Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków - drenażowa / odprowadzenie do rowu

doctor82

Recommended Posts

Witam.

Na wiosnę chcę zrobić przydomową oczyszczalnie scieków drenażową mam 30arową działkę więc tutaj nie ma problemu z montażem, problem jest tylko (tak mi się wydaje) że teren pod drenaż jest troch taki mieszany ziemia glina, jednakże z mojej działki jest wykopany rów melioracyjny , który 300m dalej łączy się z rowem przy drodze gminnej, czy jest szansa np aby odprowadzić oczyszczone scieki do takiego rowu , jeśli tak to czy zwykła oczyszczalnia scieków bedzie wystarczająca ?

pozdrawiam

Tak

Beja, podmienili Cie po nowym roku? Chcesz sciek za osadnikiem wylewac do rowu? Bo o tym chyba pisze autor?

Do cieku powierzchniowego mozesz wylac sciek po oczyszczalni biologicznej, czy w zamknietym zbiorniku oczyszczajacej bezxtlenowo (osadnik) i tlenowo (tu tysiac rozwiazan). Jakkolwiek bedzie sie to wiazalo z projektem wodno-prawnym. Chyba bez znaczenia ze row na Twojej dzialce. Po za tym jakbys wylal sciek po osadniku do rowu to bedzie po prostu smierdziec.

Z drenazowej molbys, gdybys zebral oczyszczone scieki spod drenazu. Ale to chyba troche nieralne. Jakis drenaz pod drenazem trzeba by zrobic i odpompowywac.

A i tak bys nie uniknal projektu wodno-prawnego.

marcin

Beja, podmienili Cie po nowym roku? Chcesz sciek za osadnikiem wylewac do rowu? Bo o tym chyba pisze autor?

Do cieku powierzchniowego mozesz wylac sciek po oczyszczalni biologicznej, czy w zamknietym zbiorniku oczyszczajacej bezxtlenowo (osadnik) i tlenowo (tu tysiac rozwiazan). Jakkolwiek bedzie sie to wiazalo z projektem wodno-prawnym. Chyba bez znaczenia ze row na Twojej dzialce. Po za tym jakbys wylal sciek po osadniku do rowu to bedzie po prostu smierdziec.

Z drenazowej molbys, gdybys zebral oczyszczone scieki spod drenazu. Ale to chyba troche nieralne. Jakis drenaz pod drenazem trzeba by zrobic i odpompowywac.

A i tak bys nie uniknal projektu wodno-prawnego.

marcin

A bo się zdenerwowałem, że koledze nawet się nie chce dwóch wątków przeczytać, tylko zapisuje się na forum i zadaje setny raz te same pytania.

Pytanie było, czy po oczyszczalni jest szansa do rowu. No jest szansa. A jak to zebrać spod drenażu, nie pytał.

A czy woda przy wylocie z rury nie będzie zamarzać ?

O! to już jest ciekawsze pytanie! Jasne że będzie. To trzeba tak zrobić, żeby lód tego nie zatkał zbyt szybko, a i tak przy mrozach co kilka dni doglądać. Na przykład końcowy odcinek dać w znacznie szerszej rurze, np. betonowej, poprowadzić rurę poniżej strefy przemarzania, a w okolicach wylotu wyprofilować ścianę rowu, żeby była jak najbardziej stroma. No ale jak cały rów zamarznie, to już nie wiem...

Mam rozumieć że scieki z oczyszczalni , można wyprowadzić do rowu, ale tylko z oczyszczalni biologicznej?

Przepisy dotyczące składu odprowadzanych ścieków nie określają, w czym mają być oczyszczane.

Zdefiniuj najpierw, co rozumiesz przez "drenażowa", a co "biologiczna". Czy drenażowa z jakimś systemem zbierania ścieków oczyszczonych nie staje się biologiczną? Tak jak w środku tego artykułu: http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,przydomowe_oczyszczalnie_sciekow_na_terenach_wiejskich_-_cz__ii,6030

W każdym razie taki wariant ma wszystkie wady oczyszczalni drenażowej, a kosztuje tyle co biologiczna.

Mam rozumieć że scieki z oczyszczalni , można wyprowadzić do rowu, ale tylko z oczyszczalni biologicznej?

Sam osadnik z oczyszczalni drenazowej nie oczysci Ci sciekow w stopniu umozliwiajacym wprowadzenie ich do ciekow wodnych.

Oczyszczalnie bilogiczne, przynjamniej na papierze to robia. Skladaja sie z dwoch czesci. Beztelnowej (osadnik jak w oczyszczalni drenazowej) i czesci tlenowej ktora jest roznie realizowana.

Drenaz w oczyszczalni drenazowej to druga czesc oczyszaczalni, czesc tlenowa wlasnie a nie odbiornik scieku. Pod drenazem powinienes dostac sciek odpowiadajacynormom, i dajacy sie bezpiecznie wprowadzeniu do srodowiska. Tyle ze drenaz nie wymagajca mechanicznego napowietrzania, mieszania czy recyrkulacji, ale wymaga starannego obliczenia i wykonania, dobrych warunkow gruntowych itp. Zajmuje tez duzo miejsca. Trudnosc w kontrolowaniu jak dziala, sprawia ze w bogatszych czesciach ewrolandu takich juz uwywac nie mozna.

Najczesciej inwestorzy zapoinaja ze drenaz to wazna czesc dla oczyszczenia scieku i daja sie namawiac na pseudo oczyszczalnie z jakimis tunelami rozsaczajacymi. Owszem sciek odbiora ale go nie oczyszcza.

I właśnie o to mi chodziło , aby odprowadzić scieki do rowu , muszą to być scieki z oczyszczlani biologicznej a nie drenażowej, głównie chodziło mi o aspekt prawny

Zastanawiam się teraz nad kosztami inwestycji, przypuszczam żę wyjdzie podobnie

koszt drenażowej - zbiornik + drenaże + plus kamień vs oczyszczalnia biologiczna

I właśnie o to mi chodziło , aby odprowadzić scieki do rowu , muszą to być scieki z oczyszczlani biologicznej a nie drenażowej, głównie chodziło mi o aspekt prawny

Zastanawiam się teraz nad kosztami inwestycji, przypuszczam żę wyjdzie podobnie

koszt drenażowej - zbiornik + drenaże + plus kamień vs oczyszczalnia biologiczna

Bilogiczna wyyjdzie drozej na poczatek.

Ale drenaze nie sa wieczne. Nawet najlepiej zrobione w koncu moga sie zamulic. Co zrobisz jak sie okaze za 20 lat ze Twoja dzialka to jedno wielkie g....o bo drenaz zle dzialal. Jak masz ciezki teren, wysoko wode gruntowa a do tego row na dzialce, to ja bym sie nie zastanawial wogole.

Bilogiczna wyyjdzie drozej na poczatek.

Ale drenaze nie sa wieczne. Nawet najlepiej zrobione w koncu moga sie zamulic. Co zrobisz jak sie okaze za 20 lat ze Twoja dzialka to jedno wielkie g....o bo drenaz zle dzialal. Jak masz ciezki teren, wysoko wode gruntowa a do tego row na dzialce, to ja bym sie nie zastanawial wogole.

Marcin, wiesz, że nie namawiam nikogo na drenażówki, ale bądźmy szczerzy - biologiczne też nie są wieczne. Jak sobie zsumujesz koszty wymiany części zamiennych, serwisów itp., a także ewentualny problem zamulania się studni chłonnej, to przez te obliczeniowe 20 lat też się uzbiera sumka.

NIE MA sposobu, aby za darmo, w zgodzie z prawem i ekologią pozbywać się ścieków.

Marcin, wiesz, że nie namawiam nikogo na drenażówki, ale bądźmy szczerzy - biologiczne też nie są wieczne. Jak sobie zsumujesz koszty wymiany części zamiennych, serwisów itp., a także ewentualny problem zamulania się studni chłonnej, to przez te obliczeniowe 20 lat też się uzbiera sumka.

NIE MA sposobu, aby za darmo, w zgodzie z prawem i ekologią pozbywać się ścieków.

Zgoda ze za darmo to nawet po pysku juz nie mozna dostac.

Ale tu jest row, nie ma studni, jedno opada.

Sumka sie uzbiera. Ale ja bym wolal co roku placic (strzelam) 100 czy 200PLN za czesci i serwis i przeglady biologicznje, niz byc zmuszonym po 10 czy 15 latach wyminiec zamulony drenaz, ktory bedzie troche wiecej kosztowal. I jednorazowo. I do tego przez jakis czas nie mozesz wody spuscic ;-) I nie trzeba rozorywac wypielegnowanego trawnika/ogrodka jak to pisales w osobnym watku.

Ale decyzja nalezy do autora watku.,

marcin

• 4 months później...

mam podobną sytuację, opiszę w skrócie :

- brak możliwości podpięcia się do kanalizacji [ dopiero za 3-4 lata ] i 200m do przyłącza.

- rów 200m od domu

- wokół domu dren podłączony do rowu [ spadek 0.5%]

- sporo miejsca na oczyszczalnię

- plan wstępny usadowienia oczyszczalni to 20-30m od domu [ aby nie było zapachów]

- teren glina i iły

- poziom wód wysoki , jednak już niższy z uwagi na drenaż niż jeszcze rok temu i chyba na mniej opadów w tym roku

- chcę uzyskać spadek 2% [ 2cm na 1mb ]

Poziomy: [ sprawdzane niwelatorem ]

rura [fi160] kanalizacyjna wychodząca z domu [ poziom na jej górze ] = 0 cm

poziom 25m dalej od domu na glebie = - 4 cm

zastanawiam się czy tylko kopiec wchodzi w grę ?

dodam iż od miejsca instalacji oczyszczalni -jakieś 15-20 m idzie dren. Czy gdybym zrobił wykop 30cmx50cm od oczyszczalni do drenu [ 15-20 mb ] i wypełnił go żwirem, piachem to czy woda wychodząca z oczyszczalni i zmierzająca do drenu grawitacyjnie będzie oczyszczona na tyle że nie bedę zanieczyszczał środowiska ?

mam podobną sytuację, opiszę w skrócie :

- brak możliwości podpięcia się do kanalizacji [ dopiero za 3-4 lata ] i 200m do przyłącza.

Może na początek sprawdź, czy dostaniesz zgodę na montaż oczyszczalni. Jeżeli w planach jest kanalizacja za 3-4 lata, to bardzo prawdopodobne, że pozwolą ci tylko na szambo. Te 200 m jest do planowanego przyłącza? Co to znaczy? 200 m po twojej działce, czy 200 m od twojej granicy kończy się planowana kanalizacja?

Beja oczywiście że mam zgodę na oczyszczalnię, bez tego bym nie podchodził do tematu. Będę też starał się o dotacje z Łódzkiego funduszu ochrony środowiska.

tak 200m po mojej działce, czyli od domu do drogi publicznej.

Dziś był fachowiec od oczyszczalni zerknął na wykop [ oczko wodne, woda gruntowa - lustro wody 1m ] i powiedział iż idealna będzie traidenis