN można się ogrzewać prądem przez 5 lat, a przecież to dopiero koszt przyłącza, a kocioł instalacja co i rachunki za gaz? Koszt przyłącza musiałby sie zmieścić w 2 góra 3 tys., żebym w ogóle zaczął rozpatrywać przyłączenie sie do sieci pomimo, że mam już całą instalację gazową w domu. I wcale nie jestem pewien czy by mi się to opłacało (zużywam też niedużo energii 100 m2 domu ocieplonego i 6 osób w zimie) NAJTANIEJ za jednostkę energii: Oczywiście konwencjonalne co, czyli trociny, miał, drewno, groszek, węgiel... Ale jak już wspomniał Jezier - musisz mieć kotłownie lub/i dodatkowe pomieszczenie gospodarcze. Ale najgorsze jest to, że trzeba praktycznie codziennie tą kotłownię odwiedzić i napalić. Jak ktoś ma dziadków lub rodziców w domu, lub inną osobę, która może się tym zająć (niedrogo) i zużywa dużo energii to polecam, bo jest rzeczwiście 2 razy taniej niż np. gazem ziemnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 15.03.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Kilka dni temu zsumowałem kwoty jakie gazownia chce otzrymać za podłaczenie gazu. Wynik - 4150 zł. Gaz mam 1 metr od płodu, a 6 metrów od planowanego kotła gazowego. Nie spodobała mi się ta kwota i natychmiast zrobiłem sobie zestawienie ile naprawdę kosztuje kWh z różnych źródeł: http://killer.iweb.pl/forum_users/Jerzy/tabelka1.gif Do tabelki wstawiłem dane z internetu i od znajomych użytkujacych dany opał. Ceny prądu ENION taryfa G12W - proporcja tygodniowa drogiego do taniego 58 do 42 - a więc wiekszość czasu mamy prąd tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 19.04.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Też analizuję koszty, ale decyzja już niedługo.Może ktoś pomoże mi ja podjąć.W projekcie mam ogrzewanie olejowe.Mogę jedynie zmienić poprzez adaptację na LPG, ale to są doadtkowe koszty.Biorąc pod uwagę nistabilna sytuację na świecie z ropą mam duży dylemat. Czy warto wejśc w butlę z LPG czy lepiej zostać przy oleju.Nie chodzi mi o koszt pieca, ale bardziej o kolejne lata i możliwość wzrost cen oleju i LPG.Czy zostać przy oleju czy wejść w LPG? Pomóżcie Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 19.04.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Jeżeli myślisz o LPG to musisz wziąć pod uwagę, że jeżeli nie kupisz sobie zbiornika na własność to dzierżawa jest obwarowana różnymi kruczkami: musisz kupić ileśtam gazu (np. 10 000l) w tym ninimum rocznie np. 1000l, mususz kupować tylko od tego kto daje butlę, rezygnacja przed czasem=kara umowna, no i jeszcze koszt dzierżawy no i jeszcze jak masz zbiornik naziemny to musisz go gdzieś postawić, jednym to przeszkadza innym nie. Przy oleju jesteś sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 19.04.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Z jednej strony masz rację, ale jak jest z kosztami, które w nieługim czasie moga się rozjechać strasznie.Mówi sie również o kosztach oleju po cenach rynkowych przy zakupie, a potem oddawanie cześci nadpłaconej po przedstawieniu niewiadomo jakich dokumentów. Ma to podobno wyeliminować przekręty z akcyzą.Wtedy by sie narobiło nieźle, ale to na razie tylko takie głosy bez realizacji, ale w Polsce nie ma nic stabilnego więc.......... Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.04.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Witam. W tabeli NJerzego jest błąd zasadniczy. Wyliczone wartości w zł dotyczą 100 kW/h a nie jednej. I mniej istotne, ale jednak - cena energii elektrycznej II chyba zbyt niska, z tego co wiem owies można kupić już za 280 zł/t, a cena drewna dotyczy chyba 1m3, to samo gazu GZ. Są to jednak różnice nie wpływające na poglądowość tabeli.Ja też liczyłem "efektywność" ogrzewania 1m2.Założenia:- wyliczenie dotyczy 1m2 powierzchni ogrzanej w ciągu 24 h (jednej doby)- koszt ogrzewania poniesiony w m-cach lutym i marcu br.- koszt podzieliłem prze podawaną cenę jednostkową, następnie z wartości opałowej wyliczyłem ilość energii wg. wzoru 1kWh=3600kJ- całość podzieliłem przez ilość dni i dodatkowo przez powierzchnię ogrzewaną- wszystkie domy, które "liczyłem" mają mniej niż 5 lat i przegrody miały wielowarstwowe, Dla uproszczenia zgrupowałem wszystkie "podobne" nośniki energiiI co wyszło - podaję skrajne wyniki:1. Ogrzewanie elektrycznością (czystą, pompy ciepła, fundament grzewczy, ogrzewanie nadmuchowe) 0,100 do 0,570 kWh/m22. Ogrzewanie gazowe ( różne GZ. LPG , Propan itp.) 0,400 do 0,800 kWh/m23. Paliwa stałe (węgiel, słoma, drewno, brykiety, owies, itp) 1,900 do 4,500 kWh/m2Tyle przeliczonej energii musimy dostarczyć aby ogrzać nasze domy. Co z tego wynika? Chyba, to, że producenci różnych kotłów znacznie zawyżają ich sprawność. Co ciekawe najniższe zapotrzebowanie w każdej grupie "wychodzi" tam, gdzie jest podłogówka. Jeszcze jedno w wyliczeniach ujęto CWU.Konkluzja: na tym forum jedna osba pytała, czy piec węglowy o mocy 17 kW wystarczy do ogrzania 120 m2 budowanego domu. Jedna z podpowiedzi " z doświadczenia zwiększył bym o 20%".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes_ps 10.06.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Witam Chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami: Mianowicie instalowałem w zeszłym roku ogrzewanie w osiedlu domków jednorodzinnych i tak jakiś wyszło że właściciele miei różne upodobania co do ogrzewania a ja instalowałem takie jakie oni chcieli... Wyglądało to tak że w paru domkach są piece na ekogroszek niektórzy właściciele chcieli ogrzewanie na gaz ziemny inni na gaz z butli a 2 domki mają ogrzewanie prądem... Z własnej ciekawości zrobiłem zestawienie kosztów instalacji z poszczególnymi systemami ogrzewania uwzględniając koszt osprzętu, podączenia jak i rachunki jakie ponieśli za jeden sezon ogrzewania no i oczywiście koszt przygotowania CWU przez cały rok. O tyle był z tym problem że w niektórych domkach CO współdziała z ogrzewaniem CWU... Jeśli jest ktoś tym zainteresowany to chętnie udostępnie moje wypociny... Jest to dość obiektywna ocena kosztów bo domki są identyczne a rodziny w nich zamieszkałe to typowy model 2+1, no może z 3 rodziny to 2+2... Pomijając koszty instalacji to wynika z tego że sam koszt ogrzewania najtaniej wychodzi na ekogroszku i na drzewie (piece zgazowujące) a póżniej gaz ziemny, płynny no i na końcu elektryka, choć w jednym domku mają ogrzewanie elektryczne "promieniowe" i tu koszty wychodzą porównywalne z węglem (no może pare groszy drożej)... Chce jeszcze raz zaznaczyć że w tej wypowiedzi nie biore pod uwage kosztów instalacji, kotłów, przyłączy prądu czy gazu, itp. bo to oczywiście zmienia klasyfikacje tego zestawienia. No i jeszcze co do tych piecy na paliwa stałe to też zależy jakiego producenta bo na tym osiedlu jest rodzina tzw "dziadków" w podeszłum wieku z wnuczkiem i mają piec na ekogroszek i bardzo sobie chwalą choćby dla tego że w sobote jak "babcia" sprząta dom to "dziadek" żeby nie siedzieć bezczynnie idzie z wnuczkiem dosypać worek groszku do pieca i wyrzuca szuflade popiołu i ma oczywiście okazje żeby wyskoczyć na małe piwko a wnuczkowi soczek... Do tego sprowadza się obsługa tego pieca... PS Niestety nikt nie chciał zastosować pieca na owies więc nie brałem tego sposobu ogrzewania pod uwage. Ale znowu z innej "fuszki" gdzie montowałem taki właśnie piec wiem że jest to dość atrakcyjna alternatywa ale to już inna bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes_ps 10.06.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 A i jescze jedno:W polsce jak jest coś tanie to musi być drogie...Pamiętam jak kończyłem technikum i robiłem wszystkie uprawnienia to był bum na gaz... Przecież w mojej miejscowości prawie wszyscy montowali piece na gaz (w tedy jescze wyższa technika była tak droga że dla zwykłego śmiertelnika w gre wchodziły tylko tzw. "pożeracze" gazu typu jubam czy bepis...) i nawet górnicy którzy mieli deputaty na węgiel sprzedawali go bo taniej wychodził gaz (prawie 50% mieszkańców to byli górnicy teraz emerytowani a czynnie pracujących jest teraz pare procent). Nie chce teraz wyliczać ile to wszystko podrożało ale wystarczy porównać ceny.... i wszystko jasne... Potem był olej opałowy z nim to chyba najszybciej podrożało, akcyzy i takie tam inne...Sądze że w obecnej sytuacji też coś wymyślą na ekogroszek i drzewo...Jedyną rzeczą na którą nie wymyślą jakiegoś podatku to chyba grzanie się razem z partnerką..... choć i to nie jest pewne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.06.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Witam. W tabeli NJerzego jest błąd zasadniczy. Wyliczone wartości w zł dotyczą 100 kW/h a nie jednej. To dla ścisłości. mpoplaw pisze: "Potwierdzam żeby PC chodził w drugiej taryfie trzeba przewymiarować jej moc dwa razy" ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.06.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 na 120m2 dobrze ocieplonego domu wystarczy 15KW piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 11.06.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Ja mam zaplanowane kominek z DGP oraz elektryka - piece akumulacyjne w strefie dziennej i konwektory lub promienniki w strefie nocnej plus podłogówka i "suszarki" w łazienkach. Z doświadczenia znajomych wynika, że taka hybryda ma wiele zalet - jest względnie niedroga przy zapewnieniu możliwości bezobsługowej pracy w razie awarii obsługującego oraz uniezależnienia się od awarii prądu, gazu i czego tam jeszcze, do tego zapewnia komfort i możliwość wybiórczego grzania tam, gdzie akurat potrzebujemy, niekoniecznie w całym domu na raz. Wszystko będzie chodzić na zegary (łącznie z podłogówką): w łazience ustawimy sobie grzanie podłogowe od 5 do 8 rano i od 18 do 22, do tego jeśli zajdzie potrzeba można dołączyć łazienkową farelkę, która szybko podniesie temperaturę powietrza np. na czas kąpieli. Akupiece na dole być może w ogóle nie będą włączane w "normalnym" trybie, kiedy będzie się paliło w kominku - a być może odpali się je przy siarczystych mrozach. Zobaczymy. W nocy - grzejemy tylko w 2 pomieszczeniach na górze, a i to dopiero wtedy, gdy wygaśnie w kominku. Przy ciepłej zimie (ok. 0 st.) konwektory mogą nie włączać się wcale, przy mrozach - na 3-4 godziny. CWU - zbiornik 180 litrów, grzany tylko w II taryfie. Koszt szacunkowy instalacji: akupiece Inproel 2x 3kW i 1x 1,5 kW= ok. 5,500 (może pod 6 ze sterownikami) konwektory (wypasione, z automatyką: noirot, dimplex) 3x320 zł=960 zł podłogówka - tu nie mam danych ale na powierzchni w sumie jakichś 20 metrów kwadratowych nie powinno wyjść jakoś tragicznie dużo - przewiduję zamknąć się w 1000 ze sterownikami. Kocioł na CWU 150-180 l np. Ariston - 1200 do max 2000 Z całością zamykam się w 10,000, drugie tyle idzie na kominek i rozprowadzenie, zatem za 20 000 mam kompletną hybrydową elektryczno-drewnianą instalację, a co do kosztów użytkowania powiadomię być może już za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 26.06.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Ludzie! Rodzina mnie straszy, że tak gaz podrożeje, że nie wydolimy z opłatami. Radzą zrobić ogrzewqnie olejowe. Tymczasem mam projekt ogrzewania gazowego. Budowa ruszy pewnie w ciągu miesiąca i muszę podjąć decyzję. Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 26.06.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Olej tez podrożeje, zresztą już jest sporo droższy od gazu. Ja miałem w projekcie olej a co robię - można poczytać powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 27.06.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Dzięki Kropi. Tyle tylko, że u nas taka hybryda nie wchodzi w grę. Podłogówka odpada, bo będziemy mieli drewno na podłogach, a poza tym ja jej nie chcę mieć i już. Kominek planujemy, ale otwarty, bez wkładu, taki w starym stylu. Więc co, chyba tylko gaz albo węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 27.06.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 założyłem kumplowi kocioł na drewno buderus 32D w raz z zasobnikiem 200l na cwu ,w domku 160m2 spalił 12kubików na rok (120 zł kubik),zasyp 2 razy dziennie(rano i wieczorem).myślę że to atrakcyjna oferta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 27.06.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Byłaby atrakcyjna, gdyby nie to dokładanie 2 razy na dobę. To koszmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts