Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZYM OGRZEWAMY ?????? GAZ . PROPAN . OLEJ . W?GIEL

AQUAJAC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość 1950
Pytanie -czy instalując w domu piec na gaz płynny-ze zbiornika na propan-butan bede mogła go wykorzystać w przyszlosci do gazu ziemnego , jesli mi takowy podciągną?

jak najbardziej, cała sprawa to albo wymiana dysz lub odpowiednie skryzowanie kotła lub "przezbrojenie" za pomocą automatyki

• 4 weeks później...

Witam!

Zrobilem sobie taka tabelke:

zapotrzebowanie energii/rok [kWh] 13500

wart. opał[kJ/a]cena jedn. sprawność dodatki koszt brutto cena kWh

gaz ziemny 36 200 m3 1,034 93% 50 1 543 zł 0,11 zł

LPG 24 888 dm3 2,03 93% 780 5 042 zł 0,37 zł

Olej 36 120 dm3 2,38 92% 50 3 531 zł 0,26 zł

prąd nocny 3 600 kWh 0,25376 100% 3 426 zł 0,25 zł

prąd 1 taryfa 3 600 kWh 0,39528 100% 5 336 zł 0,40 zł

prąd 70/30 3 600 kWh 0,267912 100% 3 617 zł 0,27 zł

koks 29 000 kg 0,888 60% 50 2 530 zł 0,19 zł

węgiel 28 000 kg 0,415 60% 50 1 251 zł 0,09 zł

Witam!

(sorry, ze jeszcze raz to somo, bo to pierwszy moj post i zrobilem jakies glupstwo ).

Zrobilem sobie taka tabelke:

zapotrzebowanie energii grzewczej/rok [kWh] 13500.

Kolejno: nazwa, kalorycznosc [kJ/a], jednostka (a), cena jedn.,

sprawnosc, koszty dodatkowe, koszt brutto/rok, cena kWh:

gaz ziemny 36 200 m3 1,034zł 93% 50zł 1 543 zł 0,11 zł

LPG 24 888 dm3 2,03zł 93% 780zł 5 042 zł 0,37 zł

Olej 36 120 dm3 2,38zł 92% 50zł 3 531 zł 0,26 zł

prąd nocny 3 600 kWh 0,25376 100% 0zł 3 426 zł 0,25 zł

prąd 1 taryfa 3 600 kWh 0,39528 100% 0zł 5 336 zł 0,40 zł

koks 29 000 kg 0,888zł 60% 50zł 2 530 zł 0,19 zł

węgiel 28 000 kg 0,415zł 60% 50zł 1 251 zł 0,09 zł

Ta tabela pewnie sie wyswietla koszmarnie,

ale nie potrafie jej zlozyc w tym programie lepiej. W razie czego

wystarczy spojrzec na ostania pozycje (koszt 1KWh energii).

Przy zalozeniu, ze gazu ziemnego nie ma, a wegiel i koks odpadaja,

prad nocny wychodzi najtaniej.

Olej porownywalny, ale koszty instalacji i zdaje sie wygoda

(smród) sa zupelknie inne.

Tempo wzrostu cen LPG zatrwazajace; dodatkowo

wiaze sie z wysokimi kosztami dzierzawy baniaka

i zwiazaniem sie umowa na 5 lat z dostawca.

Ceny LPG i diesla moga tylko rosnac i rosnac.

(jeszcze w 2002 LPG mozna bylo kupic za 1.20 zł)

Pytania moje: ceny wzialem z Internetu dla okolic Wroclawia.

Czy to sie zgadza z rzeczywistoscia?

Jak nalezaoby te tabele uzupelnic o drewno kominkowe

(nie znalazlem info o kalorycznosci m3 drewna kominkowego).

Jego cena tez szybuje w gore?

Jaki nalezaloby dodac koszty amortyzacji instalacji w okresie,

powiedzmy, 30 lat?

Zbyszek

• 6 months później...

Ja prawie zgadzam się z Jezierem. Chętnie bym się z nim spotkał i wymienił doświadczeniami. Jak chce się mieć wygodnie i czysto, (co nie oznacza, że będzie najtaniej), a do wygodnych i czystych zaliczam prąd, gaz ziemny, gaz płynny, olej opałowy to najlepiej mieć kobinacje prądu z jeszcze czymś. Prąd na 2 taryfie wychodzi rzeczywiście taniej niż olej opałowy, gaz płynny, a po 1.04.2006 będzie porównywalny z gazem ziemnym (wzrost o około 6-8%). Jak ktoś nie ma przyłącza gazu ziemnego niech w ogóle zapomni o gazie jakimkolwiek.

Gaz płynny w przeliczeniu na jednostkę energii jest w tej chwili najdroższym źródłem ciepła - droższym nawet od prądu 1-taryfowego jeśli doliczy się koszt dzierżawy zbiornika. I nie wierzcie firmom, które mówią, że mają 0 zł za dzierżawę zbiornika - płacicie wtedy o 25-30 gr. drożej za litr gazu - wiem bo sam sprawdziłem.

Gaz ziemny mam prawie w granicy działki, ale dom mam z drugiej strony działki jakieś 50 m od drogi, więc trzeba by poprowadzić gaz około 50-60m. Całkowity koszt około 15-16 tys PLN!!! Dowiadywałem sie w gazowni(MSG), bo w domu mam instalację na gaz płynny.

Olej opałowy jest minimalnie tańszy od gazu płynnego (mam na myśli lekki olej opałowy dobrej jakości, po którym nie trzeba czyścić i ustawiać dysz), ale za to śmierdzi i droższa jest instalacja (piec, komin) i częstsze serwisowanie.

Ja wybrnąłem z tego tak :miałem już w domu instalację na gaz płynny i własną butlę 2700 na działce. Zmieniłem taryfę z G11 na G12. Teraz na taniej taryfie grzeję prądem (0,25 za kwh). Na drogiej taryfie oszczędzam prąd i grzeję i co i wodę gazem. To mi się naprawdę opłaca - sprawdziłem w praktyce. Ale UWAGA! Ja już miałem instalację i kocioł co,cwu gazowy, więc nic mnie to nie kosztowało. Nie polecam jednak zakładania takich instalacji od nowa (w nowych budynkach lub remontowanych).

OBSERWACJE : Gaz ziemny drożeje 5-10% rocznie, energia elektryczna 1-2% rocznie. Popieram Jeziera, że trzeba koniecznie doliczyć koszty instalacji i serwisowania urządzeń. Co z tego, że w tej chwili gaz ziemny jest najtańszy, skoro koszt przyłącza jest zaporowy? Co z tego, że w tej chwili gaz ziemny jest jeszcze tańszy (niewiele), skoro jego cena rośnie tak szybko? Za 15 tys PLN można się ogrzewać prądem przez 5 lat, a przecież to dopiero koszt przyłącza, a kocioł instalacja co i rachunki za gaz? Koszt przyłącza musiałby sie zmieścić w 2 góra 3 tys., żebym w ogóle zaczął rozpatrywać przyłączenie sie do sieci pomimo, że mam już całą instalację gazową w domu. I wcale nie jestem pewien czy by mi się to opłacało (zużywam też niedużo energii 100 m2 domu ocieplonego i 6 osób w zimie)

NAJTANIEJ za jednostkę energii: Oczywiście konwencjonalne co, czyli trociny, miał, drewno, groszek, węgiel... Ale jak już wspomniał Jezier - musisz mieć kotłownie lub/i dodatkowe pomieszczenie gospodarcze. Ale najgorsze jest to, że trzeba praktycznie codziennie tą kotłownię odwiedzić i napalić. Jak ktoś ma dziadków lub rodziców w domu, lub inną osobę, która może się tym zająć (niedrogo) i zużywa dużo energii to polecam, bo jest rzeczwiście 2 razy taniej niż np. gazem ziemnym

Kilka dni temu zsumowałem kwoty jakie gazownia chce otzrymać za podłaczenie gazu. Wynik - 4150 zł. Gaz mam 1 metr od płodu, a 6 metrów od planowanego kotła gazowego. Nie spodobała mi się ta kwota i natychmiast zrobiłem sobie zestawienie ile naprawdę kosztuje kWh z różnych źródeł:

http://killer.iweb.pl/forum_users/Jerzy/tabelka1.gif

Do tabelki wstawiłem dane z internetu i od znajomych użytkujacych dany opał. Ceny prądu ENION taryfa G12W - proporcja tygodniowa drogiego do taniego 58 do 42 - a więc wiekszość czasu mamy prąd tańszy.

• 1 month później...

Też analizuję koszty, ale decyzja już niedługo.

Może ktoś pomoże mi ja podjąć.

W projekcie mam ogrzewanie olejowe.Mogę jedynie zmienić poprzez adaptację na LPG, ale to są doadtkowe koszty.

Biorąc pod uwagę nistabilna sytuację na świecie z ropą mam duży dylemat. Czy warto wejśc w butlę z LPG czy lepiej zostać przy oleju.

Nie chodzi mi o koszt pieca, ale bardziej o kolejne lata i możliwość wzrost cen oleju i LPG.

Czy zostać przy oleju czy wejść w LPG?

Pomóżcie

Mobby

Jeżeli myślisz o LPG to musisz wziąć pod uwagę, że jeżeli nie kupisz sobie zbiornika na własność to dzierżawa jest obwarowana różnymi kruczkami: musisz kupić ileśtam gazu (np. 10 000l) w tym ninimum rocznie np. 1000l, mususz kupować tylko od tego kto daje butlę, rezygnacja przed czasem=kara umowna, no i jeszcze koszt dzierżawy no i jeszcze jak masz zbiornik naziemny to musisz go gdzieś postawić, jednym to przeszkadza innym nie. Przy oleju jesteś sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem....

Z jednej strony masz rację, ale jak jest z kosztami, które w nieługim czasie moga się rozjechać strasznie.

Mówi sie również o kosztach oleju po cenach rynkowych przy zakupie, a potem oddawanie cześci nadpłaconej po przedstawieniu niewiadomo jakich dokumentów. Ma to podobno wyeliminować przekręty z akcyzą.

Wtedy by sie narobiło nieźle, ale to na razie tylko takie głosy bez realizacji, ale w Polsce nie ma nic stabilnego więc..........

Mobby

Witam. W tabeli NJerzego jest błąd zasadniczy. Wyliczone wartości w zł dotyczą 100 kW/h a nie jednej. I mniej istotne, ale jednak - cena energii elektrycznej II chyba zbyt niska, z tego co wiem owies można kupić już za 280 zł/t, a cena drewna dotyczy chyba 1m3, to samo gazu GZ. Są to jednak różnice nie wpływające na poglądowość tabeli.

Ja też liczyłem "efektywność" ogrzewania 1m2.

Założenia:

- wyliczenie dotyczy 1m2 powierzchni ogrzanej w ciągu 24 h (jednej doby)

- koszt ogrzewania poniesiony w m-cach lutym i marcu br.

- koszt podzieliłem prze podawaną cenę jednostkową, następnie z wartości opałowej wyliczyłem ilość energii wg. wzoru 1kWh=3600kJ

- całość podzieliłem przez ilość dni i dodatkowo przez powierzchnię ogrzewaną

- wszystkie domy, które "liczyłem" mają mniej niż 5 lat i przegrody miały wielowarstwowe,

Dla uproszczenia zgrupowałem wszystkie "podobne" nośniki energii

I co wyszło - podaję skrajne wyniki:

1. Ogrzewanie elektrycznością (czystą, pompy ciepła, fundament grzewczy, ogrzewanie nadmuchowe)

0,100 do 0,570 kWh/m2

2. Ogrzewanie gazowe ( różne GZ. LPG , Propan itp.)

0,400 do 0,800 kWh/m2

3. Paliwa stałe (węgiel, słoma, drewno, brykiety, owies, itp)

1,900 do 4,500 kWh/m2

Tyle przeliczonej energii musimy dostarczyć aby ogrzać nasze domy. Co z tego wynika? Chyba, to, że producenci różnych kotłów znacznie zawyżają ich sprawność. Co ciekawe najniższe zapotrzebowanie w każdej grupie "wychodzi" tam, gdzie jest podłogówka. Jeszcze jedno w wyliczeniach ujęto CWU.

Konkluzja: na tym forum jedna osba pytała, czy piec węglowy o mocy 17 kW wystarczy do ogrzania 120 m2 budowanego domu. Jedna z podpowiedzi " z doświadczenia zwiększył bym o 20%".

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam

Chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami:

Mianowicie instalowałem w zeszłym roku ogrzewanie w osiedlu domków jednorodzinnych i tak jakiś wyszło że właściciele miei różne upodobania co do ogrzewania a ja instalowałem takie jakie oni chcieli...

Wyglądało to tak że w paru domkach są piece na ekogroszek niektórzy właściciele chcieli ogrzewanie na gaz ziemny inni na gaz z butli a 2 domki mają ogrzewanie prądem...

Z własnej ciekawości zrobiłem zestawienie kosztów instalacji z poszczególnymi systemami ogrzewania uwzględniając koszt osprzętu, podączenia jak i rachunki jakie ponieśli za jeden sezon ogrzewania no i oczywiście koszt przygotowania CWU przez cały rok. O tyle był z tym problem że w niektórych domkach CO współdziała z ogrzewaniem CWU...

Jeśli jest ktoś tym zainteresowany to chętnie udostępnie moje wypociny...

Jest to dość obiektywna ocena kosztów bo domki są identyczne a rodziny w nich zamieszkałe to typowy model 2+1, no może z 3 rodziny to 2+2...

Pomijając koszty instalacji to wynika z tego że sam koszt ogrzewania najtaniej wychodzi na ekogroszku i na drzewie (piece zgazowujące) a póżniej gaz ziemny, płynny no i na końcu elektryka, choć w jednym domku mają ogrzewanie elektryczne "promieniowe" i tu koszty wychodzą porównywalne z węglem (no może pare groszy drożej)...

Chce jeszcze raz zaznaczyć że w tej wypowiedzi nie biore pod uwage kosztów instalacji, kotłów, przyłączy prądu czy gazu, itp. bo to oczywiście zmienia klasyfikacje tego zestawienia.

No i jeszcze co do tych piecy na paliwa stałe to też zależy jakiego producenta bo na tym osiedlu jest rodzina tzw "dziadków" w podeszłum wieku z wnuczkiem i mają piec na ekogroszek i bardzo sobie chwalą choćby dla tego że w sobote jak "babcia" sprząta dom to "dziadek" żeby nie siedzieć bezczynnie idzie z wnuczkiem dosypać worek groszku do pieca i wyrzuca szuflade popiołu i ma oczywiście okazje żeby wyskoczyć na małe piwko a wnuczkowi soczek... Do tego sprowadza się obsługa tego pieca...

PS Niestety nikt nie chciał zastosować pieca na owies więc nie brałem tego sposobu ogrzewania pod uwage. Ale znowu z innej "fuszki" gdzie montowałem taki właśnie piec wiem że jest to dość atrakcyjna alternatywa ale to już inna bajka... :D

A i jescze jedno:

W polsce jak jest coś tanie to musi być drogie...

Pamiętam jak kończyłem technikum i robiłem wszystkie uprawnienia to był bum na gaz... Przecież w mojej miejscowości prawie wszyscy montowali piece na gaz (w tedy jescze wyższa technika była tak droga że dla zwykłego śmiertelnika w gre wchodziły tylko tzw. "pożeracze" gazu typu jubam czy bepis...) i nawet górnicy którzy mieli deputaty na węgiel sprzedawali go bo taniej wychodził gaz (prawie 50% mieszkańców to byli górnicy teraz emerytowani a czynnie pracujących jest teraz pare procent). Nie chce teraz wyliczać ile to wszystko podrożało ale wystarczy porównać ceny.... i wszystko jasne... Potem był olej opałowy z nim to chyba najszybciej podrożało, akcyzy i takie tam inne...

Sądze że w obecnej sytuacji też coś wymyślą na ekogroszek i drzewo...

Jedyną rzeczą na którą nie wymyślą jakiegoś podatku to chyba grzanie się razem z partnerką..... choć i to nie jest pewne...

Witam. W tabeli NJerzego jest błąd zasadniczy. Wyliczone wartości w zł dotyczą 100 kW/h a nie jednej.

To dla ścisłości.

mpoplaw pisze: "Potwierdzam żeby PC chodził w drugiej taryfie trzeba przewymiarować jej moc dwa razy" ???????

Ja mam zaplanowane kominek z DGP oraz elektryka - piece akumulacyjne w strefie dziennej i konwektory lub promienniki w strefie nocnej plus podłogówka i "suszarki" w łazienkach.

Z doświadczenia znajomych wynika, że taka hybryda ma wiele zalet - jest względnie niedroga przy zapewnieniu możliwości bezobsługowej pracy w razie awarii obsługującego oraz uniezależnienia się od awarii prądu, gazu i czego tam jeszcze, do tego zapewnia komfort i możliwość wybiórczego grzania tam, gdzie akurat potrzebujemy, niekoniecznie w całym domu na raz.

Wszystko będzie chodzić na zegary (łącznie z podłogówką): w łazience ustawimy sobie grzanie podłogowe od 5 do 8 rano i od 18 do 22, do tego jeśli zajdzie potrzeba można dołączyć łazienkową farelkę, która szybko podniesie temperaturę powietrza np. na czas kąpieli.

Akupiece na dole być może w ogóle nie będą włączane w "normalnym" trybie, kiedy będzie się paliło w kominku - a być może odpali się je przy siarczystych mrozach. Zobaczymy.

W nocy - grzejemy tylko w 2 pomieszczeniach na górze, a i to dopiero wtedy, gdy wygaśnie w kominku. Przy ciepłej zimie (ok. 0 st.) konwektory mogą nie włączać się wcale, przy mrozach - na 3-4 godziny.

CWU - zbiornik 180 litrów, grzany tylko w II taryfie.

Koszt szacunkowy instalacji:

akupiece Inproel 2x 3kW i 1x 1,5 kW= ok. 5,500 (może pod 6 ze sterownikami)

konwektory (wypasione, z automatyką: noirot, dimplex) 3x320 zł=960 zł

podłogówka - tu nie mam danych ale na powierzchni w sumie jakichś 20 metrów kwadratowych nie powinno wyjść jakoś tragicznie dużo - przewiduję zamknąć się w 1000 ze sterownikami.

Kocioł na CWU 150-180 l np. Ariston - 1200 do max 2000

Z całością zamykam się w 10,000, drugie tyle idzie na kominek i rozprowadzenie, zatem za 20 000 mam kompletną hybrydową elektryczno-drewnianą instalację, a co do kosztów użytkowania powiadomię być może już za rok :lol:

• 2 weeks później...