Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków - drenażowa / odprowadzenie do rowu

doctor82

Recommended Posts

Zanim zaczniemy w szczegółach analizować twój plan, proponuję małą lekturę, która może trochę uporządkuje twoje zamierzenia: http://www.ekofil.gdynia.pl/O_czym_nie_informuja_sprzedawcy_oczyszczalni_biologicznych.html

Natomiast tak ogólnie - prawidłowo zamontowana i dobrze działająca oczyszczalnie nie śmierdzi, a więc nie ma potrzeby odsuwania jej na 25-30 m. Podraża to koszty montażu i dodatkowo może się skończyć jakimś przytkaniem rury przez wychłodzony tłuszcz.

Jeżeli mówimy o dociążaniu oczyszczalni, to masz pełną swobodę w wyborze każdej oczyszczalni biologicznej, jaka ci się podoba. Dociążysz ją i masz spokój. Traidenisa bym postawił w tej kolejce na końcu.

Skoro twoim chytrym planem jest skierować oczyszczone ścieki do drenażu, to nie bardzo rozumiem, po co ta kombinacja z jakimś wykopem wypełnionym żwirem itp. Nie lepiej podprowadzić te ścieki rurą? To tak od technicznej strony, bo i tak musisz zachować odstęp 1,5 m od najwyższego poziomu wodonośnego, czyli jesteś raczej skazany na przepompownię i kopiec.

Beja chciałem dać żwir aby woda była dodatkowo filtrowana przez niego. Do rowu by szła dobrej klasy woda. Jeśli nie jest to konieczne to można zrobić tak :

woda wypływająca z oczyszczalni biologicznej trafia do dodatkowego zbiornika na wodę czystą. Wtedy mam do podlewania trawnika, a gdy jej będzie zbyt dużo to od pewnego poziomu będzie dziura i woda będzie spływać do drenu i do rowu

Beja chciałem dać żwir aby woda była dodatkowo filtrowana przez niego. Do rowu by szła dobrej klasy woda.

To musiałbyś jeszcze zadbać o przewietrzanie tego układu. Jak nie zrobisz obiegu powietrza (wlot na końcu rury wylot na dachu), to nie uzyskasz efektu doczyszczania.

Jeśli nie jest to konieczne to można zrobić tak :

woda wypływająca z oczyszczalni biologicznej trafia do dodatkowego zbiornika na wodę czystą. Wtedy mam do podlewania trawnika, a gdy jej będzie zbyt dużo to od pewnego poziomu będzie dziura i woda będzie spływać do drenu i do rowu

Pomysł nie nowy, ale ok. Jeśli cię stać na dodatkowy zbiornik.

Tylko miej na uwadze, że niektóre wirusy albo inne plagi egipskie są dość żywotne i potrafią przetrwać obróbkę w oczyszczalni.