Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZYM OGRZEWAMY ?????? GAZ . PROPAN . OLEJ . W?GIEL

AQUAJAC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anisia - musisz się zdecydować czy chcesz mieć tanio czy wygodnie :lol: bo tak to tylko w erze - a na serio to podłogówka u nas jest tylko w pomięszczeniach okafelkowacych czyli łazienki + kuchnia i kawałek korytarza. W sumie może z 12 metrów, czyli 10% pow. całej chałupy.

Pomyśl nad tym piecem plus elektryczne akumulacyjne - kolega ma ten system i wielce sobie chwali, cały sezon zamknął coś w 1500 zł na drewno i jeszcze mu zostało. Dosyć czysty system, no i taniej nie znajdziesz. Lepsze od DGP bo nie szumi i nie kurzą się tak ściany.

A może kociołe na pellety? Ładujesz raz na kilka dni...

Do tego kilka akupiecyków tak na podtrzymanie ciepła w razie wyjazdu albo choroby, alebo mega lenia - i po kłopocie.

Ja się nawet zastanawiałem, czy bym sobie zrobił gazowe ogrzewanie gdybym miał taką możliwość - i w różne dni różnie o tym myślę.

Gdzie trzymasz te 10 ton owsa? :-?

W pomieszczeniu obok kotłowni, w którym wcześniej trzymałem węgiel 4x4x2,5m. 1m3 owsa waży w zależności od grubości ziarna ok.500kg.

Z tego pomieszczenia automatycznie podajnikiem ślimakowym zasypywany jest zasobnik przy piecu. Jeśli owsa w zasobniku jest mało podajnik włącza się i uzupełnia zasobnik

Piec wyposażony jest dwa małe podajniki między zasobnikiem a paleniskiem. Między nimi zainstalowana jest klapa przeciwogniowa, która zamyka się, jeśli czujnik temperatury umieszczony w podajniku zarejestruje jej wzrost.

Przedostanie się ognia z małego zasobnika przy piecu do dużego składu opału przez podajnik ślimakowy jest niemożliwy. Odległość 6 m. I jest ona na odcinku 1 m pusty w środuku i wypełnia się tylko w czasie zasypywania małego zasobnika przy piecu. Czas zasypu zasobnika przy piecu 1 minuta.

• 1 month później...

Witam

Dorzucam informacje z 3 lat użytkowania ogrzewania elektrycznego. Mieszkamy (rodzina 2+3 małych dzieci) w domku parterowym o powierzchni 95 m2. Płacimy średnio rachunki za zużycie energii elektrycznej w okresie zimowym (miesiące X-IV) 360 zł/miesiąc. Po odliczeniu kwoty 100 zł za energię na bojler elektr., pralkę, lodówkę, żelazko, światło itp. za samo ogrzewanie płacimy ok. 260 zł/ miesiąc.

Dom posiada fundament grzewczy Legalett (patrz watek http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=32400 ), ściany keramzytowe Praefa (15 cm + 12 cm styropian), sufit to płyty kartonowo-gipsowe na stelażu z 30 cm ociepleniem ekofiber (świetna sprawa takie ocieplenie - polecam).

Prawdopodobnie tańszy byłby gaz, ale go w okolicy nie ma i jego użycie nie jest tak bezobsługowe, bezpieczne, wygodne... jak Legalett :-)

Pozdrawiam

Piotr

• 1 year później...

TUTAJ i TUTAJ masz jeszcze trochę nt. elektryki. Ekogroszek jest jednym z najtańszych paliw, ale ma też swoje ograniczenia.

Jeśli jest ktoś tym zainteresowany to chętnie udostępnie moje wypociny...

Oszkurcze, nie zauważyłem wcześniej - dajesz prezes, to może być b. interesujące! :p

A mnie jeszcze interesuje taki motyw: czy przy zimie takiej jak w tym roku, użytkownicy hybryd czyli kominek + cośtam, w ogóle korzystają z "cośtama"?

• 7 months później...
Witam, chciałabym odświeżyć temat, właśnie stoję przed wyborem sposobu ogrzewania naszego przyszłego domu (ok. 100m2, parter+poddasze), planuję kominek lub kozę i zastanawiam się nad dodatkowym ogrzewaniem, czy iść w elektrykę czy gaz ziemny(jest przy działce). Czy może ktoś z szanownych kolegów i koleżanek mógłby wyrazić swoje zdanie?

• 4 months później...
  • 6 months później...
Witam, chciałabym odświeżyć temat, właśnie stoję przed wyborem sposobu ogrzewania naszego przyszłego domu (ok. 100m2, parter+poddasze), planuję kominek lub kozę i zastanawiam się nad dodatkowym ogrzewaniem, czy iść w elektrykę czy gaz ziemny(jest przy działce). Czy może ktoś z szanownych kolegów i koleżanek mógłby wyrazić swoje zdanie?

jak dobrze zrobiony (ocieplony) domek to bym się zastanowił (policzył) czy wchodzić w kolejne medium energii za posiadanie którego trza będzie płacić miesięczny haracz a na wejście projekt, przyłącze, odbiór

• 1 month później...

jak dobrze zrobiony (ocieplony) domek to bym się zastanowił (policzył) czy wchodzić w kolejne medium energii za posiadanie którego trza będzie płacić miesięczny haracz a na wejście projekt, przyłącze, odbiór

czy dobrze ocieplony?

ściana BK24 + styropian 15, albo 20

podłoga na gruncie 15cm styropianu lub 20cm

dach 25-30cm wełny

dom się buduje więc jest jeszcze manewr, dolne wartości z projektu i moje ekipy twierdzą że aż za dużo,

mnie po lekturze forum wydaje się, ze to skromne min i chciałabym więcej :oops:

Wszyscy, ale to po prostu wszyscy z mojego otoczenia twierdzą, że elektryczne jest bardzo drogie, że podłogówka jest niefajna-jest zimno, że wentylacja mechaniczna to wymysły, nie mówiąc już o rekuperacji, nawet o gazie mówią, że drogi i że będę przerabiać na węgiel :evil:

mnie trochę kusi ta elektryka, ale generalnie prąd mój wróg, do wszystkiego trzeba by fachowców, i jakoś nie ufam, że ekipy zbudują mi dom książkowo w sensie ciepły idealnie,

kominek ma być, jeszcze trwają debaty czy z płaszczem czy DGP, czy może całkiem zwykły, i na pewno na początku będzie eksploatowany na maksa, a później to się zobaczy, bo my leniwe ludzie w gruncie rzeczy jesteśmy :wink:

jakoś tak przyjęłam ten gaz za pewnik, bo kuchenka, bo CWU,

pobory prądu u nas dość wysokie są w tej chwili a tylko na potrzeby oswietleniowo-komputerowo-telewizyjne, nie potrafię sobie wyobrazić korzystania z dwutaryfowego

popełniłem w 2006r taką tabelkę (wtedy stałem przed wyborem sposobu ogrzania przyszłego domu).

http://79.188.255.66/budowanie/zestawienie_opalu.png

ceny są stare ekogroszek kosztował 450zł/t teraz 700zł/t ale można sobie przynajmniej porównać jak ceny rosną...

ten adres email już nieaktualny