Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Proszę szanownych forumowiczów o pomoc w skonfigurowaniu instalacji.

Projekt dom przy przyjemnej 5 powierzchnia użytkowa z kotłownią i garażem 114m2. Ze zmian to powiększona łazienka kosztem likwidacji pralni oraz brak okien w ścianach szczytowych salonu i kuchni.

Założenia :

- sypialnie (3), garaż, łazienka- kaloryfery

- salon, kuchnia, korytarz, wiatrołap, łazienka - podłogówka

Planuję kocioł na paliwo stałe Defro Optima Komfort 15 kW, zbiornik buforowy LSX 700L d650 - bez wymiennika, zasobnik c.u.w 120-140L z wężownicą.

Proszę o sugestie czy to jest dobry wybór oraz jak to zestawić . Zbiornik buforowy raczej większy nie wchodzi w grę ponieważ nie mam na tyle miejsca a ten jest szerokością w sam raz w miejscu które chcę na niego przeznaczyć.

Uprzedzając pytania kolektorów nie planuję.

Pozdrawiam

dom_przy_przyjemnej_5_12896_zoom.jpg

To uprzedzę odpowiedź jaka na pewno się pojawi: Rozważałeś pompę ciepła? :)

Z mojej strony, bez względu na to czym o CO zamierzasz pędzić, zostaw wszędzie podłogówkę - w ten sposób wykorzystasz więcej ciepła ze zbiornika i uprościsz instalacje. Jeśli się obawiasz skuteczności, to u mnie podłogówka działa, pod 10mm panelami.

Jeśli chodzi o konkretne elementy zestawu, to przydałoby się OZC. Jeśli masz możliwość, to mógłbyś bufor popełnić samemu, inwestując trochę i wstawiając doń wężownice CWU.

Nie mam zwyczaju bawić się w kaznodzieję, ale mam dwa pytania:

Czytałeś http://czysteogrzewanie.pl/2014/05/nie-pakuj-smieciucha-do-nowego-domu/?

Dlaczego chcesz zastosować kocioł górnego spalania w instalacji?

Tak właśnie przed chwilką :) Jeśli chodzi o kocioł to właśnie doczytałem że lepszy był by Dolniak.W większości planuje ogrzewać drewnem przy czym najbliższe dwa lata mam już drewno zgromadzone z rozbiórki starego domu i szopy. Ogrzewanie podłogówką w całym domu nie wchodzi w grę. Wężownicy do zbiornika buforowego nie zmieszczę po pierwsze że wtedy prawdopodobnie nie znajdę tak wąskiego zbiornika żeby mi się zmieścił a po drugie myślę w lecie korzystać tylko z zasobnika c.u.w. Jaki kocioł proponujecie do tego systemi i jakiej mocy najlepiej ?
Ogrzewanie podłogówką w całym domu nie wchodzi w grę.

Dlaczego nie? Takie mieszanie systemów ogrzewania, często sprawia wiele problemów "fachowcom". Podłogówka wydłuży również okres między rozpalaniem w kotle i pomijając bezwładność takie ogrzewanie, praktycznie nie ma wad :)

Jak masz dostęp do sezonowanego drewna rozważ kociołek na HG, jednak jak zamierzasz wrócić do węgla, to na stronie podanej przez kolegę wyżej masz ranking kotłów.

Potrzebne jest OZC do obliczenia mocy kotła.

Tak właśnie przed chwilką :) Jeśli chodzi o kocioł to właśnie doczytałem że lepszy był by Dolniak.W większości planuje ogrzewać drewnem przy czym najbliższe dwa lata mam już drewno zgromadzone z rozbiórki starego domu i szopy. Ogrzewanie podłogówką w całym domu nie wchodzi w grę. Wężownicy do zbiornika buforowego nie zmieszczę po pierwsze że wtedy prawdopodobnie nie znajdę tak wąskiego zbiornika żeby mi się zmieścił a po drugie myślę w lecie korzystać tylko z zasobnika c.u.w. Jaki kocioł proponujecie do tego systemi i jakiej mocy najlepiej ?

Do drewna to tym bardziej dolniak ;) A jaki? Jeśli Ci się nie spieszy, możesz zamówić u Przemka (p2ar), może być coś z litewskiej myśli technicznej (kalvis), buderus... Możesz też kupić i tuningować (jak kolega Dikij_Petia) w temacie o "ekonomicznym spalaniu paliw stałych" ...

Bufor jest raczej mały (40kWh dla deltaT 45st ). Moc kotła należy dobrać do bufora (30...50l na kW mocy kotła) czyli 15...25kW kocioł.

Na konkurencyjnym forum wiecej o tym piszą w wątku np "magazynowanie ciepła".

Zbiornik niestety tylko jeden 700L- inny mi się nie zmieści. Podłogówki na całości nie mogę zastosować bo wolę jednak w sypialniach kaloryfery a do tego w łazience musi być drabinka oraz w garażu z kanałem nie wyobrażam sobie podłogówki :). Czyli kocioł tak minimum 15kW powinien być ok ? .

Ale kierunek w który myślę pójść czyli zbiornik akumulacyjny jest ok czy jednak niewielki z tego będzie zysk a swoje kosztuje i jakieś miejsce też zajmuje?

Moim zamysłem jest to że chciał bym napalić w kotle wieczorem i mieć spokój do następnego dnia wieczorem a w domu mnie nie ma od 6 do 18 natomiast moja pani kompletnie nie radzi sobie z myślą techniczną :)

Jeszce raz - musisz obliczyć zapotrzebowanie na ciepło. Przy kaloryferach będziesz odczuwał spadek temperatury w zbiorniku i może nie wytrzymać 24h. Przy dobrym ociepleniu i podłogówce, ewentualnie mocno przewymiarowanych grzejnikach na pewno wydłużysz okres między paleniem. W sypialni boisz się spać nad wodą, czy jakieś inne voodoo? W łazience, drabinkę podepnij pod obwód podłogówki + podłogówka, a dla samochodu lepiej jak garaż nieogrzewany. Dla okresowych remontów/grzebania przy aucie, możesz wpiąć grzejnik konwektorowy przed mieszaczem podłogówki z osobną pompką i termostatem.

Jak planujesz ogrzewać drewnem, to zbiornik moim zdaniem jest konieczny. Aż się prosi o kocioł zgazowujący.

w garazu mozesz dac wielki grzejnik który bedzie pracował na niskich temp i tak tam sie za ardzo nie grzeje

z lazienka tez nie problem

pojemnosc cieplna bufora zalezy od roznicy miedzy maksymalna temp bufora a temp do jakiej mozna go rozladowac, jakies fanaberie z grzejnikami w sypialni podowuja ze zamiast wykorzystac wode o temp. 30 stopni grzanie sie skonczy przy 45

a co to za myśl techniczna wrzucić do kotła i ewentualnie podpalić?

taki zbiornik kosztuje ze 2,5 tys zwróci się na wyższej sprawności kotła i podniesie komfort

co do grzania samochodu mam zdanie j.w.

Edytowane przez BrodowskiG