jacorek05 13.01.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 pytanie może wydać się naiwne ale znalazłem zapis takiej treści na stronie jednej z firm montujących pompy ciepła i zastanawiam się jak można wykorzystać pionowe odwierty do pompy ciepła żeby spełniały też funkcję GWC dla rekuperatora "Odwierty pod pompę ciepła mogą zastąpić całkowicie GWC dzięki czemu unikniemy zbędnych kosztów. W przypadku instalacji rekuperatora wraz z gruntową pompą ciepła, oba systemy mogą korzystać z tego samego dolnego źródła energii zarówno do chłodzenia/odzyskiwania chłodu jak i ogrzewania/odzyskiwania ciepła. Takie kompleksowe rozwiązanie „rekuperator + pompa ciepła ma przewagę ekonomiczną nad rekuperacją powiązaną z innymi systemami ogrzewania. ponieważ planuję właśnie taki system tj. gruntową pompę ciepła oraz wentylację mechaniczną z rekuperatorem to jestem bardzo zainteresowany tym pomysłem.Jeśli ktoś ma takie rozwiązanie proszę o wyjaśnienie zasady działania, i efektywności chłodzenia i ogrzewania :confused:powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 13.01.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Temat pojawił się całkiem niedawno nie ma sensu duplikować.proszę tu zajrzeć:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221283-DZ-pompy-ciep%C5%82a-jako-GWC-dla-rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.01.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 pytanie może wydać się naiwne ale znalazłem zapis takiej treści na stronie jednej z firm montujących pompy ciepła i zastanawiam się jak można wykorzystać pionowe odwierty do pompy ciepła żeby spełniały też funkcję GWC dla rekuperatora "Odwierty pod pompę ciepła mogą zastąpić całkowicie GWC dzięki czemu unikniemy zbędnych kosztów. W przypadku instalacji rekuperatora wraz z gruntową pompą ciepła, oba systemy mogą korzystać z tego samego dolnego źródła energii zarówno do chłodzenia/odzyskiwania chłodu jak i ogrzewania/odzyskiwania ciepła. Takie kompleksowe rozwiązanie „rekuperator + pompa ciepła ma przewagę ekonomiczną nad rekuperacją powiązaną z innymi systemami ogrzewania. ponieważ planuję właśnie taki system tj. gruntową pompę ciepła oraz wentylację mechaniczną z rekuperatorem to jestem bardzo zainteresowany tym pomysłem. Jeśli ktoś ma takie rozwiązanie proszę o wyjaśnienie zasady działania, i efektywności chłodzenia i ogrzewania :confused:powietrza. Gruntowe pompy ciepła to historia z zeszłego wieku, drogie i mało efektywne. Łączenie małego i stałego strumienia wentylacyjnego z modulowanym i często większym do chłodzenia czy grzania, nikomu komfortowo się nie udało, ale za to podraża inwestycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts