Beja 27.05.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Zanim zaczniemy w szczegółach analizować twój plan, proponuję małą lekturę, która może trochę uporządkuje twoje zamierzenia: http://www.ekofil.gdynia.pl/O_czym_nie_informuja_sprzedawcy_oczyszczalni_biologicznych.html Natomiast tak ogólnie - prawidłowo zamontowana i dobrze działająca oczyszczalnie nie śmierdzi, a więc nie ma potrzeby odsuwania jej na 25-30 m. Podraża to koszty montażu i dodatkowo może się skończyć jakimś przytkaniem rury przez wychłodzony tłuszcz.Jeżeli mówimy o dociążaniu oczyszczalni, to masz pełną swobodę w wyborze każdej oczyszczalni biologicznej, jaka ci się podoba. Dociążysz ją i masz spokój. Traidenisa bym postawił w tej kolejce na końcu.Skoro twoim chytrym planem jest skierować oczyszczone ścieki do drenażu, to nie bardzo rozumiem, po co ta kombinacja z jakimś wykopem wypełnionym żwirem itp. Nie lepiej podprowadzić te ścieki rurą? To tak od technicznej strony, bo i tak musisz zachować odstęp 1,5 m od najwyższego poziomu wodonośnego, czyli jesteś raczej skazany na przepompownię i kopiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 28.05.2015 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Beja chciałem dać żwir aby woda była dodatkowo filtrowana przez niego. Do rowu by szła dobrej klasy woda. Jeśli nie jest to konieczne to można zrobić tak : woda wypływająca z oczyszczalni biologicznej trafia do dodatkowego zbiornika na wodę czystą. Wtedy mam do podlewania trawnika, a gdy jej będzie zbyt dużo to od pewnego poziomu będzie dziura i woda będzie spływać do drenu i do rowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 28.05.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) w tą sobotę ciągnę już rury kanalizacji do oczyszczalni przyszłej . Spadek ponoć min 1.5% max 3% ,a najlepiej 2% ? ten Traidenis chyba sporo energii ciągnie bo 24h/dobę musi napowietrzać ? Edytowane 28 Maja 2015 przez Salah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 29.05.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Beja chciałem dać żwir aby woda była dodatkowo filtrowana przez niego. Do rowu by szła dobrej klasy woda. To musiałbyś jeszcze zadbać o przewietrzanie tego układu. Jak nie zrobisz obiegu powietrza (wlot na końcu rury wylot na dachu), to nie uzyskasz efektu doczyszczania. Jeśli nie jest to konieczne to można zrobić tak : woda wypływająca z oczyszczalni biologicznej trafia do dodatkowego zbiornika na wodę czystą. Wtedy mam do podlewania trawnika, a gdy jej będzie zbyt dużo to od pewnego poziomu będzie dziura i woda będzie spływać do drenu i do rowu Pomysł nie nowy, ale ok. Jeśli cię stać na dodatkowy zbiornik. Tylko miej na uwadze, że niektóre wirusy albo inne plagi egipskie są dość żywotne i potrafią przetrwać obróbkę w oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 29.05.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Beja to daruję sobie ten zbiornik ! przeniosłem temat do oczyszczalni biologicznych bo taką chcę kupić , tam też jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.05.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 http://bip.um.rybnik.eu/docs/2015/05/14/file_2269969.pdf co w praktyce w sprawach przydomowych oczyszczalni zmieni wspomniana zmiana przepisów wprowadzona od stycznia 2016? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 30.05.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 może wreszcie coś zrobią z szambami z dziurami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts